Vecka 8 2015

Förskolan Fjärilen

Vi inne på fjärilen hälsade en ny kompis välkommen till oss denna vecka. Lill har varit med barnen på stranden denna vecka. Där har de byggt och konstruerat vulkaner och sandslott. De har använt pinnar som broar. Barnen tycker det är roligt att upptäcka vad man kan göra med sand när man använder mycket vatten eller lite vatten.

Jenny kom in till oss och räknade på Engelska med barnen. Det var roligt och barnen blev så glada så det passade utmärkt med sången ”If you’re happy and you know it, clap your hands.”

I Salan dansade vi oss starka till miniröris, bland annat övade vi på att hålla balansen. Efter det lekte vi den populära billeken där alla barnen blev färglada bilar. I onsdags passade Elin på att ha pappersbatik med barnen. Det blev fina bilder på vattenmeloner och det är roligt att läsa om elevernas egna tankar. ”Vad kommer upp när man planterar? Vad måste man göra för att plantan ska må bra?” var två av frågorna barnen fick svara på.

Stine lärde oss alla en ny sång på hela skolan sjunger, den hette ”Varmkorv boogie” och vi sjöng glatt fast varmkorvgubben kände sorg.

I Salan tackade vi av tre kompisar. Vi önskar er lycka till och hoppas att vi ses snart igen.

Trevlig helg!

Lill, Sharon, Elin och Malin

Förskoleklassen Mangon

Hej i sportlovstider! Denna veckan har varit en jättefin vecka på alla sätt och vis. Barnen är jättefina mot varandra, jobbar bra och leker fint med varandra. Vi har fortsatt att arbeta med ljud, Vilka ljud låter lika? Vi har också skrivit bokstaven Kk.  På engelskan lärde sig barnen vad olika kroppsdelar heter på engelska. Alexandra har fortsatt att lära barnen om klockan. De är nyfikna och vill lära sig klockan.

Vår gympa på stranden var lyckad, en jagelek som uppvärmning, efter det blev det hinderbana. På torsdagen var vi i templet i Old Town och träffade munken. Som alltid blev det ett fint möte mellan munken och barnen. Hannah, Mira och Moltas har berättat för oss om de fiskar som de valt att arbeta med. Det blev fjärilsfisken, eremitkräftan och blåsfisken.

Idag, fredag sa vi hej då till Johannes. Vi önskar honom lycka till hemma i Sverige. Veckan avslutades med att Snäckan bjöd oss på ett rymdäventyr. Nästa vecka fortsätter vi med simskolan, grupp 2. Vi kommer att få en ny kompis på Mangon nästa vecka. Det är en flicka som heter Julia.

Trevlig helg!

Marion, Alexandra och Ellinor

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi spelat brännboll på stranden. Som tur var det skugga då. Denna årstiden är torr och varm och ett svalkande bad efter idrotten känns skönt. Det händer en massa olika saker här som inte händer hemma i Sverige. En liten hundvalp var på stranden och nafsade eleverna på benen under idrottspasset. Det var inte lätt att få bort den lilla valpen eftersom vi inte hittade ägaren. Det var både roligt och jobbigt.

Bevylin har haft mattelektion och visat eleverna hur man kan träna sig på tiokompisarna genom att använda sig av en pappersloppa. Blev ni nyfikna får ni fråga dem hur man gör.

Vi har läst om buddhismen denna veckan och varit och besökt templet i Old Town. Där fick vi träffa munken och eleverna fick ställa frågor. Jag får mig alltid en tankeställare om livet när jag har besökt munken. Det verkar så enkelt att leva som munk.

Vårt uppträdande i salan blev en succé. Vi har världens duktigaste elever som tog publiken med storm.

Trevlig helg!

Lovisa och Bevylin

1-3:an Kobran

Så har ytterligare en spännande vecka förflutit. De nya barnen har kommit in bra i gruppen. Denna vecka slutar ytterligare fyra elever och nästa vecka börjar tre nya. Det är de sista inskrivningarna så den grupp som bildas på måndag nästa vecka är den grupp som kommer att bli kvar tills klassen läggs ner i vecka tretton förutom ett par elever som slutar vecka tio respektive vecka elva.

Denna vecka har arbetet med religionerna buddism och islam fortsatt och barnen har fått visa sina kunskaper genom bl.a. en tipspromenad. Vi har också varit på studiebesök i templet där en fantastisk munk berättade hur han levde. Vi fick besöka hans enkla hem och barnen fick prova att meditera. Studiebesöket har mynnat ut i att barnen har målat jättefina vattenfärgsbilder. De har sedan i samarbete två och två skrivit kortare texter till sina bilder.

Barnen har också fortsatt att utveckla sin förmåga att skriva berättelser med början, innehåll och slut.

Eftersom vi har många nya elever har vi tillsammans formulerat nya trivselregler för arbetsmiljön i klassrummet och även hunnit med ett kort klassråd!

Trevlig helg!

Lena och Sofia

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi gjort lite blandat smått och gott. Eftersom Hajen är en Helårs/Longstay-klass så är det många elever som har varit med ända från skolstart. En del har gått på skolan i många år. När vi skall åka på utflykter får vi därför dela upp oss ibland så att de inte behöver åka till samma resmål upprepade gånger. Så gjorde vi den här veckan när vår lite nyare klasskamrater skulle åka till templet. Helårseleverna var kvar och hade vanliga lektioner, idrott och annat medan de som inte besökt templet åkte till Old Town och träffade munken.

I templet är det fint och stämningsfullt. För att visa dem respekt skall man tänka på att man har kläder som täcker axlar och knän. Vi tar alltid med oss en peng som vi samlar ihop i ett kuvert och under en liten ceremoni överlämnar till munken och templet som tack för att de alltid tar emot vår skola och berättar om sin tro, sin vardag, sin religion, sina traditioner och svarar på våra frågor om hur de lever. Vi åkte vår fina skolbuss dit och hem så det var en riktigt härlig utflykt.

Idag har vi dessutom firat vår fina klasskamrat Tuva som fyllde 11år!

Ha en strålande helg!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan firades det Kinesiska nyåret med dunder och brak och vi går nu in i getens år. Vi har pratat om hur denna  högtid firas och hur den kinesiska tideräkningen fungerar. Vi har tittat på bilder på Sveriges nya mynt och sedlar och pratat om vilka nyheterna är och vilka personerna som finns avbildade.

Vi har lyssnat till berättelsen om hur Siddhartha Guatama blev Buddha och vi har pratat om de grundläggande tankarna i buddhismen. På onsdagen bar det sedan av till templet i Old town för att se buddhismen ”live”. Vi packade in oss i skolbussen för en halvtimmes resa. Munken tog emot oss, berättade och svarade på alla våra frågor. Han visade oss runt och vi fick se hur munkarna bor. Besöket avslutandes med att vi alla mediterade tillsammans ute i naturen. Mycket stämningsfullt!

Den här veckan har vi i Geckon sagt hejdå till fem klasskompisar, Elin, Saga, Linnea, Ester och Kaspar. De blev avtackande i salan med ett diplom, fick fina ord av sina klasskompisar och en CD med foton från tiden här. Nästa vecka får vi två nya klasskompisar.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Ännu en vecka med full fart. Vårt skrivprojekt Den magiska dörren har fortsatt med kapitel 4 och vår VFU-student Frida har även fortsatt med En läsande klass. 8 elever har bakat på Slow Down under Sofias ledning och dessa godsaker finns för avhämtning på restaurangen.

På fredagen bar det iväg till Old Town för att besöka templet, tillsammans med Papayan och Bananen. Som vanligt blev det ett mycket intressant besök med många bra frågor och svar.

Veckan avslutades i vanlig ordning med nyhetsrapportering och Veckans ord, samt veckans absoluta höjdpunkt; glassen i matsalen.

Tack för en härlig vecka. Trevlig helg!

Olof och Frida

5-6:an Papayan

Vecka 8 har nu kommit till fredag eftermiddag och det är dags att vinka av inte mindre än 6 elever och en student från papayan. Det kommer nu bli lite tomt när så många försvinner från oss men vi får en ny elev till oss på måndag som heter Oscar.

I veckan som gått har det varit en del arbeten att slutföra för många av papayorna. Energin har varit hög i klassrummet och det är roligt att se så många ambitiösa elever i arbete.

På fredagen avslutade vi veckan med ett besök i ett tempel som var väldigt intressant. Vi fick där lära oss om hur det är att vara munk i ett tempel. Det här blev slutet på ett tidigare arbete i veckan om munkar.

Trevlig helg!

Johan och Micke

7-9:an Bananen

Denna vecka har vi varit i Old Town och träffat en munk på buddhist-templet, som berättade om vardagen och livet som munk. Vi fick veta att livet som munk innebär att göra gott för andra och att leva i samklang med naturen. Man tillber ingen Gud utan man mediterar för att bli ett med sig själv och naturen. Vi fick se var de äter och sover och provade att meditera en stund tillsammans. Eleverna tyckte att det var spännande och kändes avslappnat. Det var mycket intressant och vi fick ställa våra frågor.

Lektionerna denna veckan har upplevts mysiga och vi har varit effektiva. Vi har haft kreativa stunder då det har ritats, byggts och klistrats ihop glasspinnar till mycket hållbara broar. De visade sig hålla för ett par meter hög stapel med uppslagsverk. Nästa vecka ska vi räkna ut hur många miljoner kronor byggnadsverken har kostat och se efter vilken konstruktion som håller bäst. Kanske att en elev kan stå på dem? Kanske två? Vi får se, de är bara 3 dm långa!

Vi har tackat av ännu en god klasskamrat, Agnes, och på måndag ska vi välkomna en ny klasskamrat, Eric, i klassen.  Trevlig helg och tack för en härlig tid!

Gabriella