Vecka 7 2014

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med lära känna lekar då det började ett barn i gruppen. Vi lekte och upptäckte inne och ute miljön. Vi fortsatte med engelska då vi övade på fraser och färger. Sedan avslutade vi med en rituppgift.

Vi har ansvar för Salan i veckan och har övat på kärlekssånger då det är ”alla hjärtans dag” på fredag. Vi har ritat hjärtan i alla regnbågensfärger och smyckat vår dörr. Skapat fantastiska ståltråds hjärtan med pärlor och prismor och hängt i vår gren i fönstret.

På idrotten byggde vi en djungel bana och sedan förvandlades vi till olika djur som kröp, hoppade över stup och vandrade i farliga grottor bland ormar och spindlar.

På alla hjärtans dag skapade vi hjärtekort och besökte kramrutan i Salan. Vi sjöng kärlekssånger i salan. Hela skolgården pulserade av sång och kramar.

Vi har diskuterat och reflekterat tillsammans om vad ordet kärlek står för. Vad det innebär att göra en kärleksfull handling och att lyfta varandra med positiva ord.

I Salan sjöng vi våra kärlekssånger som vi övat på. Vi tackade av elever som slutade och gratulerade Jamie på snäckan som fyllt år.

Ha en trevlig helg!

Elin, Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan började med att vi hälsade Sienna välkommen till oss.

På samlingen tog vi fram nya doktors/veterinärssaker. Dom kan man ta ut och

leka med i lilla ”Djursjukhuset”. Så det har varit mycket doktorslek i veckan.

Gympa på stranden, äntligen! Vi lekte tunnelkull som uppvärmning, sedan körde vi lite fotbollsskola. Som avslutning gjorde vi en yogaövning.

P.g.a strömavbrottet var tisdagen en mycket varm och svettig dag. Barnen var fantastiska, klarade det så bra!

På onsdagen jobbade vi med ett arbetsblad om bokstaven D. Denna veckan har vi också lyssnat och räknat ljud i ord.

Mattesamlingen denna veckan ägnade vi åt summan sju. Om jag får tre prickar på tärningen  hur många till behöver jag för att det ska bli sju? Vi byggde också sjuor utomhus av pinnar och sand bland annat.

På e-m började vi med ”Alla hjärtansdags”-pyssel

Idag, fredag var det dags att säga hej då till Ludvig och Fay. Stort kramkalas var det på Mangon.

Lite annat hann vi också med, mera pyssel och sång.

Denna gången var det Fjärilens tur att avsluta i Salan, med sånger i kärlekens tecken.

Ha en bra helg tillsammans, fortsätt kramas fast det inte är ”Alla hjärtans dag”

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har det varit otroligt varmt, inte ens skuggan i salan har kunnat ge lite svalka. Idrotten i tisdags var extra rolig. Mattias vår idrottslärare presenterade nya lekar. Efteråt badade vi i havet och njöt av det varma, salta vattnet.

Vår klass har ju engelska två gånger i veckan. Alla elever har olika planeringar i engelska.  I tisdags läste Lena berättelsen The lazy hare för dem vilket var väldigt uppskattat.

Veckans barnkonvention handlade om att alla barn ska trivas i skolan. En fråga de fick svara på var: Vad kan vi lärare göra så alla barn trivs i skolan? Så här tyckte eleverna: En lärare ska inte ha någon elev som läraren fjäskar med. En lärare skall inte vara för snäll för då lär sig barnen ingenting. Läraren ska ge sina elever mycket glass och goda pizzor och en lärare ska se till att inget barn blir retat. Barn är så kloka eller hur?

I dag är det alla hjärtans dag. Vi började redan smycka vår dörr och entré i onsdags med hjärtan. Alla eleverna tillverkade fina hjärtan av hjärtans lust och sedan satte vi upp alla. Tror att det blev över hundra hjärtan.

Vi har haft pyssel i dag också. Det gjordes hjärtan av ståltråd, alla hjärtans kort och mycket mera. På rasten hade vi en kramruta och de som vill kunde skriva kärleksord på skolans griffeltavla.

Allt avslutades med en storsamling i salan där vi sjöng kärlekssånger.

Ha en fin helg önskar

Lovisa och Sara

1-3:an Geckon

I måndags gjorde vi färdigt bilderna som prästen Maria ska ha till sin bok och utställning. Barnen fick också prova att rita av en bild, till hjälp fanns ett rutmönster, det var lite klurigt, men vilka fina bilder det blev. Dagen avslutade vi tillsammans med Snäckan, massage i salan är verkligen jättehärligt!!

Tisdagen blev en aning annorlunda, ingen el under hela dagen. Efter idrotten badade alla i havet, skönt! På engelskan var det några som läste småböcker på engelska och översatte dem för sina kompisar. Alla har verkligen snappat upp många ord och fraser under de här veckorna på Lilla Svenska Skolan. Tisdagen är en lång dag för alla 3:or i Geckon, utan luftkonditionering i klassrummen kändes den som ännu längre.

Vi har pratat om religionen buddhismen som är den största religionen i Thailand. Vi har lärt oss om hur Buddha blev upplyst och beslutade sig för att leva mycket enkelt. En munk får bara äga 8 saker enligt traditionen, vi blev lite fundersamma på att en av sakerna var tandpetare.

I torsdags hade alla 3:or en hel dag med syslöjd, det var verkligen uppskattat. De sydde gosedjurskläder, virkade små djur och stickade. Vilken kul dag!!

Fredagen gick i kärlekens tecken, vi har gjort pärlhjärtan och kort, vi sjöng kärlekssånger i salan och skrev kärleksord på stora griffeltavlan.

Ha en riktigt fin helg önskar

Maria

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har det varit mycket fokus på Alla Hjärtans Dag. Eleverna började redan i tisdags med att dekorera dörren till klassrummet. De fick själva bestämma hur dörren skulle dekoreras. De hade massor av idéer och nu är dörren fylld av hjärtan på olika sätt och i olika format. På fredagen hade hela skolan gemensamt ”Alla hjärtans dags” tema. Alla pysslade i sina grupper. Vi gjorde många varianter av kort, ståltrådshjärtan med fina pärlor m m. I salan fanns en kramruta där alla som ville kunde kramas. Rutan blev en succé. Det var kö för att gå in genom dörren och kramas.Vi avslutade förmiddagen med att samlas i Salan och sjunga kärlekssånger tillsammans.

Det övriga arbetet under veckan i klassrummet har flutit på som vanligt. Alla är väldigt flitiga och ambitiösa och jobbar på med sina planeringar. Gemensamt har vi skrivit personbeskrivningar och skrivit räknesagor.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

4-6:an Kobran

En härligt omväxlande vecka är till ända…

I måndags arbetade eleverna intensivt med sina egna planeringar. Det börjar närma sig slutet och då blir det lite extra fart! De som ville hann med att utmana varandra på ”sänka  skepp”.

I tisdags hade vi som bekant ingen ström men det hindrade inte oss från att åka in till Saladan och baka. Som väl är var det gasolugn. Denna gång var det Tess, Albin, Tindra och Melina som stod för baket. Det blev smarriga chokladmuffins med Riesenchoklad. Vi provsmakade var sin, resten såldes på Zukasno. På bilden gjorde vi något som kallas för Triptyk och så dekorerade vi dörren till vårt klassrum inför alla-hjärtansdag. Barnen var heroiska som klarade värmen (ingen AC) hela dagen.

På onsdagen diskuterade vi vad vi skulle göra på klassens dag, efter en del olika förslag och idéer blev det bestämt att vi tillbringar dagen på Slow down, badar, spelar spel och myser tillsammans.

I torsdags körde Sharon Zumba med oss på idrotten. Det rockades loss ordentligt till Lady Gaga. Vi avslutade med lite stretching och avslappning.

Veckan avslutades med alla hjärtansdag-pyssel. Det producerades kort och ståltrådshjärtan i alla former. Vi sjöng några hjärtesånger i salan. Melina & Samuel fick sina medaljer och avtackades på samlingen men de är kvar hos oss till onsdag.

Fjärilen bjöd på några mysiga låtar och efter att flaggan halats är det nu helg…igen..

Tiden går fort när man har roligt!

Må väl alla och njut av helgen!

Bodil

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka hälsar vi Nathalie välkommen till oss och nu är vi tretton elever i klassen, det känns jätteroligt! Som vanligt började vi veckan med en samling i salan och den thailändska nationalsången. Därefter blev det egen planering över vad som ska göras under veckan. För några börjar det gå mot slutet av deras vistelse här på skolan och då gäller det att hinna med det som skall vara klart innan de åker hem.

I engelska har vi som vanligt haft glosförhör vilket gick mycket bra. Till nästa vecka har eleverna fått en skrivuppgift istället för glosläxa. De ska skriva om hur det kommer att kännas att lämna Thailand. Vad de kommer att sakna i Thailand, vad som är bra i Thailand och vad de uppskattar i Sverige. Vi har också haft diskussioner på liknande tema. Vi diskuterade bl.a. vad det finns för fördelar och nackdelar med turismen i Thailand. I moderna språk har vi haft glosförhör och i spanskan har vi haft muntliga uppgifter och tränat på presentationer, enkla frågor och de regelbundna verben, som de också har till läxa till nästa vecka. Malin, vår lärarpraktikant, har tränat presentationer, högläsning och översättning med de elever som läser tyska.
I tisdags var det strömavbrott på hela ön och det innebar som ni säkert kan räkna ut, ingen AC och inget internet. Eleverna arbetade på bra trots värme och de hittade ställen på skolgården som de kunde sitta på där det fläktade lite.Vi avslutade denna dag med ett dopp i havet =två timmar. Helt underbart!

Trevlig helg och njut av en fin alla hjärtans dag!

Pia, Annelie och Lena

 

7-9:an Bananen

Hej igen! En varm och härlig vecka har vi haft på Lilla svenska skolan. I tisdags hade vi inne på Banen, klassens dag. Vi var på stranden och spelade vollyboll, paddlade kanot, paddlade paddelboard och åt god mat på Slow Down. Alla elever inklusive jag tyckte dagen gick alldeles för fort och alla var jättenöjda med dagens aktivitet. Fredagen avslutade vi också med ett mysigt inslag, alla hjärtans dag. Eleverna på Bananen hade en mysig fikastund och vi tittade på en kärleksfilm, en snyftig historia. I fredagssamlingen fick höra de små söta fjärilsbarnen sjunga visor om kärlek. Givetvis har vi mellan måndag och fredag haft en hel del studier.

Vad har då hän? Jo, inne på språklektionerna har eleverna jobbat hårt då det är många elever som slutar nästa vecka, de slutför sina uppdrag från sina skolor hemma. De har dock även hunnit med högläsning, översättningar och en del dialoger. De har bl.a. diskuterat om vad det finns för fördelat och nackdelar med turismen i Thailand och hur det tror att det kommer att bli i framtiden.

Den här som alla andra veckor har eleverna inne på Bananen arbetat vidare med sina slöjdalster. Ibland blir det ju inte riktigt som har tänkt sig, och det här har varit en sådan vecka…någon har fått sprätta, en annan har fått börja om från början och så har vi flera som har varit osams med symaskinerna. Men, vi har ändå kunnat konstatera att vi har lärt oss en himla massa och tack vare att de tappra eleverna har hållir modet uppe så har vi haft det riktigt roligt den här veckan också.

I no: n har några elever satt ihop en radio som drivits av solceller, och det fungerade. Vi fick in en thailändsk kanalJ Alexander har tagit med sig lite havsvatten och ska nu undersöka om järns förmåga att rosta skiljer sig om en järnspik ligger i havsvatten kontra kranvatten. Eleverna från Sofia distans har fått iväg en del uppgifter i no och matte, bra jobbat. Astrid håller på att sätta sig in i hur fotosyntesen och cellandningen fungerar och vilket samband som finns mellan dessa två reaktioner. Två andra elever har slutfört ett teknikarbete om rullstolen och andra bygger broar av bambu.

Under idrottspasset hade Pauline från Kokosnöten hand om uppvärmningen, ett riktigt varmt och inspirerande pass till musik. Idrotten avslutades som vanligt med ett dopp i havet.

Nu tar vi helg hälsar

Annelie, Pia, Lena, Helena och Malin