Vecka 13 2018

HELÅRSSKOLAN

Påskveckan rusar på, snart är skola och vardag förbi och påskhelgens står för dörren. Påsken firas på många olika sätt, för några är det en religiös högtid som innebär stillhet och eftertanke. För andra är det en helg att samla släkt och vänner till gemenskap, att få äta påskmat, dricka påskmust och vräka i sig påskgodis tillsammans.

På samlingen i måndags berättade vår slöjdlärare Fredrik om en tradition han hade när han var barn.  Han berättade så här:

”Som barn satt vi på långfredagen och ritade påskbrev som vi vek till ett kuvert och sedan fyllde med påskgodis. När påskafton kom klädde vi ut oss till påskkärringar och påskgummor la breven i en korg och sprang runt bland grannarna och slängde in påskbrev när de öppnade dörren. Det gällde att vara lagom snabb så att de som fick breven fick en skymt av den som lämnade breven. För det handlade om att avslöja den som lämnade breven så att man kunde kasta tillbaks ett brev.

Efter att levererat alla brev gick man hem öppnade alla brev man fått och sedan frossa i det godis man fått.”

Här på Lilla Svenska Skolan har alla klasserna uppmärksammat påsken på något sätt. Man har pysslat, ritat påskkort haft frågesport eller lärt sig mer om varför kristna firar påsk.

På torsdagseftermiddagen hände någon som ingen kunde tänka sig skulle hända!
Påskkärringarna Greta och Ludmilla och deras katter stannade till hos oss på väg mot blåkulla. De bjöd alla på påskgodis. Både elever och pedagoger blev glatt överraskade!

 

Förskolan Fjärilen

I Salan hälsade vi alla nya elever välkomna!

Vi går in på sista bokstaven Q, väldigt svår bokstav och det fanns inte många ord med den i. Vi börjar Påskpyssla.

Det har varit sprudlande lek, allt från fina byggen i Lego och Memory turneringar.
Handdockan Owl kom på en visit och lärde barnen enkla fraser på engelska, som hade med påsken att göra.

På tisdagen fick besök av våra kompisar på Korallen från Slow Down, vi fortsatte med påskpyssel. Vi avslutade dagen med ett mini-röris pass!

Onsdagen var vi på stranden och byggde och skapade i sanden. Vi firade en kompis på födelsedagen, då får man välja sång och får ett hjärta med fina ord.

På torsdagen åkte vi på utflykt till Animal, mycket uppskattat, där vi fick vi klappa katterna.  Vi fick  besök av Påskkärringar som bjöd på en lite gott! Avslutning i Salan, för lite efterlängtat Påsklov.

Veckansbok har varit Pippi Långstrump, vi har pratat mycket om alla tokigheter hon gör, även om det är ok att ljuga, får man slå en kompis och hur mycket roligare det är att ha många kompisar och att vi hjälper varandra.

Vi har fortsatt att spela teater tillsammans och barnen är väldigt inne i rollekar, där de bygger upp olika världar.

Vi har lekt ute trots värmen och barnen leker i vår båt, i restaurangen och de leker olika jaga/kullekar.

Tack för en härlig vecka

Sara och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

 

 

1-2:an Snäckan

Denna vecka har vi välkomnat en ny kompis Collin på Snäckan. Det tycker vi är roligt och vi ses fram emot dessa veckor tillsammans.

Just nu arbetar vi mycket med att se på olika filmklipp, läsa i böcker och diskutera och prata kring det vi ser och hör.

Vi har haft besök av Julius pappa Daniel som har berättat för oss om sitt yrke som präst. Vi hade sammanställt frågor till Daniel med frågor kring att vara präst. Det var intressant och roligt. Efter att vi fått höra om hur det är att vara präst så berättade han för oss om påsken och varför vi firar den.

Vi har även tittat på Emil i Lönneberga och diskuterat livet nu och då, hur skiljer sig Emils liv från vårat liv. Hur bor Emil och hur bor vi, vi har pratat om Emils pappa och hur han är mot Emil och då kom vi in på att så är det inte i Sverige idag och att han strider mot barnkonventionen.

Bilden denna vecka har vi arbetat med påskpyssel vilket var mycket uppskattat.

Utöver det har eleverna arbetat vidare enligt sina planeringar.

Ha en fin påsk så ses vi på tisdag.

Isabella

 

1-2:an Geckon

Idag, torsdag, har jag berättat och läst om den kristna påsken. Vi har ritat och skrivit om påskens dagar och om vad som man tror hände dessa dagar för 2000 år sedan. Tidigare har vi sett på film om traditioner som har med påsken i Sverige att göra (påskkärringar, påskris, ägg och påskris). Därefter var det påskpyssel som gällde för hela slanten!

Under veckan som varit har arbetsfokus varit eget arbete med matematik och svenska, eftersom vi arbetade massor med No och rymden förra veckan.

Vi började även med en ny, kortare högläsningsbok. Den var helt galen! Huvudperson var Karl Gran och han hade väldigt många knasiga idéer. Han var en riktigt finurlig person som gjorde rävfällor och dessvärre råkade fånga sin mamma däri… Så rolig! Läs gärna tillsammans med era barn under påskdagarna, det är både mysigt och bra for ordförråd.

Efter en härlig sista skoldag för denna vecka, med pannkakor, frukt, glass, påskkärringsbesök, påskpyssel och allt möjligt annat som dagen hade att erbjuda så är det…påsklov!

Vi i klassen kom överens om att njuta som tusan under ledigheten och att sedan komma tillbaka till skolan med massor av ny energi och arbetslust.

//Stina
3-4:an Hajen

​ Påsken är här och i Hajen har vi lärt oss mer om varför vi firar påsk och om vilka traditioner som finns kring påsken. Vi har sett filmer, både om själva påsken och om tiden fram till påsk. Vi fick lära oss att traditionen att äta ägg vid en högtid på våren har funnits längre än kristendomen i Sverige.

Efter det blev det dags för äggmålning! Fantastiskt fina ägg fick skådas i Hajen.

När äggen var målade blev det äggpickartävling. Efter en hård utslagsturnering stod Hannah som stolt segrare.

På tisdagen lärde vi oss om träblåsinstrument och lyssnade på flera olika, bland annat klarinett, saxofon och oboe.

Den här veckan får vi vinka hej då till halva klassen! Det har gjort att mycket tid den här veckan har gått åt till att noga gå igenom alla planeringar och kontrollera att alla som slutar har gjort alla sina uppgifter innan de åker hem.

Fem elever plockar ihop sitt pick och pack och lämnar oss övriga här. Det kommer att kännas väldigt konstigt när vi kommer tillbaka på tisdag.

GLAD PÅSK!

//Nettan

 

4-5:an Palmen

Vi har jobbat på som vanligt denna vecka. Det har varit en kort vecka eftersom vi är lediga på fredag då det är påskhelgen:) Eleverna har arbetat lite med påsken, lite pyssel och lite arbete kring varför vi firar påsk.

Vi har även fortsatt vårt gemensamma tema om hur man är en bra kompis. Eleverna är mycket engagerade i diskussionerna kring ämnet och det blir långa intressanta återkopplingar kring de olika filmer vi sett kring ämnet! Roligt och även bra att bli uppmärksam på detta och hur det faktiskt kan påverka en människa resten av livet hur man tidigare blivit behandlad.

Nästa vecka jobbar vi vidare!

Glad påsk från Palmen

Mvh Jessica

 

4-5:an Termiten

Då var det dags att avsluta vår klass Termiten/ Kobran efter tre månader. Jag har upplevt mycket mellan dessa väggar som ormar, termiter, strömavbrott, datakrångel, roliga skämt, busiga elever, vattenflaskor överallt,  ödmjukhet, respekt, studiero, kortspel, arbetsglädje framför allt när veckans planering var klar, spartanskt klassrum och demokrati.

Jag hoppas att att få träffa alla mina elever igen som jag har tagit till mitt hjärta.

Vi ses igen i oktober, Lovisa.

 

6:an Kokosnöten

Kokosnötterna har haft en bra vecka. Vi har fått mycket jobb gjort!
Helårseleverna har börjat på ett temaarbete i SO, NO och HKK om hållbar utveckling Vi inledde temat med att titta på disneyfilmen Wall-E och utifrån den kommer vi spinna vidare på temat.

I matten har det varit mycket repetition inför nationella provet i som är om 1,5 vecka.

Flera av eleverna har haft musik under veckan och bland annat jobbat med notkunskap och lärt sig spela piano både efter noter och med ackord.

I torsdags eftermiddag hade vi en påskfrågesport och lite annat smått och gott som avslutning inför påskhelgen

Nu ser vi fram emot en lång och skön helg!

Pop kan mai!

Malin

 

7-9:an Bananen

 

SLOW DOWN SKOLAN

Den här veckan var sista veckan skolan på Slow Down var öppen. Vi säger tack för den här säsongen och på återseende i januari 2019!