Vecka 9 2011

Förskolan Fjärilen

Måndagen startade med samling i salan där Torben presenterade nya elever på skolan. Däribland Nova och Arvid som började hos oss.

På vår samling på Fjärilen sjöng vi en namnsång som barnen fick spela trumma till och så lekte vi Hunden och benet. Drakarna hade språklek och vi lärde oss om månaderna. Hjältarna och Riddarna hade mattelek och de lärde sig om begreppen på, i, framför. bakom, mellan, över och under. Drakarna jobbade med siffran 6. Som alla dagar lekte vi förstås en massa olika lekar ute under dagen.

På tisdagen fick vi välkomna ännu ett barn, Anna. Vi sjöng en annan namnsång så att Anna fick chansen att komma ihåg några namn.

Vi fortsatte temat om elefanter med att alla barn ritade varsin elefant till vår gemensamma bild. Så nu finns det apor i palmerna, spindlar på stammarna och elefanter i gräset.

Vi har så fint och varmt väder nu så på uteleken vattnade många barn våra växter med små vattenkannor.

På thailändskan fick vi träffa vår nye lärare som lärde oss hälsningsfraser och att räkna på thailändska.

Vi lekte gubben i lådan men gjorde om den till ex. Kerstin i baljan, ännu en namnlek för att lära oss varandras namn.

Onsdagen startade med idrott på gården. Mango- och Fjärilsbarnen hade musikstopp och stafetter. Efter en svalkande dusch och frukt fick barnen välja om de ville leka inne eller ute.

Ännu en bra bok har vi fått ta del av då Alvin var vår bokkung. Den handlade om Nicke Nyfiken som lär sig räkna till 100. På slutet av dagen hade vi ”Hela” skolan sjunger med alla barn t.o.m andra klass.

Idag, torsdag, avslutade vi temaarbetet om elefanter. Tillsammans med Mangon sammanfattade vi vad vi gjort och lärt oss om elefanter.

Drakarna och Hjältarna hade engelska med Britt, de fick lära sig namn på olika kläder. Efter sagan hade vi lek inne tillsammans med Mangon.

På fredagen fick vi ett brev från en cirkusdirektör som hade tappat bort sina elefanter, därför bad han barnen om hjälp att hitta alla 22. De fanns ute på vår gård, barnen letade och lyckades hitta alla. Som belöning bjöd cirkusdirektören på glass.

Hjältarna och Riddarna hade språklek och vi lekte ett skepp kommer lastat med olika frukter, kläder, snickarsaker och leksaker.

Drakarna hade mattelek på slutet av dagen, de lärde sig om kortast, längst och lika långa genom att bl.a.  klippa garn och papper.

Sist på veckan var det åter dags för fredagsavslutning i salan. Denna gången fick vi höra Mangobarnen spela och sjunga med bygelgitarrer och entonsflöjter.

En riktigt skön helg önskar vi er!
Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

Vecka 9 var Mangons vecka. På måndagen hälsade vi Frida och Jack välkomna och på tisdagen kom Edith. Flera har på kort tid slutat på Mangon och flera nya ansikten har kommit. Den här veckan var det vår tur att hålla i fredagsavslutningen i salan, vilket visade sig vara alldeles utomordentligt lämpligt…

Tisdagens thailektion handlade om siffror. Vi fick lära oss att räkna upp till 10 på thai. På idrotten hade vi stafettävlan, vilket var roligt och uppskattat, men svettigt! Det var riktigt skönt med en dusch efteråt! På torsdagen hade vi en summering kring vårt djurtema tillsammans med Fjärilen, då vi berättade för varandra vad vi fått lära oss om elefanter.

Hela veckan har annars, som sagt, handlat om förberedelser inför fredagsavslutningen och på köpet har vi lärt känna varandra riktigt bra. På måndagsmorgonen pratade vi om vad vi skulle vilja göra vid vårt uppträdande och flertalet av de ”äldre” eleverna ville spela och sjunga. Vi kom fram till vilka sånger vi ville framföra och har sedan övat dessa varje dag under veckan. Att musicera tillsammans torde vara ett av de mest ultimata sätten att arbeta med teambuilding och social kompetens!

På torsdags- och fredagsmorgonen hade Torben möblerat rummet innan skolan började, så att det skulle vara så lika salan som möjligt. Vi samlades utanför klassrummet och gick in till ”scenen”. Övningen gick bra och sångerna började sitta ordentligt. Under fredagen hann vi öva vid ett par tillfällen, varav genrepet ägde rum i salan. Genrepet gick för övrigt precis som genrep bör göra, det vill säga alldeles åt skogen.

Vårt framträdande gick däremot alldeles galant och publiken verkade förtjusta! Vi bjöd på Masksång, Räkna bakåt och Sången om sommaren på bygelgitarrer och sång. Den sista fick även publiken vara med på. Sedan spelade vi Blinka lilla stjärna på flöjter. Mycket mycket bra jobbat, alla barn på Mangon!

… Å sen blev det helg igen!
/Torben

1-2:an Snäckan

I måndags fick vi en ny elev i klassen, Matilda, som går i ettan. Välkommen, Matilda. Vi började med att presentera oss och gjorde en liten namnlek. Det blev också en stunds helgprat igen.

Innan lunch satte vi oss i en rymdraket och åkte ut i rymden. Vi fantiserade oss bort ut i rymden och målade det vi i fantasin såg utanför fönstret.

På tisdag arbetade vi vidare med rymden, nu var det den stora smällen
vi pratade och målade om, Big Bang. Vi hade thailektion, nu har vi fått en ny lärare, Riece, en kille som fixade det jättebra med barnen. Vi avslutade med drama, avslappning och lite massage.

På onsdagen var det cirkelträning på idrotten. Svettigt, men kul.
Vi hade också engelska med Mia. Vi är riktigt duktiga på engelska nu. Rymd temat fortsatte med att vi tittade hur våra planeter låg i förhållande till varandra och vad dom heter. Barnen kan många av våra planeter redan. På hela skolan sjunger fick vi lära oss en ny sång, om hundar som har fyra ben och inte två…..!

Torsdagen var en lugn och skön jobbardag. Vi arbetade på med rymden.
På eftermiddagen hade vi drama med Christina och sedan blev det sång,
Vi sjung om munkar, pottor och raketer.

Utematten på fredag blev innematte.  Då arbetade vi med 12-kompisar, räkna långt tillsammans och utesluta en siffra, logiska spel med bönor.

Eftersom vi nu läst 20 böcker i klassen, så hade vi lite extra kul för att fira
detta. Vi fick först vara inne på förskoleklassens lokaler och leka en stund.
Efter det fick vi titta på film och så fick vi en glass var. Det var en mysig stund för ett bra arbete vi gjort.

Tack så jättemycket Mangon, för en härlig fredagssamling.

Ha en jätteskön långhelg
Marita

1-3:an Geckon

Ännu en vecka har avverkats inne på Geckon. Vi hälsade Philia välkommen på måndagen och hon kände sig snart hemmastadd i klassen. Vi samtalade om vad vi gjort under helgen och sedan skrev vi dessutom ner en del i våra dagböcker. Därefter satte alla igång med arbetet i veckans planering. Nu vet alla exakt vad de har att göra och arbetstakten är hög. Det är lugnt och trivsamt och alla hinner få den hjälp de behöver. Tänk att få ha det så här bra!

Nu upptar vårt tema Rymden en stor del av vår gemensamma tid. Vi har sett en del filmer på datorn, vi studerar texter och skriver in fakta i våra Rymdböcker. Barnen är mycket intresserade och kan redan en hel del. Solen, Månen och en presentation alla planeter hann vi med under denna vecka. Några ritade och tillverkade raketer som nu pryder klassrummet.

Under Thailandtemat studerade vi Bambun. Tänk att man kan använda bambu till så mycket! Att man nu även gör kläder av bambu är spännande. Bambun kräver ju inte så mycket vatten som en bomulls planta gör och tillverkningen av klädesplagg är på frammarsch.

På ”hela skolan sjunger” så repeterade vi våra sånger samt lade till Var nöjd med allt som livet ger. Skillimandinke är en favorit som vi också tränade på.
Under idrotten kämpade alla på med cirkelträning i värmen. Det är riktigt svettiga barn som kommer upp till den efterlängtade duschen på skolan.

Eftersom flera barn var lediga under fredagen så jobbade vi med egna planeringar samt att vi skrev välskrivning. Vi forskade även om våra djur och dessa böcker börjar så smått att bli färdiga. Ett stort pysslande bröt ut på eftermiddagen där det syddes och fixades till de små barnvagnarna som barnen leker med.

Fredagsavslutningen i Salen blev en härlig föreställning med 6-åringarna. Toppenbra!

Nu hoppas jag att alla får en skön helg i det strålande vädret.
Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Hajarna började veckan med att välkomna Markus till klassen, det var kul med en ny klasskamrat. Vi har haft högläsning denna vecka och det tackar vi Astrid och Hanna för. De läste om hur det var när Lillebror fyllde år och Karlsson på taket kom på kalaset. Tja ni förstår säkert att det blev många tokigheter.

På lektionen i Thai lärde vi oss att räkna med siffrorna upp till 100 till exempel yui sip som är 21.

På kemin har vi experimenterat med kolsyra igen men det blev bara aningens bättre resultat än förra gången. Vi har konstaterat att experiment inte fungerar som det brukar göra hemma i Sverige och vi funderar på om det är värmen eller fuktigheten som gör skillnaden här nere i Thailand. Vi återkommer när vi testat igen.

På bilden har vi använt våra namn för att göra figurer det blev bland annat flygplan, robot, aliens unge, och monster.

Idrotten denna vecka var cirkelträning med bl.a. armhävningar, gå skottkärra springa stafett och benlyft. Det var riktigt jobbigt. Vi tog ett svalkande dopp som avslutning innan vi gick tillbaka till skolan för att duscha och byta om.

Vet ni vad vi fick göra på musiken denna vecka? Nej, tänkte väl det. Vi fick lära oss att spela lite gitarr det var jättekul. Vi spelade Lille katt och Tom Dooley.

På kompistemat har vi intervjuat oss själva med ”känna efter frågor” som till exempel: vad är viktigt för mig, vad har jag behov av, vad gör mig besviken med flera.

På torsdagen kom det hit flera stycken Thailändska tanter som skulle lära oss att fläta med blad, gissa om det var pilligt. Men det var roligt att prova på det. Hajarnas 4:or har tillsammans med Kobrans 4:or påbörjat ett sagoprojekt, vi andra väntar spänt på att få höra resultatet.

Matematik arbetar vi med många olika saker bl.a. bråkräkning och multiplikation. I svenska arbetar vi likaså med många olika saker till exempel konsonanter och vokaler och alfabetiskordning.

Samlingen i Salan idag bjöd förskoleklassen på tack så mycket för den.

Nej alla mina vänner nu tar vi helg och jag önskar er en mycket trevlig sådan//

Maria

4-6:an Kobran

Roligt att ännu en ny elev börjat hos oss, det är Viktor som går i 6:an.

VI har startat ett Sagotema  där också  fyrorna från Hajen deltar. Denna vecka har vi läst flera sagor och letat de typiska dragen som gör den till en saga och inte en vanlig berättelse. Eleverna hade goda förkunskaper och identifierade de flesta på egen hand. Nästa vecka ska vi börja skriva sagor där dessa kriterier ingår.

På torsdagen kom tre kvinnor från Lanta Noi och visade hur man flätar med växtremsor. Det var väldigt svårt men många barn provade på det i alla fall. När vi hade gemensam problemlösning på mattelektionen visade verkligen klassen framfötterna. De ställde hypoteser, resonerade kring de fakta de fick i problemen, kollade upp och hjälpte varandra på ett mycket bra sätt. Några löste uppgifterna bara genom att prata andra, ritade och klippte. Alla är bra sätt.

På bilden ritade vi ”bokstavliga” bilder. ”Tappa hakan” blir speciellt när man ser någon tappa en haka!

Att spela rugby i solen var jobbigt men alla gjorde sitt bästa på idrotten i alla fall.

Stort beröm till klassen som skapar en fantastisk arbetsro och som jobbar så effektivt!

Trevlig helg
Lena

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har många sportlov hemma men här på Lilla Svenska Skolan kör vi så det ryker! Vi är nu 10 i klassen sen Love slutat men väntar med spänning på nästa elev som börjar. Veckan började med att vi fortsatte jobba med Emmas geografitema. Det var ett klurigt häfte där vi fick lära oss om ekvatorn, längdgrader och breddgrader bland annat. Som högläsningsbok har vi nu ”Pojken som levde med strutsar” och det passar bra när man läser om olika klimat som till exempel ökenklimat.

Thaiundervisningen fortsatte med att läraren testade om vi tränat på räkneorden. Vi fick siffror i plast att träna med. Det var klurigt men roligt att tävla mot varandra i lag.

Inom språkval har vi tränat på muntlig språkträning. De som läser spanska fick träna med Lena, de som läser franska fick träna med Britt och de som läser tyska fick träna med Linda.

Eftersom många skolor hemma i Sverige nu har Nationella prov testade vi att göra några sådana prov i svenskan. Det gick jättebra för Kokosnötterna! Vi ska titta på proven tillsammans när vi nu har en period av utvecklingssamtal.

Nu har de sista i klassen läst upp sina berättelser om ”Huset” för förskolan. Några valde också att ge bort sitt fina hus till de små barnen som blev jätteglada att få leka och pyssla med dem!

På torsdagens lunchrast vi fick testa något spännande. Några thailändska kvinnor kom till oss och visade hur de flätar saker med vackra mönster av växtblad. Vi fick testa med deras hjälp. Vi satt i skuggan i Salan. Under vår utflykt till Lanta Noi hade vi träffat dessa kvinnor och fått se hur de gjorde till exempel mobilfodral och mattor så skolan bjöd in dem för att vi skulle få testa tekniken. Det var pillrigt!

Denna vecka började vi med buggträning på idrotten! Halva gänget får nu specialträning av Majsan och Erik i Salan medan halva gänget som vanligt håller till på stranden. Det var klurigt att få till stegen och snurrarna första gången men med glad musik och mer träning så kommer det ”gå som en dans”.

Efter en fredag fylld med No, högläsning, eget arbete och veckoutvärdering var det dax att gå till Salan och titta på när Torbens klass hade uppvisning.

Nu säger vi:Trevlig helg!!

önskar Kokosnöten och Linda!

7-9:an Bananen

Veckan började som vanligt med att hela skolan samlades i salan. Denna måndag hälsades flera nya elever välkomna till skolan. I 7-9:an välkomnades två nya elever till klassen. Moa som går i 7:an och Saga som går i 9:an. Ni är hjärtligt välkomna till oss och det skall bli väldigt kul att få lära känna er och att arbeta med er!

Annars så hade vi planering som brukligt första lektionen på måndag. Eleverna har blivit jätteduktiga på att planera upp sina skolveckor. De tar verkligen stort ansvar för sina studier.

Under tisdagen hade vi thai-undervisning där vi fortsatte att träna på att räkna till tusen. Det är väldigt kul men väldigt svårt samtidigt.

Vi har börjat med konversation på franska och spanska. Det kommer eleverna att ha varje onsdag. Annars jobbar de med diverse saker på språken t.ex. ett arbete om Paris, Tintin, en historia om ett hus etc. På engelskan jobbar de med arbeten om bl.a. hästar och Shakespeare.

På no:n denna vecka har de fortsatt arbeta med sina planeringar. Oliver har undersökt pH-värdet på några vanligt förekommande ämnen så som myggmedel, tandkräm, hudsalva med mera. Moa har undersökt pendelns svängningstid och sin egen reaktionstid. Malin har repeterat år 6 till år 9s fysik inför de nationella proven. Michelle har läst om tryck och också gjort en laboration där luftens tryck gjorde att man kunde vända upp och ner på en mugg full med vatten, bara man hade en kartongbit som täckte öppningen. Zäta har undersökt sin steglängd och kommit fram till att man kan använda det som hjälp för att mäta upp avstånd men även att det inte är något exakt sätt att mäta på.

Hela veckan har eleverna räknat på med matematiken på olika sätt. Zebastian har skrivit inte ett utan två matematikprov, så han behöver säkert den vila som helgen kommer att ge.

På torsdagen kom det hit några thailändska damer från grannön Lanta Noi som flätade en slags växt (Sisal) tillsammans med eleverna. Det var spännande men väldigt pilligt!

På fredagens idrott var det bugg på schemat och det var härligt att se hur det stegades, snurrades och skrattades.

Tack förskoleklassen Mangon för ert härliga musikaliska framträdande på fredagsavslutning.

Trevlig helg!
Önskar lärarna och eleverna i Bananen!