Vecka 8 2010

Förskolan Fjärilen

Detta veckobrev väljer vi att mest ägna åt det uppdrag som barnen fick förra fredagen från Larven Valdemar. Han ville ju ha hjälp för att få veta hur han skulle göra för att bli en bra kompis. Alla barn hade funderat hemma tillsammans med sina föräldrar om hur de kan göra för att vara en bra kompis. Barnen hade med sig sina svar på måndagen och det var verkligen många tänkvärda och kloka budskap som de hade funderat ut. Dessa förhållningssätt vill vi nu dela med oss till alla andra som läser detta. Flera av barnen hade med sig ganska lika förslag och här ska vi nu räkna upp en sammanställning av dem. Dessutom hade ju föräldrarna berättat för sina barn hur de själva gjorde när de var små och lekte med sina kompisar. Läs och begrunda nu detta:

•    Var snäll mot alla och lek tillsammans
•    Säg snällt, får jag vara med och leka
•    Låt alla kompisar vara med
•    Om någon gråter/är ledsen så fråga om de vill vara med att leka
•    Hjälp kompisarna
•    Dela på leksakerna och låna ut leksakerna.
•    Turas om med leksakerna
•    Kasta bollen till kompisen
•    Om en kompis är ledsen, så kramas
•    Skratta och ha roligt tillsammans
•    Slåss inte
•    Skratta inte åt någon, för de kan bli ledsna
•    Lyssna på varandra
•    Jag vill prova att vara en bra kompis varje dag
•    Ta hand om den som är ledsen
•    Sluta när någon säger stopp

Ett tips från Elin: Man kan vara osams, men sen blir man bästisar igen. Då är man en bra kompis.

Sissla vänder sig direkt till Larven Valdemar i sitt brev och berättar hur han ska göra för att katten Nix ska bli glad: Du kan rita en tavla till katten Nix när han kommer ut, så han kan käka frukost när ni blir vänner. Släpp ut katten Nix, turas om och sen kan ni kramas.

Som sagt så var det många kloka tankar som vi alla kan ha nytta av att få ta del av.

Nu har ännu en vecka gått och denna torsdag slutar Dante och Elin hos oss. Vi hoppas att de har tyckt att det varit roligt, lärorikt och trivsamt hos oss. Nu vill vi önska er båda lycka till i Sverige, det har varit så kul att vi fått lära känna er.

Vi önskar er alla en skön lovdag och en trevlig helg!

Karin, Majsan och alla Fjärilensbarn på förskolan

Förskoleklassen Mangon

Veckan har som vanligt varit jättehärlig, barnen har varit så kreativa. Många har stått vid snickarbänken och spikat olika farkoster av små trä och bambubitar.

Vi har också lekt en del tillsammans med förskolebarnen. På den fina gården har barnen tillsammans lekt restaurang och café. Med sand och vatten lagar barnen till de mest fantastiska maträtterna och bakverk.

På mangon har den fria leken denna vecka handlat om sjukvård. Leken började inomhus men även på rasten tog doktorerna med sig doktorsväskan ut. Det var många äldre elever som blev ompysslade av våra doktorer. På skolgården kunde vi se många elever med bandage runt armar, ben och huvudknopp.

Denna vecka har vi arbetat en stund varje dag med alfabetet, de stora bokstäverna. Vi har lekt kims lek med bokstäverna. Veckans bokstav var Tt som vi letat ord på och ritat flera saker som börjar på denna bokstav.

Matteuppdraget var att på vår gård hitta ett blad som är lika stort som din hand. Rita bladet och mäta hur långt bladet är.

På torsdagen var det stranddag och vi gick tillsammans med förskolan dit. När vi var framme var det gott med frukt och mycket vatten. Barnen började genast gräva och det blev många sandslott och även långa vägar där bilarna kunde köra. Alla barnen lekte med detta och sprang många gånger ner till havet och hämtade vatten.

När vi kom hem åt vi lunch och på rasten ville barnen vara inne och leka. Några barn lekte tandläkare och några pysslade.

Lite senare hittade vi ett brev från Labolina det stod.
Hej mina vänner, här ska Oliver få en karta. Har hört att du ska åka hem till Sverige. Lycka till och ha en bra flygresa från din vän Labolina.

Det var en karta över vår skolgård och Oliver tog kartan och alla barnen sprang snabbt ut och letade. Snart hittade de ett rött knyte det innehöll varsin glass och en liten diamant till Oliver.

Slutsamlingen stod 7-9 an för och de presenterade Bollibompa med Bamse och Bumbi björnarna.

Med stor kram och medalj tackade vi Oliver för den här tiden och önskar honom lycka till.

Trevlig helg önskar Mangobarnen och Maritha

1-2:an Snäckan

Vi har haft avskedsfest för Kalle som far hem till kalla Sverige igen. Han bjöd oss på smaskiga kanelbullar.

Barnen har gjort fantastiska stentavlor som passar in i vårt skrivprojekt Stigen. Vi skrev en text till med massor av adjektiv. Adjektiv är det vi har lagt extra krut på den här veckan. Vi har dramatiserat, skrivit och berättat adjektivsagor.

I torsdags gjorde vi framsidan till vår Stig enbok och satte sedan ihop boken med garn. Alla blev nöjda och tyckte att böckerna blev väldigt fina.

På mattepassen har vi fortsatt att jobba med tid och klockan. Tänk att 1 minut kan vara så kort när man bygger i lera eller när man ritar av något fint. Tänk att 1 minut kan vara så lång när man ska hålla andan eller vänta på nåt skoj. Vi har också tränat hårt på subtraktion upp till 10 och nu ligger vi på tid mellan 1.42- 3.53 minuter. Det ger verkligen resultat att traggla lite varje dag.

Ett pass per dag arbetar barnen med sina individuella planeringar. De skriver sagor, bokstäver, skrivstil, läser, tränar läsförståelse och jobbar i sina Thailandsböcker. De är så duktiga att ta ansvar för att jobben blir gjorda.

Efter idrotten på torsdagar har vi alltid Hela skolan sjunger. Idag sjöng vi vintersånger så Salans tak gjorde små skutt. Här är det sången som är faran för taket och inte snön.

Trevlig helg!

Sussi

1-3:an Geckon

En vanlig vecka på skolan går väldigt snabbt och nu är vi en dag kort! Studiedagen på fredag sätter press på arbetstakten.

Vi startar ju alltid veckan med att berätta om vår helg och sedan skriver barnen i sina dagböcker. Att skriva om något man upplevt är alltid en urvalsprocess. Vad ska jag berätta? Vi har ju inte gjort något? . Vi har ju bara varit på stranden…  T.o.m. livet på Lanta blir en vardag

2: or och 3: or började senare under dagen på en berättelse som heter Rymdresan. Vi kommer att skriva en historia i många avsnitt.

1: orna kämpade på i sina bokstavsböcker. Nu ser de slutet i dessa arbetsböcker!

Vårt Thailandtema bestod denna vecka av fiskar och ormar som man kan träffa på här nere.

På en NO lektion talade vi om vinterfåglar hemma i Sverige. De måste ha det jobbigt nu med all snö. Vi ritade små talgoxar och domherrar.

På onsdag hade vi en LÄSDAG. Vårt mål var att få ihop 495 sidor till vårt mål på 1000 sidor. Oj, oj vad alla kämpade. Målet nåddes och en liten belöning avnjöts av barnen.

På idrotten på stranden kämpade alla på som vanligt i värmen under Dannes ledning.

På torsdag sjunger vi ju alla barn från Förskolan och upp till åk 4. Idag var småbarnen på stranden så vi andra fick klämma i ordentligt. Vår tupp är död i 3 stegs kanon lät mycket bra. Det är alltid så härligt att sjunga en stund tillsammans.

Avslutningen i Salan stod nu 7-9: an för. Mycket trevligt och uppskattat.

Philip och Tindra fick också sina medaljer och vi önskar dem lycka till hemma i Sverige.

Trevlig helg önskar jag er.

Agneta

3-4:an Hajen

– Vilka fantastiska berättelser eleverna skriver, sa Danne när han hade varit i klassen på måndagen. De skriver så detaljerat och spännande. (Han vikarierade hela dagen i 3-4:an)

– Jag vet, sa jag stolt. De skriver otroligt bra. Vi har ju övat inledningar och avslut och alla har inspirerat varandra. Vi håller på med skrivprojekt nu. Det svåraste är att bestämma hur länge vi ska hålla på.

– Jag har skrivit 14 sidor och jag har inte skrivit hälften av min berättelse än, sa Filippa.

Vårt skrivprojekt smittade också av sig till engelskan. På tisdagens engelsklektion skrev barnen tillsammans två och två. Det blev sagor om Rödluvan, Törnrosa, Askungen m.fl. Tänk att elever i 3-4:an kan skriva sagor på ett främmande språk! På torsdagen lästes sagorna upp för klasskamraterna.

På matten övade vi uppställning med lån. Lätt som en plätt tyckte de flesta.
Även kluringarna på tavlan löstes efter en del huvudbry.

Vår tävling om städerna var väldigt jämn. Det skiljde 1 poäng mellan lagen. Nu gäller det att befästa all nyvunnen kunskap om Sverige genom repetition och roliga uppgifter.

På klassrådet hade barnen massor att säga när det gällde att hitta saker som var bra med skolan. Däremot var det svårare att komma på saker som behövdes förbättras. Fler böcker med lite vuxnare innehåll efterfrågades, när barnen hade tänkt en stund. Felicia var ordförande under mötet.

På idrotten lekte vi ”Fryskull”. Vi spelade därefter attackfotboll och avslutade med ”Spegelkull”. Några passade på att svalka sig i havet efteråt.

När ”hela skolan sjunger” utökade vi vårt visförråd med Tom Tvärtom. Nu kunde vi även sjunga kanon trestämmigt. Det lät härligt.

Felicia och Viola lämnar oss denna vecka. Vi saknar dem redan. Vi önskar dem lycka till med sina fortsatta studier.

Många hälsningar
Elisabeth

5-6:an Kokosnöten

På måndagen arbetade vi mycket med so. Vi började dagen med att arbeta med de egna planeringarna i so och sedan på eftermiddagen fortsatte Helene med klassens tema kärlek. Helene och klassen pratade om sexualitet, bl.a. om homosexualitet och bisexualitet, och vad klassen tycker är kvinnligt respektive manligt. Det blev en mycket bra diskussion och klassen hade många frågor och ville prata mycket om vad de tycker och tänker. På måndagen tog vi upp vår läsning av boken ”Malin + Rasmus = sant” igen, en bok som tar upp hur det känns att vara kär och vilka val man kan ställas inför.

På idrotten var det dags för beachvolleyboll. De fick dela in sig själva beroende på hur bra de tyckte de kunde spela och sen satte vi igång med att öva baggerslag och fingerslag. Efter lite träning var det dags för match på våra speciella planer utan nät. Poäng fick man om man lyckades slå över bollen till motståndarna efter två slag inom laget. Det var inte lätt men de kämpade på och stundtals blev det långa härliga bolldueller. Efter det avslutade de som ville med att bada.

När resten av klassen hade idrott var Sofie, Sofia och Liv och bakade på Baan café tillsammans med Helene. De bakade choklad- och bananmuffins och de blev mycket goda!

Denna vecka har de fortsatt med att arbeta med sin nöjespark på matten. De har varit mycket duktiga och lärt sig räkna multiplikation med tiomiljontal
och med decimaltal. Härligt att se! Det var också dags för avgörandet vilken klass som var bäst på multiplikationstabellen. Denna gång var det 7-9:an som vann men knappt; det skilde bara en poäng i medelpoängen. Vi passade då på att diskutera medeltal och hur många fler poäng som de behövde ha haft för att vinna.

På no:n har de fortsatt att läsa om djurriket och dess indelning och ska skriva kort fakta och rita om något djur från varje undergrupp. Tanken är att det ska bli en sorts egen uppslagsbok över de olika indelningarna.

På onsdagen åkte klassen till Thai Cookery School tillsammans med 7-9:orna och Helene och lagade tre goda thai-rätter, pad thai, tom yam och paneng curry. Alla var riktigt duktiga på att laga mat och både klassen och deras föräldrar lät sig väl smaka.

På engelskan jobbar eleverna aktivt efter sin planering. De är fortsatt
väldigt flitiga och duktiga!

På musiken sjöng vi igenom ”Lemontree”, och den svenska versionen ”Grubbelsmurfen”. Många musikintresserade och skönsjungande elever finns det i den här gruppen!

På bilden fortsatte arbetet med reklamaffischerna. Det är reklam för bl.a.
glassen Issi, hästmaten Champion, fågelmaten Tititu, godisdrickan Klunk, bantargodiset Swirrel, chipsen Krips. Jättefina affischer och
förpackningar blir det!

På torsdagen fortsatte vid med ”goda saker” och Linnéa, Louise, och Hanna gjorde goda chokladbollar som de bjöd resten av skolan på. Det blev mycket uppskattat av alla!

Helene fortsatte på torsdagen med ”kärleksdiskussionerna” och nu pratade hon om hur man ser på sexualitet inom kristendomen, islam och buddhismen.

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

Denna vecka har vi varit elva (”sib-et” på thai)och det har hänt en hel del under veckan.

På måndagen började de matematiken med att träna multiplikationstabellen med hjälp av en kortlek. Efter det var det dags att ta tag i sin egen individuella planering.

Eftermiddagens arbetspass använde vi till att förbereda klassens uppträdande, som det skulle ha å torsdagens avslutning.

På idrotten i torsdags var det dags för beachvolleyboll. De fick dela in sig själva beroende på hur bra de tyckte de kunde spela och sen satte vi igång med att öva baggerslag och fingerslag. Efter lite träning var det dags för match på våra speciella planer utan nät. Poäng fick man om man lyckade slå över bollen till motståndarna efter två slag inom laget.

Det var inte lätt men de kämpade på och stundtals blev det långa härliga
bolldueller. Efter det avslutade de som ville med att bada.

På engelska läser några elever skönlitteratur; Boy och Goosebumps. En elev
gör ett häfte där hon skriver, ritar och berättar om fyra om olika engelsktalande länder. Andra översätter texter, läser kortare texter och
skriver om dessa, gör muntliga övningar och 9:orna övar också lite inför de nationella proven. Alla gör ett bra jobb!

I spanska läses texter om bl.a. kärlek, och kända idrottsstjärnor, och det övas ord för att kunna tala om var man har ont någonstans och vad man kan behöva från apoteket. Bien trabajo!

På onsdagen var det först dags för multiplikationstestet som skulle avgöra vilken klass som var bäst av 7-9:an och 5-6:an.

Efter det fortsatte de träna på den pjäs och sång de skulle framföra på torsdagen. De skrev om en saga från en bamsetidning till en pjäs och tränade på sången om Bumbibjörnarna.

På eftermiddagen var det ett helt gäng som tillsammans med elever från 5-6:an fick åka på matlagningskurs på ”Thai-cookery school”. Det är alltid mycket uppskattat och såsom elever som de föräldrar som var där instämde i det efteråt.

På so:n har Helene fortsatt med klassens tema kärlek. Helene och klassen pratade om sexualitet. Det blev livliga diskussioner om HBT och flera i klassen sa vad de tycker och vad de tänker. Senare i veckan fortsatte
diskussionen och denna gång pratade Helene om hur man ser på sexualitet
inom kristendomen, islam och buddhismen.

På torsdagen fick de reda på att det var 7-9:an som vann multiplikationstävlingen och det med bara en poängs skillnad i medelpoäng.
Bra jobbat klassen!

Som belöning blev de bjudna på ficka från Gafae Aroy som har grymt goda kanelbullar, kladdkakor och chokladbollar och det var ett mycket populärt pris och det var de också värda efter allt arbete de lagt ner på den underhållning de snart skulle visa upp.

Klassen presenterade Bolibompa där det ingick en saga om Bamse och en allsång där de sjöng Bumbibjörnarnas sång.

Amanda som var Bolibompadrake, grönmålad och med taggar på ryggen, Christian berättarröst till Bamsesagen, Elin utklädd till Lille skutt, Marlies och Pontus de busiga kaninerna, Victor som spelade den lugna samlade Bamse med blå mössa, byxor och hängslen och Moa, Daniel och Viktoria som var bumbibjörnarna med målade ansikten, ja alla bjöd verkligen på sig själv och gjorde en härlig insats!

Publiken var också duktig på att sjunga med och det blev en mycket trevlig avslutning på denna vecka.

Trevlig helg önskar Peo och 7-9:an