Skrivtema på Lilla Svenska Skolan

Författare Zeb Ljunghagen Vatén 1-2:an Snäckan vårterminen 2012

HAVET

Jag gillar havet,
och alla sköna vågor.
Andamanhavet är härligt att bada i.
Det är varmt och skönt och roligt
att hoppa imot de brusande, skummande vågorna.
Jag gillar dom fina färjerna på havet,
när solen går ner.
Jag gillar havet,
och alla sköna vågor.


DEN OPLANERADE RESAN

Författare: Astrid Nordström 1-2:an Snäckan vårterminen 2012

Kapitel 1
Kryssningsfartyget
Jag vann en biljett till ett kryssningsfartyg. När jag gick på fartyget såg jag att den var vit och hade 10 våningar. Mitt rum var högst upp och jag måste säga att fartyget var bautastort. Jag hade betjänter på båten, det hade pool på den sjätte våningen. Det här var livet.

Kapitel 2
Skeppet sjunker
Jag var i min hytt när jag kände att skeppet började gunga sida till sida, jag gick ut för att kolla vad som hade hänt. Det var en storm på gång, det blixtrade det åskade det blåste och framförallt spöregnade det.
– Jag mår illa
– Jag är sjösjuk , skrek någon
– Kolla skrek någon, en Tsunami
– Ta ut livbåtarna skrek kaptenen
Betjänterna tog ut livbåtarna och flytvästar till alla. Jag gick och packade min väska. Alla hade hoppat i livbåtarna och det var min tur, precis när jag hoppade i så slog blixten ner i båten. Det blev ett stort hål och skeppet sjönk.
– Kolla, land i sikte! Skrek en av betjänterna.
Livbåtarna roddes dit. Vi såg att det var en liten öde ö och alla sprang upp på stranden.

Kapitel 3
En öde ö
Jag packade upp väskan. jag hade tagit med mig min USA-bikini, min Iphone 4,kläder, smink och solcellsladdare, tandkräm och en flaska vatten. Min USA-bikini hade jag tagit med mig om jag ville bada. Min Iphone 4 för att veta var jag var. Kläder för att kunna byta kläder när jag vill. Smink för att vara snygg. Solcellsladdare för att ladda min Iphone 4. Tandkräm för att kunna borsta tänderna. Och en vattenflaska för att kunna dricka.
–    Kolla! skrek en bekant
–    Tsunamin är inte över!
Alla klättrade upp i de längsta palmerna med sina väskor. Som tur var blev den bara en meter hög. Sen klättrade alla ner. Inga växter eller människor blev skadade.

Kapitel 4
En promenad på ön
Jag gick en promenad på ön. Det fanns bara två sorters träd på ön, det var palmer med mogna kokosnötter. De andra träden visste jag inte vad det var.
Det var mest sand på ön och inte så mycket växter. Jag gick lite till på ön och såg ett hål och bredvid en tiger! En liten tigerunge låg där helt övergiven. Jag ropade på de andra, de kom en sa:
–    Jag är veterinär och tror att den där tigerungen har rabies.
–    Han tog dna-test och då såg vi att den inte hade rabies då blev den mitt husdjur.Sedan kollade vi om det var en tjej eller kille och det var en kille. Jag döpte han till Morris.

Kapitel 5
Min hydda
Morris väckte mig med att slicka mig på munnen. Jag gick upp och sa:
-Aj vad ont jag har i ryggen det måste vara för att jag sov på marken.
-Näe, i dag bygger jag en hydda!
Jag bröt av blad av palmerna och kvistar av dom andra träden som vi inte visste var det var. Sedan hittade jag flinta som jag skulle tända en brasa med för det var kallt också på nätterna. Efter det satte jag ihop bladen och kvistarna.

Kapitel 6
Olyckan
Morris väckte  mig, jag gick upp och började leta frukost. Jag klättrade upp i en palm med mogna kokosnötter och drog ner en. Sen när jag skulle klättra ner ramlade jag och bröt armen.
-AAAAAJJJJ, hjälp!
De andra kom och hjälpte mig. De andra tvättade mitt sår med sötvatten samtidigt som veterinären tog fram ett bandage och jod. Joden sved när han gjorde rent såret. Han tog fram en liten mintella och lindade den runt.
–    Så nu får du inte bada eller överanstränga armen.
–    Okej sa jag.
Sedan hjälpte alla mig med att hacka bort skalet från kokosnöten och sedan värma den på brasan.

Kapitel 7
Flaskposten
Jag vaknade och gick upp, kolla sa jag för mig själv, en flaska . Jag skrev ett brev på ett blad så här stod det.
2012-04-21
Hej
Vi är skeppsbrutna och behöver hjälp på den här lilla öde ön. Vi gick ombord på båten vid Gamla Stan i Stockholm. Efter 5000 sjömil blev det en stor storm, blixten slog ner i skeppet och den kolapsade samtidigt som vi hoppade ner i livbåtarna så hamnade vi här.
Hälsningar
Astrid Nordström

Kapitel 8
Hemlängtan
Nästa dag satt jag och Morris i hyddan, det regnade, jag satt och tänkte på alla där häma som jag länktade efter.Framförallt längtade jag efter mina bästa kommpisar Pixie och Emelie. Dem hälper mig alltid när jag är läsen eller frågar om vi ska göra någåt. De saknar säket också mig.

Kapitel 9
Namnet
Jag satt fortfarande kvar i hyddan men nu hade jag börjat tänka på en annan sak, ön måste ju ha ett namn. Jag gick till de andra och frågade
– Vad tycker ni att ön ska heta?
– Jag vet, Mörkrets grotta.
– Nej, sa alla!
– Jag vet sa jag, Andamanön.
– Jaa skrek alla!
Och så fick ön sitt namn.

Kapitel 10
Räddningen
Jag vaknade av ett surrande. Jag gick ut och tittade upp mot himlen. Det var en helikopter, i den satt Emilie och Pixie. De fällde ner en repstege och sa till alla;
-packa era grejer och klättra upp, alla  pakade sina gräjer så fort de kunde och klätrade upp.  Pixie frågade var alla bode sen flög hon dit. Sist flög hon hem till Emelie och alla hoppade ur helikoptern. Emelie dukade fram kakor, bular, mufins, varm choklad och en korv till Moris, samtid som jag biretade allt som hade hänt under min resa.