Vi lär om ris

Riströskning131403.01

Idag fick vi lära om oss hur vi tröskar ris. Tinnakorn visar alla olika redskap man behöver.

Riströskning131403.02

Hur gör man för att få bort riskorna? Man masserar riset med sina fötter. I nutid så använder vi maskiner men förr i tiden gjorde vi såhär.

Riströskning131403.03

Elever och lärare lyssnar intresserat på informationen om att det finns olika rissorter.

Riströskning131403.04

Efter att trampat riskornen, rensade man bort skalen så att bara de fina riskornen blev kvar.

Riströskning131403.05

När man gjort det så ska riset få ligga i solen. Det har fått ligga på vår skolgård i två dagar och sola.

Riströskning131403.06

”Oj den är tung” var det många barn som sa när de fick prova att ”mortla” riset.

Riströskning131403.07

Efter ytterligare en omgång, rensade man bort skalet som trillat av efter alla slagen i ”morteln”

Riströskning131403.08

Vad spännande att få smaka på riset! Alla elever och pedagoger provade.

Riströskning131403.09

Tack, det var en intressant upplevelse att få veta och prova hur det går till med allt ris i Asien.

Comments are closed.