Vecka 9 2014

Förskolan Fjärilen

Nya barn började på fjärilen i måndags så vi har haft lek och aktivitetsstationer där barnen själva väljer vad de vill göra. Vi skapade vackra fjärilar i många olika färger och reflekterade tillsammans om besöket på fjärilsmuseet. Barnen tyckte de sett över tusen olika fjärilar och självklart fick Pisua följa med.

Vi fortsatte måndagen med engelska då vi räknade. Vi lärde oss siffror och fick en uppgift då vi skulle rita olika djur och antal.

Den här veckan har vi fokuserat på Thailands djur och jämfört vilka djur som finns här och i Sverige. Vi har lekt lekar då barnen själva har valt att vara ett djungeldjur eller vattendjur.

På idrotten gjorde vi en rörelsesaga tillsammans. Vi lekte fiskarna kommer, ballongleken och kom alla fjärilar. Barnen bestämde ett valfritt djur och rörelse i leken. Turades om att leda leken med djur och rörelseförslag. Vi värmde upp till övningarna i röris och lekte att vi hade varsin osynlig boll.

I veckan har vi bakat ny play do deg och pedagogerna har intervjuat barnen om vad de tycker om dagen på förskolan.

På fredagen fick vi äntligen träffa vår vän Doeramon när vi hade Thai. Vi lärde oss vad fågel, kanin och mus heter på thailändska. Sedan sjöng vi en sång om dem.

Ha en jättefin helg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Hej alla föräldrar på Mangon! Vilken härlig vecka vi har haft! De ”gamla” och nya barnen har funnit varandra väldigt snabbt. Mycket lek och prat har det blivit.

Måndagen började ju med att de nya barnen hälsades välkomna, först i Salan och sedan på Mangon. På vår samling lekte vi bl.a. ”spindelnätet”, i den leken skickar man ett garnnystan mellan sig och ska säga sitt namn + något som var kul här i Thailand. Då bildas ett spindelnät. Alla var modiga och vågade prata inför gruppen.

På e-m kom Lena och hade engelska med barnen.

På tisdagen hade vi gympa på stranden med lek, fotbollsträning och lite match och vi avslutade med en yogaövning som heter ”hunden”.

Eftermiddagen ägnade vi åt att börja göra rekvisita till vårt uppträdande i Salan, nästa fredag.

Vi arbetar vidare med att ljuda, på våra språksamlingar. Om jag har …..ur och lägger till MMMmmm… vad får jag då för ett ord? Det här är en förberedelse till läsning.

Denna veckan har vi också arbetat med att skriva bokstaven Gg.

På torsdagens mattesamling arbetade vi med ordningsföljden på talen 1-8, sedan fick barnen göra en enklare form av diagram.

Vi övade på vårt framträdande tillsammans med Mattias.

På fredag sa vi Grattis till Miranda som fyllde sju år! Vi firade henne med glass och ballonger efter lunchen.

Sharon kom in till Mangon tillsammans med Doermon och vi lärde oss en sång om djur.

Veckan avslutades som vanligt i Salan, denna gången var det Hajen som gav oss ett fint framträdande.

Nu ser vi fram emot flera fina veckor

med Era härliga barn!

Marion

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi fått nästan trettio nya elever till skolan. I vår klass har Moa och Emilio börjat, välkomna.

Vi startade veckan med massage tillsammans med ”Geckon”. Det är underbart, alla elever masserar varandra två och två i salan. Vackra toner från Enya strömmar ut från högtalarna och stämningen i gruppen är magisk.  Jag fick massage av Sara, det var härligt för hon är utbildad sjukgymnast.

Vi har även varit på fjärilshuset och tittat på alla vackra orkidéer och fjärilar. Det var intressant för när vi stod och tittade på alla pupporna, sprack en puppa och en livs levande fjäril kom fram. Vi blev lite oroliga när fjärilen ramlade ner till marken och vi trodde att det var något fel på den. Men vi fick reda på att det tar ungefär två timmar innan en nykläckt fjäril kan flyga.

Nu kan eleverna de alla nio vokalerna i alfabetet. Vi började med att skriva våra namn utan vokaler. Det blev tankar och många skratt. Efter det fick alla varsitt häfte med övningar för att träna sig på.

Sara lärde eleverna sjörövarspråket och alla elever fick skriva hemliga meddelanden på sjörövarspråket till sina föräldrar.

På idrotten hade vi dragkamp för första gången.  Oj, vad alla eleverna slet för att få över motståndarlaget på sin sida. Jag och Sara fick hoppa in i varsitt lag och hjälpa till. Jag har en väldigt stark kollega för vi förlorade så fort Sara fick tag i repet. Vi badade i havet med alla elever efteråt. Det var lika underbart som vanligt.

Lovisa och Sara

1-3:an Geckon

Den här veckan har det börjat 10 nya elever i Geckon, många av dem ska gå 5 veckor på skolan. I måndags blev de presenterade i salan innan vi träffades i vårt klassrum. Första dagen handlade det om att lära känna varandra. Barnen fick göra en namnlapp till sin låda och skriva och rita en tankekarta om sig själva. Vi hade massage i salan tillsammans med Snäckan och vi hann också leka några lekar innan det var dags att gå hem. Vi lekte ”Mördare och detektiv” och ”Ett skepp kommer lastat”.
Tisdagar är en dag då det händer mycket kul. Vi hade engelska efter rasten, eftersom många var nya tränade vi oss på att presentera oss. Musik hade vi efter lunchen, då sjöng vi flera roliga låtar. För många var det thai för första gången, riktigt spännande att lära sig lite av ett nytt och annorlunda språk.
Under veckan har vi också jobbat med mattekluringar. Barnen fick först lösa några kluringar tillsammans med en kompis. Sedan skulle de välja ut en som de presenterade för klassen som också skulle försöka lösa den. Vi har också haft bild, det blev otroligt fina batikteckningar som nu pryder vårt klassrum. Alla har också redovisat sin tankekarta för klasskamraterna, det gjorde alla jättefint.
Torsdag morgon hade vi idrott på stranden. Vi spang stafetter, lekte ”svansleken” och en bollek. Det var riktigt kämpigt i värmen, så alla sprang med glädje ut i havet för att svalka sig efteråt. Vårt thailandstema har vi örjat med. Vi har lärt oss de olika världsdelarna, var Sverige och Thailand ligger och lite allmänt om ”vårt nya land, Thailand”.
Vi har haft en kul vecka tillsammans, det är en ny härlig grupp som har jobbat på bra och verkar trivas ihop. Idag säger vi hej då till Saga G, hon har gått i Geckon i 8 veckor, vi kommer verkligen att sakna henne. Hoppas hon får en bra hemresa och har mycket kul att berätta när hon kommer hem.
Ha en riktigt kul helg önskar

Maria

 

3-4:an Hajen

I måndags fick vi en ny elev i åk 4 till Hajen. Vi hälsade Amadeus välkommen. Han ska gå i klassen terminen ut.

På idrotten denna vecka hade Sharon Zumba i Salan. De dansade till Lady Gaga. Full fart hela passet och alla gav allt vad de orkade. Eleverna lärde sig stegen och rörelserna väldigt snabbt och alla hängde med i dansen.

På svenskan denna vecka har vi arbetat med sinnesdikter. Eleverna fick sätta sig någonstans inne eller ute och skriva ner allt de såg, hörde kände och kände lukten av som en dikt. När alla var klara läste de upp sin dikt för sina klasskamrater. Det blev jättefina sinnesdikter.

I fredags var det dags för Hajen att uppträda i Salan. De gjorde ”Ett präriedrama”. Dramat lästes upp och eleverna spelade upp det som lästes. Någon spelade vatten, någon eld, någon häst o s v. Föreställningen blev mycket lyckad och eleverna själva tyckte det var kul att spela upp dramat.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

En ny vecka är till ända och denna vecka har vi fått tre nya elever till vår klass. Det är alltid roligt att få in nya elever, det ger lite ny energi til hela gruppen.

Under veckan har vi i matte arbetat gemensamt med statistik. Eleverna har fått i uppdrag att göra tre stycken olika undersökningar, tex vilken glass som är populärast, hur blir vädret de närmaste dagarna och vilket skollov är poulärats. Resultaten av undersökningarna har redovisats i ett stapeldiagram, linjediagram och slutligen ett cirkeldiagram.

I no har vi den här veckan laborerat med blandningar och lösningar. Vilka olika ämnen löser sig i vatten? Vilka ämnen är blandingar och vilka är lösningar?

På idrotten denna vecka har eleverna haft ett härligt  Friskis och svettis pass. Det var kul att se hur eleverna kämpade med

En riktigt härlig helg önskar vi er alla!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

 

Hej och hopp en vecka till har gått! I veckan hälsade vi många nya elever välkomna till vår skola. Fyra stycken nya elever började på Bananen. Varmt välkomna! En del lära känna övningar har vi fokuserat på den här veckan . Ibland bakat in det i undervisningen via grupparbeten och andra diskussioner.

 

På no:n har vi den här veckan i klassen tränat oss i att lösa och tolka en praktisk

 

Uppgift från tidigare utgivet nationellt prov. De undersökte hur pulsen förändrades i ett statiskt kontra ett dynamiskt arbete. Många skratt när vi studsade runt för att höja pulsen. Elever har individuellt i klassen arbetat med elektricitet, mer om kroppen, värmelära och fortsatt bygga en bro av bambu.

 

Eleverna har ambitiöst jobbat utifrån sina egna planeringar i engelska och moderna språk. Under en av lektionerna i engelska hade vi den s.k. ”fråge-stolen”. Alla ställer frågor till en person och frågorna kan handla om vad som helst och man svarar naturligtvis bara på det man vill. Det var ett kul sätt att lära känna varandra. I moderna språk har vi haft högläsning och dialoger.

 

Idrottspasset var riktigt uppskattat den här veckan, arobic- dans. Eleverna var koncentrerade och många leenden på deras läppar kunde jag observera.

Trevlig helg!

 

Annelie, Pia, Lena och Malin