Vecka 7 2017

Förskolan Fjärilen

Vi startade upp veckan med att arbeta i våra thailandsböcker. Vi ritade exotiska frukter, fjärilar och flaggor. Sedan lekte vi kull lekar ute. På eftermiddagen hade vi engelska och dockan Owl lärde oss en ny färgsång.

På alla hjärtans dag pratade vi om kärlek och vänskap. Hur man är mot sig själv och andra. Vi diskuterade vad tacksamhet betyder. Hela fjärilsgänget skapade olika hjärtan. Vi ritade regnbågshjärtan, blomhjärtan, kärlekshjärtan, pilhjärtan, Pokemon hjärtan, snarkhjärtan mm.

Mitt i veckan åkte vi till Causarinapark där vi hade olika stationer med aktiviteter. Vi samlade strandföremål, gjorde vänskapsarband och tittade på jordens skatter. En station om kristaller och även stenar från bergen i Koh Lanta.

Vi avslutade veckan med Thai. Dockan Doeramon gav oss olika uppgifter som att söka olika föremål i färger.

Ha en trevlig helg!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

I den skapande verksamheten har barnen fått göra apor. Vi har även skapat hjärtan inför alla hjärtans dag.

Utflykt denna vecka fick bli stranden. Vi tog med oss många sandleksaker och skapade diverse skapelser i den jättelika sandlådan, utsmyckade med snäckor. Vi hade även gymnastik på stranden.

Vi har gjort ett experiment då vi pratade om kolsyra och koldioxid.

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Y. Vi har även gjort ett matematikblad, då vi räknade antal.

Vi har lekt massor denna vecka. Det är mycket restauranglekar då man är tvungen att beställa på svenska, engelska eller thai. Barn och vuxna turas om med att vara i köket eller vara kund.

Det är många barn som leker förskola. Dom samlas i en ring, använder våra sångkort och sjunger, dom har en har samling precis som vi har på riktigt. Barnen slutar förskolan och får både samtal, pärm och medalj. I förskolan har vi också tränat på bokstäver och ord genom leken hänga gubbe.

Det har även varit salonglekar, då man har fått kommit till en salong för att bli sminkad eller få naglarna målade.

Vi har även spelat mycket King utomhus och barnen börjar bli riktigt bra på det nu. Övning ger färdighet.

Ha en toppenhelg! Vi syns i nästa vecka.

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi firat alla hjärtans dag på skolan. Det fanns en kramruta i Salan, som många tog tillfället att använda för att få några extra kramar. Vi satt också upp den stora svarta tavlan där alla som ville fick skriva fina saker. Inne på Mangon pratade vi en hel del om hjärtan, vi kom även in på att prata en del om vårt riktiga hjärta i kroppen. Vi avslutade dagen med att alla fick rita, klippa ut och skriva i ett hjärta de fick ta med hem och ge till någon speciell.

Vi har varit på utflykt till Casuarina Park på Long Beach. Vi gjorde olika stationer där barnen fick välja på att göra Koh Lanta-armband, lära sig om kristaller och andra ädelstenar, gå på upptäcktsfärd och så hade vi också en station med frukt och vatten.

Vi pratar en hel del om tiden och under dagen har vi en del tider som ska passas. För att kunna öva oss mer på klockan, började vi denna vecka att tillverka våra egna klockor, som vi sedan kan ha att träna på.

På idrotten nere på stranden lekte vi en ny lek som heter ormkull. Rolig tyckte alla och det som är bra är att alla är med hela tiden.

Veckan avslutades som vanligt med att göra färdigt påbörjade arbeten. Vi har övat oss på Y, y och även på lättare additionstal.

Vi hade massage i Salan och till sist fredagsavslutningen.

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Denna vecka har varit väldigt rolig och fylld med mycket pyssel, fixande och övande eftersom det har varit vår vecka att hålla i framträdandet i Salan. Eleverna har kommit med många kreativa idéer om hur uppträdandet ska gå till och vid det estetiska skapandet. En helt egen berättelse om jägarstenåldern har skrivits och all dekor och scenkläder har vi själva skapat under veckan. Eleverna har spelat in berättandeljud och övat mycket på sitt fantastiska framträdande.

I måndags var det både klassråd och elevråd. På elevrådet diskuterades kingreglerna och de kunde gemensamt bestämma vilka regler som gäller på Kingplanen. De bestämde även att alla klasser på skolan ska ha fem tysta minuter i matsalen för bättre matro.

På tisdagen var det en speciell dag eftersom det var alla hjärtans dag. Eleverna fick skapa och rita egna kort som de kunde ge bort. Vi bestämde även att alla i klassen skulle ha en hemlig kompis. Med detta menas att eleverna får varsin hemlig kompis utlottad och mot den hemliga kompisen ska man vara extra snäll denna vecka. Det är ett bra sätt att få alla elever att prata och lära känna alla sina klasskamrater. Det har varit väldigt uppskattat och spännande!

I torsdags var Caroline Engvall på skolan och hade föreläsning som handlade om nätet och vilka man kan möta där. Hon poängterade att det är viktigt att man kan och framförallt får säga ifrån även på nätet. Stopp, det här är min kropp! gäller även där och om man blir utsatt för något är det viktigt och modigt att säga till någon, även om det känns jobbigt eller pinsamt. Det var en mycket bra stund som uppskattades av både elever och vuxna.

I fredags körde vi piraternas land på gymnastiken, en rolig lek som kräver att man håller koll på många olika saker samtidigt, utmanande och roligt! Sedan var det repetition av vårt uppträdande som gällde. Veckan avslutades på bästa sätt: få visa alla allt vi har övat och skapat under veckan i ett fantastiskt framträdande.

Vi ser fram redan emot nästa vecka. Trevlig helg på er alla!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej på er alla!

Så har då ytterligare en trevlig vecka passerat. I veckan kom författaren och föreläsaren Caroline Engvall på besök. Hon pratade med eleverna om internet och möjligheterna som det ger men också vilka risker som finns och vad man kan tänka på för att inte utsätta sig för stora risker. Eleverna lyssnade väldigt bra och ställde många bra frågor.
Vi lekte även leken piratland på idrotten som var mycket uppskattad.
Tyvärr var det även sista veckan för Stina och Oscar. Vi kommer sakna er mycket. Lycka till.

Jonas

 

1-2:an Krabban

Tänk vad tiden har flugit iväg för plötsligt var vi bara fyra barn den här veckan. Barnen konstaterade själva att det kändes lite märkligt men också att de fick mera gjort och blev mer effektiva. Det har varit väldigt lugnt den här veckan.

I måndags hade vi idrott och sedan har vi jobbat på i våra matteböcker. Vi har haft bild och vi har målat solnedgångar och gjort Alla hjärtans dag-kort.

I torsdags lyssnade vi på Caroline som på ett mycket fint och pedagogiskt sätt förklarade vad vi inte bör göra och att vi alltid ska våga prata med våra föräldrar eller personalen på skolan även om det känns jobbigt.

Tack för den här sköna veckan med era fina barn. Trevlig helg.

Madeleine

 

3-4:an Hajen

Den här veckan fick vi besök av Caroline Engvall som träffade de olika grupperna och pratade om ”Barn och utsatthet på nätet”. Att det är ett mycket viktigt ämne att ta upp och prata om redan i tidig ålder förstår man efter att ha lyssnat till Caroline och hennes erfarenheter. Hon lyfter ämnet på ett mycket bra sätt på en för eleverna lagom nivå. Vi tackar Caroline för en givande föreläsning/diskussion.

Axel har just nu en student hos sig som heter Ylva som kommer att leda idrottslektionerna under sin tid här. I torsdags fick eleverna börja med en gammal klassiker; ”ta svansen”, efter det fortsatte de med tre-i-rad i stafettform och här gällde det att tänka till lite också. Sedan avslutade de med att fyra lag tävlade mot varandra och skulle hämta skatter på varandras områden, som vanligt gav alla järnet och de ser ut att ha så kul att man vill hoppa in och vara med själv.

I klassrummet pågår arbetet som vanligt, den här veckan har det bland annat handlat om forntiden/vikingatiden, ng-ljudet, återberättande text, ordklasser, skriva recensioner och att rita serier.

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan har Sharon haft Jeopardy på thailändska. Ämnena var olika frukter, siffror, färger och ord som har med thaiboxning att göra.

I tisdags hade vi en bildlektion där vi hade bjudit in Slow Downs 3-4or från Slow Down. Vi tillverkade målningar med batikmönster. Efteråt fick de ligga i press och har blivit så fina.

På engelska hade Maria en hörförståelseövning med eleverna. Övningen handlade om en familj som var på ett shoppingcenter och handlade. Efter övningen fick eleverna sätta sig in i de olika rollerna och spela familjemedlemmarna i shoppingcentret. Samt att de fick träna sig på alfabetet.

Gästföreläsaren Caroline Engvall har varit här och föreläst om barns utsatthet på nätet. Det var otroligt intressant och skrämmande.

Ha en fin helg önskar fröken Gecko.

Lovisa

 

3-4:an Varanen

Hej!

En mysig vecka med endast tre elever i gruppen. Alla jobbar på och hinner göra klart det sista som de har med sig från Sverige. En av dagarna ägnade vi åt en simma i poolen tillsammans med Skorpionerna, sammanlagt var vi sex elever och två lärare. Lek och stoj, tävlingar och utmaningar av olika slag.

I torsdags var vi och lyssnade på Caroline Engvall, författare och journalist. Hon har skrivit flera böcker om barns utsatthet på nätet. Hon anpassade sig till elevernas nivå. Hon talade att man ska vara försiktig och att om något inte känns bra så ska man tala med en vuxen. Hon pratade också om hur bra det var med nätet, hur mycket bra och roligt man kunde göra.

I fredags var det Varanerna som hade hand om Salan. De hade gjort en frågesport om Thailand. Tanken var att föräldrarna skulle testas på sina kunskaper. Allt gick väldigt bra och flera hade många rätt.

Trevlig helg!

Bettan

 

5-6:an Kokosnöten

Vi har haft en bra vecka med både allvar och mycket skoj.

I torsdags kom författaren och föreläsaren Caroline Engvall på besök. Hon pratade med eleverna om internet och möjligheterna som det ger men också vilka risker som finns och vad man kan tänka på för att inte utsätta sig för stora risker. Dagen avrundades med filmskapande efter lunch, manusförfattarna visar upp sina verk under nästa vecka, det kommer bli spännande att se =)

I fredags åkte vi till cooking school igen, denna gång var det Time for Lime som gällde. Bra, proffsigt och lärorikt. Eleverna fick lära sig om olika kryddor, om thaimatens uppbyggnad och om olika råvaror. Maten de lagade flamberades (WOW!) innan de fick designa sin egen lunch. När vi kom hem hade vi en halvtimme kvar av dagen, då avslutade vi fredagen med att äta glass och spela frågesport tillsammans. En väldigt trevlig avslutning på denna vecka.

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!

Helgen är här och en uppdatering från klassen.
Nu är vi ganska få elever i klassen. I tisdags tackade vi av Charlie. Hoppas vi ses snart igen. Nästa vecka får vi dock påfyllning igen.
I måndags var det elevråd. På elevrådet diskuterades kingreglerna och de kunde gemensamt bestämma vilka regler som gäller på Kingplanen. De bestämde även att alla klasser på skolan ska ha fem tysta minuter i matsalen för bättre matro. Vi ska även föröka byta ut vissa maträtter på lunchen.
Tisdagen bjöd på mycket närhet och värme. Till alla hjärtans dag fanns en kram-ruta i Salan där de som ville kramas kunde ställa sig. Svarta tavlan stod framme där man kunde skriva en hälsning eller en fras om någon eller något man gillar. Bildlektionen nyttjades till att skapa hjärtan med olika motiv. En mycket trevlig dag!
I torsdags hade vi besök av Caroline Engvall. Hon pratade med klassen om vad som finns på nätet, vad som kan hända och vad man kan göra. En mycket spännande föreläsning!
Precis som vanligt så flyter arbetet på fint. Veckoplaneringar betas av i jämn takt. Eleverna har ägnat tid åt att bygga broar. Bokstavligt talat då det är ett av momenten som ingår i teknikämnet. Det ska bli spännande att se de färdiga resultaten nästa vecka.

Per

 

5-6:an Skorpionen

Denna veckan kan man nästan säga var den sista veckan med Skorpionen. Vi har iallafall tackat av de två näst sista skorpionerna: Hugo och Elin. Tack fina vänner för en bra tid! Vi kommer sakna er! Nästa vecka slår vi oss ihop med de andra 5-6:orna på Lilla Svenska Skolan och städar ur klassrummen här på Slow Down.

Veckan som gick var i alla fall en härlig vecka. Vi firade alla hjärtans dag med en kramruta där vem som helst kunde ställa sig och vänta på en kram. Många kramar blev det!

Vi har också fått följa med Bananerna på cooking school där vi fick laga soppa och wokad kyckling. Väldigt gott blev det och så spännande att få lära sig om alla de thailändska råvarorna.

Efter cooking school fick vi träffa författaren Carolina Engvall. Hon hade en föreläsning för oss alla om säkerhet på nätet. Det kändes väldigt lärorikt och nyttigt. Tack Caroline!

Utöver det har vi jobbat på och mycket av arbetet som varit med hemifrån har avslutats. Det har varit allt från kamratbedömningar till Gustav Vasa och ekonomiska kretslopp. 

Trevlig helg

Anna

 

7-9:an Bananen

På tisdagen firades Alla hjärtans dag på skolan och eleverna fick skriva upp positiva saker på anslagstavlan ute på skolgården. Fotografierna på dessa fina ord är förhoppningsvis något många kommer bära med sig under en lång tid. Hos bananerna bestämdes att de skulle ha en hemlig vän som skulle vara lite extra snäll. Allt för att sprida lite kärlek denna dag!
Denna vecka har Bananerna varit på Cooking school på Time For Lime. Gruppen fick provsmaka ”En tugga av Thailand” där alla Thailands smaker inom kokkonst fanns med. Alla fick ett löv som de la olika ingredienser i. Det var lime, ingefära, chili, rostade cashewnötter, rostad kokos, torkade räkor samt honung. Många elever älskade aptitretaren! Dagen fortsatte med att de fick lära sig hur man gör kyckling med cashewnötter i egengjord chilisås. rätten stektes hastigt i en ”hot pan”. Eleverna gjorde även en förrätt i form av en kokosmjölkssoppa med kyckling och flera av ovan nämnda smaker.
Eleverna i Bananen har även fått en föreläsning denna vecka av Caroline Engwall, författare och föreläsare. Föreläsningen handlade om barns utsatthet på nätet och togs emot bra av våra ungdomar. De känner igen sig i mycket och ämnet är värt att ta upp vid fler tillfällen.

Niklas

 

7-9:an Papayan

Hej

Den här veckan tackar vi av vår fina Tindra inne på Papayan. Vi har under veckan haft besök av författaren, journaliste och förläsaren Caroline Engvall. Hon har med våra elever,  på anpassad nivå pratat om barns utsatthet via nätet.  På idrotten har eleverna deltagit i att utse Lantas smartaste och tuffaste elev. En hård kampJ Vi har jobbat vidare med olika prov och inlämningsuppgifter. En fågelholk i bambu har tillverkats under teknik/slöjden. Gruppen har besökt Lanta Animal Welfare, där Olivia från gruppen Bananen har genomfört en guidad tur på engelska för sin grupp och våra Papayaor. Vi ser nu fram mot en härlig helg med sol och bad.

Varma hälsningar

Annelie