Vecka 9 2016

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade vår VFU-student Alexandra välkommen från Karlstads Universitet som kommer göra in praktik här i två veckor. Vi startade upp veckan med sprudlande lek åt alla håll och kanter. Det är en jätte fin sammanhållning i barngruppen till pedagogernas förtjusning.

Vi har i veckan haft samarbetsdag på stranden i Vasaloppets anda på thailändskt vis. Alla elever har varit i åldersblandade grupper och samarbetat i olika lag. Eleverna blev utmanade med olika samarbetsövningar. Mycket bra samarbete av alla barn och en superkul förmiddag. Vi samlades i Salan på eftermiddagen och alla lag fick bra stilpoäng för gott samarbete. Alla elever bjöds på nybakade muffins.

Vi flyttade Thaien tills på torsdag tillsammans med Mangon. Dockan Doeramon kom och lärde oss om olika exotiska frukter. Vi sjöng en fruktsång på thai och gjorde en sifferlek.

På fredag åkte vi till Causarina park och skapade Lanta armband ihop av olika pärlor och bokstavspärlor tillsammans med förskoleklassen. Vi samlade också olika naturmaterial i parken som vi skall använda till skapandeaktiviteter. Ett mysigt avslut på veckan med mycket fokus.

Ha en jättefin helg

Lill, Sharon och Alexandra

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi haft Emelie hos oss. Emelie studerar till förskollärare och har två veckors praktik på Mangon.

På idrotten denna vecka så hade vi yoga i Salan. Barnen fick resa iväg på en tur till djungeln där vi träffade en rad olika djur.

Då denna vecka är den stora vasaloppsveckan i Sverige, så passar vi på att ha vårat eget vasalopp på stranden. Vi bytte alltså ut snön mot sand! Hela skolan var med och vi delade upp alla barn i åldersblandade grupper som fick ta sig runt till nio olika stationer, där de på varje station skulle göra olika samarbetsövningar. Det gick väldigt bra för alla och på eftermiddagen hade vi prisutdelning i Salan där alla lagen fick ett fint utlåtande om vad de var bäst på. Vi bjöds också på hembakade muffins.

På språksamlingarna har vi bland annat rimmat en hel del och arbetat med bokstaven R, r och på mattesamlingarna har vi övat på lättare additions tal.

Vi avslutade veckan med en utflykt till Casuarina Park där vi tillverkade Koh Lanta armband. Väldigt mysigt att sitta ute i parken och pyssla. Vi hittade också en massa pinnar av olika slags som vi tog med hem till skolan. Dem ska vi göra något kreativt av också.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne

1-2:an Snäckan

Hemma i Sverige har det varit Vasalopps-vecka och här på Koh Lanta har vi också haft Vasalopp. Det har dock inte funnits så mycket snö att åka på. Lilla svenska skolans Vasalopp gick av stapeln på stranden och barnen har i åldersblandade grupper löst diverse uppgifter. Att ta sig fram i snöstorm genom att hålla i ett gemensamt rep t.ex., fast här handlade det mest om sandstorm. Alla grupper fick högsta poäng för samarbete och några grupper utmärkte sig lite extra vilket uppmärksammades på en gemensam samling i slutet av dagen. Alla fick pris i form av en hembakad chokladmuffins som Stine, vår fantastiska musiklärare, hade bakat.

För övrigt har veckan rullat på. Vi har startat ett nytt temaområde som heter ”Året runt i naturen” och barnen har bl.a. tittat på film om hur det blir olika årstider i Sverige samt dag och natt. Vi har också tittat på bilder av några vanliga vår- och sommarblommor. Månaderna har också repeterats. På den gemensamma matten har barnen konstruerat ett diagram och i svenskan har det skrivits till en serie bilder. Läsprojektet ”upprepad läsning” har fortsatt ca 10 minuter varje morgon.

Barnen har lärt sig mer thai tillsammans med Sharon och vi har tittat på bilder av djur som finns i Thailand.

Lena

1-2:an Kobran

Denna veckas stora händelse var Lantas Vasalopp som gick av stapeln i torsdags. Det fanns nio stationer där eleverna tog sig igenom alla de kända platserna med start i Berga i Sälen. Där skulle de åka skidor tillsammans, flera personer på samma träskidor. De tog sig fram över sanden med bra samarbete. Detta var en dag i samarbetets tecken och våra elever är fantastiskt duktiga på det. Eleverna är från 3 till 15 år! Det ni! På en station fanns till och med blåbärssoppa att dricka.

Vi har jobbat på med fåglar, kroppen, dubbelteckning och multiplikation.

Vi har tackat av Runa och önskar henne lycka till hemma i Sverige.

Carin

3-4:an Hajen

Hej!

Den här veckan har varit rolig och intensiv. Det var vår ansvarsvecka så idag har vi berättat om och visat upp våra kunskaper om hajar. Vid två tillfällen har vi haft hajexperten Christer Sandgren här på besök och vi har även ägnat en del egen forskning kring hajar allmänt men även spetsat in oss på vissa arter. Idag var det dags för uppvisning och vi gjorde en liten dramatiserad redovisning kring varför så många som en tredjedel av världens hajar är utrotningshotade.

Igår var det dags för vårt årliga Vasalopp här på Lilla svenska skolan. I åldersblandade grupper genomförde vi samarbetsövningar nere på stranden på de olika kontrollstationerna: Berga, Smågan, Mångsbodarnra, Risberg, Evertsberg, Kvarnbäcken, Oxberg, Hökberg och Mora. Längs banan råkade vi ut för snö(sand)stormar, vattenhinder, borttappade ryggsäckar och annat. Självklart var det skidåkning inblandat, man träffade Gustav Vasa och belönades med svensk blåbärssoppa. Vi hade prisutdelning för bästa samarbete, smartaste strategin, roligaste kommentarerna, gladaste gruppen mm. Det visade sig att alla grupper var bäst på minst en sak, så alla belönades med Stines hembakta choklad och bananmuffins. Som ni förstår var detta en alldeles, alldeles underbar dag.

En riktigt trevlig helg på er!

Linda

3-4:an Geckon

På musiklektionen fick barnen lära sig att spela ”Hit the road Jack” på piano samt gitarr.

På syslöjden har barnen fått prova på att göra armband av nylontrådar, Makramé.

Thailektionen med Sharon är innehöll en historia med alla de ord barnen tidigare lärt sig.

På torsdagen var det samarbetsdag på stranden hela förmiddagen då Vasaloppet genomfördes med 9 olika stationer. Barnen fick visa att de kunde utföra samarbetsövningar i integrerade åldrar.

Det var elavbrott hela dagen.

Ha en bra helg önskar

Lovisa och Yvonne

5-6:an Kokosnöten

Vi fortsätter att i jämn fart tacka av elever. I dag har vi sagt hejdå till Tora och in tisdags fick vi säga hejdå till Ella. Det är lika sorgligt varje gång, men sådant är livet här på Lilla Svenska Skolan.

I torsdags hade vi Lilla Svenska Skolans egen variant på vasaloppet. Då det är svårt att genomföra ett niomils skidlopp här i värmen så har vi mer anpassat tävlingen till att handla om olika samarbetsövningar. Eleverna var indelade i tvärgrupper med barn från förskolan upp till årskurs nio. De fick göra samarbetsövningar som åka tillsammans på två långa skidor, åka kälke på sanden, gå stavgång och vattenstafett. Det blev en härlig förmiddag på stranden. Det är otroligt roligt att se hur alla åldrar samarbetar och hjälper varandra.

Samma dag var vi utan ström här på Koh Lanta. Det var planerat underhåll av öns elsystem och då fick vi klara oss utan AC en hel dag. Man märker vad beroende vi är av denna kylande uppfinning, det var inte alldeles lätt att göra något skoljobb när luften är kvalmig och står helt stilla. Men eleverna gjorde en strålande insats och kämpade på trots hettan. Nu hoppas vi att ska klara oss utan strömavbrott på ett bra tag framöver.

Fredagen avslutades i vanlig ordning i salan. Hajen, som passande har lärt sig om hajar, framförde allt de hade lärt sig om denna fiskfamilj med båda drama och muntliga presentationer. I dramat kunde alla se att man, av hänsyn till hajarna, inte bör beställa hajfenssoppa. I de muntliga presentationerna fick vi lära oss otroligt mycket om hajar i allmänhet och dessutom olika hajarter. Eleverna hade verkligen lagt tid på att lära sig att presentera en hel del fakta utantill. Veckan avslutades som vanligt med den thailändska nationalsången.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

7-9:an Bananen

Den här veckan har rullat på väldigt fort. Måndagen inleddes med att gruppen fick lära känna Pauline. Eleverna har blivit väldigt bra på att presentera sig själva och snabbt hitta in till nya ungdomar. Många utvecklas mycket socialt i Thailand.

I tisdags jobbade eleverna hela dagen och gjorde sitt bästa i alla ämnen. På tisdagar har de också multiplikationstest i matte. Eleverna vill gärna ha bra resultat på dessa test, vilket motiverar dem att plugga tabellerna.

I onsdags fick alla eleverna reda på vilka grupper de skulle vara i på samarbetsdagen på torsdagen. Eleverna i Bananen var gruppledare och fick lite genomgång hur en bra förebild ska vara, hur man uppmuntrar och håller ihop sin grupp. Därefter samlades vi i grupperna i Salan sista lektionen på onsdagen. Bananerna fick hålla i lite presentation och introduktion i sina grupper.

På torsdag morgon samlades vi på stranden. Stine berättade lite historik om Vasaloppet och delade sedan in alla i sina grupper. Vi hade nio stationer på stranden. Vi lärare stod vid varsin station. Eleverna gick runt i sina grupper och genomförde uppgifterna på de nio stationerna. Uppgifterna gick ut på att samarbeta så bra som möjligt, exempelvis att byta plats på en bräda, få en kälke att glida, drack blåbärssoppa och bar varandra i kungastol. Gruppledarna, alltså eleverna i Bananerna, var oerhört duktiga på att hålla ihop sin grupp, se till att alla hade roligt och att alla fick delta i uppgifterna. De höll ihop grupperna mellan stationerna och höll de små barnen på gott humör. En stor eloge till alla Bananer som gjorde denna dag till en oförglömlig dag för många. Sista lektionen på dagen samlades alla i Salan, där Stine talade om vad varje grupp hade gjort bäst under dagen, därefter fick alla en hembakt chokladmuffins.

Veckan avslutades som vanligt i Salan. Bananerna sa hej då till Albin, som tyvärr åker hem. Han fick sitt diplom, Cc-skiva, medalj och ett kramkalas. Det var Hajen som hade salan-samlingen och de bjöd på fakta om hajar.

Trevlig helg alla!

Ullis