Vecka 8 2018

HELÅRSSKOLAN

Lilla Svenska Skolans satsning på aktiviteter som har med rörelse att göra fortsätter även denna, och kommande, veckor. Tidigare har vi dansat och gått på yoga, och nu lägger vi till simning och thaiboxning.

Thaiboxning
Skolbussen körde oss lugnt hela vägen fram till Lanta Sport resort där vi hoppade av och gick till träningslokalen för Muy Thai. Vi passade på att kika på andehusen som stod precis vid ingången, och såg att de ställt dit både rökelser och vatten åt andarna.

När vi tagit av oss sandalerna och barfota tassat in i lokalen bler vi glatt emottagna av flera tränare och av Camilla och Christian. Vi hälsades välkomna och eleverna ställdes upp på led för att påbörja uppvärmningen. Vi värmde upp genom att springa och mjukade upp våra muskler och senor med olika tänjningsövningar.

Därefter tränade vi på olika slag- och sparktekniker två och två, och avslutade med att stretcha tillsammans.

Eleverna har genom detta fått uppleva hur ett träningspass i thaiboxning läggs upp, genomfors och avslutas. De har deltagit i en viktig thialändsk kulturell aktivitet och dessutom tränat koordination, styrka och kondition. En mycket lyckad kombination!

Simning

Under denna vecka, samt måndag nästa vecka, har alla skolelever fått möjlighet till simundervisning. Vi har fokuserat på att doppa huvudet, dyka, livräddning och simma – både rygg och bröstsim. Övningarna har varit anpassade utifrån elevernas ålder.

De yngre åldrarna har lekt fram kunskaperna; vi har hoppat från kanten ner i rockringar, dykt genom rockringar under vattnet. Vi har tränat på att livrädda varandra både genom att dra varandra gåendes på botten men också att simma samtidigt som de håller upp sin flytande kompis huvud.

De äldsta eleverna har tränat raka grundhopp i simhopp. Vi har tränat på längddykning och haft som mål att klara av 25 meter. De har utfört ett livräddningstest som innebär att simma 25 meter, hämta upp en sak från botten och därefter bogsera en kamrat 25 meter tillbaka. Vi har också gjort ”skolsimmet” där alla elever simmar så långt de orkar och samlar längder till klassen. I år 6 samt år 9 ska alla elever klara att simma 200 m varav 50 meter på rygg.

 

Förskolan Fjärilen

Veckan avslutades som vanligt med glass och en rolig sala samling. Vi fortsatte prata om getter och barnen ritade sina favoriter från farmen. Vi rimmade om Petter och hans fyra getter och såg på bilderna att getterna bodde på ett annat sätt i boken.

De äldre barnen hade frågesport inför publik, ”Lanta miljonären”, för att befästa sina kunskaper. Vi sade hejdå till två kompisar så det blev massor av kramande. Vi fortsatte spela bowling och det spillde över även under den kommande veckan.

Även den här veckan väntade vi med bokstavsjakten till på tisdagen. Det var svårt att höra h, som är veckans bokstav, i orden när det inte var i början konstaterade vi. Majas sång handlade om Humle.

På måndagen var vi ute hela förmiddagen då det var ett planerat strömavbrott hela dagen. Som tur var hade vi ett yogapass inbokat på Oasis. Lokalen ligger öppet på andra våningen så det fläktade litegrann. Efter lunchen var vi alla trötta och vilan behövdes verkligen. Det är en bit kvar i Ronja och nu börjar det bli riktigt spännande.

Onsdagen var det som vanligt en tur till stranden. Barnen byggde, grävde, letade snäckor, hoppade och balanserade. Någon försökte hitta snäckor i samma färger som den thailändska veckans dagar. Grön var lite svårt att hitta.

På eftermiddagen klippte barnen sina Händer och färglade dem. Vi har under veckan färglagt och skrivit H vid olika tillfällen.

En dag hade vi tur och det fanns regnvatten i vår tunna, det är så mycket roligare att leka ute när det finns vatten. För att få upp det sista satte vi snören på hinkarna och gjorde som förr i tiden.

Barnen fick röra sig till olika musikgenrer medan de var olika havsdjur. På golvet fanns maneter som de fick akta sig för. Maneterna gav upphov till en spännande diskussion om maneter och magneter och vad som skiljer dem åt.

Vi har lekt inne och ute om vartannat och barnen är ständigt sysselsatta med sina olika aktiviteter. Barnen leker gärna i stora grupper och lekarna är kreativa med mycket rekvisita.

Tack för en härlig vecka
Mona, Sara och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Yogan vi var på i måndags var toppen. Instruktören lekte in alla yogarörelser och det blev mycket drama också. På idrotten gällde racketsporter.

Vi har tittat och lyssnat på några vanliga fåglar i Thailand. Common myna är en fågel som vi ofta ser och den kan lära sig prata som en papegoja. Den hoande fågeln Asian Koel har ni säkert också hört. Vi lärde oss också om burfåglar och vad thailändarna tänker kring dem.

Veckans bokstav har varit G g och som vanligt har vi gjort många saker kring bokstaven. Vi har letat ord med G i början, mitten och slutet av ord och tittat på Livet i bokstavslandet. Spårat, lekt ett skepp kommer lastat med g-saker, byggt med plusplus, ritat, skrivit och läst ord och kortare texter med G. Varje vecka har vi veckans ramsa och har hunnit med en hel del ramsor som t ex harrys hare, en hockeypuck, ole dole doff, gubben gran, bro bro breja, jag älskar kaffe och den här veckan gör vi en anka med en vinge. Vi kör dem varje morgon tillsammans med rörelser och framåt fredagen sitter ramsan utantill.

Vi har tillverkat coola grodor och lärt oss om grönsaker. Varför heter det eg. grönsaker när flera är röda eller gula? Vad är skillnaden mellan frukt och grönsak? De har fått klippa och klistra och sedan redovisa för varandra.

Vi har i matematiken arbetat med att dela upp tal. Genom att lyssna på sagan om Maskinen taluppdelaren blev allt så mycket enklare och de kunde förstå principen. De har gått en ma-promenad för att befästa kunskaperna och så har vi gjort veckomatte.

Ha en skön helg i solen!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Vi har haft en fantastisk vecka inne på Snäckan. Måndagen startade som bekant med strömavbrott på hela ön. Men vi klarade oss bra, vi startade med idrott på stranden och avslutade dagen hos snälla Christian och Camilla som bjöd in oss för poolbad hos dem. Det var ett gäng glada barn som var helt förvånade när vi skulle hem för att dagen redan var slut, den hade ju gått så fort. Tusen tack för att vi fick komma till er.

Vi har hunnit avsluta Tema rymden och eleverna har varit väldigt engagerade i arbete, vi har bland annat gått igenom olika stjärnbilder och fått lära oss om astrologi och vilka stjärntecken vi har. Vi fick lära oss om de olika stjärntecknens egenskaper och det blev diskussioner om vi vilka delar vi tyckte passade in på oss och vilka som inte gjorde det.

Vi har även fortsatt vårt arbete med svenska och matematik enligt våra planeringar.

Nu tar vi helg och samlar nya krafter inför nästa vecka.

Felix och Sagas vecka:

Felix tycker att det bästa med veckan var att besöka Lanta sport resort och köra thaiboxning. Det har också varit härligt att få bada på skoltid två gånger.

Saga tyckte att måndagen var en toppendag eftersom vi fick åka och bada.

Nästa vecka får ni veta vad Julius och Gabriel tycker om sin vecka.

Ha en bra helg!
Bella

 

1-2:an Geckon

Alla elever i Geckon har visat sig vara riktiga delfiner i vattnet, och efter simningen i måndags funderade vi faktiskt på att döpa om oss till DELFINERNA! Det blev inte så, men oj vilka vattenvana geckosar det är…
Vi njöt av att vara på Slow Down och simma och leka i det sköna vattnet. Det var extra passande när hela ön hade strömavbrott hela dagen!

Efter detta läste vi bok och åt frukt. Sista passet på dagen handlade om kartor och de olika världsdelarna. Vi försökte lära oss alla 7 delar, deras namn och placering på kartan. Eleverna tränade på att placera rätt världsdel på rätt plats via online.seterra.com/sv. Det var roligt. Prova gärna det hemma med era barn.

Känslor handlade veckans thailektioner om. Eleverna lärde sig många användbara ord som glad, ledsen och arg.

Arbetet kring Elsa Beskow och att skapa bilder med besjälad natur fortsatte inom bilden. Elevernas bilder börjar ta form. Några har målat sina medan andra arbetar vidare med underarbetet. Eleverna skissar, suddar, provar på ett nytt sätt, skissar, suddar, gör om igen. Det är roligt att se hur de blir alltmer nöjda ju mer de arbetar med bilden.

Thaiboxningen på torsdagseftermiddagen var svettigt, roligt och jobbigt! Vi avslutade med ett svalkande dopp i poolen och en svalkande bussfärd tillbaka till skolan. Vi är så glada över att skolbussen inte har några fönsterrutor så att vi kan känna vinden fläkta i håret när vi tar åker!

Jag ser redan fram emot nästa vecka!

Hälsningar Stina

 

3-4:an Hajen

​Den här veckan har eleverna jobbat mycket med bild. Vi har gjort namnplanscher där vi tränat på att skissa, prova olika utformningar och färger och sedan tecknat saker runtom som var och en tycker om. Resultaten var fantastiska!

På onsdagen var det simundervisning i stora poolen på Slow Down för Hajen och Rockan. Alla elever hoppade glatt i vattnet och dök och simmade för fullt. Sammanlagt simmade de tolv eleverna 167(!) sträckor!

På musiken har vi jobbat med olika genrer under en tid. Vi har lyssnat på Rap och hiphop och på jazz och diskuterat deras särdrag. Den här veckan pratade vi om opera och musikal och avslutade det med att titta på musikalen Annie.

Ha det bra!

/Nettan

 

3-4:an Rockan

Den här veckan började med att hela ön var utan ström en hel dag, det blev väldigt varmt i klassrummet och det var svårt att fokusera på skolarbete.

Vi började planera vår Sala samling och ändrade vår första ide till någonting helt annat, vilket eleverna var väldigt nöjda med.

Efter lunch gick vi till stranden tillsammans med Kobran och hade teknik, sandslottsbygge. Eleverna delades in i fyra lag och fick hämta en varsin sak som de skulle kunna använda till bygget. Vi gick ned till stranden och uppdraget blev att bygga det högsta sandslottet på 30 minuter, många olika strategier användes. Att bygga smalt och högt, att bygga en bredare grund och smalare upptill, att bygga lika tjockt hela väggen upp.

På onsdagen var det idrott igen, men den här gången var det simning i poolen på Slow Down. Tillsammans med Hajen simmade vi 167 längder, som vi alla samarbetade för att få ihop.

Det blev en intensiv dag då vi efter idrotten åkte på Yoga, där vi fick lära oss att göra övningar, andas och meditera.

Vår fredagssamling gick toppen, vi hade rockans talangtävling med uppträdanden i dans, komik, origami och ”blindmålning”. Alla tävlanden fick mer än godkänt av juryn och gick vidare i tävlingen.

Ha en fin helg/ Terese

 

4-5:an Palmen

Vi hade en riktig mjukstart på veckan pga. strömavbrott. Utan ac blir det varmt och svårt att jobba. Då bestämde vi oss för att spendera dagen i poolen med lek, bus och fika! Riktigt roligt hade vi!

Denna vecka har vi också hunnit arbeta med lite olika saker. Vi har fortsatt att lösa problem i grupp. Eleverna börjar verkligen finna bra sätt att lösa uppgifterna. De är duktiga på att samarbeta och resonera tillsammans kring de olika uppgifterna. Att sedan redovisa för varandra börjar mer och mer bli roligt istället för nervöst:)

Vi har även läst texter, läsförståelse, om Alfred Nobel. På så sätt har vi lärt oss mer om både Nobel och att läsa mellan raderna.

Drama är ett pågående tema och denna vecka har det varit filmer och serier som tema. Många roliga dramatiseringar har det blivit.

Vi har också haft simning tillsammans med Kobran. Många längder blev det och roligt var det:).

Nästa vecka är det full fart framåt igen!

Trevlig helg!

Med vänlig hälsning Jessica

 

4-5:an Kobran

Hej på er, den här veckan har vi fått byta klassrum. Det beror på att vi har fått termiter i vårt rum. När vi väl tittade ordentligt så vi hundratals små larver överallt som höll på att äta upp vår bokhylla och golvlisterna som bestod av trä. Alla skrek och stormade ut ifrån klassrummet. Men mitt i allt kaos blev det en ytterst lärorik lektion om termiter och deras levnadsvillkor.
På thailändskan pratade Sharon om olika känslor. Eleverna fick lära sig vad glad, arg och ledsen hette på thailändska. Sedan fick de föreställa sig de olika känslorna.

Ha en fin helg önskar Lovisa.

 

6:an Kokosnöten

Vi har fortsatt arbetet med kemi. Denna vecka har vi tittat på vårt äggexperiment, men vi avslöjar inte vad som hände, ni får testa själva. Vi har också jobbat vidare med pH värde. Vi har utifrån det experiment med pH vi gjorde förra veckan, själva gjort en färgskala med pH indikatorn rödkål. Vi kom fram till att rödkålssaft blir rosa när den blir sur och grön när den blir basisk. Vi kunde också konstatera att när man använder ett ämne som är starkt färgat till exempel Coca Cola, så blir färgförändringen inte korrekt, eftersom färgen på colan påverkar indikatorfärgen.

I engelskan har vi jobbat vidare med grammatik och oregelbundna verb. Vi hade en lek som läxförhör på de ord vi övat in.
De flesta elever i vår grupp har spanska som språkval. Även i spanska jobbar vi med grammatik. Vi har den här veckan tränat på att böja ord i bestämd och obestämd form

Vi har under veckan varit på en utflykt till greenfarm. Där fick vi lära oss om hur thailändska växter, frukter, grönsaker och kryddor växer.

I SO har vi börjat med samhällskunskap och lag och rätt. Vi har inte hunnit så mycket den här veckan, vi har bara introducerat ämnet, men nästa vecka jobbar vi vidare och lär oss mer.

Nu ser vi fram emot en skön och solig helg

Pop kan mai!

Malin

 

7-8:an Pananasen

Ananasen och Papayan har slagits ihop och går numera under namnet Pananasen :) Vi har varit på besök på Green Farm – otroligt varmt – men också väldigt intressant att få lära sig om olika thailändska växter och roligt att få smaka på sockerpalm, bananer och ”blåbärssoppa”. Eleverna har simmat på idrotten och arbetar vidare med sina planeringar.

//Annica och Sara

 

7-9:an Bananen

Under den här veckan besökte Bananerna Greenfarm och fick b.la lära sig hur ananas växer och hur andra thailändska växter växer.

/Fredrik och Annika

 

SLOW DOWN SKOLAN

Indianen Pas kom till oss på skolan i tisdags. Han visade och tränade alla elever på skolan i olika konster med poior. Det var mycket uppskattat av alla elever.

Alla klasser har haft klassråd och rektor har haft elevråd på Slow Down. Mycket önskemål har åtgärdats bl a inköp av squizzes, till barnens stora förtjusning.

På Korallen har vi varit på en utflykt till Old Town. Där hade vi en mysig förmiddag i lekparken. Vi har gjort ett experiment med varmt och kallt vatten och sett hur vattnet delar upp sig. Vi har pratat om olika former och skapat med former. Veckans bokstav har varit H. Gymnastik har vi haft som vanligt på stranden.

Varanen har nu bara tre elever kvar, och nästa vecka är det två. Vi har haft undervisning på thai med Patrik tillsammans med Skorpionerna. Kul tyckte de. Några kunde redan lite grand.

David har varit här och haft musik med Skorpionerna och Varanerna. De fick spela ukelele och lådtrumma och lära sig om musikens byggstenar.

Krabborna har varit på Oasis och haft Yoga med en grupp från Lilla Svenska skolan. Nytt för de flesta och inte alltid så lätt. Roligt var det i alla fall!

Skorpionen har bl a haft teknik och två elever håller på och bygger en bil av återvunnet material.