Vecka 7 2016

Förskolan Fjärilen

I tisdags kom Cat, Noi och Ronny från Eco Art Village och lärde oss pois. Vi fick lära oss olika nya tekniker och rörelser. Det var mycket uppskattat av barnen.

I veckan har vi fortsatt med våra alfabetsböcker. Barnen är mycket intresserade av att skriva. Vi har också gjort en sammanställning av alla bokstäver i alfabetet.

Niki och Joel har gjort presentationer om nallens Mhés vistelse hos dem. De har lärt Mhé om olika smaker och varit på bokstavsjakt. Det är fantastiskt att se hur bra förskolebarnen kan återberätta sina minnen inför varandra.

På hela skolan sjunger sjöng vi kanon på ”In the djungle”. Vi lärde oss också en ny sång.

Vi avslutade veckan med att ha Thai med Sharon. Dockan Doeramon kom tillbaka och lärde oss om olika färger.

Ha en trevlig helg önskar

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har Cornelia varit hos oss på Mangon. Cornelia går i gymnasiet hemma i Sverige och har sin praktik hos oss. Hon kommer också att vara hos oss nästa vecka.

Vi startade veckan med att tillverka flaggor. Det blev både den svenska och den thailändska flaggan. Vi fick också lära oss att färgerna i den thailändska flaggan står för livet, buddhismen och kungamakten.

I tisdags hade vi besök av Ronny, Noi och Katarina från Eco Art Village. De var här och undervisade i pois. Många kan en hel del, men det finns alltid nya trix att lära sig.

Denna vecka har det blivit väldigt mycket matte på olika sätt. Vi har tränat på 10-kompisar bland annat genom att se en liten teater, hört saga och kortspel.

Idrotten hade vi denna vecka på skolan. Vi lekte bollstopp och dansstopp. Två väldigt populära lekar där det blev både bollträning och dansträning.

Denna fredag var det Signes sista dag. Vi hade lite avslutning och läste diplom m.m i klassrummet och så fick hon sin medalj och blev avtackade i Salan.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne och Cornelia

1-2:an Snäckan

Ännu en fantastisk vecka med fantastiska barn! Full rulle är det hela tiden som t.ex. när vi i tisdags hade besök av tre pois-instruktörer!

Vår skrivsatsning fortsätter och denna vecka har barnen provat att skriva till ”sekvensbilder” d.v.s. bilder som hänger ihop utan text. Slutet fattades så där fick barnen hitta på egna, vilket innebar att alla berättelserna blev olika. Veckans bokstäver har varit b och d. Det är lätt att blanda ihop dessa bokstäver varför vi har laborerat och jämfört med b som i björn med tjock mage fram och d som i drake med stor bakkropp.

Ledtråden till Grej of the week var ett hjärta och lektionen handlade om Alla hjärtans dag och barnen fick bl.a. lyssna till en lite läskig sägen om varifrån denna tradition kommer.

I den gemensamma matten har vi pratat om och jämfört vikten hos olika föremål, sedan arbetade alla i sina respektive matteböcker med viktavsnitt. Vi har också löst matteproblem i par. Det var lite knivigt!

I SO har vi avslutat temat om att leva i världen med att diskutera förra veckans arbete om Min hembygd samt att prata om vilka yrken som finns och vilka yrken som är viktiga för att ett samhälle ska fungera. Vi har också pratat om varför man över huvud taget måste arbeta, samt tittat på film om hur andra barn tänker om arbete i framtiden. Barnen i Snäckan hade många kloka tankar. En tanke som diskuterades var förstås att människor måste arbeta för att få ihop pengar till sin försörjning och i samband med det tittade vi också på Thailändsk valuta.

Eftersom arbetet med vår teater tar lite tid kommer de flesta att ha med någon läxa hem i helgen med sådant som blivit kvar på planeringen.

Lena

1-2:an Kobran

Förutom allt arbeta vi gjort i våra planeringar har vi pratat om jämställdhet och det var mycket intressant att höra eleverna berätta om hur de ser på det. T ex var en av frågorna om killar behandlar tjejer och killar lika och vice versa. Där tyckte vi olika. Vi såg även en film om detta som heter Rättens riddare.

I dag var det Kobrans tur att uppträda i Salan. Vi avslutade samlingen med att måla med förbundna ögon. Två elever sa instruktioner om hur de andra skulle måla och det var roligt för alla att se hur tokigt det blev.

Hälsningar

Carin

1-3:an Rockan

Efter sju veckor här på Lilla Svenska skola så är det nu dags att skriva mitt sista veckobrev.

Vi Rockor har haft en verkligt fin tid tillsammans här på Lilla svenska skolan.

Den här sista veckan har Rockorna förutom att jobba stenhårt och superbra med sina individuella planeringarna fått vara med på Poislektion där det lärdes ut allt från att nybörjarpoia till mer avancerad teknik.

Fredag och det blev diplom och medaljutdelning för de sista Rockorna som slutade.

Den här veckan var det Kobran som stod för fin fredagsunderhållning.

Ylva

3-4:an Hajen

Hej!

Detta blev en kort vecka för mig som var ledig i två dagar men eleverna hade vikarier av högsta kvalité. Klassen fick då jobba på som vanligt med bland annat källkritik, kort division och att teckna serier. Business as usual med andra ord .

Vi har även haft finbesök av Christer Sandgren som är Master instructor i dykning och läser vidare, en utbildning om undervattensmiljöer och har hajar som ett specialintresse.

Detta passar ju vår klass som fisken i vattnet, så Christer kom och berättade om dessa vackra djur. Vi fick lära oss om hajarnas tuffa värld och deras kamp mot människors korkade beteende. Vi fick reda på mycket intressant fakta, lära oss massor och framförallt slog vi sönder många myter och fördomar mot dessa djur som funnits i över 400 miljoner år!

Ha underbar helg!

Linda

3-4:an Geckon

Veckan startade med en grundlektion i pojs. Tre proffs, Noi, Katarina och Christoffer var med och lärde ut grunderna i pojs och stavar. Eleverna var så duktiga, många av dem tränar dagligen.

Vad artistisk gymnastik är fick vi veta av Tyras mamma Ylva som höll en lektion för oss i onsdags. Det var många moment som eleverna fick lära sig som splittlyft, stå i brygga till överslag, hjula och gå på händer. Allt var jätteroligt och många av eleverna visste inte om att de var så duktiga.

På musiken med Stine fick eleverna lära sig vem Ray Charles var, hans bakgrund och sedan sjunga hans berömda låt” Hit the Road Jack” från 1961.

Eleverna har lärt sig mer fakta om Thailand och sparat det i sin bok om Thailand och arbetat i sina planeringsböcker.

Tyvärr slutar Moa och Selma i morgon. Ha det så bra i Sverige, så ses vi kanske igen.

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Vecka 7 är över och vi kan återigen konstatera att tiden går väldigt fort. I tisdags hade vi besök av Ronny, Kat och Noi som gav oss lite tips på hur man ”pojar” och använder stav på bästa sätt. Det var ett uppskattat inslag, det är fascinerande att se hur duktiga barnen blir på denna thailändska konst.

I torsdag genomförde några av våra sexor de första nationella proven i svenska. De gjorde en otrolig insats och satt koncentrerade i två långa pass, läste och svarade på frågor. Det kan känna sig stolta över sig själva.

I övrigt har eleverna arbetat med sina planeringar hemifrån. Det är högt tempo och fullt fokus även här från eleverna. Det är kul att se hur målmedvetna och ansvarstagande de är när det gäller att sköta sitt eget skolarbete.

På fredagen samlades vi återigen i salan. Det var många avtackningar av elever som ska åka hem till Sverige, och denna vecka avslutades hela Rockan, inklusive lärare Ylva. Sedan avslutade Kobran samlingen med ett litet konstnärsprojekt där de målade tavlor med förbundna ögon. Det var inget lätt uppdrag, men det blev väldigt fina konstverk trots denna lilla extra utmaning med ögonbindeln. Veckan avslutades i vanlig ordning med den thailändska nationalsången.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

5-6:an Papayan

Papayan har haft en riktig lyxig vecka, då eleverna kunnat få möjlighet till stort utrymme och mycket individuell hjälp. Vi är nu bara 4 stycken elever kvar i gruppen och eleverna gör positiva utvecklingssteg för varje dag. Den här veckan säger vi hej då, till Elin och Alba.

Papayan har den här veckan fått prova på att ”poia” på vår skolgård. Det var inte helt lätt, men givetvis roligt. Även vi ur personalen testade på och allt för ofta hamnade ”poisen” med en liten smäll på våra huvuden. Med andra ord, eleverna var mer lättlärda!

Inne i klassrummet har vi fortsatt med att få till en serie på bilden, tränat på tidigare utgivna nationella prov i so, haft förhör på olika kroppsdelar, läst engelska texter och lyssnat på historiska berättelser om stormakten. Elin och Alba som slutar i veckan har slutfört alla uppgifter i sin individuella planering som de haft med sig från Sverige. Rasterna som tidigare bara ägnats åt pingis har nu fått konkurrens av kortspel som t.ex. tecken.

Önskar er en härlig helg

Annelie

7-9:an Bananen

Måndagen började med salansamlingen, som vanligt. Det är skönt att börja veckan med att gå igenom alla schemabrytande aktiviteter och utflykter för veckan. Vi samlar ihop oss och drar igång en ny vecka på Lilla svenska skolan. Vi fortsätter detta lugn genom att läsa 15 minuter varje morgon. Detta är en mysig stund att vakna till på, men också superviktigt att hålla igång läshastigheten. Många elever ska läsa skönlitterära böcker för att sedan kunna göra ett arbete kring boken, därför är det oerhört viktigt att få mycket lästid.

På tisdagen kom tre personer från Lanta Eco Village hit och hade poislektion. Det var svårt, men eleverna kämpade på. Jag fick en hel del bollar i huvudet och på ryggen, men jag lärde mig fjärilen. Sista stunden på tisdagen hade vi en debatt på engelska om sjukvården. Det är nyttigt och lärorikt att diskutera relativt avancerade ämnen på engelska. Vi avslutade tisdagen med att spela ett sällskapsspel med kunskapsfrågor. Eleverna får vara i lag och de uppskattar detta oerhört mycket.

Resten av veckan flöt på bra. Många elever har fått mycket gjort på sina planeringar. Det är god arbetsro och hög arbetsmoral i Bananen. Många vill ha genomgångar och diskutera olika ämnen med mig. Det är härligt att de vill ha hjälp och vill lära sig.

På fredagen var tre stycken lediga och en elev sjuk, så vi var en liten skara. Vi åkte på utflykt till Lanta Animal Welfare Center. Vi fick gå en guidad tur med Moe, som är en brittiska. Vi var alla överens om hur viktigt djurhemmet är för öns djur. Det är också fantastiskt bra engelskträning att lyssna på och prata engelska under turen.

Fredagen avslutades med en salansamling som Kobran hade hand om. De målade superfina konstverk med förbundna ögon. Alla förtjänar nu en riktig lång helg. På måndag är det studiedag och därför är helgen extra lång.

Trevlig helg

Ullis