Vecka 9 2012

Förskolan Fjärilen

V 9, tänk vad annorlunda vi har det här i Thailand mot i vårt hemland! Hemma i Sverige har skolorna runtom i landet sina sportlovsveckor den här perioden och här ligger dagstemperaturen på ca + 36 grader i skuggan! Båda klimaten har sin charm och det är fascinerande att möta dem båda, direkt och/eller indirekt.

Denna vecka har vi lekt både fritt och organiserat, lugnt och med mer rörelse, gjort armband av garn och pärlor, spelat spel, haft drama etc. Vi har också fortsatt att jobba om thailändska djur och gjort spindlar av piprensare, som blev mycket söta. Barnen lärde sig lite fakta om spindlar, hade roligt och tränade finmotorik samtidigt, perfekt inlärningssituation!

Nina, vår vfu-elev, har fortsatt med matematik och mätning. Barnen har bl a fått prova på att måla och mäta sina och andras fötter med ett snöre, samt fått möjligheten att uppskatta hur många cm-block det får plats i olika figurer, = matematik på ett praktiskt sätt!

Musen Muselina och katten Nisse har varit på besök och berättat om hur man är och känner sig när man är misstänksam. Ett svårbegripligt ord, men betydelsen klarnade alltmer under samtalets gång.

Vi har haft framme ett tärnings- och ljudspel, i en avslutningssamling, där man får uttala det bilden föreställer då man hamnar på den. Det stimulerar de vanligaste bokstavsljud som många barn kan ha svårt för i yngre åldrar. Med extra medveten träning på ett mer lustfyllt sätt kan dessa ljud lättare ”sätta sig”, men man kan med fördel spela spelet även om alla bokstavsljud finns; bara för att det är kul och/eller för att bli medveten om vikten av alla ljud.

Till stranden har vi tagit oss till fots även denna vecka! Vi kommenterade hur långt bygget kommit, som vi ser varje vecka vi går förbi. Det har nu kommit 4 våningar och vi undrade hur högt huset ska bli till slut. Ett barn gissade att det skulle nå rymden! Kanske vi får veta svaret innan terminen är slut. Vi såg även hönor och kycklingar vid vägkanten och flera förtjusta rop hördes från barnen. Det var också intressanta samtal under promenaden. Två barn diskuterade om tuppen, hönan eller kycklingen ska hämta mat till familjen… De blev till slut rörande överens om att det måste vara mamman för både pappan och barnet skulle nalla av maten eller rentav äta upp den innan de kom tillbaka till familjen! Mamman vill att barnen ska ha mat, så hon äter inte av den innan hon kommer hem var också en del av förklaringen. Väl framme vid stranden lekte barnen sedan i sanden och en del badade i havet med en vuxen. Det blev sandbyggen, sandgropar, tunnlar, sandbak och glada tillrop i de små vågorna som rullades in mot stranden.

2 nya barn har börjat denna vecka och de har flutit in riktigt bra i gruppen! När vi tränade på våra bokstavssånger fick vi denna vecka ta in två nya sånger, eftersom de nya barnens initialbokstäver inte fanns i gruppen tidigare. Nu tränar vi på allvar inför nästa fredags avslutning.

Trevlig helg!
önskar Kristina,Sharon och Nina

 

Förskoleklassen Mangon

Vi hälsade Iris, Vanessa och Timon välkomna till Mangons förskoleklass. Vi presenterade oss för varandra och lekte namnlekar.

Anna och Nina, våra lärarkandidater, fortsatte med tema : mäta. Barnen fick måla varandras fötter för att få ett fotavtryck och sedan mäta hur lång foten var. De fick klippa till ett garn i fotens längd. Alla längder sattes upp bredvid varandra så vi kunde se hur olika långa fötterna var. Senare i veckan fortsatte de att mäta med centimeterkuber, kapsyler och bönor, det blev en härlig arbetsstund då alla var aktiva!

Ivern är stor när barnen arbetar i sina egentillverkade bokstavsböcker. De gör helt fantastiskt charmiga bilder till sina bokstäver! Vi letar också efter saker i rummet på givna bokstäver.

Ett besök av en orm inspirerade till långa samtal om ormar och väldigt fantasifulla bilder på ormar. Dem har vi nu på vårt fönster så alla kan se dem.

Nere på stranden övade vi koordination och att kunna styra ben och fotrörelser. Vi passade också på att mäta en sträcka med hjälp av fötterna. I vattnet är det full fart med lek och dykning.

Nu är vår karta över Sverige full av pilar som visar var vi bor, om vi skulle vilja hälsa på varandra så får vi åka långt!

Trevlig helg önskar Inger, Anna och alla Mangobarn.

 

1-2:an Snäckan

Nu har Joshua äntligen kommit till vår klass, alla har väntat och väntat och frågat när kommer Joshua som ska börja i vår klass. Det är bra med lite fler killar i klassen och det går nu tre killar och åtta flickor här på Snäckan. På måndagen hade skolan elevvråd och Astrid som representerar vår klass informerade om vad som tagits upp på klassrådetsom vi hade i torsdags.

Det var ”Snäckanelevernas” tur att baka den här veckan tillsammans med Majsan. Ett väldigt populärt inslag som ingen vill missa. Sedan är det ju kul att kunna åka till Coffe my House och köpa det som ens barn varit med, om att baka. Den här veckan blev det hastbullar, mums!

Skolarbetet
I svenska skriver alla på för fullt, några skriver exempelvis sagor andra skriver berättelser med fokus på dialog och talstreck. Vi har även börjat ”titta” lite på dikter och hur olika dessa kan vara utformade.

I matematik har alla varit med och adderat talsorteer för sig för att befästa kunskapen om positionssystemet. Vi har arbetat färdigt med almanackan och nosat lite på gamla måttenheter.

Denna vecka var det Barbro och Gun som höll i idrottslektionen på stranden.

I SO har vi som vanligt arbetat med Thailandsboken eller med annat som anknyter till landet. Vi har även påbörjat ett temaarbete om Stenåldern och vi klurade tillsammans om hur arbetet skulle utformas. Många spännande ideer och tankar! På torsdagen gick vi till stranden och var sakletare, vi ville hitta saker som vi kan använda för att bygga och befästa våra kunskaper om jägar-samlarstenåldern.

Vi hann inte allt som planerats i NO men fick istället en härlig sångförmiddag i svenska kyrkan på fredagen. Emmy Algefors från svenska kyrkan i Norge var fantastisk på att leda, lära ut och bibehålla intresset under tre timmar, med ett kortare avbrott för fika. I Kyrkan sjöng elever och personal från Sanuk skolan och Lilla svenska skolan tillsammans, väldigt trevligt. Detta fick avsluta denna härliga vecka.

Trevlig helg önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

I klassen har fem nya barn börjat! Det är Sanna från Umeå, Florence och Douglas från Stockholm och Embla och Meja från Göteborg. Varmt välkomna! Roligt för barnen att lära känna nya kamrater från andra delar av Sverige – på Koh Lanta! Direkt byts det telefonnummer för att kunna ta lekkontakt! Härligt och spännande! Efter lite lära-känna-uppvärmning satte måndagens arbete i gång! Nelli fick gå på skolans elevråd och sedan redovisa för oss vad som sagts på mötet.

På engelskan lärde vi oss djur på bondgården, trots att vi inte på länge får se får, grisar, hästar…. Sen var det dags för en biblisk berättelse och den här gången handlade den om ”Det höga tornet”. Barnen skrev bra meningar och ritade en passande bild därtill. Sharon dök upp för att ha thai med de duktiga barnen! Dagen avslutades med att skriva en saga, som skulle heta ” En öde ö”. Spännande att se resultatet av den!

Tänk att det kan vara så roligt att ha idrott på stranden! Lek på land och sedan lek i vattnet! Vi läste länge, när vi kom tillbaka, både högt och tyst. Matte och svenska i blandad kompott fick avrunda onsdagen.

På torsdagen jobbades det med vokalerna! Nästa vecka ska vi kunna räkna upp dem och känna igen dem alla nio. Det klarar vi lätt, tror jag! Tvåorna ska kunna höra om det är uppe- eller nere-vokal också. Klassråd hölls med Tora som ordförande och Barbro skrev på datorn. Vi hade i uppgift att ta reda på barnens favoritfrukter och maträtter.  På rasten bjuds ju barnen på frukt och vi ville se, om någon sort skulle bytas ut. Likaså om vi skulle ändra på någon maträtt. Lite arbete återstår kring detta. På måndag är en samarbetsdag kallad Vasaloppet planerad att avgå nere på stranden, därför delades alla barnen in i grupper och fick bekanta sig med de nya kamraterna på skolgården. Härligt att se de minsta känna sig så trygga! Föräldrarna stod nu på gården för att ta de sina med hem.

Barnen fick ta sig till en kyrka uppe på höjden på fredagsmorgonen. Där väntade Maria, som är präst i svenska kyrkan och Emmy, som är sångpedagog i en kyrka i Oslo. Emmy ledde barnen i sång i tre timmar på ett fantastiskt sätt! Vi mjukade upp stämbanden med trevliga övningar, sjöng i kanon, tävlade med ”Björnen sover”, lärde oss nya sånger m.m. I pausen blev vi bjudna på läsk och bulle, vilket var mycket uppskattat.

Efter sen lunch skrev vi i dagboken och utvärderade veckan. Sen fick vi bråttom till salan, där Bananerna spelade en egen variant av ”De sju dvärgarna” på ett roligt avslappnat sätt! Med detta roliga sattes punkt för den här veckan och vi ses på måndag på stranden för nya äventyr!

Trevlig helg alla mysiga Geckobarn!
Barbro

 

3-4:an Hajen

Tänk vad det är roligt att få arbeta med en klass som Hajen! Varje dag möts man av glada och positiva elever som är mycket arbetsvilliga!

På måndag förmiddag hade vi klassråd och sedan gick en representant från klassen iväg på elevrådsmöte med Helena. Klassen ville bland annat ta upp att det vore bra med gemensamma regler vid pingisbordet. Vi pratade också om att man ska vara rädd om de saker man lånar och även se till att man lämnar tillbaka dem när rasten är slut.

De kommande veckorna blir det extra mycket läsning. Varje morgon ska vi som vanligt läsa i skolan. Dessutom har eleverna i läxa att läsa en stund varje dag hemma. Efter läsningen ska de återberätta vad de läst i en läslogg. På fredagen får några elever läsa sin läslogg för klassen. Allt detta ger träning både i att läsa och återberätta en text men också träning på att skriva. Förhoppningsvis kan man också inspirera kamraterna att läsa den bok som man berättar om!

Denna vecka har vi haft teknik och pratat om hur hjulet, kilen och hävstången används i olika redskap. En nötknäppare är t ex en hävstång och en brödkavel ett hjul. Vi har också sett en presentation av uppfinnare och uppfinningar genom tiden. Ett par uppfinnare som vi pratade om var Leonardo da Vinci som bland annat uppfann kugghjulet och Graham Bell som uppfann telefonen.

På thailektionen fick eleverna träna på många olika frågor och svar tillsammans med Sharon. Sedan fick var och en välja en fråga att ställa till en kamrat. Frågorna handlade t ex om hur man frågar vad någon heter eller vilket land någon kommer ifrån. Till slut arbetade eleverna parvis och fick ställa olika frågor till varandra. Tänk att få höra svenska skolbarn prata thai!

Musiklektionen handlade om Evert Taube och hans visor. Eleverna fick lyssna på visor och sjunga några av dem. Nästa vecka fortsätter Taubetemat och eleverna ska då även få måla en bild inspirerad av någon av hans visor.

Onsdag morgon var det idrott tillsammans med Anders. Eleverna styrketränade parvis. Det var ”jobbigt men roligt” tyckte eleverna. Det var förstås härligt med att dopp i havet efteråt!

På förmiddagen idag besökte årskurserna 1 – 6 svenska kyrkan för att sjunga tillsammans. Sångdagen leddes av Emmy Algefors från svenska kyrkan i Oslo. Det var en stor variation på låtarna, från barnvisor till ”Den blomstertid nu kommer” och ”Sommaren är kort”. Det var fantastiskt att höra sångglädjen hos eleverna! I pausen serverades dricka och goda kanelbullar, något som var väldigt uppskattat förstås!

Ännu en rolig arbetsvecka är slut. Ha nu en riktigt bra helg önskar
Birgit

 

3-4:an Kobran

Den här veckan har klasslärare Gun varit borta 3 dagar. I måndags sa vi adjö till henne och hoppades att hon skulle få det bra. Maria som har bild, engelska och musik tog över klassen tillsammans med Joel.

Men veckan började med att vi tog emot inte mindre än 7 nya elever. Gun hälsade välkomna innan hon försvann och de nya eleverna kom snabbt in i klassen under veckan som gick. I måndags gjordes det uppskattade namnlekar och barnen fick bärja lära känna varndra.

Sedan gick veckan fort och Thailandstema stod på schemat. Vi har pratat om, läst om, ritat och skrivit om Thailand. Alla elver skapar en egen Thailandsbok, full med egna bilder och fakta om allt från Kho Lanta självt till hela Thailand, vi tar upp frukter, mat, seder, regler, kungen, buddhismen, religionen.

Vi har haft engelska med de nya eleverna som visade sig vara väldigt duktiga. Tabelltesten fick de också vara med på och det gick galant.

Vi har högläsning innan varje lunch och just nu verkar det vara en väldigt spännande bok tycker vi alla, om vikingatiden för länge sen.

Idrotten skedde som vanligt på stranden och där har de tränat tyngdlyftning och styrketräning.

Veckan avslutades med en härlig sångsamling i Svenska Kyrkan där alla fick sjunga med i mer eller mindre kända svenska sånger. Tänk att kunna fånga så många elever och få dem att sjunga med sådan glädje i tre timmar! Det var inte dåligt. Dessutom blev vi bjudna på läsk och kanelbullar! Tack snälla för att vi fick komma.

En skön helg önskar vi er alla
Joel, Maria och Gun

 

5-6:an Kokosnöten

Nu har vi alla på plats sist in var Michel och Oscar kul att ni har kommit också, nu kör vi hårt ända in i kaklet. Då vi har nya elever började veckan med en presentationsrunda där eleverna kort presenterar varandra. Var man kommer ifrån. Något om familjen. Var man bor i Thailand. Vilka är ens fritidsintresse både här och i Sverige. Någon som har husdjur samt vilken skola i Sverige.

Gruppen har jobbat mycket koncentrerat med skolan ämne och kommit mycket långt i flera ämnen. Matematik – Bråk, kort division, statistik undersökning av vilka landskap eleverna på skolan kommer ifrån. Undersökningen sammanställs och redovisas i Excel.

SO – Fortsatt arbete med Sveriges historia allt från medeltid till Karl XII. Några jobbar med religion och då de stora religionerna här på Koh Lanta som är Islam, Buddhism och naturreligion. De har skrivit om religionerna tagit bilder på moskéer och människor i religiösa kläder.

NO – Männsikokroppen samt arbete med djurlivet i Thailand. Här finns många spännande djur många olika arter av orm, elefanter, apor och mängder av vackra fiskar.

I språken är det språkriktighet och ordkunskap som genomsyrar arbetet. De nya har också startat projektet Vem är jag? Detta är en kort beskrivning om dem själva som görs både skriftligt och muntligt.

På slöjden har de nya jobbat med sin loggbok övriga gör klart en väska.

Veckan avslutas med en halvdag musik. Eleverna har varit i Svenska kyrkan och deltagit i sång och lek under hela förmiddagen.

Kul att vi ses på måndag igen.
Anders, Kattis, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Denna vecka hälsade vi Inka och Lydia välkomna. Tjejerna har kommit in bra i klassen. OCH det mest fantastiska är att vi inte säger hej då till en enda Banan denna fredag. Härligt!

Annars har veckan gått i ”De sju dvärgarnas” tecken.  Förra veckan kom 7-9:n på att de ville spela teater på salasamlingen. Problemet (?) var bara att det inte fanns någon pjäs. Vad gör då uppfinningsrika ungdomar? Jo, de skriver en egen pjäs utifrån en känd saga. Eleverna själva har alltså kommit på alla repliker. Här pratar vi grupparbete på hög nivå. Lisa höll i tråden och pennan. I måndags var det färdigtänkt och i tisdags färdigskrivet. Sen har det tränats lite varje dag. Engagemanget har varit stort och vi har diskuterat repliker, hur man ska tala och hur man ska stå. Kersti och jag har turats om med berättarrollen under träningen. Alla har gett varandra tips och vi har funderat på hur man ska klä sig och vad som är viktigt i utseendet i en pjäs. Jag kan också tillägga att vi skrattat en hel del.

Att se Alexander (II) i klänning och hårklämma med rosett har varit underbart. Alexander (I) som elak styvmor har varit intressant. Sju söta dvärgar med olika karaktär har också avnjutits. Kevin som ”den snygge prinsen” är oslagbar.

Jag hoppas publiken hade lika roligt som vi haft när vi tränat, men frågan är om det är möjligt. Vilken otroligt rolig vecka. Nästan synd att man ska ha matte, NO och sånt också så nästa vecka får det bli en vanlig skolvecka.

Tur vi ses på måndag igen.

Katarina, Anders, Kersti och Maria