Vecka 7 2018

HELÅRSSKOLAN

Den här veckan har gått i kärlekens tecken på Lilla svenska skolan.

Vi uppmärksammade alla hjärtans dag i både klassrummen och på skolgården. Man kände av stämningen på långa vägar och den var härlig.

Dagen började med massage i Salan, där eleverna fick en lugn start på morgonen till harmonisk musik.

Matsalen var prydd med ballonger och alla elever och personal fick ett varsitt klistermärkeshjärta på sin tröja och det bjöds även på en liten godisbit från Moon.

I klassrummen ritade alla elever ett varsitt hjärta med eget valfritt motiv vilket gjorde att alla hjärtan blev helt unika och speciella. Därefter satte vi ihop alla hjärtan till ett enda stort hjärta på väggen intill Salan där den nu pryder väggen i vackra färger.

Så där hänger nu Koh Lantas största hjärta och symboliserar vilken fantastisk skola vi har, där varje elev är unik men lika viktig.

Självklart hade vi den årliga kramrutan i Salan, där man fick ställa sig om man kände att man ville kramas lite extra den dagen. Alla var välkomna och många kramar blev det.

Och för att göra skolgården ännu mer hjärtlig så fick man på svarta tavlan skriva kärleksord eller hälsningar.

Med det avslutar vi ännu en vecka på skolan och önskar alla elever och föräldrar en härlig helg.

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

På måndagen hade vi en ny kompis att hälsa välkommen och en ny pedagog. Efter salan startade vi med att sjunga om Pion eftersom veckans bokstav är P. Vi hade en danslektion inbokad med skolans duktiga gympalärare, det uppskattades väldigt av barnen. Vi lekte en variant av dansstopp där man också hade i uppgift att akta sig för maneter.

På tisdagen var det dags för bokstavsjakt, det fanns massor av saker på och med p i ordet. Vi hittade många fler ting än vi först hittade ord.

Onsdagen var som vanligt vår stranddag. Istället för att samla saker på stranden hade vi med oss lite koraller och snäckor tillbaka. Eftersom det var alla hjärtans dag så ritade vi hjärtan i sanden som vi dekorerade med olika saker vi hittade. Vi satt oss tillsammans i ett hjärta, det var trixigt att få till.

Uppgiften idag var annars att fylla sex stycken plastflaskor med sand, dem tog vi med oss till skolan och använde som bowlingkäglor. En basketboll fick vara vårt klot. Nu har vi en ny aktivitet på vår del av skolgården.

På torsdagen var det dags för getfarmen och det var spännande. Vi fick de små killingar och en fight mellan två stora bockar. Man kan stå länge och titta på när getterna äter, bajsar och umgås med varandra. De små getterna tyckte om att bli klappade men lät hgt när de inte var nära sin mamma. Getterna åt sockerpalmblad och chili, konstig kombination tyckte vi. Runt omkring farmen finns det palmoljeplantager och gummiplantager. Vi såg fina blommor och fjärilar som flög. När vi lämnade farmen bräkte getterna så att det lät som att de sa hej då.

Vi har fortsatt läsa om Ronja Rövardotter. Vi pratade bland annat om de olika väsen som finns i boken och barnen fick rita hur de trodde att de såg ut.

Ljusbordet har använts flitigt under veckan så vi har adderat ännu fler medicinkoppar för att utmana barnen.

Vi har lekt ute trots värmen och barnen leker i vår båt, i restaurangen och de leker olika jaga/kullekar.

Tack för en härlig vecka
Mona, Sara och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

I onsdags handlade hela dagen på något sätt om Alla dag. Vi gjorde alla hjärtan som sedan hela skolan satte ihop till ett stort hjärta, vi sjöng kompissånger, hade kompismassage och hade värderingsövningar kring kompisskap.

I torsdags hade vi en härlig förmiddag på stranden. Barnen gjorde sandänglar och genomförde en skattjakt och så lekte de själva affär och bakade kakor och tårtor.

Veckans bokstav har varit Y y och som vanligt har vi gjort många saker kring bokstaven. Vi har letat ord med Y i början, mitten och slutet av ord och tittat på Livet i bokstavslandet. Spårat, byggt med plusplus, haft bingo med y-ord, ritat och läst ord och kortare texter med Y. I svenskan har vi nu arbetat klart med stavelser, dessförinnan jobbade vi med meningar och ord. Nu kommer vi jobba med bokstävernas ljud och sätta ihop dem genom språklekar och det leder dem in i läsinlärningen snabbt.

Vi har i matematiken arbetat med mätning och area och gjort veckomatte.

Ha en skön helg i solen!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Vilken underbar vecka vi har haft. Vi har hunnit med massor av saker. Dels har vi hunnit med massor i våra böcker och alla har jobbat på riktigt bra och det är så roligt att se.

Vi har även hunnit med olika temaarbeten under veckan också. Dels har vi arbetat med NO rymden och denna vecka var det The Big bang som var i fokus. Vi såg en film och ritade hur vi tror att den stora smällen såg ut.

I samband med alla hjärtans dag hade vi en pysseldag och eleverna visade sin kreativitet på fantastiska sätt.

En annan höjdpunkt från veckan var studiebesöket från Tors föräldrar i samband med Tema ”yrken”. Vi fick höra på när Mattias berättade och visade bilder från sitt arbete som kirurg och Liv som berättade om hennes arbete som sjukgymnast. Vi fick även testa några rörelser för att se hur rörliga vi är. Det var riktigt roligt och vi är väldigt tacksamma över att de ville komma hit och berätta för oss.

Fredagen bjöd på en tekniklektion tillsammans med Stina där eleverna fick utforska olika tekniska lösningar bland annat hävstången.

Som sagt en fantastisk vecka.

 

Viggo och Tors vecka:

Viggo tycker att alla hjärtans dag var en rolig dag för det var så roligt att göra hjärtan. Sen var det häftigt att se bilderna som Tors pappa visade för oss.

Tor tycker att en rolig del av hans vecka var att rita The Big Bang, sen var det kul att ha mamma och pappa här för att berätta om sina jobb.

 

Nästa vecka får ni veta vad Saga och Felix tycker om sin vecka.

//Isabella

 

1-2:an Geckon

Vi startade veckan med idrott på en strand med lågvatten, därav hade vi stor yta att springa och idrotta på!

Därefter njöt vi liggandes eller sittandes på golvet i klassrummet nyduschade och trötta, av god frukt, airkondition och högläsning. En härlig start på veckan.

Eleverna arbetar på bra med sina individuella arbeten och varje elev följer sin egen planering.  Gemensamt har vi påbörjat ett arbete kring kartor. Än så länge har vi tittat på en jordglob och funderat kring vilka olika kartor det finns. Vi har pratat om sjökort, kartor med länder, världsdelar, tunnelbanekartor, orienteringskartor osv.  Med hjälp av en elevs fötter har vi mätt klassrummet och gemensamt ritat upp en karta av klassrummet på tavlan. Därefter ritade eleverna egna kartor av klassrummet. Eleverna mätte, klurade på hur saker ser ut ur ett fågelperspektiv och hade många tankar kring vilken storlek olika saker och ting skulle ha på kartan. Och vad ska finnas med på en karta av ett klassrum egentligen? Tavlor, gardiner, elever och böcker? Tänk vad mycket det finns att ställa frågor kring…

Veckas bildlektion innehöll en kort presentation om Elsa Beskow. Vi talade om naturväsen och besjälad natur. Vi tittade på många av Elsa Beskows bilder och satte igång att skissa med blyerts för att därefter använda oss av akvarellfärg. Eleverna ritar av eller ritar med inspiration från Elsa Beskows bilder.  Vi fortsätter med detta arbete minst en vecka till.

Fredagen började utomhus med att undersöka de 5 enkla maskinerna (kilen, hjulet, lutande planet, hävstången och skruven). Eleverna var väldigt akriva och hade många funderingar och förklaringar kring de olika övningarna. Till slut avslutade vi en mycket bra arbetsvecka med att lära oss om det kinesiska nyåret som firas idag, fredag!

Trevlig helg!

Hälsningar Stina

 

 

3-4:an Hajen

​ Vi jobbar fortfarande med våra berättande texter, men nu är det på slutspurten. Vi beräknar att de ska vara klara under vecka 8. Eleverna är numera experter på fabler och svänger sig ledigt med de begrepp vi arbetat med.

På tisdagen var vi, tillsammans med Rockan, och besökte Green Farm på östra sidan av ön. Där fick vi se både växter som växer fritt i den thailändska naturen och växter som odlas. Eleverna tyckte det var jättespännande med alla olika frukter och blad som vi fick se, lukta och smaka på. det var både surt och sött. Det var en fantastiskt trevlig utflykt och trots att det inte blommade så mycket i orkidéhuset var eleverna mäkta imponerade och många Åh! och Ah! och Kolla vilken vacker! hördes runtom oss. Som avslutning på besöket bjöds vi på te gjort av en speciell blomma, som vi tittat på tidigare, samt färsk frukt och även friterad banan och sötpotatis.

Vi har nu utfört alla NTA-uppdrag i Kemiförsöken. Nu ska vi bara sammanställa alla våra betraktelser och resultat för att med hjälp av vår slutledningsförmåga och uteslutningsmetoden kunna fastställa vilka pulver det är som vi jobbat med.

Ha det bra!

/Nettan

 

 

3-4:an Rockan

Den här veckan har Rockan besökt Green farm tillsammans med Hajen. Vi blev väl mottagna och fick en rundtur i parken där det växte mycket spännande som dom berättade om, vi fick smaka, känna på och även ta med oss hem.

Efter rundturen fick vi sitta ner i skuggan och de bjöd på te gjort av en blomma som växer i parken, det smakade väldigt sött. Det bjöds även på vattenmelon, friterad banan och friterad sötpotatis.

Det var en härlig eftermiddag.

Eleverna fortsatte att arbeta med vårt besök på Green farm i klassen under veckan, då de fick skriva om besöket och de olika växterna.

På Alla hjärtans dag skrev eleverna saker om varandra som passar in på personen och börjar på bokstäverna i våra namn.

På Idrotten var det stafett på stranden där eleverna fick utföra olika övningar i två minuter innan det var dags att gå vidare till nästa övning.

Ha en fin helg / Terese

 

4-5:an Palmen

Denna vecka har vi haft dans på idrotten. Eleverna fick sätta ihop olika koreografier och i grupp visa upp en dans för varandra. Eleverna var verkligen duktiga och tog uppgiften på stort allvar. Många fina danser fick vi se.

Vi har också varit på Greenfarm. Där fick vi bla lära oss hur ananas växer och många olika örter fick vi se.

Vi har också målat hjärtan och varit extra trevliga eftersom det varit alla hjärtans dag.

Vi jobbar vidare med veckans nyhet och tabellerna. Denna vecka har vi fokus på att kunna återberätta sin nyhet med hjälp av en tankekarta. Eleverna gillar multitest och har full koll på vilket resultat de hade föregående vecka och vill förbättra sin tid och resultat hela tiden.

Vi har också jobbat vidare med gemensam läsförståelse. Vi läser olika typer av texter och jobbar med uppgifter. Vi tränar även på olika lässtrategier. Eleverna visar stort intresse för att arbeta tillsammans så det kommer vi fortsätta göra.

Nästa vecka arbetar vi vidare.

Trevlig helg

Mvh Jessica

 

 

4-5:an Kobran

Den här veckan har vi varit på Green Farm tillsammans med skolkompisarna i klassen Palmen. Green Farm är en ekologisk odling som ligger på en av vägarna mot Old Town.

Allt som växer på olika ställen här på Lanta växer också på Green Farm. Vet ni om att det tar ett helt år för en ananas att bli mogen samt att de växer även en och en på varje buske. Helt otroligt att ananasen här är så billig.

Besöket avslutades med att vi fick friterad banan och papaya. Till det fick vi dricka ett gott hemgjort te. Det var en härlig utflykt.

Ett stort hjärta av många småhjärtan blev det på skolans vägg när alla elever och lärare hade klistrat upp sina egenhändigt gjorda hjärtan i papper. Vi firade alla hjärtans dag i onsdags. I kramrutan var det roligt att stå, för då fick man kramar och gav kramar.

 

Ha en fin helg önskar Lovisa.

 

 

 

6:an Kokosnöten

I tisdags var kokosnötterna på matlagningskurs på Lanta Thai Cookery School. De fick laga de traditionella thailändska rätterna fried rice, kyckling med cashewnötter samt bananer i kokosmjölk. Alla tyckte det var väldigt kul och de visade att de på ett bra sätt tar till sig nya metoder i köket, samt att de kan handskas med köksutrustning på ett säkert och väl fungerande sätt. Det är väldigt kul att eleverna får chansen att utvecklat sina kunskaper om kulturella variationer och traditioner i olika hushåll på plats här i Thailand, istället för att hemifrån Sverige läsa om det och försöka härma efter metoder och smaksättningar. Hoppas att flera av er föräldrar fick smaka på den goda maten, de flesta elever tog nämligen en lite dogybag med sig hem.

 

På SO:n har den grupp som förra veckan arbetade med en pjäs om stormaktstiden spelat upp denna för sina klasskompisar. Pjäsen handlade om en kung som blev dödligt sjuk och en bondhustru som botade honom. Bondhustrun blev sedan anklagad för att vara häxa och pjäsen slutade dramatiskt med att hon brändes på bål.

 

I NO fortsätter långtidseleverna med kemi. Denna vecka har de gjort flera experiment inom områdena blandningar, lösningar, kemiska reaktioner och pH-värde. De konstaterade efter måndagens lektion bland annat att kakao inte löser sig i vatten, men salt gör det. Fast tar man för stor mängd salt löser den sig inte, man säger då att man har fått en mättad lösning. Eleverna förklarar detta som att ”det är fullt med saltmolekyler mellan vattenmolekylerna, så vattnet kan inte ta emot mer salt och då sjunker överskottssaltet till botten”. En mycket bra förklaring tycker jag.
Ett kul experiment som ni kan testa hemma och som är ett exempel på en långsam kemisk reaktion är ”ägget i ättika”. Prova och se vad som händer. Man lägger bara ett rått, oskalat ägg i ättika och låter det ligga där ett till två dygn.

 

Nu ser vi fram emot en skön och solig helg

Pop kan mai!

Malin

 

 

7:an Ananasen / 8:an Papayan

Åter en vecka har passerat och vi avslutade förra veckan med en storslagen samling i Salan där eleverna uppträdde med dans. Även denna vecka har Papayan dansat då de har fått sätta ihop sin egna koreografi. Fredagssamlingen kommer även denna vecka hållas av klasserna och den här veckan blir det frågesport. Eleverna har arbetat flitigt i sina planeringar och fått mycket gjort trots värmen. Nästa är vi färre och då kommer vi slå ihop oss till den nya klassen: Pananasen.

Vänliga hälsningar

Sara och Annica

 

7-9:an Bananen

 

 

 

SLOW DOWN SKOLAN

Här på Slow Down har veckan gått i hjärtats tecken och det har ritats och pysslats för fullt.

Hela skolan har varit på Lanta Animal Welfare och träffat massa katter och hundar. Vi har åkt i två grupper, Skorpionen och Krabban åkte ihop och Varanen och Korallen ihop. På Lanta Animal Welfare träffade vi en tjej som berättade om verksamheten. Sedan delade vi upp oss i mindre grupper och en grupp fick gå in till hundvalparna och mysa med dem och de andra stannade kvar i kattgården och lekte med katterna. Barnen lämnade också över sina donationer i form av pengar, saronger, handdukar och lakan. Många köpte också med sig de passande armbanden med hjärtan på.

Skorpionerna har pratat om det Kinesiska nyåret och förberett sig på de kommande festligheterna. Läsprojektet med Krabborna har fortsatt på barnens begäran.

Krabborna har jobbat med att skriva olika personbeskrivningar samt jobbat med lite engelska denna vecka.

Korallens vecka har varit fylld med pyssel i hjärtans tecken. Vi har även gjort ett experiment med luft. Vi hade ett glas med papper i och sänkte ner den i vatten. Papperet blev inte blött, varför?

Gymnastik har vi haft på stranden. Vi har tränat både på volleyboll och fotboll.

Veckans bokstav har varit T och vi har även fortsatt med matematikövningar.