Vecka 8 2016

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade nya vänner välkomna till fjärilen den här veckan. Första dagarna har vi haft lära-känna-dagar och barnen har valt aktiviteter. Vi har byggt pärlplattor, bakat med play-do deg, spelat spel och haft mycket lek på avdelningen.

Mitt i veckan hade vi ”hela Salan sjunger” med vår musiklärare Stine. Vi sjöng och gjorde olika klappramsor till en ny sång. Vi har också spelat ukulele på fjärilen och byggt upp en egen orkester. Det har varit sprudlande musik med sång inne på Fjärilen.

I veckan har vi skapat våra favoriträtter på papperstallrikar. Vi har byggt och konstruerat i papper.

Vi avslutade veckan med gemensam utflykt till lekparken i Old Town. En lekpark med klättermöjligheter och gungor. En jätterolig förmiddag med motoriska utmaningar.

Ha en jättefin helg!

Lill, Sharon och Stina

Förskoleklassen Mangon

Vi har välkomnat Gabriel och Thea som bägge började på Mangon denna vecka.

Vi tog fram en Sverigekarta för att titta lite var alla barnen bor i Sverige och kunde konstatera att alla flickorna kom från Stockholm och alla pojkarna från Göteborg. Lite lustigt tyckte alla och också att det bara var två städer alla kom från.

På språksamlingarna har vi arbetat med veckans bokstav P,p och även med ord och meningar. På mattesamlingarna har vi fortsatt med 10-kompisarna.

På idrotten hade vi denna vecka gymnastik. Efter lite uppvärmning fick barnen gå runt till olika stationer i Salan och göra olika gymnastiska övningar; kullerbytta, rulla som stockar och prova på att stå på händer bland annat.

Vi avslutade veckan med att låna förskolan Fjärilens lokaler, då de var ute på tur. Fantasin flödade fritt bland alla barnen, då de provade alla olika saker de har att leka med därinne.

Innan fredagsavslutningen hade vi som vanligt kompismassage i Salan. Det är en väldigt uppskattad och skön aktivitet att avsluta veckan med. Sedan tackade vi av och sa hej då till Isabelle som hade sin sista dag på Mangon.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne

1-2:an Snäckan

Hej!

Det har varit en kort men intensiv vecka p.g.a. studiedagen i måndags. Studiedagen innebar att vi lärare bänkade oss för en mycket intressant föreläsning med Caroline Engvall om vad barnen kan råka ut för på de sociala forumen på internet, medan eleverna fick en extra ledig dag.

En av höjdpunkterna i veckan var studiebesöket på en näraliggande gummiplantage, där vi fick lära oss hur det går till att skörda gummi. Vi avslutade studiebesöket med en samling i Salan där vi pratade om den fortsatta proceduren med gummimassan, som sker i fabrik i t.ex. i Krabi. Barnen har sedan ritat och skrivit jättefint om gummitillverkning.

Klassen har åter igen startat upp ett intensivprojekt i läsning. Förra perioden gav ju mycket fina resultat. Läsprojektet varar i 5 veckor och innebär 10 minuters upprepad läsning varje morgon från läskort med olika svårighetsgrader. Projektet startar och slutar med ett test som visar elevens avkodningshastighet när projektet startar samt vilka framsteg som gjorts under dessa 5 veckor.

Förutom egna planeringar har mycket tid i veckan gått åt till att träna repliker och sånger till vår dramatisering av Törnrosa, som visades upp för föräldrar och kamrater i Salasamlingen på fredagseftermiddagen. Detta är dock väl använd tid och stämmer väl med läroplanens intentioner.

Lena

1-2:an Kobran

Den här veckan har vi gått fyra dagar eftersom det var studiedag i måndags.

Det har varit elevråd på skolan. Vi har lyssnat på UR om pengar. Det handlade om att ha råd och att kanske vara lite avundsjuk på att någon annan har pengar, t ex att en kompis får mer veckopeng fast man är lika gammal som sin kompis.

I tisdags hälsade vi tre nya kompisar välkomna till klassen, Elin, Noelle och Teodor, och vi tackade Agnes för en fin tid hos oss i Kobran.

Vi har varit på Animal welfare där de tar hand om skadade katter och hundar. Vi fick klappa en del och det var mysigt. Vill man kan man hjälpa till att rasta hundar och man kan t o m adoptera en hund om man bor i Sverige!

Hälsningar

Carin

3-4:an Hajen

Hej!

Den här veckan har vi varit på ett spännande studiebesök. Vi åkte med vår fina skolbuss till en gummiplantage. Där fick vi lära oss hur man utvinner gummimassa från träden. Det är ett hårt arbete för dem som arbetar och lever med detta. Man måste gå upp kl:4.00 på morgonen och snitta träden på ett speciellt vis, gör man det senare är det för varmt och träden släpper inte från sig så mycket. Man kan inte börja tömma träden förrän efter 8 år, men sen ger de gummimassa tills träden är ungefär 30 år. Varje dag gör man ett nytt snitt och efter ungefär en vecka har man en full kopp med gummimassa. För ett kilo gummimassa får de ca 15 Bath, så det är inte speciellt lönsamt. För bara några år sedan kunde man få 50 Bath/kg. Gummimassan säljs till fabriker i Trang eller Krabi där den blandas med vatten och lite kemikalier. Sen plattar man ut den till ”mattor” för att få ur vattnet och är därefter färdigt rågummi. Det var väldigt spännande att se hur detta råmaterial utvinns från vår omedelbara närmiljö.

Den här veckan har vi dessutom fått en nygammal klasskamrat till Hajen, Abbe som många känner sedan tidigare. Men vi har tyvärr fått krama Rebecca för sista gången den här säsongen för nu skall hon hem och hålla koll på kompisarna hemma i Sverige.

Igår hade vi elevråd. Eftersom Jamie är på semester fick reserven Vilgot hoppa in och hålla i trådarna. Det var många punkter som skulle avhandlas så han fick en hel del att ta med sig från och tillbaks till klassrådet i samband med mötet.

En lugn och skön helg önskar jag er alla!

Linda

3-4:an Geckon

Denna vecka började med en studiedag för eleverna så samling i salan blev på tisdagen då fler nya barn presenterades varav 3 till Geckon. Eric och Mattis som började på tisdagen och Oliver som började på onsdagen.

På musiklektionen fortsatte historien om Ray Charles och eleverna fick sjunga hans låt ”Hit the road Jack” där alla deltog med stor entusiasm och glädje.

Kattis vikarierade på eftermiddagen på tisdagen där eleverna, förutom sina planeringar, fick spela ett spel med ”matteklur” … närmast till 1000. Kul spel när man har en kort stund kvar då det går fort.

Thailektionen med Sharon är kul och nu har eleverna lärt sig 45 ord.

Gymnastiklektionen på onsdagen innehöll olika samarbetsövningar.

På torsdagen höll Kalle och hans mamma Malin en föreläsning om hajar och deras funktion för allt liv i havet. Det tackar vi för.

Tyvärr slutar Johanna och Tyra på fredag men vi önskar dem en bra resa hem och önskar dem välkomna tillbaka.

Ha en bra helg önskar

Lovisa och Yvonne

5-6:an Kokosnöten

Då har vecka 8 passerat. I dag har vi sagt hejdå till Melker som ska åka hem till Sverige igen. Det har varit jätteroligt att ha Melker i klassen och vi önskar honom lycka till hemma i Sverige.

Vi började veckan med en studiedag, vilket var mycket uppskattat av eleverna som fick en extra lång helg. På tisdagen skrev sedan sexorna de sista nationella proven i svenska. Det var härlig att se vilken koncentration och skrivarglädje som fyllde klassrummet under hela förmiddagen.

I torsdags åkte vi på studiebesök till mangrove-området på öns östra sida. Vi fick där lära oss om vilken viktig naturtyp detta är för många olika arter och att man numera arbetar för att man inte ska skövla dessa skogsområden. Vi fick se signalkrabbor och många olika fiskar, däribland en leopardhaj. Sedan åkte vi longtailbåt och studerade naturen från vattnet. Det blev ett besök bland aporna som i vanlig ordning var väldigt nyfikna. Det var lite oklart om det var vi som studerade dem eller de som studerade oss då de äntrade våra båtar. Vi avslutade utflykten med en längre tur runt hela området.

På fredagen avslutade vi i vanlig ordning veckan tillsammans i salan. Snäckan höll i den och gav oss en fantastisk dramatisering av sagan Törnrosa. Barnen imponerade med stort skådespeleri och vacker sång. Tack för det! Sedan var det som vanligt många avtackningar och även denna vecka avslutades en klass, nämligen Papayan med lärare Annelie. Veckan avslutades som vanligt med den thailändska nationalsången.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

5-6:an Papayan

Oj!, vad hände? Det har redan passerat åtta veckor och vi stänger idag igen gruppen Papayan. Erik och Tilda och pedagogen Annelie avslutar sin tid här på Lilla svenska skolan. Det har varit en fantastisk tid och jag uppskattar att få haft möjligheten att få arbeta på den här fina skolan.

Sista veckans idrottslektion var ägnad åt olika samarbetsövningar. En mycket uppskattad lektion av alla våra elever.

I torsdags var gruppen på en utflykt till Mangrove träsk. Vi fick se olika fiskodlingar, krabbor och en guide berättade att Koh Lanta arbetar med att bevara naturen i dessa områden. Detta för att naturen där, är en plats där det föds många olika djurarten. Naturen där fungerar som ett litet naturligt BB i Mangrove träsk.

Vi avslutade vår sista samling i Salan med att få se Snäckan underhålla oss med en teater och fin sång.

Tack och bock säger vi inne från Papayan!

Annelie

7-9:an Bananen

I måndags började Emilia och i onsdags började Celine i klassen. Det är roligt med nya elever, extra häftigt att det är fyra tjejer och fyra killar i klassen. Vi har presenterat oss och lärt känna varandra denna vecka.

I måndags såg vi Lilla aktuellt skola och diskuterade nyheter den gångna veckan. Eleverna älskar att diskutera nyheter och tar tillfället i akt att fråga om allt. Vi avslutar alltid fredagarna med nutidskrysset. Det är tio frågor om aktuella händelser som eleverna svarar på. Vi försöker ha en tävling, för att eleverna ska vara motiverade att göra sitt bästa och ha koll på nyheter.

I tisdags hade vi lång skoldag och på slutet, när orken tryter, spelade vi spel. Det är ett mycket bra sätt att lära känna varandra, men också ett bra tillfälle att tala om olika saker. Det är också en nyttig samarbetsövning.

På torsdagen åkte vi till Mangroveskogen på östra sidan av ön. Vi började med att få lite guidning kring krabbor i Mangroveträsket och titta på fiskodlingarna. Vi såg bland annat en leopardhaj, plattfisk och många små fiskar. Det var spännande och lite nervöst att titta på dessa. Ingen ville ju ramla i hajburen. Därefter hoppade vi på två longtailbåtar. Vi åkte runt och tittade på skogarna.  Vi stannade vid en ö, där båtföraren matade aporna. Vi lät också aporna hoppa på båtarna. Det var jättespännande, pirrigt och häftigt. En apa drack vatten ur en elevs vattenflaska och en annan apa bajsade på båten. Det var härligt stämning och många hysteriska (glada) skratt från eleverna. En väldigt lyckad utflykt.

Fredagen avslutades med idrott på morgonen och salansamling i slutet. Det var Snäckan som hade satt ihop en liten musikal kring Törnrosa. De var supersöta och hade ambitiösa kulisser och förklädnader. Härlig avslutning på en härlig vecka.

Trevlig helg,

Ullis