Vecka 8 2013

Förskolan Fjärilen

Denna vecka har vi pratat om och tittat lite närmare på bokstaven C. Vi har format C med lera, försökt att komma på vad som börjar på C och till sist klistrat in både ett C och en cykel i bokstavsböckerna. Veckans sång handlade denna vecka om ”gumman cirkel” som bakade runda bakverk som tårtor och sockerkakor, barnen tyckte hon kunde baka munkar också så då blev det sången ” jag vill ha munkar” med.

Vi har haft språklek där vi har rimmat på olika ord och vi har lekt kims lek. En ny kille har börjat på Fjärilen som vi har tagit hand om lite extra för att han ska trivas bra hos oss.

Det är lika spännande varje tisdag när vår lilla apa Gosis kommer tillbaka från sina äventyr hos någon. Denna vecka fick både Rasmus och Olle berätta vad de hade gjort tillsammans med Gosis. Gosis hade bl.a. fått vara med på födelsedagskalas och hoppa i hoppborgen. Nu kommer vi med spänning att se fram emot när Linnea berättar för oss nästa vecka.

I tisdags var Linda vår bildlärare på skolan hos oss och visade hur man kan måla himlen i olika nyanser. Teckningarna blev verkligen härliga och man kunde se att barnen har varit med om många fina solnedgångar här i Thailand.

Trevlig helg önskar
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

Veckorna går så otroligt fort, barn kommer, barn slutar, och nu är det dags för Adam, Agnes och Mikaela att resa hem till Sverige. Vi kommer att sakna er mycket, men hoppas i alla fall att ni får det fint med mycket snö och roligt vinterbus!

Måndag: Lära känna övningar: Namnlek, flätan och garn nystanet.

Samling: Vad är ett ord, vad är en mening? Långa och korta ord. Vi räknar bokstäver. Uppgift skriva bokstäver i namnet samt binder ihop till ett fint mönster. Sedan provar vi att dra streck mellan bokstäverna i alfabetet som vi målar i pastell, för att senare svampas. På rasten tillverkas egna sagoböcker. Några har börjat spela pingis, samt att det tränas med pojs (bollar som man svingar i luften).

Tisdag: På samlingen pratade vi om alfabetet och barnen fick prova att ställa upp sig i alfabetisk ordning Det blev lite knepigt eftersom många började på samma bokstav.  Linda kom till oss och hade bildlektion. Vi tillverkade bokstäver av grundformerna, hur kan man göra bokstäver av kvadrat cirkel eller triangel? Vi började med vårt eget namn. Vi klippte och klistrade. Namnen blir så fina!

Torsdag: Vi välkomnar Jennifer som kommit för att hjälpa till i klassen. Det blir spännande och kul med en ny medarbetare! På förmiddagen tränade vi en hel del på att sjunga sångerna inför vårt uppträdande. Agneta kom till oss och sjöng och ackompanjerade på keyboard. Det låter så fint med lite komp till sångerna. På eftermiddagen arbetade vi med siffror och bokstäver. Barnen fick själva välja sina uppgifter. Vi upptäckte också att det fanns en del på började arbeten i lådorna som behövde avslutas.

Vilken fin uppvisning av Mangobarnen! (Tack Agneta för fint ackompanjemang!) Jag sitter här och känner mig otroligt stolt och tacksam för att få vara Mangobarnens fröken. Jag fick noppror på benen!  Det blev ett fint avslut för Mikaela, Agnes och Adam som gjorde en extra insats på fredagsframträdandet.

Ha en fin helg!
Yvonne och Jennifer

 

1-2:an Snäckan

Veckan inleddes med att några flickor i 1-2-an underhöll med sång och gitarrspel vid morgonsamlingen. På tisdagen var 2 elever på Coffée my House och bakade morotsmuffins. På onsdagen var vi lediga på grund av studiedag så veckan blev lite kortare än vanligt.

Den här veckan har eleverna i 1-an arbetat med att repetera 10-kompisarna på olika sätt. Vi har också tränat på att dela upp talen i ental, 10-tal och 100-tal samt repeterat begreppet siffrans värde. Nu är det dags att laborera med talen 11-20.

Årskurs 2 har arbetat med att förstå sambandet mellan addition och subtraktion inom talområdet 0-20.

Vi har räknat från 1-20 på engelska, haft samarbetsövningar med kroppsord och fyllt i ett korsord om färger. Vi har tränat på följande fraser: How old are you? Do you have a sister? No I have a brother.

I svenska kämpar vi vidare för att nå fram till 4000 lästa sidor. Vi börjar närma oss och då ska vi minsann fira. Vi har repeterat alfabetet och pratat om skillnaden mellan konsonanter och vokaler.  Vi har som vanligt skrivit dagbok om helgen. Vi har tränat på att lära oss hur en mening är uppbyggd – Stor bokstav i början, mellanrum mellan orden, stor bokstav i namn och punkt i slutet. Vi har bearbetat en faktatext om ”Geckon”.

Vi har har arbetat vidare med vår Thailandsbok. Den här veckan har vi klarat av valutan och ”Geckon”. Vi har lärt oss att skriva dagens datum på 3 olika sätt.

På idrotten var det dags för skeppsbrott. Eleverna fick bygga olika banor med hjälp av hopprep, koner, rör, bollar och rockringar.

På bilden läste Linda 3 kapitel ur ”Sandvargen” som eleverna fick illustrera.

På slöjden har alla designat sin egen lilla filtväska och börjat skapa med liv och lust.

På fredagssamlingen var det sorgligt nog dags att ta farväl av Samuel som åker hem till kylan i Sverige på söndag. Vi kommer att sakna dig! Lycka till med studierna i Sverige.

Tack för denna veckan!
Berit

 

1-3:an Geckon

Det har varit en  vecka med många avsked och det är aldrig roligt. Saga, Saga, Johan, Elin, Vendela,Wilmer och Edvin ska återvända hem till Sverige och jag önskar alla lycka till och hoppas på återseenden.

Geckon har jobbat med kroppen som tema och ritat, skrivit och pratat om matspjälkningen. Vad händer egentligen när man stoppar mat i munnen och varför är det viktigt att stoppa rätt saker i munnen?  Vi har även jobbat med skelettet och  blodomloppet . Det är spännande att lära sig mera om kroppen!

På idrotten hade Lina med sig en kärra full med olika saker. Eleverna delades in i fyra grupper och fick i uppdrag att hämta saker från kärran och tillsammans skapa en station. Av två rör och ett hopprep blev det limbo vid en station osv. Engagemanget var stort och svetten lackade!

Flera lektionspass har eleverna jobbat med eget arbetet. En del har jobbat med matematik och någon annan med planeterna eller kanske istiden. Variationen har varit ganska stor!

Eftersom vi hade strömavbrott i måndags var det varmt både inne och ute.  Geckn hade nästan alla lektioner utomhus.

På veckans bildlektionen beskrev Linda en bild som hon hade framför sig. Tanken var att alla skulle försöka måla en likadan bild utifrån beskrivningen de fick av Linda. Det mynnade ut i många fina teckningar!

Jag hoppas att alla får en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var det dags att för Stella och Enja att lämna klassen och åka tillbaka till Sverige. Det har varit roligt att få lära känna dem och vi hoppas att de har njutit av sin vistelse på härliga Koh Lanta och att de inte fryser för mycket när de kommer hem!

Vilka bokslukare vi har i Hajen! Varje vecka får vi höra flera bokredovisningar av färdiglästa böcker. Det blir ju fina lästips till alla. Under en längre tid har böckerna om Tam – Drakriddare varit väldigt populära.

Eftersom det var en lovdag på onsdagen har eleverna arbetat extra mycket med sina planeringar övriga dagar. Eleverna har ju med sig arbeten hemifrån och vi försöker följa hemklassernas planering så mycket det går.

I engelskan har eleverna arbetat flitigt med sina glosor och i workbook. Maria är imponerad och tycker att eleverna gör stora framsteg. Det är ju en fördel att man här får många tillfällen att prata engelska.

På bilden fortsatte träningen på att tona i blyerts. Eleverna fick skriva sitt namn och i bokstäverna försöka få fram olika gråskalor.

Vilken härlig musiklektion vi hade i onsdags! Vi hade plockat fram olika instrument som gitarrer, pianon, blockflöjter, trumma och ägg. Alla elever fick i grupper spela ett ackord eller en ton på sitt instrument när Mårten pekade på dem och allt blev tillsammans komp till en låt. Det lät riktigt bra och detta ska vi jobba vidare med!

Lina tycker att det är så roligt att få träffa Hajens kreativa elever och få vara delaktig i deras slöjdprocess varje vecka. De flesta börjar bli klara med sina ”påsar” som används både som plånbok, mobilficka och prylfack. De som är klara har nu påbörjat ett arbete med en kudde. På denna kudde är tanken att de ska träna sig på att använda symaskinerna. De har ritat en bild och ska försöka sy i konturerna, vilket inte alltid är jätteenkelt då flera av eleverna aldrig sytt på symaskin tidigare.

På idrotten i tisdags var det dags för skeppsbrott. Eleverna fick i grupper ansvara för att ”bygga” en bana med hjälp av hopprep, koner, rör, bollar och rockringar. De tog tid på sig att bygga en bana som blev bra och vad de kämpade under leken när den kom igång. Fantastiskt att se!

På fredagen hade vi matte utomhus. Eleverna fick parvis ta reda på olika saker, till exempel hur många bilar och moppar det står på parkeringen och hur många hjul de har tillsammans. En annan uppgift var att uppskatta hur många ”tomtesteg” det är runt kingplanen och sedan mäta.

Nu ska det bli härligt med helg. Hoppas att den blir bra för alla!
Birgit

 

4-6:an Kobran

Veckan som varit har som vanligt fyllts med meningsfullt arbete och många glada skratt. Så är det för det mesta här: Vi har det trevligt och så jobbar vi på ordentligt. Det bästa är ju om man kan ha det så. Ibland kanske man måste ha det lite tråkigt,  men t o m att plugga multiplikationstabellen kan ju faktiskt vara rätt stimulerande och intressant. Ingen tvekan om saken.

De barn som var här för sista veckan har legat i för att nå alla mål som sattes upp när de började för 7 veckor sen. De är så duktiga och arbetssamma och ansvarstagande allihop.

Annars har det inte hänt så mycket särskilt den här veckan, höll jag på att skriva, men då hade jag ljugit!

För det har skrivits fantasy för glatta livet, och jobbats med stavning och interpunktion. Och någon har läst om Birger Jarl och alla hans söner och sonsöner medan en annan har suttit med divisionsalgoritmer, en tredje har försökt lära sig om västkustens flora och fauna samtidigt som en fjärde har läst om drakar, demoner och varulvar. De har kämpat för att få ner fingrarna på rätt plats i ackordet G-dur  när vi spelade Knockin´on heavens door i en ensemble för gitarr(och stämsång) och vi har fått höra en helt bedårande sång som en av eleverna hade gjort och plötsligt bara satt där och spelade på gitarren…

Men så är det ju hela tiden i skolan. Det händer så mycket, hela tiden, och barnen är så härliga! Därför är läraryrket så himla kul. Det går nästan inte att ha tråkigt och det bästa är att det är alldeles sant!

Nu hälsar vi nya elever välkomna och säger adjö till de som far hem (och äter glass!) och till de som stannar kvar säger vi;

Vi ses på måndag!

Trevlig helg!
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka har varit intensiv för eleverna i klassen. Dels har den varit kort, då vi var lediga i onsdags, och dels intensiv, då det för tre av eleverna var det deras sista vecka hos oss och de har därför haft fullt upp med att hinna göra klart alla sina uppgifter. Texter och prov har mailats hem till lärare i Sverige och därmed kunnat bockas av på terminsplaneringen. Alla elever har olika uppgifter med sig hemifrån och därför har det varit mycket individuellt arbete, precis som det brukar.

På NO-lektionen i tisdags var det prov på ögat och örat för några elever och teori som gällde för resten. Det arbetades med biologi, fysik och kemi samtidigt.

På musiken i tisdags fick eleverna spela gitarr, keyboard och sjunga till både nya och gamla låtar. Det var mycket uppskattat av eleverna. Sångtemat fortsatte på fredagens hela skolan sjunger, där bland annat Eiffeltornet av Ted Gärdestad sjöngs.

Det var dags att börja arbeta med original och mönster på bilden. Vissa elever arbetade också med sina uppgifter från Sverige.

Eleverna fortsatte att skriva till skoltidningen på svenskan. Flera notiser och artiklar blev klara och dessa skrevs in på dator inför framtida redigering av tidning. Bilder valdes ut och bildbehandlades för att justeras till rätt format.

Fredagen inleddes med idrott på stranden där två elever från 7-9:an hade planerat och höll i hela lektionen. Den inleddes med uppvärmning och därefter var det dags för killerball. Det blev så svettigt att lektionen avslutades med ett dopp i havet.

Veckan avslutades lite sorgligt för oss då det var dags att ta farväl av Towa, Pauline och Molly. Vi hoppas att de alla får det bra hemma i Sverige och att vi kommer att ses igen!

Njut ordentligt av helgen!

Tack för en trevlig vecka och vila upp er ordentligt under helgen!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

På måndag morgon efter samlingen i Salan samlades en lite decimerad skara för att bege sig ut på klassens dag. Vid tiotiden så begav vi oss med pickup till Thung Yee Peng för att paddla kajak i mangroveträsket. Först begav vi oss över deltat som delar Koh Lanta Yai från Koh Lanta Noi. Här fick vi möjlighet att mata de krabbmakaker som bor i träsket. Aporna var väldigt närgångna men väldigt snälla. De hoppade upp i våra kajaker för att få sin tilldelning av de medtagna bananerna. Efter detta så paddlade vi över till en flytande fiskfarm där de bland annat föder upp white snappers till restaurangerna. Här fick eleverna också möjlighet att fiska haj med delar av bläckfisk. Trötta och en aning blöta återvände vi till skolan för lunch. Under eftermiddagen tittade vi på film och hade allmänt trevligt.

Aleks hade en ”ledig” dag, då han hade avsatt tid för sitt hemkunskapsarbete. Dagen tillbringade han på Lanta cockery school där han lagade olika thairätter som Chicken cashewnut, Tom yam, Paneng och Phad thai. Efteråt började han på sitt redovisningsarbete som består av en powerpointpresentation om vad han gjort, hälsoperspektiv och kostnader. Han arbetade också med ett faktahäfte om thaimat och thaikultur. William har haft två stora prov denna vecka. Först i spanska och sedan om judendomen. Pontus har också haft prov i spanska. Kevin har gjort ett prov om norden. Simon har haft matteprov i procent. Både Felicia och Leo har kommit bra in i klassen och arbetar på med sina uppgifter.

På bilden fortsatte eleverna att arbeta med sina självporträtt och parafraser. För att göra sina självporträtt använde eleverna speglar där de ritade och målade sina ansikten. Därefter lade de ett blötlagt papper på spegeln och fick på så sett sin bild på pappret. Oerhört dekorativt!

Två av våra elever slutar efter denna vecka och vi tackar dem för sju fantastiska veckor. Nu önskar vi alla en trevlig helg.

Vi ses på måndag igen!
Maria och Clas