Vecka 9 2017

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade Valentin, Malte och Julian välkomna till fjärilsgänget och startade upp veckan med väljarstationer. Barnen arbetade med sina thailandsböcker, lekte lekar och bakade med play-do deg. På eftermiddagen hade vi engelska och träffade ugglan Owl som läste boken ”The very busy spider”. Vi lärde oss namnen på olika tropiska djur och barnen berättade om sitt favoritdjur.

I veckan har vi lekt tillsammans och skapat band till varandra. Vi har bakat kakor och olika djungeldjur. Vi har lekt kims lek och haft smakexperiment. Barnen har smakat på choklad, honung, banan, salt, socker och lime och sedan gissat smak.

Mitt i veckan när vi hade ”hela Salan sjunger” lärde vi oss linedance. Vi avslutade med att sjunga kanon.

På torsdag åkte vi på utflykt till en lekpark på Lanta Noi. Vi tog med oss lunch och åkte över bron med skolbussen. Hela förmiddagen lekte vi och hade jätte roligt. Många roliga motoriska utmaningar i parken och nära till vår skola. Vi åt lunch i skuggan på stranden.

På fredagen hade vi thai och träffade Doeramon. Vi lärde oss om exotiska djur.

Ha en fin helg!

Lill o Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Från och med denna vecka har Mangon blivit mindre, vi kommer att vara 11 barn i ett par veckor framåt.

Denna vecka har vi varit kvar på skolan hela veckan, förutom i torsdags när vi var nere på stranden och hade idrott. Vi har haft fullt upp med förberedelser och övning på vårt framträdande vi hade i Salan på fredagsavslutningen. Vi klädde ut oss till indianer och en björn och framförde sången ”10 små indianer”! Det gick väldigt bra och de fick stora applåder av den stora publiken. Alla var väldigt spända före, men också väldigt stolta efteråt.

Nu börjar vi närma oss slutet av alfabetet! Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Z, z. En bokstav som vi inte hittade så många ord som började på, men som de flesta tyckte var ganska lätt att skriva. Vi har också övat oss en hel del på att passa ihop alfabetets stora bokstäver med de små, detta har vi gjort genom olika lekar.

Veckan avslutades med att vi firade Mangons första 7-åring – Joel, stort grattis från alla Mangosar.

Tack för en härlig vecka!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Tiden går fort när man har roligt, ännu en vecka har passerat och vi har haft ännu en produktiv vecka.

Våra mornar börjar som vanligt med en skön stund då vi har tyst läsning. Både vi och eleverna tycker att det är ett bra sätt att börja dagen och vi planerar att fortsätta så många mornar som vi kan på samma sätt. Vi har även en högläsningsbok som vi läser ur varje dag som verkligen uppskattas av eleverna.

I måndags fortsatte vi vårt arbete med de geometriska formerna. Vi skapande olika geometriska former genom att vika papper. De former som skapades var kub, rätblock och pyramid. Det var kul men väldigt pilligt. Vi påbörjade även ett värdegrundsarbete som heter ”Vara vänner”. Vi kollar på videoklipp som behandlar olika jobbiga situationer som man kan möta på skolan och diskuterar dessa och hittar lösningar. Eleverna kommer med många bra förslag på hur man är en bra kompis!

Under veckan har vi fortsatt och även hunnit avsluta vårt arbete om bronsåldern och nästa vecka påbörjas järnåldern. I matematiken har vi haft laborativ matematik då vi har utforskat multiplikation. Vi har använt praktiskt material för att få syn på multiplikationens innebörd och även berört den kommunikativa lagen, alltså att 3×4 är lika mycket som 4×3. Eleverna har även fått skriva och rita egna räkneberättelser till ett multiplikationstal.

I torsdags hjälpte vi thailändska elever att städa upp på våra gator. Vi ansvarade för ett litet grönområde utanför bensinmacken och vi hittade jättemycket skräp! Det var thailändska elever som hade anordnat en städdag och vi ville självklart stötta och hjälpa till att ta hand om vår natur. Vi reflekterade och diskuterade hur skräp påverkar vår miljö och vi skrev en kort reflektion.

Tack för denna vecka och vi ses till nästa, Trevlig helg!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er alla.

Veckan som gått var ännu en fantastiskt trevlig vecka.

Vi hann köra en hel del NO:experiment (kolla gärna med era barn varför vi har 2 ögon och två öron), hade en  tufft styrke- och rörelsebana på idrotten, gav varandra massage och mycket mera.

Alla elever hann som vanligt med att göra det som vi planerat att de skulle göra.

Önskar er alla en trevlig helg

Jonas

 

3-4:an Hajen

Ännu en vecka på det här härliga stället med den här härliga gruppen börjar lida mot sitt slut. Eftersom vi inte gjort något studiebesök eller fått något besök den här veckan så har fokus helt legat på arbetet i klassrummet. Kan vara skönt det också ibland!

Och som vanligt har vi hunnit med en massa olika saker i de olika ämnena, här följer ett axplock. I svenska har vi lärt oss om ytterligare en ordklass nämligen pronomen, vi har fortsatt att träna oss på att stava sj-ljudet, börjat jobba med genren argumenterande text, arbetat med läsförståelse och haft tyst läsning.

På matten jobbar de med lite olika områden men alla har tränat på att göra en undersökning, fört in svaren i en frekvenstabell och redovisat resultatet med ett stapeldiagram. De fick också försöka formulera vilken information de kunde läsa ut med hjälp av sitt diagram.

Dessutom har vi fortsatt att träna oss på att rita serier, haft klassråd, kompismassage, slöjd, musik, sångsamling i Salan där vi också fick pröva på att dansa linedance, haft idrott på stranden då vi fick spela bingo och köra stafetter och så har vi jobbat med SO och NO enligt våra egna planeringar.

Puh, svettigt värre som ni förstår! ;)

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

På engelskan gick Maria kroppens alla delar vad de heter på engelska. Tänk vad många kroppsdelar vi har. Sedan fick eleverna lära sig om olika väderförhållanden.

Lucas har haft en bildlektion. Vi fick skapa gipsmålningar, det vad hur kul som helst. Gissa om klassrummet så ut som ett snölandskap efter lektionen.

På idrotten fick eleverna spela bingo. Först fick de ett papper med tolv rutor. I dessa rutor skulle de fylla i olika siffror. För varje station med olika idrottsmoment de utförde skulle de kryssa stationerns siffra i sitt papper. Det var mycket uppskattat bland eleverna.

Lucas och Viggo slutar på fredag. Vi kommer att sakna er och ha det så bra i Sverige.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

 

5-6:an Kokosnöten

Under veckan hände det en liten olycka i klassrummet där en dörr fick ta lite skada, denna är nu reparerad. Grundorsaken till händelsen var att det varit lite för mycket bus i klassrummet den sista tiden och denna gång gick det för långt. Vi har tagit tag i händelsen och det som skedde har vi vänt till något positivt. Efter händelsen har vi haft en supergod stämning i klassrummet och det har varit ett väldigt behagligt arbetsklimat. Jag har också haft några individuella samtal efter händelsen och vi har haft mycket bra snack tillsammans och gått starkare ur det. Viktigast är att ingen elev har tagit illa vid sig, och dörren gick ju som sagt att laga.

Eleverna avslutade fredagen med att spela ett spel tillsammans med Niklas där de bland annat fick lära sig konstiga ord. En uppskattad sysselsättning och bra sätt för att lära sig att uttrycka sig i skrift.

Den öppna och ärliga sammanfattningen av veckan har varit att den startade ganska turbulent, inget riktigt lugn i klassrummet mer än korta stunder förrän det brakade lös totalt under torsdagen, därefter har vi startat från noll och det har varit en fantastisk avslutning. Ser fram emot nästa vecka med dessa guldklimpar. Efter regn kommer solsken =)

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!

Denna veckan har vi tillbringat mycket tid i klassrummet. Inga utflykter eller besök har skett varför vi har kunnat fokuserat på våra planeringar.

Efter förra veckans rörlighet och rörighet med alla elever och lärare som fanns i klassrummet har det varit ganska skönt. Denna vecka är även bakverkens vecka.

Detta har även varit Annelies sista vecka hos oss. Vi bockar och bugar för den kunskap som hon besitter och har spridit till så väl elever som till undertecknad. Från och med nu kommer jag hålla i undervisningen även i Matte och No. Jag tycker det ska bli oerhört spännande och hoppas att någon av eleverna kommer arbeta med organisk kemi enligt sina planeringar. Vid överlämningen från Annelie så såg det dessvärre inte så ut…

Flera elever jobbar med Sveriges historia och vi har ägnat lite av tiden åt att titta på ”Historieätarna” för att lära oss lite mer. Det berättas ju inte bara om mat där men om man ska prata om just mat så föredrar nog iaf jag kyckling med ris som vi får i Thailand…

I tisdags var det ju som bekant fettisdagen men någon semla blev det inte. Ryktet säger att finns att få tag på nere vid/på Sai Naam. Jag har dock inte kunnat få detta bekräftat varför det fortfarande måste ses som just ett rykte.

Vi har haft en del ledigheter i elevgruppen varför vi varit få elever i slutet av veckan. I torsdags var vi bara två! Det gjorde delvis att vi inte kunde fira en av årets största händelser på det sätt vi önskat. Därför har vi valt att skjuta på firandet och i stället fira dubbelt nästa år. Högtiden är givetvis det som smålänningar benämner Smålands nationaldag. Den inträffar alltid ”Fössta tossdan i mass” då man traditionsenligt firar med Massipantåta. Bristen på just Massipan här nere i Thailand är den andra anledningen, vid sidan av elevantalet, till att vi skjuter på firandet.

Vi har även passat på att leka lite i klassrummet. Frågesport av typ Jeopardy har varit populärt. Frågorna kommer från de områdena som eleverna arbetar med i sina böcker. Dvs Vasatiden, stormaktstiden, islam, buddism, klimat, huvudstäder, familjen och lagar och regler för att nämna några. Mycket kul!

Per

 

7-9:an Bananen

Veckan har sprungit förbi i rasande tempo och Bananerna har varit få till antalet. I gruppen har det endast var 6-7 elever under veckan vilket har gjort att många elever kunnat få en extra genomgång om saker det tycker varit svåra. Till nästa vecka ökar gruppen upp igen till att vara 11 stycken vilket kommer bringa ännu mer positiv energi in i gruppen!

Veckan har varit utflyktsfri och många kompisar från skolorna i Sverige har haft sportlov så mycket fokus har legat på att jobba så effektivt att man ligger före hemskolans planeringar. Många har lyckats med detta och känner att de framöver kan jobba utan stress.
Under idrotten hade eleverna styrketräningsbingo. I värmen jobbade de imponerande bra och det handlade om att samla in poäng genom att göra olika styrkeövningar. Idrotten avslutades med en ”tre i rad”-stafett vilket var mycket uppskattat då man måste kombinera det mentala spelet med kondition.
Under salansamlingen fick vi se det yngre eleverna göra ett bejublat uppträdande som indianer. Det är nu endast några fåtal veckor kvar tills det är bananernas tur att hålla i detta igen.

Niklas

 

7-9:an Papayan

Skriver nu sista veckobrevet från Papayan. Känns vemodigt…..Mina elever sitter i skrivande stund och slutför ett arbete inom evolution och ett matteprov om olika samband. De jobbar flitigt och det är lugnt  och stillsamt i klassrummet.

Vi avslutar  den här perioden med att äta den  sista  glassen som serveras i matsalen, upplever en härlig Salasamling med förskoleklassen, har musik med Lovisa, avslutningssamtal , språk med Maria, slöjd med Christer, thai med Sharon, skrattar och svettes på idrotten på den härliga beachen, elevrådsmöte med vår rektor Henric och att spela King på rasterna.

Jag önskar Albin en fin resa hem, Lukas och Jakob en fortsatt fin tid inne på Bananen.

Jag tackar en gång för min tid på Lilla svenska skolan

Annelie