Vecka 9 2015

Förskolan Fjärilen

Denna vecka var det förskolan Fjärilen som höll i Salans sammankomster. Vi har lärt oss en ny fruktsång på thai av Sharon som vi övade på inför fredagsavslutningen.

Vi startade upp måndagen på samlingen med att barnen var med och planerade och strukturerade dagens aktiviteter. De valde själva aktiviteter och lekar. Vi har fokuserat på vårt projekt om plantering. Nu blommar vår egensatta vattenmelonplanta och vi har satt nya frön.

På idrotten lekte vi kom alla mina fjärilar, fiskarna kommer och Persson möter Karlsson. Vi värmde upp gemensamt till röris.

I torsdags hade hela skolan samarbetsdag på stranden. Barnen utmanades med Wasaloppet på thaistyle. Vi delades upp i blandade åldersgrupper i olika lag. Vi åkte längdskidåkning, snowboard, kälke, drack blåbärssoppa osv. En härlig lärorik dag med gott samarbete.

Vi avslutade veckan med vår sång om frukter i Salan till ukulelespel. Vi tackade av barn som slutar och sjöng den thailändska nationalsången.

Ha en trevlig helg!

Lill, Elin & Sharon

Förskoleklassen Mangon

 

Marion

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi fått en ny elev, välkommen Filippa!

Vårt rymdtema är över efter tre hektiska, roliga och underbara veckor. Alla elever kommer kunna namnen på planeterna som ett rinnande vatten och att Pluto är en dvärgplanet. Vi har börjat prata om världsreligionen islam. Om hur det är att leva med den religionen. Vi har många muslimer här på Koh Lanta så vi får en praktisk erfarenhet av det också.

Den här veckan och nästa är olika grupper på resorten Slow Down och bakar goda kakor. I går hade vi samarbetsdag med temat VASALOPPET. Det var lika kul som vanligt. Underbart att se de äldsta eleverna hjälpa de yngsta. En av grenarna var att åka skidor på stranden och dricka blåbärssoppa.

Lovisa och Bevylin  

1-3:an Kobran

På söndag går Vasaloppet av stapeln hemma i Sverige. Här på Svenska Skolan gick starten redan i torsdags. Då samlades alla skolans elever och lärare på stranden för att i blandade grupper från förskolan till högstadiet genomföra 9 samarbetsstationer på tema ”Vasaloppet”. Det blev en fantastisk förmiddag!

I Kobran har tre nya elever startat. Det blir de sista eleverna som skrivs in i Kobran för i år. Klassen som första var en ”tjejgrupp” med bara två pojkar har nu omvandlats till en ”killgrupp” med bara tre tjejer!

I veckan har vi startat ”veckans tema-ord” samt läst läsläxan för varandra i smågrupper eller par. Halva gruppen arbetar med tema ”kroppen” och halva med tema ”rymden”. Detta arbete kommer att fortsätta några veckor vid sidan av thailandstemat. Vi har också fått besök från Sverige som har levererat nationella prov!

Lena

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi haft elevråd. Vi diskuterade hur vi kan göra riktigt bra laguppdelningar på fotbollen. Vi har även pratat om Kingplanen och annat som rör hela skolan. Eleverna kom med många bra förbättringsförslag som vi under veckan har provat med goda resultat.

Igår hade vi en av våra fantastiska samarbetsdagar igen. Denna gången var det en favorit i repris, nämligen Vasaloppet. I blandade grupper fick vi besöka de nio byarna längs med spåret från Sälen till Mora. Vi fick ta oss genom snöstormar, åka kälke, skidor, snowboard, bära Gustav Vasa i kungastol och alltsammans i strålande sol och med skummande vågor istället för snövallarna. Naturligtvis fanns det stationer där man fick dricka blåbärssoppa och äta bananer också – precis som på loppet i Dalarna. Nu väntar en välförtjänt helg när vi kan njuta av att 15000 andra Vasalöpare tar sig genom samma lopp.

En härlig helg önskar jag er alla!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi välkomnat två nya klasskompisar till klassen, Ebba och Moa.

I matten har vi pratat om olika geometriska former. Vi har kollat vilka vi kan namnen på, vilka egenskaper de har och gett exempel på var vi kan hitta dem i vår omgivning.

På torsdagen var det dags för det årliga Vasaloppet. I blandade gruppen från alla åldrar fick skolans elever möta spännande utmaningar vid olika stationer på stranden. Självklart fanns det också en station där eleverna fick blåbärsoppa. Vi avslutade med att bada riktigt länge. Torsdagen var också dagen för ett inbokat strömavbrott på ön. Då flyttade vi ut undervisningen och passade bland annat på att ha bild och måla av olika växter på skolgården.

På idrotten hade eleverna brännboll och på musiken pratade de om Ray Charles och sjöng ”Hit the road Jack”.

Den här veckan har vi i Geckon sagt hejdå till två klasskompisar, Rebecca och Molly. De blev avtackande i salan med ett diplom, fick fina ord av sina klasskompisar och en CD med foton från tiden här.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Ännu en vecka med full fart. Vårt skrivprojekt Den magiska dörren har fortsatt med kapitel 5 och vår VFU-student Frida har även fortsatt med En läsande klass. De sista 3 eleverna har bakat på Slow Down under Sofias ledning och dessa godsaker finns för avhämtning på restaurangen.

På måndagen var det dags för elevråd och vår representant i detta, Fanny, redogjorde under onsdagen för vad som togs upp här.

På torsdagen avgjordes Vasaloppet på Klong Dao Beach. På stationerna Smågan, Risberg, Evertsberg med flera kämpade skolans lag i fäders spår för framtids segrar. Det bjöds på blåbärssoppa och bananer och stämningen var på topp. Påminde inte så lite om det som komma skall i Mora nästa helg. 40 graders temperaturskillnad bara. Veckan avslutades i vanlig ordning med nyhetsrapportering och Veckans ord, samt veckans absoluta höjdpunkt; glassen i matsalen.

Tack för en härlig vecka. Trevlig helg!

Olof och Frida

5-6:an Papayan

Efter strömavbrott, Vasalopp och flitigt arbete är det dags för helg igen. Under veckan som gått har vi fått en ny elev till klassen och vi kommer nu att vara fem elever i klassen i några veckor.

I torsdags var strömmen avstängd och vi hade flyttat vårt Vasalopp från fredagen till torsdagen istället. Det blev en mycket trevlig dag på stranden med många fantasifulla samarbetslösningar av kreativa elever. På torsdagseftermiddagen höll vi också till utomhus med aktiviteter där vi bl.a gjorde fantasifulla porträtt av varandra som vi kommer fortsätta att jobba med nästa vecka. Vi mätte också trafikgenomströmningen utanför skolan som även det blir ett fortsatt projekt längre fram.

Trevlig helg!

Johan

7-9:an Bananen

Denna vecka har vi haft vi haft en härlig samarbetsdag nere på stranden tillsammans med alla eleverna på skolan. Vasaloppet thaistyle genomfördes i åldersblandade grupper och våra elever fick agera gruppledare. Nio stationer genomfördes med bravur, det var allt från blindgång i snöstorm (tomteluva nerdragna över ansiktet) till skidåkning i sanden med hela laget på samma skidor och däremellan vätskekontroll med god blåbärssoppa. Det var en dag i gemenskap där kompisanda, tid och stil var i fokus! Eleverna tyckte att det var mycket roligt och var jättenöjda med dagen.

Väl hemma hade vi utelektioner med matematikbattle i Salan och biologiquiz där elevernas begreppskunskaper sattes på prov. Det var allt ifrån begrepp såsom hypofys till testosteron. Det var kul och lärorikt att jobba i quizform! Några elever har gjort laborationer kring lösningars surhetsgrad, pH-värde, och andra har skrivit arbeten t ex om skillnaden på genetik och genteknik. Universums expansion har diskuterats samt nyheter om allt ifrån personalbristens orsaker inom äldreomsorg till hur äkta pärlor tillverkas av musslor i havet. Det var en stulen Nobelklänning som utlöste den diskussionen!

Efter en kul kluring, en välbehövd kula kall glass och den sedvanliga fredagssamlingen med skönsång från Fjärilarna i strålande sol, så håller vi nu en skön helg!

Gabriella