Vecka 8 2014

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har vi haft inskolning och vi har haft olika lekstationer där barnen själv får välja aktivitet.

Vi har haft engelska då vi lärt oss om olika djur. Vi gjorde en lek med olika djurbilder och barnen skulle gissa vad djuren heter på engelska.

På idrotten kom Desireé och lärde oss cirkuskonster. Vi gjorde olika pyramider och lekte en lek som heter alla artister på cirkus. Vi övade på akrobatik. En övning som heter skattkistan, våningssängen och cirkushunden. Barnen tyckte det var jätte roligt med utmaningarna.

Mitt i veckan hade vi hela skolan sjunger i Salan med lekar och sånger till gitarr och ukulelespel.

På torsdagen åkte vi på utflykt till Lanta Butterfly Garden då vår käre vän larven Pisua följde med oss. Där fanns en inneträdgård med massor av vackra fjärilar. Vi fikade med kanelbullar och egen dricka. Det var en rolig och inspirerande dag för barnen.

Ha en jättetrevlig helg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Här kommer veckobrev från en stolt ”fröken”! Vi var på Hans restaurang med barnen idag och åt, eftersom vi hade Klassens dag. Dom vartrevliga och fina. Vi hade verkligen en jättetrevlig Klassens dag badade, lekte och byggde sandslott. Alla var supernöjda efteråt.

Men för att börja från början, i måndags började Miranda hos oss på Mangon.

Vi säger Välkommen till henne.

På samlingen gjorde vi Namnflätan, efter det arbetade vi med att skriva bokstaven F. Vi räknade också ljud i ord. Ganska svårt men barnen börjar bli säkra på det nu.

På e-m kom Lena in och hade engelska med barnen

I tisdags hade Desirée och Johanna cirkusskola med barnen. Det var så kul! Vi fick bl.a. prova att göra pyramider, den sista var fyra våningar.

På e-m  jobbade vi med bokstaven F.

Klassens dag på onsdag, har jag ju redan skrivit om.

Hela skolan sjunger på e-m.

Torsdag, stora avskedsdagen. Vi sa Hej då, till Adam, Alexander, Nellie och Runa.

Denna veckan har vi sjungit Tio små indianer, Där hemma på vår gård, och Min hatt den har tre kanter.

Nästa vecka kommer Ingrid, Linnèa, Molly, Nova, Teo och Viktor att börja på Mangon.

Trevlig helg

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

I måndags skrev vi dikter. Dikten skulle handla om kroppens sinnen. Det gällde att använda sina sinnen, lukt, smak,känsel,syn och hörsel när de skrev. Här kommer ett par dikter som är gjorda av eleverna.

Jag ser pingisbordet.                                                           

Jag känner pingisracket.

Jag luktar och smakar på

Pingisracket. Det smakar äckligt.

Jag hör när Lovisa pratar.

 

Jag ser många barn som skriver.

Jag känner luft från naturen.

Jag luktar på bananer.

Jag hör fåglarna.

Jag smakar ananas.

 

Vi har haft cirkusgympa på stranden. Det var verkligen jätteroligt. Eleverna fick testa på att göra olika konster. I slutet av lektionen fick alla pröva på att bilda en pyramid av sina egna kroppar.

I dag har vi haft vårt uppträdande i Salan. Det var som vanligt många elever och föräldrar där. Vi uppförde tre låtar från Galenskaparna plus fem farbror Frej verser. Det blev succé.

Vi  har kramat om och sagt adjö till Kasper som åker hem till Sverige igen. Vi kommer att sakna dig.

Ha en fin helg önskar

Lovisa och Sara

1-3:an Geckon

Den här veckan var den sista för många i Geckon, barnen har gått på skolan i 7 veckor och ska nu återvända hem till Sverige. Det har varit en fantastisk tid, vi har haft så roligt tillsammans och barnen har varit jättetrevliga. Det känns svårt att skiljas från varandra samtidigt som det blir spännande att komma hem till Sverige och berätta om allt man varit med om.

I tisdags hade vi cirkusskola på idrotten. Barnen fick prova på att göra olika mänskliga pyramider, till sist gjorde alla en jättestor pyramid, 22 barn, det gick!! I tisdags var det sista gången att ha många ämnen, musik, engelska och thai.

Klassens dag hade vår klass i onsdags på Slow Down. Vilken härlig dag, den bästa på hela tiden här, var det några som tyckte. Vi badade, spelade pingis, tränade vollyboll och provade på paddelboat. Till lunch fick man välja mellan spagetti med köttfärssås eller hamburgare.

I torsdags var det sista dagen för Amanda, Hector, Lova, Thim, Tora, Elin, Sebastian, Tuva och Thilde. Vi hade en lektion om islam, vi pratade och gjorde en tankekarta på tavlan. Resten av dagen gick åt till att göra färdigt det sista, plocka iordning allt i lådan och binda ihop Thailandsboken. Dagen slutade i Salan med att vi avtackade alla som lämnar skolan, sedan såg vi Snäckans roliga show om Galenskaparna. Innan vi sjöng nationalsången sjöng vi för Tuva som fyllde 10 år den dagen.

Tack alla för den här tiden

Maria

 

3-4:an Hajen

I måndags kom Charlotte som går sista terminen på lärarhögskolan. Hon ska göra praktik i Hajen i fem veckor. Hennes inriktning är ma/no och det passar bra när vi ska göra experiment i kemin och när vi gör kluriga saker i matematiken.

Under veckan har vi pratat om omkrets och area. Eleverna har varit ute och mätt pingisbordet, King-rutan och Salan. Därefter har de räknat ut omkretsen och arean.

I svenska har vi fortsatt att prata adjektiv och hur viktigt det är att få med många adjektiv när man skriver olika texter. Alla fick olika bilder som de skulle skriva en miljöbeskrivning till. Vi lade ut alla bilderna och de fick läsa upp sin beskrivning. Sedan fick de andra gissa vilken bild de hade skrivit om, och sedan ge konstruktiv kritik. Alla lyckades väldigt bra!

I onsdags var det extra kul på idrotten nämligen cirkusskola. Eleverna fick göra många smått akrobatiska formationer. Det var bl a pyramider med tre personer och till slut hela gruppen, ett tjugotal som stod som en stor formation tillsammans.

I torsdags var det klassens dag. Vi var på Slow Down och badade i polen. Det var full aktivitet från första stund. Vi åt även lunch där och de fick välja mellan hamburgare och spagetti med köttfärssås. Sedan såg vi på film och åt godis. Hela dagen hellyckad och alla var mycket glada och nöjda!

Trevlig helg!

Elisabeth

 

4-6:an Kobran

Detta blir sista veckobrevet från Kobra-gänget. Vi har haft härliga 7 veckor tillsammans och jag kan inte fatta att det redan är slut. Vi rivstartade veckan med klassens dag-en heldag på slow down med paddleboard kajakpaddling och en del vattenkrig. Jag hade god hjälp av 2 trevliga pappor. Vi badade i poolen, genomförde en yatzyturnering, åt gott, ”glassade” oss och hade det riktigt mysigt tillsammans.

På tisdagen var det andra halvans tur att baka i Saladan. Denna gång blev det smaskig Silviakaka med massor av strössel på. Varmt var det men bara glada miner!

Resten av dagen ägnade vi åt att titta igenom våra grovplaneringar och göra klart sånt som är kvar.

Vi avslutade dagen med högtidlig prisutdelning av OS i yatzy!!!

Cirkusskola stod på programmet onsdag morgon. Vi träffades på stranden och vilka konster man fick se! Något som kallas sockerbiten och en femvåningspyramid! Bra jobbat alla!

När vi kom tillbaka till skolan satte vi igång att göra färdigt igen. Några hade slöjd och försökte pyssla klart sin slöjdalster. Sen var vi bara tvungna att äta glass och Melina och Samuel fick sina diplom och DVD-skivor. Vi önskade dem lycklig resa hem.

Idag torsdag har vi gjort klart det allra sista samt tömt lådor och plockat ner bilder från väggarna. Snäckan höll i en härlig show i Salan som avslut på veckan. I morgon har vi studiedag här på Lilla svenska skolan.

Det är många avsked nu men eleverna har satt ihop en lista med mailadresser så att man kan kontakta varandra i Sverige om man vill.

Tills sist vill jag tacka för fantastiska veckor och gott samarbete med er och era goa barn.

Bodil

 

5-6:an Kokosnöten

Slut på veckan och vi kan bara konstatera att det har varit ytterligare en vecka med mycket ambitiöst arbete och en härlig ”Klassens dag”. I tisdags var hela klassen iväg och hade en riktigt härlig dag tillsammans. Vi tillbringade dagen på Slow Down där vi fick bada i deras pool. Vi fick även låna paddelboards och kajaker. Det var mycket uppskattat av alla och det var fullt ös ända fram till lunch då vi blev serverade en härlig Carbonara eller nuggets med pommes, allt smakade mycket gott.  Efter lunchen var det fullt upp igen och när dagen var slut, var det trötta men nöjda elever som åkte hem.

I moderna språk har vi jobbat med hörförståelse i franska och Malin har haft dialoger på tyska med de elever som studerar tyska. I spanskan har vi repeterat -ar, -er och -ir verb och vi har haft ett läxförhör på de verben. På lektionerna i engelska har eleverna jobbat på med sina planeringar. Vi har också jobbat med engelska ordspråk vilket var uppskattat. Vet ni vad ”to be over the moon” betyder?? Inte! Fråga din son/dotter! Han/ hon vet!

Under veckan har eleverna fått prova på att skriva fyra stycken uppgifter från PRIM-gruppen, skolverket. Eleverna har fått testa på att genomföra uppgifter som handlar om subtraktion, trianglar, mönster och bråk/del. Förmågor som testades var bl a vilka metoder de valde, hur de redovisade sina lösningar (kommunikation), och hur de hanterade olika begrepp. I no har klassen sett några filmsnuttar om rymden, alltid ett intressant område. Några elever fortsatt att bygga solcellsdrivna apparater och andra slutfört sina uppgifter, då de slutar i veckan. Pauline har separerat sand från salt, ett intressant inslag som lyckades väldigt bra.

Torsdagen som var denna veckas sista dag firades med glass eftersom eleverna har varit flitiga läsare och tillsammans läst över 1000 sidor. Mindre roligt var det att säga Hej då! till fyra av våra vänner. Det är alltid lika tråkigt men vi önskar dem all lycka till hemma i Sverige och så hoppas vi att de kommer tillbaka snart.

En riktigt härlig helg önskar vi er alla!

Pia, Annelie och Lena

 

7-9:an Bananen

Den här veckan har eleverna varit mycket flitiga trots över 30 i skuggan. De är otroligt duktiga! För många elever är det här den sista veckan på Lilla Svenska Skolan för den här gången men vi hoppas givetvis att de kommer tillbaka speciellt eftersom det har varit en mycket trevlig grupp och jag tror att alla har trivts mycket bra. Eftersom det är sista veckan har eleverna jobbat hårt för att bli klar med sina planeringar hemifrån men vi har ändå  hunnit med en del annat.

Under mattelektionerna har flera elever skrivit prov i ämnena algebra och samband. Många andra har avslutat sina arbeten då de åker hem i veckan. Tråkigt! Vi har även klurat lite på olika tändsticksproblem, som de var riktigt duktiga på.

På no-lektionerna håller några elever på att bygga en bro av bambu, det börjar likna slutprodukten. Astrid har satt sig in i sambandet mellan fotsyntes och cellandning och det börjar bli dags för ett test i detta. Jonathan studerar olika filmklipp från kemikalendern och det passar Jonathans intressen perfekt. Någon elev har lämnat in ett fysikarbete för granskning för att sedan skickas vidare till Sofia distans. Andra har diskuterat för- och nackdelar med den tekniska utvecklingen. Med andra ord full aktivitet inne på Bananen.

I tisdags hade vi ett roligt hemkunskapsinslag, då vi lagade tre rätter thaimat på en cookingschool. Vi valde att laga till papayasallad, phad thai och pangang. Mycket gott blev det och det blev även många skratt under dagen.

Veckan avslutades med en film på engelska och lite godis.

Annelie och Lena