Vecka 8 2017

Förskolan Fjärilen

På måndagen hade vi engelska med dockan Owl och lärde oss nya färger. Vi fick sökte föremål på avdelningen i olika färger.

På tisdag åkte vi till Causarina park och hade med oss lunch. Vi var sak letare och lekte kims lek med alla föremål vi hittat. Gemensam sångsamling med förskoleklassen till ukulelespel.

Mitt i veckan åkte vi till Lilla Svenska Skolan Slow Down och gästade förskolan .Vi lekte i deras miljö och åt lunch. Så jätteroligt att leka och skapa band med andra kompisar. På eftermiddagen hade vi musik i Salan tillsammans med Lovisa.

På torsdag hade vi Tsunamiövning på skolan. Vår rektor Henric ringde i klockan och vi ställde upp oss utanför varje klassrum enligt handlingsplanen. Räknade in alla barn och sedan promenerade vi tillsammans mot moskén som är vår samlingsplats eskorterade av polis och en ambulans.  När vi väl var framme fick vi vatten och Henric informerade om övningen.

Vi avslutade veckan med thai då vi fokuserade på färger. Vi kopplar ihop de tre språken i gemensamt tema.

Ha en trevlig helg!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

Denna vecka har varit lite annorlunda om man jämnför med hur de andra veckorna har sett ut. Vi är nu endast tre barn kvar och vi anpassar verksamheten därefter.

Vi har haft gymnastik tillsammans med hela skolan, eftersom vi är så få kvar. Där lekte vi en ny lek. Vi var två lag som tävlade mot varandra. Man skulle försöka att få över motståndarens boll till sin sida utan att hamna i fängelset. Vi lekte även kull när vi var i par och som uppvärmning körde vi under hökens vingar kom.

Vi fick besök i vår verksamhet av Fjärilen och Mangon, som håller till på ”stora” Lilla svenska skolan. Vi fick många nya lekkamrater som kom och förgyllde vår dag.

Vi har varit med om en tsunamiövning. Vi startade övningen på ”stora” Lilla svenska skolan. När larmet sedan gick följde vi med i leden och promenerade till vår samlingsplats. Samlingsplatsen är på berget vid moskeen. Det var en bit att gå och stort pådrag blev det. Hela skolan gick på led, polisen hjälpte till att spärra av vägen så vi kunde gå tryggt och säkert. Även ambulansen var med. Vi pratade med barnen efteråt om vad en tsunami är och hade ett bra samtal där barnen fick svar på deras funderingar.

Vi har passat på att bada varje dag denna vecka. I både havet och i pool. Lyxigt!!!

Nu är det slut här på Korallen för denna säsong. Tack till alla som bidragit till att verksamheten blev så härlig!

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

I tisdags var det strömavbrott på hela ön och för att inte sitta inne i skolan och svettas flyttade vi ut klassrummet till Casuarina Park där vi tillbringade hela dagen i skön fläkt från havet och skugga från alla träden. Extra mysigt att ha med mat och äta ute.

I mitten av veckan var vi på besök på Slow Down Skolan. Det är sista veckan den är öppen för säsongen och vi passade därför på att se hur förskolan och förskoleklassen hade det där. Vi åt även lunch hos dem innan vi åkte tillbaka till vår skola och var med på ”Hela Salan Sjunger” med musiklärare Lovisa.

Vi har också haft tsunamiövning denna vecka. När signalen gick ställde alla upp sig utanför klassrummen och vi gick i samlad trupp bort till Moskén som är samlingsplats för oss. Det gick smidigt och bra fast att det var varmt och en bit att gå. Vi hade pratat en del om detta innan så alla kände sig väl förberedda.

Vi har klurat en hel del på olika lättare addition- och subtraktions-tal. Vi har fått en del nya spel och pussel där vi övar på just detta på ett roligt sätt.

I fredags var det dags att säga hej då till Leon och Anja som båda har varit här sedan i höstas, men nu ska återvända till sina skolor i Sverige.

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

En ny härlig vecka är avklarad och vi har lärt oss många nya saker och haft en trevlig vecka tillsammans!

I måndags påbörjades och avslutades arbetet med stenålderns andra del, bondestenåldern. Vi skrev faktatexter och jämförde vad som skillde jägarstenåldern och bondestenåldern åt och vilken betydelse det har haft för oss idag.

I tisdags var det en svettig dag här på skolan. Eftersom elen var avstängd hela dagen bestämde vi oss för att på förmiddagen gå ner till stranden. Där hade vi laborativ matematik och eleverna fick samla koraller, snäckor och stenar som symboliserade ental, tiotal och hundratal. Med dessa räknade vi sedan och använde sanden som skrivbord. Vi hade så kul på stranden att vi hade vår egna rast där innan vi begav oss tillbaka till skolan. På skolan gick vi igenom vattnets kretslopp och satte upp ett experiment på fönstret. Experimentet går ut på att synliggöra vattnets kretslopp med avdunstning och kondensering.

På onsdagen presenterades en annan typ av text som kan användas när man skriver om en historisk tidsepok, nämligen en berättande text. Vi tog ut vad som utgör en berättande text: karaktärer, personbeskrivningar, miljöbeskrivningar samt början-mitt (händelser/problem)-slut (lösning). På torsdagen använde vi oss av denna skrivtyp för att skriva spännande berättelser som utspelar sig på bronsåldern.

I torsdags var det även Tsunami-övining. Öviningen började med att larmet gick och vi ställde upp oss i led. Vi gick tillsammans med resten av skolan till evakueringsplatsen som ligger vid moskén. Övningen gick väldigt bra och eleverna skötte sig utmärkt. På fredagen skrev vi om tsunamiövningen och delade med oss av upplevelsen.

Veckan avslutades med ett lärorikt spanskt inslag i salan!

Stina

 

1-2:an Rockan

Så har både barnen och Ylva och jag genomfört en tsunamiövning. Det var lite spännande och vi fick många bra frågor i torsdags. Om det skulle hända en tsunami på riktigt så är samlingsplatsen i moskèn som ligger i närheten.

I övrigt så har vi haft en väldigt fin vecka. Det är en väldigt flitig grupp vi har just nu och vi hinner med väldigt mycket kul och lärorikt. Vi har kombinerat geometriska former med adjektivträning, vilket fungerat utmärkt.

På bilden har de målat runtexter eftersom en hel del håller på olika tidsåldrar. På idrotten körde vi idag ännu en kul lek, kinesiska ringen.

Hoppas ni får en fin helg alla.

Jonas

 

1-2:an Krabban

Så var vi bara två barn den här veckan och vi har varit i 1-2: an på Baahara. Det har gått jättebra.

I måndags var de kvar i Slow Down och hade idrott som vanligt.

Efter det såg de en film och sedan plockade de ihop sakerna som skulle skickas tillbaka till gamla skolan.

I tisdags hade de musik på morgonen och sedan jobbade vi vidare med våra egna arbeten.

I onsdags hade de bild med Malin och efter det jobbade de med matte och rita former.

Igår, torsdag, hade de engelska innan vi hade tsunamiövning. Det gick jättebra och efter det pratade de om vad en tsunami är.

Idag, fredag, har de haft idrott och sedan jobbat vidare med eget arbete innan vi ska åka till Slow Down för att ha avslutning där.

Det har varit en fantastisk tid här på Koh Lanta med era barn och ha fått lära känna er och få den här erfarenheten. Så jag tackar så mycket för mig och hoppas att vi kanske ses någon gång, kanske här eller i Sverige.

Många varma, glada kramar!

Madeleine

 

3-4:an Hajen

Denna veckas ”happening” var nog tsunamiövningen. I torsdags förmiddag gick rektor Henric plötsligt runt på skolgården och ringde i klockan.  Grupperna fick gå ut och ställa upp sig på led utanför klassrummen för att bli inräknade. Sedan tågade vi alla, assisterade av polis, bort till moskén som är vår uppsamlingsplats. Väl där bjöds vi på vatten och Henric informerade alla om var en tsunami är och vad som gäller om larmet går på riktigt.

Eftersom tsunamiövningen låg mitt under idrottslektionen så blev det bara en kort kartpromenaden från stranden till skolan för Hajarna den här veckan.

I klassrummet lyser flitens lampa som vanligt, den här veckan har vi bland annat lärt oss om ordklassen räkneord, tränat oss på att stava sj-ljudet, jobbat vidare med genren återberättande text och fortsatt att rita serier.

Ha nu en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi haft en tsunamiövning. Eleverna visste inget innan men var väl förberedda på vilka regler som gällde om det skulle komma ett larm. Det hela började med att vår rektor Henric ringde som besatt i vår klocka. Alla elever sprang ut och ställde sig sig på ett led.

Henric gick runt till alla klasslärare och frågade om alla elever stod i ledet.

Sedan gick vi i samlad trupp ca 90 elever plus oss lärare till vårt samlingsställe som ligger på en kulle vid moskén. Längst fram i det långa ledet gick två elever från högstadiet och höll i en banderoll som stod ”Lilla Svenska Skolan har tsunamiövning”på thailändska.

En ambulans och polisbil åkte jämte oss och spärrade av vägen för fordon när vi korsade vägen. Alla elever var mycket duktiga och fick mycket beröm.

Elisabeth som är lärare på Slow Down för år 3-4 har varit i vår klass denna veckan och arbetat. Anledningen till detta är att den här veckan har Elisabeth bara en elev kvar så vi har slagit ihop våra klasser. Elisabeths klass heter Varanen och vår klass Geckon. Det är en bra kombination på namn tycker jag och Elisabeth.

Ha en bra helg önskar fröknarna Varanen och Geckon.

Lovisa

 

5-6:an Kokosnöten

Under veckan har vi gjort små tillfälliga förändringar i klasserna pga den snedfördelning av resurser som infunnit sig denna vecka. Två elever från Kokosnötterna har därför fått möjlighet att besöka Kobran under veckan, där har det varit färre elever och tidsvis även två lärare.

I tisdags hade vi ett planerat strömavbrott. Passande nog hade Kokosnötterna idrott denna dag. När de kom tillbaka hade vi “utematte”, eleverna fick använda sig av geometriska samband för att beräkna höjden av flaggstången. Det blev en hel del klurande och inte helt enkelt att förstå. Men vi kom till slut fram till att den bör vara ungefär fem meter hög. Nu vet vi ju inte med säkerhet vad svaret är eftersom att vi bara har beräknat höjden, men det borde kunna stämma, eller?

Under torsdagen var det dags för tsunamiövning. Det blev varmt men vi fick svalkande vatten när vi kom fram, gott. Nyttigt att göra övningen och bra information av Henrik kring vad en tsunami är, hur den uppstår och varför det är viktigt att vi gör övningen.

Tack för ännu en härlig vecka

Pelle

 

5-6:an Kobran

En vecka av nya ansikten i klassrummet.

Vi började med att välkomna Moa denna vecka. Jättekul att det fyller på med elever igen. Vi har även lånat in två tjejer från kokosnöten några dagar.
Dessutom har lärar-Anna och elev-Ebba från Slow Down kommit till oss för att inte bli helt ensamma på skolan där. Det passade utmärkt då vi har gott om plats och dessutom var det extra roligt att Anna och Ebba har så lätt att passa in.
Anna kunde vikariera för mig i onsdags då jag förnyade mitt visum. Jag har fått förtroendet att få vara kvar ytterligare 30 dagar i Thailand! I torsdags var det Maria som har engelska och spanska som var ledig och då kom Madeleine från Slow Down in för henne.
I tisdags var det strömavbrott på hela ön. För vår del klarade vi av morgonen galant då vi hade idrott på stranden som brukligt. Väl tillbaka i skolan så gick det bra att jobba fram till lunch. Efter lunch var det varmt och eleverna ansträngde sig till det yttersta för att jobba. Vi lekte lite lekar i klassrummet och eleverna var oerhört entusiastiska och på hugget. Oerhört roligt att eleverna kunde klara av påfrestningen så bra som de gjorde utan att gnälla eller sprida negationer kring sig. Klappa era barn lite extra på huvudet för detta!
I torsdags hade vi tsunamiövning på skolan. Vi fick polis och ambulans-eskort till moskén som är vår uppsamlingsplats. Klassen skötte sig bra i värmen och lyckades hålla sin position i ledet utan problem. I moskén fick vi information om vad en tsunami är och hur man kan skydda sig.
Känns nästan lite onödigt att kommentera arbetet då det ser ut likadant som tidigare. Det vill säga eleverna har bra koll på vad de ska arbeta med och tar stort ansvar för att jobba med det dom ska. Även om det innebär att jobba med ett ämne eller en bok som inte är så rolig.

Per

 

7-9:an Bananen

Årets varmaste vecka har passerat och Bananerna har fortsatt sina arbeten mot att inte bara ligga i fas med klasskamraterna i Sverige utan även utveckla förmågor som kommer hjälpa dem vidare i skolarbetet.

Under idrotten denna vecka spelade Bananerna ett spel på stranden som både krävde uthållighet, snabbhet men även strategi och tålamod. Det gick ut på att vakta olika föremål men även försöka ta föremål av de andra lagen. I den tryckande hettan på stranden behövdes många vattenpauser men eleverna imponerade med sin inställning denna förmiddag.
Under torsdagen hade hela skolan tsunamiövning. Eleverna fick prova på att hur vi går tillväga om larmet skulle gå. Vi tog oss upp till moskén och hade rikligt med vatten med oss. För många elever känns det ännu tryggare nu när man vet vart man ska om det skulle ske.
På fredagen fick vi se ett lite annorlunda ”salauppträdande”. För första gången var det inte en klass som stod för uppträdandet utan alla våra spanskaelever! Jättekul att se hur mycket alla elever lär sig av vår spanskaundervisning.
Fredagens lunch var ett bra avslut för alla de elever som åkte hem på fredagen. Det serverades nämligen de efterlängtade svenska pannkakorna med sylt och choklad! Ett perfekt slut på en bra vecka!

Niklas

 

7-9:an Papayan

Vi avslutar en härlig vecka med gruppens få  elever som medfört att vi hunnit med en hel del skolarbete. Eleverna har fått ytterligare möjligheter till, individuellt stöd. Vi har ingen elev som slutar i vår grupp den här veckan, så vi fortsätter en vecka till med endast tre fantastiska elever.

Idag kommer skolans spanskagrupp att hålla i Salasamlingen. Blir spännande att se vad de ska presentera för innehåll från olika åldrar som läser spanska. Under idrotten har eleverna lekt en svettig lek, piraternas land. De kom tillbaka från skolans idrottshall, stranden, glada, och berättade vad de gjort. Under musiken fortsatte Albin att spela lite instrument, vilken lyx att få musikläraren Lovisa helt för sig själv.

Ha en skön ledighet

Annelie