Vecka 8 2011

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med ett experiment där vi skulle se vilka saker som flyter och sjunker. Barnen gissade först och sedan testade vi. Det var spännande och alla barn jublade de gånger de gissat rätt.

På vårat tema om Thailands djur har turen kommit till elefanten. Vi har berättat om våra olika möten med elefanter, sjungit om Den cyklande elefanten och En elefant balanserade. Barnen har tillsammans med sina föräldrar tagit reda på varsin faktauppgift om elefanter. Så nu har vi bl.a. lärt oss att en elefant dricker 200 l. Vatten om dagen och att det finns ca. 1000 vilda elefanter i Thailand. Vi har också gjort fina tavlor på elefanter genom att måla vår hand med grå vattenfärg och trycka på ett papper, sedan klippte vi och klistrade gräs och solar.

Drakarna har haft språklek då vi började lära oss en alfabetssång och pratade om första ljudet i ord. Vi tittade på bilder och såg olika saker som börjar med ljudet s. De har gjort två matteblad med siffran 5.

Engelska och thailändska lektion har de haft samt varit på stranden och lekt.

Hjältarna och Riddarna har haft mattelek med laborativt material om störst och minst, gjort ramsan om spöket och sjungit tio små indianer. Hjältarna var med på engelska och thailändska. Under den tiden fick Riddarna möjlighet att leka ensamma.

På fredagen hade vi språklek då vi lärde oss namn på olika kroppsedelar och sjöng Honkey Tonkey. Barnen fick lyssna på sagan om Bockarna Bruse och sedan göra drama av den.

Alla barn hade idrott på onsdagen, tillsammans med Mangon. Först lekte vi följa John och fick springa och göra olika rörelser. Vi lekte Här kommer vi och Hoppråttorna. Riktigt varma blev vi och det var skönt att duscha eferåt.

Vi fick också lära oss några nya sånger på ”Hela” skolan sjunger och som vanligt sjöng vi så taket nästan lyfte.

Som veckans bokkung var det Albin som presenterade sin bok Lilla Kanin och hans vänner. Han tyckte det var roligt och fick applåder som tack. Kompisarna talade också om att de tyckte boken var jättebra.

Vi har också lärt oss en ramsa om två tummar som träffas efter att först letat efter varandra. Barnen vill göra den om och om igen. En rolig sång, som just heter så, har vi också sjungit, det blir skojiga rörelser och mycket skratt.

På fredagsavslutningen var det många elever som fick sina medaljer och kramar av sina lärare. Även vi har  precis sagt hejdå till fyra av våra kompisar, Melker, Erik, Kevin och William. Vi kommer att sakna dem men hoppas att de får en skön semester innan de reser tillbaka till Sverige och vintern.

Ha en skön helg önskar
Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

På matteleken höll vi till utomhus den här gången. Vi skulle leta reda på geometriska figurer so fanns gömda lite här och var på skolgården. Samtliga hittades utom en röd romb, som uppenbarligen gömts på ett synnerligen finurligt ställe. Inte ens när hela klassen hjälptes åt att leta stod den att finna och Torben kunde inte minnas vart han stoppat den. Så vi får väl se huruvida vi lyckas lösa mysteriet med den försvunna romben eller ej.

På tisdagen hälsade vi Deva välkommen och vi sjöng några namnsånger innan vi började prata om veckans thailändska djur, elefanten. Alla barn i klassen har sett elefanter, de flesta har ridit på en och flera har badat med elefanter. Vi har lärt oss att det finns afrikanska och indiska elefanter och att de afrikanska har större öron än de indiska. Med hjälp av avtryck från våra händer gjorde vi elefanter som vi sedan klippte ut och klistrade mot blå bakgrund. Vi repeterade klockan med hel- och halv timme, samt kvart i och kvart över. I samband med det läste vi boken om hur Kråke lär sig klockan.

På språkleken tittade vi på några saker, kände efter hur det känns när man benämner dem vid namn, vilket ljud som finns i början, mitten och slutet. Några visste hur man kan skriva exempelvis ordet bil. Vi hjälptes åt att visa hur bokstäverna ser ut, så att alla kunde vara med och skriva.

På thailektionen repeterade vi hur man säger rakt fram, stanna, höger och vänster på thai. Vi fick också lära oss hur man säger marknad, rum, skola, strand och zoo. Den här lektionen var Wan’s sista hos oss. Vi tackar henne och hälsar den nya thailäraren välkommen nästa vecka.

På idrotten lekte vi Följa John, Här kommer vi och Smyg-Gå-spring-råttorna bland annat. Alla var genomblöta av svett så duschen satt som en smäck efteråt. På musiken använde vi både bygelgitarrerna och flöjterna. Nu handlar det bara om lite finslipning innan vi är redo för första framträdandet!

Veckans stranddag blev härlig! Alla kom igång ordentligt med lekar i små och större grupper. Det var svårt att få alla att inse att klockan faktiskt blivit så mycket att det var dags att gå tillbaka till skolan. Innan återtåget hann vi emellertid med ett dopp i havet för dem som ville.

Den här veckan var det kokosnöten 5-6an som stod för fredagsunderhållningen i Salan. Vi fick njuta av klassens förvärvade språkkunskaper i både franska, tyska, spanska och thai. Först räknade de till 10 på alla språken, sen fick vi höra en spansk rap. Att sången Broder Jakob finns på fler språk än svenska har man ju hört talas om. Nu fick vi höra kokosnöten framföra den på alla ovan nämnda språk. Maja inledde sången med ett formidabelt intro på keyboard.

Det var många elever som avtackades den här veckan. Ifrån Mangon var det 3: Felix, Elin och Linnéa gjorde sin sista dag med oss och åker vidare mot nya äventyr. Vi kommer att sakna er och ni finns hos oss i hjärtat!

Låt oss göra den kommande helgen till den bästa tänkbara!
/Torben

1-2:an Snäckan

Måndagen startade återigen med samling och prat runt helgen. Denna helg kändes som många tagit det lugnt och bara ha njutit av bad, sol och god mat. I dag var det en kort dag i klassrummet. Vi hann bara med en stunds läsning, rättning i böcker och engelska med Mia. Sedan var det dags för lunch, fried rice med kyckling.

Efter det blev vi hämtade av minibussar för utflykt till ett vävställe, en minigummi-fabrik, en melonodling och träd med cashewnötter. Vi avlutade med ett besök i en thailändsk skola. Där fick vi vara med en stund på en engelsk lektion med flickor och pojkar i 15-årsåldern. Dom gick i år 8. Jätteintressant att se hur det såg ut i klassrummet. Men vi var också intressanta för de thailändska eleverna. De stod och tittade på när vi satt och hade lektion. Det var spännande och en kul upplevelse för oss alla.

Vi hade en lugn och skön dag på tisdag. Arbetade på i vår egen takt. Det var tyst läsning, matte, svenska, thaiforskning, engelska och att skriva och måla till utflykten från igår.  Vi hade också thailektion som vanligt, vi lärde oss ställen som strand, marknad, restaurang och skola. Det sista vi gjorde för idag var drama och avslappning i klassrummet. En lugn tisdag som sagt.

På onsdagens idrott på stranden var lite olika aktiviteter, några spelade fotboll, några kastade freesbee och några lekte lekar. Avslutade som vanligt med ett skönt dopp i havet.

Senare på eftermiddagen gjorde rytmikinstrument, detta blev väldigt lyckat när vi sedan kunde använda dom till sångstunden med hela skolan sjunger.

Denna vecka har vi övat extra på att skriva så fint vi kan, stava rätt och att skriva meningar. Så torsdagen inledde vi med att var och en fick skriva ett meddelande hem till sina föräldrar om utvecklingssamtal.

I torsdag hade vi också drama med Christina. Barnen tycker detta är jättekul.

På fredagen hade vi ute matte som vanligt, vi gjorde 36-leken. Det var Emmas sista dag i dag, efter 5 månader hos oss. Så vi hade lite avslutning för henne. Vi lekte lekar, åt glass och hade det trevligt. Ha det jättebra i fortsättningen, Emma, önskar vi alla. Eftermiddagen ägnades som vanligt åt läxläsning och sysslor.

Vi tackar också kokosnöten för en trevlig fredagsavslutning.

Ha en jätteskön helg
Marita

1-3:an Geckon

Ännu en vecka har rusat iväg och i fredags så lämnade oss Oscar och Tindra och på måndag får klassen påfyllning med en elev. Philia börjar på måndag och vi hälsar henne välkommen.

Barnen har arbetet mycket med sina egna planeringar under veckan. Med stor målmedvetenhet bockar barnen av sina uppgifter i sina planeringsböcker. Det gäller att klara av alla uppgifter!

I tema Thailand fortsatte vi med vanliga fåglar på ön. Alla hade sett en Myna när den går och letar mat på marken. Bramin glada hade de flesta sett också, när den svävar fram högt över oss.

På engelskan lärde vi oss några nya namn på djur. Vi tränade också in Ipsey Wipsey Spider med klapprörelser till. Lite knepigt att få det rätt i början men med lite träning så går det som en dans.

På Hela skolan sjunger repeterade vi Sambalele med rytminstrument som Snäckan hade med sig ut. Vi lärde också in Skillimandinke samt 8 6 4 2 visan.

Barnen gillar verkligen att skriva en ”3-minutare” Vi gjorde 2 övningar och alla skriver mer och mer. Härligt!

På idrotten delade vi upp oss i 2 grupper. En skulle spela fotboll och den andra tränade att kasta frisbee och leka olika lekar. Vi avslutade med ett dopp innan vi promenerade upp till duschen.

På torsdag så började vi äntligen på Tema Rymden. Vi såg några filmer som start och sedan diskuterade vi Big Bang och universums uppkomst. Detta arbete kommer vi att syssla med resten av veckorna i skolan.

Avslutningen i Salan var trevlig som vanligt och sedan blev det kramkalas med många elever som slutade för den här gången.

Jag önskar alla en trevlig helg.
Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Denna vecka startade vi med att åka på en utflykt hela klassen till Lanta Noi. Vi fick titta på när det flätades mattor och väskor på första stoppet. Där var det flera i klassen som gärna hade stannat kvar. Sen åkte vi och tittade på hur cashewnötter och vattenmelon växer. Vi passade på att måla av en cashewnöt på bilden på tisdagen.

Sen var det dags för höjdpunkten på utflykten, ett besök i en Thailändsk skola. Vi fick vara med på en lektion i engelska, Erik fick gå fram och skriva på tavlan History is easier than geography. Det var verkligen spännande att få se hur det går till i en Thailändsk skola, eleverna där tyckte nog att det var lika spännande dom.

På tisdagens lektion i thai hade vi repetition på siffrorna och sen fick vi lära oss att fråga och svara på hur gamla vi är.
Khun aayu tao rai?
Nuu aayu 10 pi.

Extra Engelska har bjudit resten av klassen på en mycket trevlig teater som dom visade för er och de klasser på skolan som ville komma och titta.

Bråk har vi jobbat med, tillsammans hela klassen, praktiskt och teoretiskt. Det är inte helt enkelt det här med att 1/5 är större än 1/10.

Ordklasser har vi jobbat med substantiv, adjektiv och verb ibland kan det vara lite klurigt att hålla ordning på vilken som är vilken.

På musik fortsatte vi att arbeta med Ted Gärdestad vi sjöng bland annat ”Jag vill ah en egen måne”. Idrotten denna vecka, då spelade vi fotboll.

Denna vecka har vi börjat ha drama igen, åh vad det var roligt. Vi lekte leken ”Kungen” och hans söner och ”Tidningsleken”.

Nu har vi äntligen läst våra 100 böcker så då var det dags för Bokfest. Denna gång innebar det att vi har varit på stranden och badat vid Some Where Else och sedan bjöd Erik på glass där.  Inte illa för en bokfest.

Idag har vi också sagt hej då till Erik och Filippa, vi kommer att sakna dom båda, men vi har lovat att vi skall hålla kontakten.

Fredagsavslutningen i Salan tackar vi 5-6:an för.

Trevlig helg önskar Maria

4-6:an Kobran

Eleverna har varit mycket duktiga på att arbeta självständigt denna veckan.

Att ha en sådan klass är guld värt när oförutsedda saker inträffar. Efter två dygn på sjukhus i Phuket med min dotter kommer jag tillbaka till avslutade planeringar där barn och kollegor gjort en fantastisk insats! TACK.

Vi har gjort experiment kring att släcka bränder och som det blir ibland med experiment så var resultatet ibland lite miss-visande-… Vi tror det beror på värmen.

Flera elever har gjort diagnoser i matte med goda resultat och även större prov.

Det var åter dags att säga adjö till några elever:
Louise, Amanda och Felix: det känns jättekonstigt att ni inte kommer på måndag. Men vi måste vänja oss… Lycka till hemma i Sverige.

Vänliga hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Sköna måndag startade med samling i Salan o sen den vanliga planeringen i klassrummet. På eftermiddagen var det äntligen musiklektion med Torben! Vi tränade till vår uppvisning i Salan.

På tisdagen var det dags för thaiundervisning igen. Vi fick lära oss denna gång att räkna till 12, samt att säga 20, 30, 100 och 1000. Apropå språk så var det denna vecka dags för nybörjarspanska! Vi lärde oss om Spaniens geografi och hur de koloniserat stora delar av Sydamerika. Vi lärde oss också att hälsa och att säga varifrån vi kommer. Sen passade det bra att Pontus höll sitt föredrag om upptäcktsresor och erövringar. Han berättade bland annat om spanska kolonisatörer.

Emma inledde ett temarbete som under några veckor framöver kommer att handla om kartografi¬; kartan och globen. Vi började arbetet med att skapa en mental karta över vår egen resväg från hemmet i Sverige till vår skola i Sverige. Det var intressant att fundera hur mycket man minns och även på vilket sätt man minns sin egen inre mentala karta över en speciellt plats.

Veckans bild bestod av att rita kapitel 5 i Huset. På träslöjden fortsatte vi med våra solstolar.

Temat kartografi fortsatte på torsdagen med en genomgång om hur man skapar kartor och hur jordens bredd- och längdgrader fungerar. För att lära oss mer och träna våra kunskaper använder vi kartböcker och arbetar med frågor i ett arbetshäfte.

Fredagens idrott bestod av tre olika kull-lekar som uppvärmning. Den roligaste var nog ”korvkull” där man skulle skrika ”korv” när man blev kullad och för att bli räddad skulle två personer ställa sig vid varsin sida om den kullade och skrika ”korv med bröd”! Efter detta skulle vi spela vattenbrännboll men då hamnade vi mitt i thailändska ”Baywatch”! Ett livräddningsteam från Phuket hade uppvisning av sina båtar, helikoptrar och bårar. Vi fick se hur de låtsades rädda folk som hamnat över bord och hur de tände nödraketer. Detta var väldigt spännande och vi tog många kort men livräddarna tog lika många kort på oss och filmade oss!

Slutligen så var det dags att visa upp vad vi lärt oss den senaste tiden, i Salan. Vi valde att visa upp  4 olika nybörjarspråk. Vi räknade och sjöng samt spelade upp en sketch på thai, franska, tyska och spanska. Sen var det dags att säga adjö till Love som gått i klassen längst av alla. Nu önskar vi honom lycka till på framtida äventyr, men vi kommer att sakna dig Love!

Trevlig helg önskar Kokosnöten och Linda!

7-9:an Bananen

Så var det dags att sätta punkt för vecka 8 här på Lilla Svenska Skolan på Koh Lanta.

Det har varit en händelserik vecka som alltid här på skolan. I veckan har två elever, Michelle och Lisen, skrivit matteprov som scannats in och mailats hem till Sverige för bedömning. Michelle har också skrivit prov i No gällande andningsorganen. Även det har självklart scannats in och mailats till hennes hemskola. Annars är det en salig blandning som det jobbas med i No. Malin arbetar till exempel med genetik, Lisen med artkunskap, Maja och Natalie med atomer och molekyler, Zebastian med hjärnans funktion och så vidare. En härlig blandning helt enkelt.

I tisdags hade vi lite dilemmasamtal i klassen då vi satt i ring och belyste olika problem som kan uppstå i skolan, livet och med kompisar. Det var verkligen intressanta och bra diskussioner.

Under veckan har vi haft thai-undervisning som vanligt och denna veckan tränade vi bland annat på att räkna på thailändska och att kunna berätta hur gammla vi är.

På musiken har vi fortsatt att träna på att spela gitarr och det går vekligen framåt. Snart kan vi nog hålla en egen konsert här på Koh Lanta.

Under idrotten lekte vi lite olika lekar som till exempel ”korvkull”. Det var väldigt kul och bjöd på många skratt bland oss alla. Men idrotten blev avbruten på grund av att ett livräddningsteam från Phuket hade övning på stranden med både båtar, helikoptrar och livräddare. Något som var väldigt kul och spännande att se. Vi tog självklart en massa kort på detta som kommer att läggas upp här på hemsidan så alla kan få se hur intressant och kul det var att få se denna övning.

På fredagen sade vi adjö till Lisa som slutade här i 7-9:an och även om det är tråkigt att säga hejdå så har det varit fantastiskt kul att få lära känna dig och att arbeta tillsammans med dig Lisa! Vi önskar dig all lycka till i framtiden!

Samlingen i salan stod 5-6:an för denna gång. De bjöd på en härlig språklektion och några trevliga historier vilket var väldigt kul att se! Därefter sjöng vi nationalsången tillsammans och önskade varandra en trevlig helg!

Trevlig helg till er alla!
Erik, Klassföreståndare 7-9:an