Vecka 8 2012

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har barnen endast haft 4 dagar på förskolan, eftersom vi personal hade studiedag på måndagen. Här nedan kan ni läsa om lite av det vi varit med om dessa dagar.

Vi har haft thai som vanligt och Sharon repeterade de thailändska namnen på frukter och färger på ett lekfullt sätt. Barnen var även denna gång intresserade och nyfikna på det för oss lite exotiska språket.

VFU-eleven Nina har haft två matematikpass, tillsammans med sin klasskamrat Anna som är på Mangon. De lät en blandad grupp, med barn från Fjärilen och Mangon, vara med. Ämnet var mätning och för en del barn var termen okänd och för andra inte. Frågor som de ställdes inför var bl a: ”Vad är mätning?”, ”Behöver man mäta?”, ”Sortera, vad är det?” Det fanns piprensare i olika storlekar (1, ½ , ¼ )och färger, som barnen i grupper efter genomgången skulle sortera utifrån färg, storlek osv, därefter fick de gå runt i rummet och mäta olika saker och se om de kunde hitta något som var lika långt som den/de piprensare de hade att tillgå. Barnen tyckte det spännande och vi handledare (jag och Inger) tyckte det var intressant att lyssna till barnens kommentarer och se hur de tog sig an uppgiften.

En tur ner till stranden har vi också varit. Vi packade ryggsäckar med vatten, frukt, handduk och förbandslåda och begav oss iväg. Badkläderna var på inunder våra kläder. Väl på plats lekte vi tillsammans och de som ville fick möjligheten att bada en stund i havet. Det är härligt att få möjligheten att ta tillvara klimatet och miljön i verksamheten! Efter en sval dusch i kallvattenslangen vid återkomsten var vi sedan redo för lunch och eftermiddagens aktiviteter!

En eftermiddag sjöng eleverna på förskolan tillsammans med eleverna i förskoleklass och i år 1- 4 i Salan. Det var roligt att göra något tillsammans och till viss del uppträda för varandra!

Under Marias och katten Morris engelska- och musikpass tränades barnens namn in och katten Morris upptäckte då att någon fått en ny klocka och att en annan fått sina naglar målade i fina färger och mönster. Han tyckte det var ”very nice” att se. Därefter tränade Morris/Maria bl a hälsningsfraser och väderord, samt ja och nej på engelska tillsammans med barnen. Maria läste också en saga på engelska medan katten Morris fick vila i barnet Morris knä. Barnen inbjöds att vara delaktiga i sagan, genom att räkna och svara på diverse frågor.

Vi har sagt hej då till 3 barn i gruppen denna vecka och det är baksidan av jobbet här; att ofta behöva ta avsked. ”Cermonin” vi har runt detta försöker vi ändå göra glädjefylld och visa på att det har varit roligt att ha fått möjligheten att mötas här i Thailand.

Ännu en rolig lärorik vecka har nu gått till ända och vi har förtjänat några lediga dagar. Vi ses och hörs igen i nästa vecka!

Trevlig helg!
önskar Kristina,Sharon och Nina

 

Förskoleklassen Mangon

Nina och Anna, våra lärarkandidater, hade hand om tisdagens aktivitet. Barnen fick till uppgift att mäta och sortera. De arbetade med olika långa piprensare i tre olika grupper. Det var spännande att se hur olika de använde piprensarna, några böjde dem till bokstäver och andra lagade sallad med dem! Efter en stund började de också att mäta hur långt bordet var och mätte hur lång en leksakssköldpadda var. Det var väldigt olika hur de gick tillväga. De fortsätter att arbeta med längd vid ytterligare tre tillfällen.

Nu har vi fått syn på ”våra” kycklingar igen! De hade blivit tonåringar tyckte Jamie! Vi märkte också att huset, som vi ser varje gång vi går till stranden, hade blivit en våning högre! Den här gången hissade de upp 8 hinkar fulla med tegelstenar till översta våningsplanet.

På stranden gjorde vi vår morgongymnastik i vattnet! Alla barn fick visa sin simstil, det var många olika men fram kom alla!

Vilken teater vi blev bjudna på! Teatern Björnarnas utgåva fängslade publiken. Jamie, Albin, Alex och Mira gjorde en fantastisk insats som skådespelare med sina handdockor. Publiken blev uppmanad att vara tyst under föreställningen, frågorna gick bra att ställa vid utgången!

Fredagen var Miras och Albins sista dag! Vi försökte att glömma att det var sorgligt genom att leka roliga lekar. Hoppas att de får det riktigt bra i sina förskoleklasser i Sverige!

Trevlig helg önskar Inger, Anna och alla Mangobarn.

 

1-2:an Snäckan

Hoppas att ni hade en härlig långledighet några barn har berättat om sina äventyr på öar och i städer. Vi pedagoger hade ju studiedag på måndagen och fick en föreläsning om motivation och hur hjärnan fungerar av Jenny Andersson från Lanta Wellness.

I fredags hade vi som jag nämnde i förra veckobrevet klassråd. På punkt, klassrum kom önskemål upp om ommöblering. Jag fick en ritning i handen innan helgen och möblerade om på måndagsmorgonen.

På tisdagsmorgonen steg alla elever då in i ett annorlunda rum, läste de nya placeringarna på white boarden och gick och satte sig.

Vilken skillnad på samtalsfrekvensen! Nu är det lugnt och alla får den arbetsro som behövs under arbetet.

Skolarbetet
I matematik arbetar ju alla utifrån sina individuella planeringar, någon med 10-kamraterna andra med tiotalsövergångar och någon upprättar linjediagram utefter morgontemperaturerna.

I svenska har alla fått lyssna på sagan om ”solen och nordanvinden”  och sedan fått återberätta denna. Eftersom det är skrivtema denna vecka och nästa så jobbar alla för fullt med texter av olika slag.

I engelska fick alla presentera sina supercoola facts om dem själva. Det gick jättebra. De är verkligen duktiga i engelska. Familywords, Familysong
Read a text about a family. Alla trodde det skulle vara svårt att läsa på engelska men det fixade de galant.

Musik Hej sång. Några av barnen i klassen lärde de andra eleverna sången “Du är min bästa kompis” på sångsamlingen. Sånglek; Gissa låten Engelska sång.

Under thailektionerna på tisdagarna (som är mycket uppskattade av eleverna) brukar jag gå undan och förbereda eller efterarbeta, så ni får fråga ert barn om vad hon/han lärt sig den här veckan.

I NO läste vi om solen, vad en stjärna är och vilken betydelse den har för oss här på planeten Tellus.

I SO har vi arbetat med Thailand på olika sätt, några skapar en bok, andra skriver om hur det är att bo och leva här på Koh Lanta.
På forntidstemat nådde vi fram till istiden, spännande och lite konstigt att tänka sig att Norden en gång varit täckt av kilometertjock is.

På bildlektionen jämförde vi hur det är i Sverige och Thailand under vintertiden och detta mynnade ut i ett bildarbete där var och en har skapat sin ”motsatsbild”. Kom gärna in och titta på dem!

Idrotten på stranden var härlig som alltid, eftersom vi planerat lekar med springmoment så värmde vi upp med stretching sedan lekte vi pepparkaksgubbar och avslutade med fiskaren och fisknätet. Därefter var det dags för vattenlektionen. Vi lekte strömmen, vi höll varandras händer sprang så fort det nånsin gick och var sedan tvungna att släppa varandra. Då kunde vi flyta/simma med strömmen. Nästa moment var att dyka genom en rockring, tyvärr gick den sönder på en gång trots lagningar dagen innan. Men det gick bra att dyka över en halv rockring också. Sedan var det dags att ta sig tillbaka till skolan, duschen och fruktstund, mums vad det smakade.

Fredagen avslutades med favoriten korv och mos och utvärdering av veckan.

Humöret var på topp och med den känslan önskar jag alla en trevlig helg! Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Alla barnen fick en extra dag ledigt i samband med helgen! Visst var det skönt?

På tisdagen var det först en väldigt kort samling i Salan och sedan tog Maria och Joel hand om barnen på engelskan, där de tränade alfabetet från A-P och spelade Bingo. Efter frukten hade vi helgsamtal, läsning och dagboksskrivande. Efter lunch var det ett absolut behov av att jobba med eget arbete. Vi hade lite att ta igen, men det fixade barnen ganska lätt. Alla arbetade flitigt och plötsligt stod Sharon där och ville ha thai! Färger tränades efter Sharons thaihälsning. Så lätt barnen har för att lära det nya språket!

Idrott på stranden med Birgit och Anne-Lie inledde onsdagen. Leken Fisknät och pepparkaksgubbar intresserade barnen och sedan följde vattenlek med rockringar och att ordna sig själva till en blomma flytandes i vattnet.

Frukten är alltid efterlängtad, när barnen kommer tillbaka från lektionen. Vad de inte visste var att Emma från Kokosnöten skulle ha bildlektionen efter rasten. Emma visade hur barnen skulle rita den lätta varianten manga, som heter Chibi. Emma visade olika varianter av ögon, som man kunde rita, om man ville eller kunde man rita efter egen fantasi. Sen ritade vi kläder och hår. Det skulle vara ett självportätt. Emma går i sexan och är redan en mycket duktig pedagog! Vad ska det bli av detta ämne?

Efter lunch satte vi igång med eget arbete och tränade på geometriska figurer. Dagens mysiga avslut skedde i Salan, där vi sjöng hela skolan med Maria.

Geckons klassråd hölls på torsdagen. Leiah var ordförande och ledde mötet mycket bra. Oscar var sekreterare och skrev för brinnande livet, vad barnen ville. Barnen var nöjda med leksakerna, som fanns på gården och önskade att jag skulle kopiera några av Emmas mangateckningar, vilket fröken gjorde givetvis med en gång. Till samarbetsdagen, som hela skolan snart ska ha, önskades två trevliga lekar. På måndag är det elevråd och någon ska representera klassen.

Vi tränade klockan med hjälp av ett spel, där hela klassen kunde vara med på en gång. Snart kan alla prick och halv. Några är redan inne på digital tid. Det gäller att träna! Jag berättade om frukterna mangosteen och rambutan och barnen skrev faktameningar. Tidigare har vi smakat på dessa goda frukter.

Så var vi framme vid fredagen med ännu en sorglig dag, då Lilly, Saga och Elin skulle sluta hos oss! Diplom, CD-skiva och medalj fick följa med hem till Sverige. Lycka till med studierna i hemlandet! Välkomna tillbaka!

Ha en riktigt skön helg, så ses vi utvilade och pigga på måndag!
Barbro

 

3-4:an Hajen

Idag var det dags att ta farväl av Emma som nu åker tillbaka till Sverige. Hon fick förstås ett diplom med snälla kommentarer av kamraterna, många foton som minne från veckorna här och en fin medalj med sitt namn på thailändska. Vi kommer att sakna dig Emma och hoppas att vi ses igen!

Vi har gått igenom begrepp som har med tid att göra t ex år, månader, kvartal, dygn och årstider. Det är viktigt att kunna både vad en månad är, vad månaderna heter och hur många dagar det är i olika månader.

Joel, vår VFU-student, hade engelskan med klassen på torsdagen. Eleverna fick prova på engelska charader och en annan lek som heter ”Varvet runt”.

Eleverna uppskattar verkligen när Sharon kommer och har thailektion. Denna vecka tränades det på frukter och grönsaker och deras färg. ”Makuatäät si daeng” betyder ”tomat är röd”. Går man på restaurang är det trevligt att kunna säga att maten smakade ”aroi mak” alltså ”jättegott”.

På bilden fortsatte vi med förra veckans uppgift, att måla en bild inspirerad av den spanske konstnären Joan Miro. Det blev fina bilder målade i svart, rött, blått, gult och grönt. Eleverna hittade på fantasifulla namn på sina verk som ”växten som går till himlen”, ”skeppet i fjärran” och ”änglakam”. Nu ska eleverna få gissa vilket namn som hör till vilken målning. Det blir nog inte helt lätt…

Anders hade denna vecka hjälp på idrotten av ett föräldrapar, Peter och Lotta. De tränade eleverna på att både hjula och slå handvolt på stranden. Anders hade hand om vattenaktiviteter. Några elever simmade 200 meter och dessutom blev det bollekar i vattnet.

Nathalie och Tilda presenterade sina favoritlåtar på musiken. Eleverna sjöng Emmas favoritlåt ”Umbrella” eftersom det var sista musiklektionen för henne.

Sista lektionen på onsdagen hade vi ”Hela skolan sjunger” Den här gången fick de olika klasserna vara försångare till var sin låt och de andra fick sjunga med. Hajen och Kobran sjöng kanon tillsammans, låten var ”I like the flowers”. Det är svårt att hålla reda på sin egen stämma, men det gick riktigt bra!

Under veckan har eleverna fått träna på cirkusföreställningen som var temat för vår fredagssamling -många roliga tillfällen har det varit och mycket skratt. Men så blev det också en härlig föreställning! Vilka påhittiga och duktiga elever som bjöd på sig själva! Det fanns både en konferencier, clowner, lindansare, ormtjusare, elefant, elefanttämjare, mus och starke mannen på scenen! Tack till Felix pappa som fixade cirkuskänsla med musiken!

Nu är vi värda en lat och mysig helg! Må så gott!
Birgit

 

3-4:an Kobran

Det här har varit en riktigt vemodig vecka med avsked för så många fina klasskamrater. Tindra, Alexandra, Philip, Max, Elof och Daniel. Vi önskar er alla lycka till på era vidare äventyr i livet.

Alla har arbetat hårt för att hinna bli klara med sina planeringar, slutföra sina bilduppgifter och lära sig de sista tabelltalen innan hemfärden.

På bilden den här veckan målade vi Thailandsminnen, ett fönster som kan öppnas mot något de minns från sin tid i Thailand. Det blev många fina vyer.

Vi fick god hjälp av Alexandras föräldrar på idrotten då vi fick ha gymnastik och testa handstående, hjulning och frivolter.

Thailands nationalsång har vi tränat lite extra på veckans thailektion, så nu kommer vi att klämma i ordentligt på fredagssamlingen.

Många elever tyckte att det var väldigt nyttigt att få lära sig hur man beställer glass på veckans engelskalektion. Alla föräldrar var tydligen inte tillräckligt bra på det.

När hela skolan hade sångsamling i onsdags gjorde 3-4:orna ett fint jobb som sångledare i en engelsk kanon, ”I like the daffodils”. På musiklektionen fick vi lära oss om Evert Taube och sjunga en av hans visor.

I torsdags fick de elever som inte haft slöjd tidigare, ha en slöjddag med Lasse. Då snickrades det både båtar och elefanter.

En skön helg önskar vi er alla
Gun och Joel

 

5-6:an Kokosnöten

Idag åker Emma, Molly och Olivia hem vi har avtackat dem i sedvanlig ordning med medalj, diplom, massa kramar och en del tårar. På måndag kommer vår sista nya elev Oscar. Tur att det fyller på så att det inte bara är avsked. Det som varit intressant och lärorikt för oss i gruppen är att se vad som händer i gruppen när någon försvinner respektive kommer till. Det har också varit nyttigt att lära sig skapa nya kontakter efterhand samt se att jag som individ måste anpassa mig efter de människor som är på plats nu. Jag tror att många av eleverna i klassen kommer ha stor nytta av detta framöver.

Veckans ringsamtal har handlat om vad man inte vill att ens kompisar ska göra. Det som vi tagit upp är bland annat ljuga, mobba andra, skryta mm. Nästa gång kommer vi prata om hur man själv kan agera om ens kompisar gör saker man inte gillar.

Bild och Musik – I veckan har vi läst om Evert Taube, hans uppväxt och liv som vuxen. Vi har lyssnat och sjungit några av hans mest kända visor. Vi har lärt kanna hans alter egon; Rönnerdal och Fritiof Andersson och bekantat oss med dessa två olika världar i Taubes liv som de representerar. Eleverna fick välja vilken av världarna de ville stiga in i och måla om.

Idrott – Gymnastikpass där att fått pröva att hjula, stå på händer och göra kullerbytta. Amanda och Olivia avslutade med en snygg uppvisning i att stå på händer. Halva gruppen spelade fotboll 4 mot 4 i tuffa matcher där 5-6:orna slog 7-9:orna med 6-3.

NO – många arbetar med Thailands djur och några jobbar med människokroppen.

SO – de flesta jobbar med Sveriges historia från Medeltid fram till Upplysningen.

I språken har vi som vanligt haft glosor som vi valt själva. Det har som alltid gått bra de flesta har alla rätt. Vi har också pratat engelska i ringsamtal samt lyssnat på ett föredrag om Paris som framfördes av Maja och Emma på franska. Vi var mycket imponerade av deras franska men vi förstod inte alla orden. De berättade om kända byggnader i Paris som Louvren, Eifeltornet och Triumfbågen.

Nästa vecka kommer våra sista klasskompisar Oskar och Michel, det blir spännande.

Kul vecka igen!
Anders, Inger, Kattis, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

I bananen har vi denna vecka sagt hej då till Joanna och Victor. Som vanligt kändes det sorgligt och jobbigt. Vi saknar dem redan!

Annars har veckan har varit bra. Även denna vecka har det skrivits en hel del prov.

I måndags var det studiedag, vilket säkert uppskattades av eleverna. Det betydde att veckans salastart och elevernas planering skedde på tisdagen.
I tisdags hade Maja hemskunskap genom att hjälpa till att laga skolmaten. Intressant att få följa hur man gör mat till 100 personer. Maja skrev ner receptet. Hon ska sedan skriva en sammanfattning av sina timmar i köket och så skickar hon det till sin hemkunskapslärare. När maten var klar stod Maja och serverade och det var väldigt trevligt att få mat av sina egna elever. Maten var jättegod! Flera elever står på tur att få laga mat. En populär sysselsättning och man lär sig laga thaimat på köpet.

På onsdag morgon hade vi lite levande charader i Salan. Detta gjorde vi som en rolig grej och eleverna var duktiga på att både framföra och att gissa de olika charaderna. Ingen gissade dock rätt när jag skulle vara katten Findus. Hrm!

Vi hade klassråd i onsdags. Eleverna hade mycket de vill framföra. Det mesta av positiv art. Vi tog upp både sådant som är bra och sådant som kan bli bättre. Jag anser att det är viktigt att det positiva också får vara med. Det är så himla lätt att hitta och se saker som kan bli bättre och så glömmer man berätta om det som faktiskt redan är bra eller jättebra. På måndag är det elevråd och Kevin är Bananens representant.

I torsdags redovisade Maja i Bananen och Emma i Kokosnöten sitt franska realiaarbete för alla i årskurs 5-6 och 7-9 i Salan. Kersti introducerade och sedan fick vi sitta och lyssna och titta på de två fransyskorna. De var duktiga och vi fick se många fina bilder från Paris.

På idrotten höll elever från både 5-6:an och 7-9:an i några olika stationer. Från Bananen var det Amanda som var stationsansvarig. Klasskamraterna fick prova på att stå på händer, hjula och göra kullerbyttor. Alltid imponerande att få titta på de som kan. Klasskamraterna kämpade på och en del lyckades riktigt bra. Halva gruppen spelade fotboll och halva hade gymnastik. Vi bytt i halvtid. På slutet var det som vanligt bad och vi lekte ännu en gång den populära KoMu-leken.

På fredagen överraskade Maja och Amanda klassen med att bjuda på kladdkaka med vispgrädde. Alla blev glada och kakan var supergod. Fröken, som var lite förvarnad, hade köpt dricka till. Vi hade en otroligt mysig fikastund på fredags eftermiddagen. Tack Amanda och Maja!

På fredagsavslutningen fick vi avnjuta en cirkusföreställning som Hajen höll i. Vi fick se Starke Adolf, lindansarna Elvira och Madigan, 2 clowner, en stor elefant, en ormtjusare, 2 ormar och en duktig konferencier. Hajeneleverna var mycket duktiga och de märktes att de tränat ordentligt. Tack för en trevlig föreställning.

Vi ses på måndag igen.

Katarina, Anders, Kersti och Maria