Vecka 8 2008

Förskolan

Som den här veckans uppgift till vattentemat har barnen fått rita och färglägga fiskar och andra djur i havet.

Barnen har på veckans mattekul fortsatt med sorterandet av snäckor och prickar till siffer bilder, men denna vecka har de fått sammarbeta två och två och fått en sifferuppgift att lösa.

Barnens ordbok har fyllts på med ord på önskningar som de skrivit och sedan ritat till.

Som vanligt har vi under veckan haft Röris och nu har vi under några gånger kört miniröris för att de ska få lära sig lite nya rörelser, de har tyckt att det varit jättekul.

Vi avslutade veckan med att vi hade en underbar samarbetsdag i parken vi Casuarina. barnen var uppdelade i sina flagggrupper och fick gå runt till 5 stationer, där de fick en uppgift att lösa och när de löst denna fick de en nyckel med en ledtråd och dessa nycklar ledde till att de kunde få ett ord av dessa och i detta fall blev det ordet dykare.

Veckans sånger i Majas alfabet har varit F och G, förgätmigej och gräslök.
Veckans ramsa: Tio små troll

Cathrine Ingebrigtsen, förskollärare

Förskoleklassen

Vi hälsar Hedda välkommen till förskoleklassen, Hedda började i måndags.

Denna vecka har vi jobbat en del med värdegrundsarbete eller som vi hellre kallar det ”kompisprat” Vi har använt oss av Bamsetidningen ”Kalle SvartSkalle”  där det är en igelkott som är utsatt för att han har svarta taggar.Bra tankar och spännande diskussioner, vi har också haft lite olika lära känna varandra lekar, som barnen verka gilla.

Övriga veckan har vi jobbat på som vanligt och fredagens samarbetsdag var mycket lyckad. Roligt att se att barnen kan arbeta så fint tillsammans i tvärgrupperna med elever från nian till förskolebarnen.

Veckans sång, har varit ”Råttan max”
Vi har läst ur ”Sagoboken”,  De magiska tofflorna och Askepåten, gamla mystiska och spännande sagor.

Vill också passa på att önska Thea lycka i skolan hemma i Sverige som slutat här hos oss denna vecka.

Marie Andersson, lärare förskoleklassen

1-2:an

Vi har haft flera trevliga saker för oss den här veckan. Först och främst gjorde vi ju färdig vår X-saga, som vi skulle ha på fredagsavslutningen. Vi tränade också på att läsa den, så att alla skulle kunna sin text ordentligt. Dessutom ska man ju läsa högt och tydligt också. Jag brukar säga, att de inte KAN läsa för långsamt eller för tydligt, men när man står inför publik är det lätt att glömma allt det där. Det är jättebra övning och jag tycker det är fantastiskt att ingen protesterar och inte vill. Det är bra med den ”nya” skolan, att vi övar mycket på att framträda och vara trygg med det.

I onsdags var vi på studiebesök och fick se en massa intressanta saker: gummiträd, ananasodling, cashewnötsträd med frukter, räkodling, currytillverkning. Det var mycket intryck under kort tid och barnen var rejält trötta och varma då vi kom hem. Vi kommer nu att prata om det här i klassrummet, så vi benar upp det ordentligt, kan rita och skriva om det och ser vad vi lärt oss.

Denna veckan hade vi ingen stor genomgång i Salan med vattentemat. Vi skrev lite om vårt experiment om saltvatten, som vi hällt på ett fat och det var allt som blev gjort om vatten.

Som ni alla vet hade vi samarbetsdag på fredagen. Den fungerade helt perfekt. Alla barnen var där på morgonen (Tack för det!) och de skötte sig exemplariskt hela dagen. Det var trevligt att vara på ett annat ställe, än stranden hos oss, för en gångs skull och det är en bra plats att vara på. Det är gott om plats och det finns skugga!!! När vi gjorde en snabb utvärdering i klassen så tyckte 10 av 11 att dagen varit mycket bra och den 11:e att den varit sådär p.g.a. en skadad tå!!

Alla lärare var helt nöjda och framförallt över att barnen tar hand om varandra så väl en sån här dag.

Elisabeth Lundmark, lärare åk 1-2

1-3:an

Veckorna går i en rasande fart. Tänk att det är fredag igen.

Nu har Johan, Amanda, Cassandra och Smilla varit hos oss en i vecka. Vi hoppas att de känner sig hemma och trivs i vår klass.

I tisdags hade vi vikarie i klassen. Det var fröken Fred. Vi hade idrott på stranden som vanligt. Sedan gjorde vi vattendjur och
spelade spel. Det var en ganska behaglig dag.

Vi jobbar på med våra arbetsuppgifter från Sverige och varvar dem med uppgifter vi får här nere. Våra Thailandsböcker blir jättefina. De som är länge här nere kommer att hinna samla mer i sina böcker, men alla böcker är mycket personliga.

Veckan avslutades med en samarbetsdag vid Casuarina. Det var en
mycket lyckad dag. Vi hade 5 stationer där vi skulle lösa uppgifter.

På varje station fick man en nyckel med ett ord. Det ordet var en ledtråd till lösningen. Orden vi fick var: fisk, H2O, människa, tub och cyklop. Lösningen blev dykare.

Som avslutning fick varje grupp skulptera en dykare i sanden. Vilka tjusiga konstverk det blev.

Vi åkte tillbaka till skolan i minibuss och kom lagom till maten. Som vanligt på fredagar fick vi varsin godisbit av Mon som lagar maten. Det är vi inte vana vid i Sverige.

Idag har Sofia och Ivar slutat. Det är tråkigt, och vi kommer att sakna dem.

På tisdag nästa vecka börjar Elsa och Oskar i vår klass. Vi välkomnar dem och hoppas att de kommer att trivas bra hos oss.

Torgerd Adolphsson, lärare åk 1-3

3-4:an

Här jobbas det verkligen på högtryck, bildligt talat. Värmen verkar accelerera med en väldig fart. Fantastiskt att alla kan vara så alerta i klassrummet.

Lite omväxling från den vanliga klassrumsundervisningen blev det den här veckan. I tisdags var treorna iväg och bakade muffins under förmiddagspasset. Under tiden fick fyrorna slita med en diagnos i svenska. Efter lunch kopplade hela gruppen av med en guidad busstur. Vi tittade på hur cashewnötter växer, besökte en ananasodling, gjorde ett snabbesök vid Mangroveträsket, tittade på en gummiträdsodling, currytillverkning och besökte en räkfarm. Ett lärorikt studiebesök där vi fick mycket kunskap om en del av Thailands råvaror och natur.

Skolans vattentema ”rinner” på. Den här veckan har vi målat fiskar på bildlektionen. Vår vattenberättelsebok är så gott som klar.

På veckans Talking acitivities lektion gjorde vi ”Ormen biter sig i svansen” på engelska. Det gällde att hitta rätt svar till respektive fråga som ställdes.

Varje torsdag har vi ett multiplikationstest. Resultaten är verkligen bra. Det är ytterst få fel som görs numera. Träning ger färdighet och resultat.

Veckan avslutade vi med en samarbetsdag på Long Beach. Man blir lika rörd varje gång man ser hur de äldre eleverna tar hand om de yngre i sina grupper. Trots värme och trängsel är det sällan man hör ett elakt ord. Den här dagen blev en fin avslutning på en varm arbetsvecka.

Ann-Sofi Ericsson, lärare åk 3-4

5-6:an och 7-9:an

Här jobbar vi på för fullt trots att många av eleverna hade haft sportlov om de var hemma i Sverige. En kille i 7-9an som under hela terminen haft hemlängtan kom först idag på att det bara var två veckor kvar och blev ledsen för det.

Tre killar höll i gymnastiken på stranden denna veckan. Det blev killerboll, brännboll och avslutande bad. De tre ledarna var duktiga och försökte få med alla och hela gruppen är ett mycket glatt gäng som hejar på varandra. Roligt att se.

Alla eleverna är mycket flitiga med sina skolarbeten. Denna veckan har det arbetats med fotosyntesen, sinnena, ellära, krafter, andningen, droger, värme och kvinnliga uppfinnare.

På rasterna har det nästan bara spelats ”kotte”. Alla är upptagna med sina kortspelstecken och fredagen avslutades med en kotteturnering.

5-6:an var under torsdagen på utflykt runt ön. Eleverna fick själva föra anteckningar om vad de såg och de fick också ställa frågor på engelska till guiden. Det var riktigt roligt att se hur intresserade elever vi har. Ni föräldrar ska vara mycket stolta över era ungdomar.

Det första vi fick se var hur ananasen växer. Sedan fick vi se hur räkodling går till och hur curry blandas och framställs. Visste ni att kanel ingår i curry? Det var gott att lukta på hel kanelstång tyckte de flesta.

Vidare såg vi palmer och på de växer bär och ur bären pressar man olja som används till drivmedel ”diesel”. Sedan fick vi se en konstig kniv som används att skära precis lagom djupt i barken på gummiträdet. Det gör man tidigt på morgonen för att  samla upp vätskan i en ”kopp” ,(som är ett kokosnötsskal). Gummimassan plattas sedan till och körs genom en ”mangel” till en gummimatta. Mattan ska torka tre, fyra dagar i solen för att sedan fraktas till Kina och Japan där man tillverkar bildäck. Kanske våra bilar hemma rullar på däck som ursprungligen kommer härifrån? Vi stannade också till vid en räkodling, mindre fiskodling(catfish)och mangroveträsk. Det finns mycket mer att berätta här men det får ni be era barn att berätta för er istället. Nästa vecka är det 7-9:ans tur att åka runt med guiden. Ni har mycket at se fram emot. Tack till Domenique, som tackade vår guide för skjutsen på engelska.

På fredagen hade vi samarbetsdag vid Casuarina. Det var en lyckad dag, lagens flaggor vajade i solgasset. Man hörde bara glada tillrop och flera hjälpte de yngre när det var lite svåra uppdrag. Det roligaste var nog att bygga skulpturer i sanden. Det var väldigt fina och fantasifulla dykare lagen byggde. Bra jobbat!

Vi säger denna vecka hej då till Filip och önskar honom allt gott hemma i Sverige.
Bye, bye… hope to see you again!

Mia Jonsson, klassföreståndare åk 5-6

Maria Nilsson, klassföreståndare åk 7-9