Vecka 9 2013

Förskolan Fjärilen

Nu har vi haft ytterligare en rolig och lärorik vecka på Fjärilen. Eftersom Elvira började hos oss i måndags så har vi lekt många namnlekar för att lära känna varandra. Vi har sagt våra namn samtidigt som vi har kastat boll, garnnystan och ballong till varandra. Efter att vi hade slängt nystanet till alla så blev det ett härligt spindelnät.

På engelskan kom Maria med katten Morris och då fick vi lära oss att sjunga två sånger och sedan repeterade vi mycket av det som vi lärt oss gångerna innan. Vi har fortsatt att titta lite närmare på bokstäver. Denna vecka var det dags för D. Barnen ritade D på varandras ryggar med fingrarna och vi lyssnade på hur D låter. Veckans sång fick bli en thailändsk sång eftersom vattenmelon heter Daeng moo och då börjar på D.

Vi har fått en del besök på Fjärilen denna vecka i tisdags kom Linda och visade oss hur man gör sockermålningar. Man målar först med en sockerlösning på pappret sedan droppar man vattenfärg över teckningen. Det blev otroligt fina teckningar på havet och sanden. Filippa en elev från Mangon kom in till oss med datorn och visade oss bilder på djur och växter som finns i Thailand samtidigt som hon berättade mycket intressant för oss. Det var ett riktigt mysigt föredrag tyckte vi på Fjärilen tack Filippa! Vår Drake Berta kom inflygandes till oss och berättade att hon hade varit på kalas hos sin kompis. Där hade hon upptäckt att det kunde fastna en massa saker på ballongen om man gned den mot håret. Hon undrade om vi ville göra experiment och om hon fick visa ett trolleritrick som hon också lärt sig på kalaset. Det var ju ingen som inte ville se det så Berta visade oss och undrade över vissa kluriga saker.

I torsdags hade vi lite mattekul då vi pratade om hur olika mönster kan se ut och vad ett mönster är för något. Barnen provade att göra sitt eget mönster och sedan ritade de av det. Nästa vecka blir det mer mönster men på andra sätt men till dess får ni ha en riktigt skön helg så syns vi på måndag igen.

Trevlig helg önskar
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

Nu lämnar vi denna vecka bakom oss och för tillfället vårt tema om djur i Thailand.

Kunskaper finns det gott om i världen, och så mycket vi kan tillägna oss. Det bästa är att den
aldrig tar slut! Man lär sig av nyfikenhet ,och att våga ställa de nyfikna frågorna. Summa
summarum: Vi har lärt oss om Kobror, elefanter, apor, fjärilar och mycket, mycket mer!
På måndagens Engelskalektion hade Maria med katten Morris han är faktiskt superduktig på
engelska och brukar hela tiden säga: Very good när barnen lärt sig något nytt. I Tisdags
fortsatte vi att klippa och klistra bokstäver med Linda. Det gäller att hålla saxen rätt i handen
och tungan rätt i munnen. Så småningom har vi vårt egentillverkade Alfabet färdigt på
väggen. Det blir så färgglatt och fint!

Temastart: Kroppen. På samlingen pratar vi om ställde vi oss frågorna: Vad är en kropp? Vad
finns inne i kroppen och hur får vi energi?Vad händer om vi inte äter?Vi läser om Kråke hos
doktorn, efter det sjunger vi rörelsesången: Fötter ben och kropp och lille petter
sprattelgubbe!

Onsdagens gympa på stranden var som vanligt jättekul med många lekar, lite extra svettig,
på grund av åskvärmen….kanske? Vi klarade oss iallafall från regnet. På eftermiddagen
hade vi hela skolan sjunger med Mårten och Sharon. Vi sjöng en gånglåt om en ulv, en räv,
en hare, samt att vi repeterade några sånger från förra onsdagen. Det är verkligen härligt
och det låter så bra när alla barnen klämmer i och sjunger tillsammans.

På torsdagen började vi med mätningsövningar. Alla fick hjälp med att tillverka en linjal som
var tio cm lång. Sedan delades barnen in i grupper. Blå grupp, grön grupp och röd grupp.
Varje grupp fick i uppdrag att mäta så mycket saker de kunde hitta som var kortare än tio cm.
Det mättes pinnar, blad, fötter, tår. Jennifer blev också mätt med tiocentimeterslinjalen och
längden stämde faktiskt ganska bra. Efter det redovisades resultaten inför de andra
grupperna under jublande applåder.

Vid lunchtid fick jag Yvonne ge mig iväg till sjukhuset lite akut på grund av hjärtklappning. Det
är ingenting allvarligt! Några barn hann kanske bli lite oroliga. Allt är ok nu och jag är hemma
igen och idag fredag vilar jag för att återkomma med ny energi på måndag igen!

Var rädda om er, och ha en skön helg!

Ha en fin helg!
Yvonne och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vädergudarna inte varit speciellt snälla. Solen har bara tittat fram mellan regnmolnen lite då och då.I dag strålar solen från en klarblå himmel och självklart räknar vi med att den har kommit tillbaka för att stanna.

Eleverna i år 1 har arbetat flitigt med subtraktion inom talområdet 0-20 i sina matteböcker. Några i år 2 har arbetat med multiplikationsövningar på datorn och i sina böcker. Övriga har följt sina individuella arbetsplaner. 2-orna har tränat vidare på att se och förstå sambandet mellan addition och subtraktion.

Nu har vi äntligen nått fram till målet 4000 lästa sidor och nästa vecka när alla barn är tillbaka från sina visumresor blir det glassfest  Vi fortsätter att arbeta med alfabetet och skillnaden mellan vokaler och konsonanter.Vi har tränat ännu mer på att skriva meningar på rätt sätt. Vi har också arbetat i våra svensk böcker.

Vi har tränat vidare på att räkna från 11-20 på engelska. Vi har repeterat namn på frukter och färger. Vi har också tränat på prepositionerna in, on, under, behind in front of och next to. Detta gör vi genom ramsor, sånger och lekar.

På bilden har vi arbetat med att måla typiska thailändska mönster med akvarell-färger.

På idrotten spelade eleverna krabbfotboll. Det var en fröjd att se alla krypa omkring i sanden och jaga fotbollen. Lektionen avslutades med sandslotts byggande i grupper för att nya och gamla elever ska lära känna varandra.

Hela veckan har för övrigt genomsyrats av träning inför vårt framträdande i Salan på fredagssamlingen. Showen blev lyckad och vi fick gå hem nöjda och glada.

Ha en härlig helg!
Berit

 

1-3:an Geckon

Den här veckan har vi, gamla som nya elever, på Geckon bekantat oss med varandra. Det tar ett tag att lära känna varandra och även att sätta sig in i skolans  rutiner. Med hjälp av de elever som gått i Geckon en längre tid har det inte varit några problem.

Veckan började med en bildlektion med Linda där eleverna tillsammans fick rita en människa. Det var en rolig uppgift där man vek ett papper och ritade dit olika delar av kroppen.

Nu har alla kommit igång att jobba med alla olika böcker och uppgifter som lärarna i Sverige har skickat med. Flitens lampa lyser och alla arbetar efter bästa förmåga. Dessutom har vi  påbörjat Thailandstemat som vi ska jobba med här i skolan. Vi har målat Thailands flagga och läst  om geckoödlan. I torsdags hade fröken dukat upp ett bord med olika frukter som växer här i Thailand. Det var kokosnöt, mango, mangosteen, longa och drakfrukt. Alla fick smaka, lukta och känna på frukterna. Frukterna betygsattes och mangosteen visade sig vara mest populär. Alla fick rita av minst en av frukterna också.

Varje dag bjuds eleverna på frukter när vi har en gemensam fruktstund. Då brukar vi läsa sagor som eleverna har skrivit, prata om vad kroppen mår bra av eller berätta lite om oss själva. Det är mysiga stunder! På rasterna är det lite olika aktiviteter som lockar. För tillfället är ”King”, en bollek som elever i olika åldrar leker tillsammans.

Nu har det börjat många nya elever på skolan och eftersom vi är tre klasser som har idrott tillsammans på stranden började vi med att presentera oss och berätta varifrån i Sverige vi kommer.

Vi fortsatte med mixade lag från år 1-4 och hade en liten turnering i krabbfotboll.
För att lära känna varandra bättre gjorde vi nya små grupper med 3-4 elever i varje grupp och så byggdes det sandslott de sista 10 minuterna av lektionen. Jag har sagt det förr och jag måste säga det igen: Vilka kreativa barn vi har på skolan.

Jag hoppas att alla får en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Den här veckan hälsar vi Isak välkommen till klassen och vi hoppas att han ska trivas bland ”hajarna”!

Vi har arbetat med en rolig teknikuppgift. Eleverna skulle i grupp utforma en förpackning till en vara. Alla fick ett limstift som skulle föreställa en parfymflaska. De skulle tänka på att förpackningen skulle vara hållbar, miljövänlig, billig, inte vara farlig för små barn och dessutom få varan att se attraktiv ut!

Det var härligt att se hur kreativiteten flödade och roligt att se de olika gruppernas färdiga förpackningar! Som avslutning skulle eleverna presentera sin förpackning och framhålla alla fördelar med den.

Under ett par veckor kommer vi ha lektioner i biologi. Denna vecka har vi gått igenom hur fotosyntesen fungerar. Tänk att de gröna växterna kan tillverka syre och näring med hjälp av solenergi, vatten och koldioxid! Vi har också pratat om hur en näringskedja fungerar och gett exempel på hur en sådan kan se ut.

På engelskan håller vi på med ord som har med skolan att göra och så repeterar vi basgrammatik. Eleverna är duktiga med sina glosor, även om de ibland glömmer att ta med böckerna. Vi har också lekt ordkedjor och gjort pantomimer.

De elever som går i fortsättningsgruppen i thai har denna vecka tränat på veckodagarna. Nybörjargruppen fick lära sig hur man frågar vad någon heter och hur man själv svarar på en sådan fråga.

På musiken hittade eleverna på en text som passar att sjunga till ett enkelt komp av olika instrument. Denna låt övades sedan flitigt med tanke på nästa veckas fredagssamling! Vi hann också med att sjunga en engelsk låt där pojkar och flickor sjunger till varandra.

Nu har det börjat många nya elever på skolan och eftersom vi är tre klasser som har idrott tillsammans på stranden började vi med att presentera oss och berätta varifrån i Sverige vi kommer.
Vi fortsatte med mixade lag från år 1-4 och hade en liten turnering i krabbfotboll.
För att lära känna varandra bättre gjorde vi nya små grupper med 3-4 elever i varje grupp och så byggdes det sandslott de sista 10 minuterna av lektionen. Jag har sagt det förr och jag måste säga det igen: Vilka kreativa barn vi har på skolan.

På slöjden har eleverna fortsatt med sina arbeten och är i full gång med att sy på symaskin. Vid tillverkningen av kudden tränar barnen på att skissa, klippa, mäta, sy på symaskinen, kaststygn och efterstygn.

Snäckan stod för underhållningen på veckans fredagssamling. Vi fick höra engelska sånger med rytmer och rörelser. Tack för det alla ”snäckanbarn”, ni var jätteduktiga!

Nu ska det bli härligt med helg. Hoppas att den blir bra för alla!
Birgit

 

4-6:an Kobran

Ny vecka och nya inspirerande utmaningar. Att lära känna varandra är ett exempel på en sådan. Vi satt länge runt bordet i den nya Kobra-klassen och pratade om allt möjligt; var vi var födda, om vår familj, om sådant vi tycker är roligt att göra, favoritprogram på TV, favoritbil(!!?), bästa idrottsminne (missad straff mot Brynäs, t ex; sorry!).

Det får ta sin lilla tid och det är inte värt att skynda på den processen.

Första dagen blev det mycket musik. Vi och Hajens 3-4:or tränar inför vårt fredagsuppträdande: Bluestolva för 7 gitarrer, två pianon, blockflöjter, bas och slagverk (trumma och ägg!). De var fantastiskt duktiga och det lät som musik i mina öron! Lite matte hann vi också med.

Tisdagar är roliga för eleverna i Kobran. Då kan de njuta av nöjet att ha tre lärare under en dag. Förutom mig själv har de Linda i Bild och Ulrika i engelsk grammatik. Omväxling förnöjer.

På onsdagen fick eleverna i Kobran ha textilslöjd hela dagen. De fick en mycket intressant uppgift; de skulle utgå ifrån en bild av Astrid Lindgren och…ja, svårt att förklara, men slutresultatet blev riktigt häftigt och många moment kunde vävas (!) in i uppgiften.

Linda och jag har slagit våra kloka (?) huvuden ihop och hittat på ett roligt sätt att jobba med karaktärer på i Bild och Svenska. Resultaten finns att beskåda i klassrummet i  ett lite annorlunda galleri med arbetsnamnet ”Fåglar”.

Vi har också fått provsmaka frukter den här veckan. Karin i Geckon bjöd in oss. Tack för det!

På idrottslektionen skulle de simma bröstsim och ryggsim och de gjorde de! Bra gjort!

Engelska var på tapeten på fredagen. Vi gissade siffror (?). Jo, såhär: Jag skriver 6 siffror på tavlan som allihop har något med mig att göra. Uppgiften är att komma på vad varje siffra står för genom att ställa frågor till mig på engelska. Sedan fick de sitta i par med samma uppgift. Ja, sen blev det skriftligt och muntligt läxförhör i ämnet och dessemellan hann vi också lyssna på Josh Grobans underbara tolkning av ”Raise me up”. En liten analys av texten gjorde vi också.

Trevlig helg allihop. Vi syns på måndag.
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Det har varit lite färre elever i Kokosnöten denna vecka då flera elever har varit iväg på visumresor. De elever som har varit kvar på skolan har arbetat hårt och fått mycket gjort. Många texter till skoltidningen har blivit klara och kunnat bockas av. Vi har även använt en del lektioner i svenska till SO där arbetet med Vasatiden har kommit igång för några av eleverna och andra har arbetat med planscher kring världsreligionerna.

På musiken i tisdags fick eleverna lära sig att spela olika ackord på gitarren. Klassen spelade tillsammans med Mårten och lärde sig på så sätt att byta mellan de olika ackorden.

Arbetet med original och mönster fortsatte på bilden. Eleverna skapade var sitt tapetmönster till en offentlig lokal och de fick verkligen användning för sin kreativitet här. Alla verkade uppskatta uppgiften och arbetade intensivt hela lektionen.

På textilslöjden arbetade eleverna med väldigt olika uppgifter. Det handlade om att sy, virka, dekorera och designa. Armband flätades, tavlor syddes, linnen designades och palmer virkades.

På fredagens idrottslektion var det vattenaktiviteter som stod på schemat. Eleverna simmade både bröstsim och ryggsim och därefter avslutades lektionen med vattenlekar.

Vi avslutade, som alltid, veckan med en trevlig gemensam samling i salan.

Tack för en trevlig vecka och vila upp er ordentligt under helgen!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Vi hälsade en ny elev välkommen på måndagen. Det var Eira som ska gå hos oss fram till skolan slutar i maj. Vi hoppas att hon ska trivas här.

Eftersom vi inte har varit så många i klassen denna vecka så har vi fått mycket tid till varje enskild elev. Det har funnits tid till spontana diskussioner om allt möjligt från andra världskriget, djurlivet i Thailand till olika typer av regeringsformer. Eleverna uppskattar att vi har tid för att visa och förklara saker som man annars inte alltid hinner diskutera igenom.

Ett samarbete mellan bild och slöjd var planerat att genomföras på stranden på torsdagen, där eleverna skulle skapa och forma sandskulpturer i ett tredimensionellt perspektiv. Det blev en rolig och annorlunda lektion som fick avslutas med teori då det plötsligt började regna.

Fredagens idrottspass hölls som vanligt på stranden. Simning stod på programmet denna vecka. De som redan var klara med simningen fick välja mellan att springa, spela volleyboll och vattenlek. Tänk att varje vecka få ha möjlighet att ha idrott på stranden. Det är något vi tror att eleverna kommer att ha i minnet när de kommer hem.

Veckan avslutades med DN:s quiz om rymden, eleverna fick i par diskutera fram det rätta svaret.

Vi ses på måndag igen!
Maria och Clas