Vecka 8 2009

Förskolan Fjärilen

Nu hr det blivit varmare här nere och hög luftfuktighet. Vi svettas en hel del och därför är det viktigt att vi dricker mycket vatten. Därför har våra vatten pauserna blivit fler. Vi har hunnit en del annat också, inte bara druckit vatten.

På måndag hade vi besök av Vicky, Kia och Martha från England. Vi sjöng några engelska sånger för dem och de sjöng några engelska rörelsesånger för oss.

Vi har på tisdagen tagit emot och välkomnat Kalle som nu börjar här hos oss på Fjärilen. Då hade vi också ställt till med ”Dockfest”, vi hade många nya gäster hos oss då. Bl.a. Lejonet ”Leo”, Dockan ”Alva”, Ekorren ”Råttan” och många, många fler….. Trevligt, att få träffa så många nya vänner. Sen blev det saftkalas.

Som vanligt så hade vi gymnastik på onsdag, varmt men vi jobbade på ett tag. Barnen fick bl.a. köra omkring som bussar och tog upp passagerare på hållplatser. Bussarna bestod av två långa bambupinnar. Chaufför längst fram som styrde och höll i de två pinnarna och längst bak höll den som öppnade dörrarna för passagerare oockså fast i pinnarna.  Kul…!!! Vi har målat med kulor också de var spännande och roligt och blev vackert.

Torsdag var det ”Hela skolan sjunger” och vi har blivit jätteduktiga på att sjunga i kanon, kanonbra!

Fredag, sista dagen på skolveckan och avslutning för en del från skolan. Vi har fått säga hejdå till Sophie som nu lämnar Koh Lanta och oss på ”Fjärilen”
Vi önskar dig lycka till och en trevlig resa hem till Sverige.

Alla er andra önskar vi en riktigt skön helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Temperaturen bara stiger och stiger, denna vecka har vi haft c:a 34-35 grader. Det gäller att komma ihåg att dricka mycket. Både vuxna och barn får påminna varandra.

På måndagen målade vi av en fågel som är mycket vanlig här på Koh Lanta, Common Myna heter den, alla barn har sett den spatsera omkring och äta frön och maskar på marken. Bilderna blev mycket fina, de sitter uppsatta på bambustaketet.

När vi hade idrott fick barnen bl.a. åka buss, några var passagerare, några var chaufförer, det gällde att hålla i sig i bambupinnarna. Några var till och med så modiga att de vågade lita på chauffören och blunda under åkturen.

Vi tränade oss att forma siffror när vi hade matteprat.

Vi har också under hela veckan både sjungit en månadsvisa och en veckovisa, så nu kan vi säkert alla veckodagarna och snart även månaderna.

När vi hade engelska med Sara, lekte vi en rolig lek, ”Simon says”, det gäller att vara uppmärksam och göra rätt. Barnen är mycket duktiga på engelska och förstår oerhört många ord och meningar.

På fredagen när vi hade livskunskap, talade vi om, vad jag behöver träna på, det blev många intressanta diskussioner. En del behöver hjälp av kompisar för att se att man behöver träna på något.

Som vanligt var det en mycket trevlig fredagsavslutning som 5-6orna bjöd på.

Nu har Tindra gått sin sista dag hos oss, så vi önskar henne lycka till i fortsättningen och tack för den här tiden.

Barnen berättar:

Det var jätteroligt att leka Simon says, sa BODIL.
Det var kul att rita fågeln, Common Myna, sa JONNA.
Det var roligt när vi spelade killerboll, sa MOA.

Ha en skön helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

En mycket varm vecka som gått lika fort som de andra veckorna. Undrar om det är för att vi trivs och har det roligt i skolan som tiden verkar rusa iväg?

Vi startade veckan med att träna på klockan. Ettorna ska kunna den analoga tiden och tvåorna tränar på att läsa av den digitala tiden. När man väl knäckt koden hur den digitala tiden funkar, så är det ju ganska lätt tycker de flesta.

På eftermiddagen arbetade vi vidare med vårt Thailandtema. Eleverna gjorde olika sidor i sin Thaibok som inte blivit klara tidigare.

Tisdagen ägnade vi oss åt eget arbete där varje barn har en planering att följa. Om de får välja fritt så kommer Matteboken fram direkt! Många av eleverna kämpar också på med Den flygande mattan och behöver någon hjälp så finns det många villiga kamrater som gärna ger tips hur man ska lösa uppgifterna.

Under onsdagens idrottslektion spelade vi brännboll och alla kämpade verkligen att komma runt banan och slänga sig över mållinjen. Doppet efteråt i det nästan vindstilla havet var en härlig belöning. Barnen sköter sig utmärkt och de är duktiga på att få med sig sina vattenflaskor och väskor. Stor applåd från fröknarna!

Resten av dagen hade vi LÄSDAG. Barnen bara läste och läste och läste…….
Vid dagens slut så räknade vi ihop antalet lästa sidor och kunde lägga till 586 sidor till vårt nya mål: 2000 sidor innan Cajsa ska åka hem vecka 9. (Vi har cirka 1000 sidor kvar)

På engelskan arbetade vi med godis som man kunde köpa och lägga i sin påse. Bottles, footballs, circles, elephants, red hearts var några av godisbitarna som fanns i burkarna.

På hela skolan sjunger så fortsatte vi att träna på olika kanon- sånger. Det låter riktigt härligt och barnen är duktiga.

Fredagens avslutning blev en härlig och uppskattade uppvisning av 5-6: orna.

Jag önskar alla barn och föräldrar en trevlig helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

Det har varit en varm vecka. Inte nog med det, i onsdags stängde de av strömmen också. Den eftermiddagen satt många barn ute i kuddrummet och läste. Och så försökte jag att överrösta grävmaskinen på andra sidan staketet när jag högläste ur Sune-boken.

I tisdags välkomnade vi Anna, vår lärarstuderande, som ska stanna hos oss i fem veckor. Hon studerar sitt sista år i Linköping och gör nu sin praktik här i Thailand. Vilken lyx att ha två fröknar i klassrummet.

Den här veckan har annars gått i kokosnötens tecken. I tisdagseftermiddag kämpade Lasse i en dryg halvtimme att bända loss det yttersta skalet och alla fibrer av en mycket stor mogen kokosnöt som hade fallit ner från en kokospalm bredvid Mariannes bungalow. Sedan gjorde han två hål i det hårda skalet och ut rann genomskinligt kokosvatten. Tänk vad fiffigt att nöten har tre lite mjukare punkter där man lätt kan göra hål för att få ut vätskan. Sedan slog han sönder nöten med en hammare och vi skar bort det vita kokosköttet och smakade på det. De flesta tyckte att det var gott. Av det som blev över gjorde vi tunna kokos-chips som har legat på tork i klassrummet i några dagar. På fredagen smakade vi sedan på våra kokos-chips och det var jättegott, ett bra och nyttigt alternativ till godis, tyckte vi. Till vår Thailandbok ritade alla en kokosnöt i genomskärning och skrev en text till bilden.

På idrotten spelade vi brännboll tillsammans med barnen från Snäckan. Vi flyttade spelplanen bort till en lite skuggigare plats, men det blev ganska svettigt ändå. Badet i havet efteråt kändes verkligen välförtjänt.

På vår sångstund i salan tillsammans med Sara och alla barn upp till 4:an tränade vi på ”Greven hade en liten hund” som vi sjöng i kanon. Det var lite svårt att sjunga kanon och hålla sin egen stämma, men det lät mycket vackert. På musiken lekte vi en variant av ”Så ska det låta” som var mycket uppskattad.

På rasterna är det många barn som gör halsband, armband och fotledsband av garnet som köptes in för någon vecka sedan.

På fredagsavslutningen i salan sjöng 5-6:an en engelsk sång ur filmen Lejonkungen. De var utklädda till apor och sjöng och spelade och det lät jättehäftigt. Såklart fick de mycket varma applåder av publiken.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Veckan startade den här gången på engelska. Vi fick nämligen besök av två ungdomar från England. Martha och Keeah berättade om hur det är att växa upp där, och barnen fick ställa frågor. Det är roligt att höra hur eleverna på ett naturligt sätt kommunicerar på engelska. Efter besöket fortsatte vi med orddomino på engelska. Det tyckte de var kul!

På NO-lektionen gjorde vi ett enkelt experiment som har med lufttryck att göra. Man tar en långsmal pappersremsa som man håller fast mellan pekfingret och långfingret vid ena kortsidan. Pappret ska ligga över långfingret.  Sedan lägger man pekfingret mot underläppen och låter remsan hänga ner. Därefter blåser man mot pappersremsan från ovansidan. Vad händer då? Prova får ni se! Eleverna ställde i alla fall sina hypoteser innan genomförandet och alla hade väldigt kloka tankar om vad som skulle hända. Många använde också helt korrekta begrepp i sin slutsats. Det var väldigt bra gjort!

På bilden gjorde vi en uppgift som alla tyckte var rolig. Först fick eleverna måla runda färgklickar med vattenfärg på ett papper. De visste då inte vad de skulle användas till. När färgen hade torkat fick de ge sina färgklickar liv med hjälp av armar, ben, ögon, näsa och mun som målades dit med en tuschpenna. Det blev många fina figurer i alla möjliga poser.

Buggen var nog ändå höjdpunkten även den här veckan. Denna gång blev det med snurr och då gällde det verkligen att hålla huvudet kallt! Nu är lektionerna med Daniel slut men jag tror att vi får bugga vidare på egen hand eftersom det var så uppskattat!

Veckan avslutades med ett roligt uppträdande i salan av 5-6:orna. Nästa gång är det vår tur. Planeringen är i full gång med hjälp av Sara. Så inslag av musik blir det med all säkerhet!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

På måndagens svenska blev artiklarna klara; de handlar om allt från tömda sjöar till apor och elefanter. Som avslutning på lektionen hade vi ”heta stolen” med frågor som handlade om skolan och kompisar. Alla var aktiva och kunde säga varför de tyckte som påståendet eller inte.

På bilden blev de flesta klara med att rita och skriva om sina ”konstiga substantiv”. I klassrummet finns nu uppsatt bilder på rossa, ystfarfan, glandertruss, dorkel och kuralin. Välkomna in och titta om ni inte vet vad det är!

När måndagen var slut sa vi hejdå till Anton, som nu åker hem till Sverige. Lycka till hemma!

På tisdagen började Anna Sandsjö hos oss. Anna är lärarstuderande och läser sin sista termin i Linköping och ska jag göra sin slutpraktik på vår skola. Anna kommer att vara med på de flesta lektionerna i 5-6:an och även ha lektioner här. Välkommen Anna!

På tisdagen var Hanna, Moa, Douglas och Fabian på Baan café och bakade. Denna gång blev det chokladmuffins med M&M:s; det blev mycket gott och alla var riktigt bra på att baka!

På idrotten spelade 5-6:an och 7-9:an rugby tillsammans. Det var dock ingen vanlig rugby, eftersom de inte fick lov att tacklas. I stället hade alla ett snöre fäst runt midjan. Detta skulle de ta från varandra. När man blev av med sitt snöre förlorade man bollen.

På no-lektionerna har nu Peo och klassen börjat läsa om rymden. Klassen har fått lära sig att det numera bara finns åtta planeter, då Pluto inte längre kallas för planet.

Torsdag eftermiddag var Hugo, Moa, Tove, Linnéa och Josefin på Lanta Thai Cookery School och lagade mat. De fick laga kyckling med sweat&sour-sås, massaman och peneng. Alla tyckte att det var roligt att laga mat och det smakade mycket gott.

Hela veckan har klassen repeterat inför fredagssamlingen. Alla har varit mycket ambitiösa och engagerade och det märktes på samlingen eftersom det blev så jättebra! Bra jobbat 5-6:an och Sara!

Sist på fredagen var det dags att ta farväl till Hugo! Hoppas du får trevligt på din ledighet och lycka till hemma!

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Så här ännu en fantastisk vecka gått här på Lilla Svenska Skolan.
Ingen ny elev började denna veckan så vi har varit tolv (”song-sib” på thai) denna vecka också.

Måndagen började som vanligt med samling i Salan och sen var det dags för matematik. Vi gjorde en liten övning för att kolla hur tabellen 1-12 satt eftersom de hade den i läxa till torsdag. Det märktes att en del hade pluggat på den bra i helgen.

Efter rasten samlades vi alla i Salan där Sara höll i några mycket trevliga och uppskattade övningar för att stärka sammanhållningen. Mördarleken låter grym men oj vad kul den var!

På idrottslektionen i tisdags samlades vi tillsammans med  åk 5-6 på stranden. De delades in i två lag bestående av både tjejer och killar från båda klasserna och sen var det dags att spela rugby. Fast en snällare variant där man inte fick tacklas utan bara ta ett band som satt fast i midjan istället. Efter en uppvärmningsmatch på ca 20 min var det dags för den viktigaste matchen; tjejerna mot killarna. Alla hade mycket roligt och till slut vann killarna.

På svenskan denna veckan har b l a  Niklas börjat göra nationella prov, Simon, Jessica och Moa jobbar med ordklasser, Isabelle och Alice med noveller och Christian skriver blogg och läser.

På NO:n har Fredrik arbetat med ett avsnitt som heter ”Eld och brand”, Anton och Isabelle har gjort experiment för att förstå bättre hur örat fungerar och Niklas har rullat en kula nerför ett lutande bord. Varför det kan man undra?

Hela klassen hade fått i läxa till denna vecka att lära sig multiplikationstabellen upp till 12. Så på torsdagens matematiklektion var det dags för dem att visa vad de kunde. 140 uppgifter skulle de göra och jag tog tiden hur snabbt de blev klara.

Denna vecka blev det ingen ”Veckans hjärta” eftersom motivering saknades men jag är säker på att nästa vecka får personen i fråga sitt välförtjänta ”hjärta”.

Så här tycker Amanda om veckan som gått:

– Det roligaste i veckan var när vi fick åka till Klong Kong beach och laga mat tillsammans med 5-6:orna. Det var inte alla som var med för vissa hade redan gjort det förra terminen. Men det var i alla fall väldigt kul!

Så var det dags för Jessica hade säga farväl och för oss att beklaga att hon måste åka hem men så är det här. Vi läste upp hennes fina omdömen hon fått av sina klasskamrater och sa hejdå.

Underhållningen i Salan stod 5-6:orna för denna veckan och vi fick se båda en zebra, ett mätt trött lejon och en flock apor när de framförde och spelade på sina instrument ” In the jungle”. Mycket trevligt och roligt med dramatiserad sång tyckte vi och resten av publiken.

Sen var det dags att sjunga den thailändska nationalsången och efter det önska alla en riktigt trevlig helg!

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans