Vecka 9 2010

Förskolan Fjärilen

Vi hälsar barnen Alice och Svante välkomna till vår förskola. Dessutom hälsar vi Caroline, Maria och Nina välkomna. De är studenter från Linnéuniversitetet i Växjö och studerar till förskollärare. De ska vara här i tre veckor och arbeta med olika uppgifter som ingår i deras utbildning. För att våra studenter ska få se två olika verksamheter så har vi valt att de ska vara både på förskolan och i förskoleklassen.

Denna vecka har varit en vecka med många konstruktioner. Barnen vill väldigt gärna bygga med duplolegot och sedan starten har de verkligen utvecklat sin byggteknik med trappor osv. Samtidigt blir det också en lek då barnen bygger hus och färdmedel till små figurer. Restaurangleken har fortsatt även denna vecka och båten är alltid lika populär som lekplats.

Något som barnen gillade i måndags var då lilla dockan Trollmor och hennes pyttesmå trollbarn skulle sova i en mössa. Det blev en hel del skratt då Trollmor skulle leta reda på sina små barn. Sedan ville barnen vara troll själva, vilket passade bra eftersom vi valt att ha med denna sång på vårt uppträdande i stora salan. Vi spann vidare på detta nästa dag då vi började öva inför fredagssamlingen. Då var barnen troll igen som Trollmor kom och la i sängen. Extra kul tyckte barnen att det blev, då de tog på sig sina trollsvansar. Då somnade de nästan och låtsades snarka. Barnen har även testat att vara elefanter, möss, björnar, harar, fiskar och barn som dansat i en ring. Då har de rört sig på olika sätt med tunga steg, lätta hoppsteg osv. Inför vårt uppträdande har vi varit i den stora salan och övat inför låtsaspublik för att barnen skulle känna igen sig i den miljön.

Måste även nämna vår strandutflykt som vi gjorde på fredagen. Den var helt underbar med sol och många bad i havet. Alla barn och vuxna simmade/plaskade/hoppade och lekte bland vågorna. Vi lekte flera lekar i vattnet och jagade varandra, åkte speedboat, var hajar, blev en kokande gryta och några barn badade i isvatten. Som vi berättat om tidigare så kommer fantasin och leken in i det mesta som vi gör i förskolan. Det ska vara lustfyllt för barnen och denna stranddag var det många skratt.

På em kom det ett brev från Larven Valdemar som hade en kompis som ingen visste om tidigare. Det var en liten apa som hade kommit bort men nu hittade barnen honom i lilla salan på förskolans gård. Han fick namnet Hugo efter en namnröstning av barnen. Apan ville följa med barnen hem så första gången det veckans fixare Sissla som fick ta med honom hem. Tanken är att alla barn ska få ta med apan och att de ska fotografera och berätta om apans besök hos dem efteråt.

Som avslutning på dagen tog barnen på sig sina trollsvansar och visade upp våra danslekar för övriga skolelever, föräldrar, släkt och vänner. Det blev stora applåder och det var barnen verkligen värda efter sitt framträdande.

Nu önskar vi er en trevlig helg!
Karin, Majsan och alla barn på förskolan Fjärilen.

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi glädjen att hälsa tre studenter välkomna till Lilla Svenska Skolan, Maria, Nina och Caroline ska vara hos oss tre veckor och prova på att vara både i förskolan och förskoleklassen.

Barnen på mangon har sjungit mycket denna vecka. När hela skolan sjunger så låter det jättefint, barnen är så duktiga på kanon och att Agneta spelar keyboard till alla sånger gör att det låter ännu bättre. Agneta lär barnen några nya sånger vid varje tillfälle vi träffas.

Vid musiklektionerna sjunger Annika många roliga sånger med barnen och även på engelska får barnen lära sig flera engelska sånger. Musik och sång är något som barnen tycker mycket om och barnen lär sig snabbt nya texter både på svenska och engelska. På mangon sjunger vi också en hel del, barnen har börjat hitta på egna texter många med humor som ger oss många skratt. Barnen vill nu hitta på danser, vilket vi kan utveckla, kanske kan det bli en dans till någon fredagsavslutning.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Mm och utfört matteuppdrag. På Thailandstemat målade barnen sin favoriträtt och dryck. Barnen har i boken om mej ritat vad de önskar sig och det blev många önskningar. Sina egna böcker har barnen arbetat flitigt i denna veckan.

Torsdagen var Lin-Lins sista dag på Mangon. Med många kramar och medalj tackade vi henne för allt hon tillfört vår grupp. Barnen skrev många fina saker om Lin-Lin på små hjärtan i en liten ask. Lin-Lin fick också ett brev från Labolina där hon ritat en karta att följa. Lin-Lin tog kartan och sprang tillsammans med sina kompisar ut och letade. Det gick snabbt att hitta knytet som innehöll glass och en liten del av en skatt som Labolina hittat på havets botten.

På fredagen var det stranddag, så förskolan och förskoleklassen träffades på morgonen nere vid stranden. Vi startade dagen med en liten fruktstund på våra strandmadrasser. Sedan ville alla barn bada och vi sprang ner till havet. Barnen simmade och vi lekte under fjärilens vingar. Några av barnen och vuxna gick upp på stranden och grävde i sanden medans vi andra fortsatte att simma i vågorna.

Fredagsavslutningen var jättetrevlig, förskolans barn var jätteduktiga på att sjunga. Barnen startade med en rörelsesång om många djur. Det var elefanter, möss, fiskar, harar, björnar och till slut några människor som sången handlade om. Alla dessa djur gick på sina egna sätt runt i ring.
Nästa sång var när trollmor har lagt sina nio små troll. Trollen hade fina svansar som trollmor bundit fast och en efter en somnade trollen och snart snarkade de alla högt. Förskolebarnen avslutade med den engelska sången Good Bye.

Trevlig helg på er alla önskar Mangobarnen och Maritha

1-2:an Snäckan

Den här veckan har gått i dansens tecken. Vi har haft besök av Carina, danspedagog, som har ramsat, klappat och dansat tillsammans med oss. Favoritövningen var Robotar och slime. Den älskade barnen och vi fick köra den gång på gång. Det är så härligt att se barnen dansa och röra sig utan hämningar.

På idrotten lektes det Korv och bröd och barnen kämpade hårt i flera stafetter.

På mattepassen har vi tränat månaderna, veckans dagar och hur många månader, dagar det går på ett år. Vi har också pratat om årstider och vad vi gillar bäst. Det är synd om alla thailändare som bara har två årstider, torrperiod och regnperiod.

Varje morgon har vi läst i par. Barnen är jätte duktiga att läsa högt för varandra. De läser med härlig inlevelse. Barnen i Hajen har varit in till oss och inspirerat oss att skriva härliga sagor. Vi har startat vårt skrivprojekt med att göra bilderböcker. Det blir många läskiga sagor om hajar, spöken och glassar.

I tisdags avslutade vi tema OS. Vi var nere på stranden och Sverige 1 mötte Sverige 2. Det blev oavgjort mellan lagen. Efter tävlingarna flög alla OS-deltagare hem till Sverige igen. Vi enades om att det hade varit ett roligt tema och att vi gärna åker till OS igen.

Trevlig helg

Sussi

1-3:an Geckon

På måndagen hälsade vi en ny elev välkommen till klassen. Leo ska gå hos oss till slutet av mars. Vi skrev sedan i våra dagböcker som vanligt och många barn hade mycket att berätta.

På tisdagen gick alla barn som var uttagna till OS ner till stranden för en sista tävling. Skidåkningen är ju knepig eftersom alla måste lyfta sina fötter samtidigt. Det blev många glada skratt under loppen. Sveriges lag 1 tog ledningen. Nästa gren var skidskytte och här gällde det att pricka en piltavla rätt i slutet. Seger även här för Sverige 1. Bobåkningen blev en triumf för Sverige 2 och spänningen steg. Curlingen är sannerligen inte lätt och alla barn kämpade tappert med att hämta vatten och sedan pricka curlingklotet. Sverige 2 vann åter och nu var avgörandets stund inne. Snowboard var sista gren. Att förflytta hela laget från den ena brädan till den andra gjorde båda lagen alldeles perfekt, så domarna dömde matchen som oavgjord. Efter denna sista tävling flög vi så hem igen till Sverige.

På engelskan har vi talat om frukter och lärt in de engelska namnen. Vi började även med att sy en liten tavla och detta intresserade alla barnen stort. Några t.o.m. sydde vidare på rasterna.

Idrotten bestod denna vecka av olika stafetter och alla lag kämpade verkligen i värmen.

”Hela skolan sjunger” blev också en trevlig stund. Härligt med alla glada barn tillsammans! Vår tupp är död i 3 stämmig kanon låter riktigt bra.

Fredagsavslutningen höll de minsta barnen från förskolan i denna vecka och som vanligt är det roligt att sitta som åskådare i Salan.

Trevlig helg

Agneta

3-4:an Hajen

– Har ni dansat till Michel Jackson, frågade Carina, när hon steg in i klassrummet på onsdag eftermiddag. Carina är danspedagog och kommer från Dalarna. Det var starten på en ljuvlig eftermiddag när temperaturen steg i klassrummet.

– Ett, två tre, fyra, fem, sex, sju, åtta,, höger, vänster, sväng och upp.
Instruktionerna haglade och barnen deltog med liv och lust. Efter rytmer med namn och leken Slime och Robot, började allvaret. Först övades en folkdans från Dalarna, en polska och sedan var det tonerna från ”Beat it” som ljöd i rummet.

-Vilka härliga ungdomar! Så orädda och naturliga de är, blev Carinas omdöme.

Matteproblemet som vi fick av Viola och hennes pappa har stått på tavlan hela veckan. En efter en har eleverna har löst gåtan och när vi satte oss ner tillsammans och gav några små ledtrådar var det flera Aha som hördes.  Vi har övat burr, för nu är det flera elever som är nya och inte gjort den multiplikationsleken förut. Det gäller att vara totalt koncentrerad annars har man inte en chans. Om man glömmer att lyssna tappar man lätt tråden.

Gustav och Filip är nya elever i klassen från och med denna vecka. De har snabbt glidit in i arbetet och gemenskapen och vi hälsar dem hjärtligt välkomna.

I vårt arbete om Sverige har vi pratat om vår regering och riksdag. Hur det politiska arbetet fungerar är komplicerat både för stora och små. Vi har också uppmärksammat sametinget och en av gåtorna  under veckan var att ta reda på var sametingets huvudkontor är beläget.

-Får vi ha  eget arbete nu? sa Emma. Åh, vad bra, jag vill jobba med Raibow Reading. Denna vecka har vi haft några härliga obrutna pass med eget arbete. Det är ju så mycket man vill hinna med. På engelskan klippte vi sönder barnens sagor i meningar, bytte mellan olika grupper och sen gällde det att få ihop sagan så att den lät bra.

Stafetter var temat på idrotten. Det blev flera drickapauser i värmen. Leken korv med bröd inledde idrottspasset.

Samba la lele blev veckans nya låt, när hela skolan samlades och sjöng på torsdagen. På musiklektionen lyssnade eleverna på Mozarts pianokonsert nr 21 (Elvira Madigan) och ”Humlans flykt” av Rimskij- Korsakov. Därefter blev det tävling i att känna igen melodier utan text och först kunna sjunga dem. Sångglädjen stod verkligen högt i tak.

Varma hälsningar
Elisabeth

5-6:an Kokosnöten

På måndagen hälsade vi Sophia välkommen till klassen. Hon kommer att gå hos oss i fem veckor och det ska bli kul att ha dig här!

Nu börjar vi bli klara med temat kärlek och Helene har nu påbörjat det sista momentet med klassen. Klassen har delats in i fyra olika grupper och ska öva sig i att argumentera. Varje grupp har blivit tilldelade ett ämne och om de ska vara för eller emot. Den här veckan har de ägnat sig åt att läsa fakta om sitt ämne och skriva sina argument. Detta kommer nästa vecka att utmynna i en debatt.

Femmorna har på svenskan fått prova på att göra delar av ett gammalt nationellt prov. De fick denna gång testa två olika läsförståelsetexter.

På idrotten med Peo och Danne blev det en ”favorit i repris” – brännbollen i vattnet där man sparkar ut en boll och klasskompisarna är koner.

Nu är nästan alla grupper helt klara med sina ritningar och budgetberäkningar så nästa vecka kan alla få börja bygga 3D-modellen av sin nöjspark. De har varit mycket duktiga och det är härligt se kreativiteten flöda samtidigt som de lär sig matematik.

Klassen har fortsatt med att skriva om de olika djurgrupperna och vi har också tittat på några klipp från nätet som visar hur fantastisk vår värld är. Vi har bland annat sett när en kameleont fångar en syrsa, 35 ggr långsammare än i verkligheten. Det var fräckt tyckte de!

Vi har även denna vecka gjort nutidsfrågor och av dem lärde vi oss bl.a. att EU-kommissionen rekommenderar Eu att inleda medlemsförhandlingar med Island samt att Marcus Hellner körde sista sträckan i stafetten när Sverige tog OS-guld.

På engelskan fortsatte eleverna jobba enligt sin individuella planering, och så har vi gjort muntliga övningar i form av att eleverna skulle gå runt och ta reda på olika saker om varandra, enligt ett formulär. T.ex. frågor som: Have you met someone really famous? Can you do a handstand? Are you allergic to cats?

På musiken blev det musiktävling/lek, där man fick höra olika låtar för att sedan gissa vad det var för låt, och helst skulle man även kunna sjunga låten.

På bilden fortsatte arbetet med reklamaffischerna, och de som är klara har börjat med pappersmosaikbilder.

På slöjden fortsätter klassen att arbeta flitigt och alla tycker det är väldigt kul att ha slöjd med Maritha och Lasse. De som stannar länge här gör en solstol i trä och syr en stolsrygg i valfritt tyg. De som inte stannar så länge syr snygga kassar med brodyr på.

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Denna vecka började Lisa, Anton, Alexander och Oliver och de hälsades varmt välkomna av klassen.

Vi började måndagen med att alla i klassen fick presentera sig och berätta kort om sig själv.

På matematiklektionerna denna vecka har de fått göra sina individuella planeringar, och vi har tränat olika matematiska färdigheter.
På måndagens arbetspass kollade vi hur mycket de kom ihåg av varandras presentation från morgonen. Det var nyttig repetition tyckte många.
På idrotten i tisdags värmde de upp genom att följa efter en annan som då skulle försöka finta bort genom att kroppsfinta och ändra på löptempo. Många härliga dueller blev det. Efter det spelade vi vattenbrännboll eftersom det var så många som önskade det igen. Lärarna var med denna gången och det gjorde nog att alla kämpade ännu mer. Jobbigt men mycket kul!

De var fyra elever som inte hade idrott eftersom de fick de stora nöjet att göra chokladbollar. Som tur var gjordes många så resten av klassen och 5-6:an fick också smaka efter lunchen.

Nu börjar vi bli klara med temat kärlek och Helene har nu påbörjat det sista momentet med klassen. Klassen har delats in i fyra olika grupper och ska öva sig i att argumentera. Varje grupp har blivit tilldelade ett ämne och om de ska vara för eller emot. Den här veckan har de ägnat sig åt att leta fakta på internet om sitt ämne och skriva sina argument. Detta kommer nästa vecka att utmynna i en debatt.

På no:n följde de sin individuella planering och kom igång mycket bra. Vi har också sett några klipp på exempel på hur fantastisk vår djurvärld är. T ex har de sett hur det ser ut när en kameleonts tunga flyger ut och fångar en syrsa men 35 ggr långsammare än i verkligheten. Vi har också sett en kort sammanfattning på hur livet har utvecklats på Jorden men nu med Homer Simpson i huvudrollen.

På engelskan fortsätter eleverna jobba enligt sin planering, och så har vi
också sett första halvan av filmen Slumdog Millionaire, som vi sedan ska
diskutera. Resterande delen ser vi nästa vecka.

På bilden fick eleverna leta reda på fakta om några olika kända
konstnärer, för att sedan välja ut någon av dessa (eller eget val) och
måla en bild i den konstnärens stil. Eleverna får även välja vilken tenik
de vill använda sig av; akvarell, kritor eller kanske pappersmosaik. Det
ska bli spännande att se deras bilder.

Sista arbetspasset på fredagen gjorde vi en lära känna öving där man ska hälsa på varandra fast man får det namnet som man hälsade på. Det var svårt att hålla reda på vad man just hade hetat och sen hette. Efter det fick de gå runt i Salan och när första person stannade skulle alla stanna och sen när första person började gå igen skulle alla gå. Ganska enkelt i början men när det var två eller tre som skulle stanna eller börja gå samtidigt då blev det svårare. Men eleverna fick öva i att verkligen iakttaga varandra och låta kroppsspråk och ögonkontakt tala. En bra avslutning på en härlig vecka!

Trevlig helg önskar Peo och alla i klass ”Bananen”