Vecka 7 2013

Förskolan Fjärilen

Nu är det fredag igen och ännu en vecka har passerat på Fjärilen. När man tittar tillbaka på veckan så ser man hur mycket vi har gjort och vad kul vi har haft. Vi får börja med att berätta att vi har fått två nya barn. De har vi pysslat om lite extra för att de ska känna sig välkomna till oss. När det kommer nya barn till Fjärilen så leker vi många lekar för att få ihop gruppen och för att vi ska lära oss namnen på varandra. Barnen tycker det är lika kul varje gång som vi ska leka och de vill aldrig att leken ska ta slut.

Vi har satt in en ny sång i rim och sångboken, denna vecka blev det tänk jag drömde i natt. Till sången ritade barnen många olika slags katter som åt sill och potäter.

På onsdagen hade vi ett danspass i salan. Barnen fick prova att gå i takt och klappa i takt till musik. Vi provade att röra oss på olika sätt till musiken som t.ex. indianer, fåglar och geparder. Vi lärde oss att dansa squaredance, det är också ett tillfälle att träna på att räkna. Det är mycket att hålla reda på men det är väldigt roligt. Hela passet avslutades med musikstopp där alla fick dansa hur man ville ända till musiken tystnade för då förvandlades man till statyer!

Hela veckan har vi legat i hårdträning inför fredagens uppträde. Mårten vår musiklärare på skolan har kommit in till oss och ackompanjerat till sångerna vid några tillfällen, barnen har verkligen lärt sig Astrid Lindgren sångerna bra.

På torsdagen var det alla hjärtans dag och då passade vi på att göra alla hjärtans kort eller ett hjärta som man satte pärlor på. Sharon passade på att lära barnen vad ”jag tycker om” heter på thailändska det tyckte vi passade bra dagen till ära. Vi fick också lära oss två fruktsånger.

Denna vecka var det barnen på fjärilens tur att uppträda på fredagsavslutningen. Inför fullsatt Sala så sjöng barnen sånger från Astrid Lindgrens böcker. Bland annat sjöng de ”snickarboa”, ”sjörövarfabbe”, ”Pippi Långstrump” och ”lille katt”. Barnen var fantastiska på att sjunga och de fick stora applåder av publiken.

Trevlig helg önskar
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

Nu har vi fått ytterligare tillökning i mangogruppen, vi hälsar tre nya barn välkomna: Noah, Nova och Måns. Det är mycket som är okänt och ovant när man kommer ny till en grupp. Mangobarnen som har varit här länge och är vana, hjälper de nya barnen tillrätta.

På Måndagsförmiddagen målade vi med pastell och vattenfärger. Maria kom och hade engelska med barnen, jag hörde glada skratt och härliga toner inifrån klassrummet. Katten Morris som brukar vara med Maria för att lära barnen engelska hade tyvärr fått magsjuka och kunde inte vara med denna gången. På tisdagen var det dags för bildlektion och vi målade av oss själva med hjälp av en spegel. Fantastiskt fint blev det.

På onsdagen hade vi gympa på stranden, Denna gång planerade och höll Jenny (Filippas mamma) i lektionen. Tack Jenny! Det var verkligen kul med Astrid Lindgren tema! Vi balanserade på taket som Madicken, vi hoppade över varghålan och kröp genom Kattlagrottan.  Efteråt badade vi tillsammans i havet. (Ett stort tack till Arvids Föräldrar Robban och Sara samt Lucas mamma Lolo också för en fin insats med barnen förra gympan!)

På eftermiddagen hade vi det toppen på hela skolan sjunger i Salan. Mårten och Sharon lärde oss flera nya sånger. Vi hade thailändska med Sharon i stället för på fredagen. Jätteroligt med thailändska tycker barnen.

På torsdag var det alla hjärtans dag! Det var som rena rama tomteverkstan i klassrummet. Alla skulle få hjärtan! mamma pappa, syskon kusiner mfl. På eftermiddagen arbetade vi i våra bokstavshäften och några barn gjorde matteuppgifter.

Fredagens thailandstema handlade om ormar. Vi tillverkade en stor orm Alla målade var sin toarulle, vi trädde upp rullarna på en tråd och vips hade vi en fantastiskt färggrann orm. Nästan alla ormar i Thailand lever i träden så den får bo i vår trädgren i taket i klassrummet. En fantastisk vecka med fantastiska barn!

Önskar er en underbar helg!
Yvonne

 

1-2:an Snäckan

Nu har jag arbetat min första vecka med barnen i Snäckan.

Det har varit en intensiv och positiv upplevelse. Tiden har gått otroligt fort och jag är glad att jag tog chansen att få arbeta på Lilla svenska skolan och få chansen att träffa så många mysiga barn och hjälpsamma, trevliga kollegor.

Under veckan har vi arbetat en del med att lära känna varandra. Vi har diskuterat hur vi vill ha det i klassrummet och hur vi ska vara mot varandra. Jag har också fått lära mig klassens olika rutiner. Eleverna är härliga och väldigt positiva och det ska bli kul att jobba vidare med dem.

Veckan började med en ”mingelstund” tillsammans med föräldrarna. Eleverna bjöd på hembakade chokladbollar och juice och jag fick chansen att träffa alla föräldrar.

Vi har arbetat med almanackan och lärt oss att skriva datum på tre olika sätt. Vi har kämpat vidare med vårt läsprojekt att nå upp till 4000 lästa sidor. Vi har skrivit och läst upp våra texter om fredagsbesöket i kyrkan. (8/12) Vi har tränat på alfabetet och pratat om vokaler och konsonanter. Den här veckan hann alla klart sitt arbetsschema i svenska och matte.

Vi har börjat arbeta med olika ”matteord” som de behöver för att förstå olika uppgifter i matteböckerna. Några elever har arbetat med multiplikationstabellerna och övriga har jobbat vidare med olika talområden.

På bildlektionen tillverkades självporträtt med hjälp av speglar, tuschpennor, vatten och specialpapper. Porträtten blev läckra och alla var stolta som tuppar.

På idrotten blev det fotbollsmatch och passningsövningar på stranden.

På Fettisdagen pratade vi om ”Semlan” och målade stora läskande semlor. Sedan var det dags för ”Alla Hjärtans dag” och tillverkning av Alla Hjärtanskort.

På fredagsavslutningen bjöd barnen från Fjärilen på Astrid Lindgren –visor.

Ha en mysig helg!
Berit

 

1-3:an Geckon

Veckorna går fort och en del avslutar och andra börjar sin vistelse i Thailand och på svenska skolan.

Då var det dags för fotboll på idrotten. Vi tränade på samarbete, bollkontroll, mottagningar och passningar. Eleverna fick dribbla med både vänster och höger fot och så fick de träna på att få med sig bollen med både insidan och utsidan av foten.Lektonen avslutades med matchspel.

Eleverna hade bild med Linda och fick måla sitt porträtt. Alla hade en spegel att titta i och fick  måla av sitt ansikte direkt på spegeln. Därefter gjordes ett avtryck på ett vitt papper som de fick färglägga. Bilderna blev väldigt fina!

Räkna med kärlek innebar att man tillsammans med en kamrat fick skriva en räknesaga med temat kärlek. Det mynnade ut i flera kluriga räknesagor som även skrevs på datorn. Vi har även uppmärksammat  Alla hjärtans dag genom att ha tillverkat fina kort och teckningar.

I fredags påbörjade vi ett arbete om kroppen. Vi har pratat om vad människor behöver för att må bra och alla var överens om att mat, vatten, sömn, kläder och kärlek är viktigt att ha tillgång till.

Jag önskar alla en trevlig helg!

Jag hoppas att alla får en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har Hajen fått två nya elever. Det är Fanny och Oliver som har kommit till klassen. Vi hoppas att de ska trivas hos oss!

Som alltid när det kommer nya elever har vi gjort några ”lärakänna” lekar. Vi har tränat på namnen och haft roligt medan vi gjort lekarna! Eleverna har också fått svara på frågor om sig själva, till exempel ”Vad är det bästa du vet?” och ”Vad vill du jobba med när du blir stor?”

Vi har gjort värderingsövningar där man ska ta ställning till olika påståenden som till exempel ”Det är viktigt att vara på ett visst sätt för att få kompisar” och ”Det är viktigt att ha vänner”. Man ska också kunna motivera sin åsikt.

Eleverna har skrivit en berättelse som skulle handla om ett osynlighetspiller. De började med att planera sin berättelse med en tankekarta och fick då förstås fundera över hur man får tag i ett sådant piller och vad man kan hitta på när man är osynlig! Därefter var det dags att skriva berättelsen med en tydlig början, olika händelser och ett slut. När alla har avslutat sina berättelser ska de läsas upp för kamraterna. Då är det viktigt att träna innan så att man kan läsa på ett trevligt sätt!

Maria har haft engelska och eleverna har fått arbeta med bokens glosor, texter och övningar. En populär lek bland eleverna att göra är just nu ”Simon says”.

Linda har haft bild med eleverna och de har arbetat med att göra självporträtt. Först målade de av sig själva med vattenlösliga tuschpennor på en spegel. Sedan tryckte de av bilden på ett fuktigt papper. Det blev riktigt fina porträtt!

På musiken plockade vi fram olika rytminstrument och eleverna fick träna på att spela olika takter. Vi pratade också om helnot, halvnot, fjärdedelsnot och åttondelsnot. På slutet lyssnade vi på Povel Ramels visa ”Den lille tecknaren” och den lockade till många skratt!

Då var det dags för fotboll på idrotten.  Vi tränade på samarbete, bollkontroll, mottagningar och passningar. Eleverna fick dribbla med både vänster och höger fot och så fick de träna på att få med sig bollen med både insidan och utsidan av foten. Lektionen avslutades med tempoboll. Vi hade tre jämna lag där det ena laget satt utanför plan och gjorde situps/armhävningar/upphopp. Så fort det ena laget gjorde mål gick ett lag av planen och det tredje laget sprang in. Det blev verkligen ett bra tempo.

Tack för denna vecka och ha en riktigt bra helg!
Birgit

 

4-6:an Kobran

Vi började den här veckan med ett samtal om varifrån i Sveriges avlånga land vi kommer. Det har vi ju naturligtvis pratat om förut, men nu tog vi chansen att få höra lite mer om varandra. Tittat på kartan. Konstaterat att två av eleverna bara bor 2 mil från varandra.

En av kamraterna i klassen berättade vid ett senare tillfälle i veckan en lång och innehållsrik historia om hans farfar och farmor som bor på en liten ö i Gryts skärgård.  Sen skrev han om det han berättat. Så kan något som man osökt kommit att tänka på när man pratat om den som har namnsdag bli en alldeles utmärkt Tala/Skriva/Geografi-uppgift.

På Bilden fick de göra helt fantastiska bilder! De ritade av sig själv med en spegel framför sig, på spegeln! Sen fick de lägga vått akvarellpapper på och projicera spegelbilden på pappret. Vi är priviligerade  som har en sådan skicklig bildlärare på vår skola. Det är en ren fröjd att komma in i klassrummet på Bildlektionerna.

Ulrika lärde barnen en latinsk sentens som lyder som följer: ”Repetitio est mater studiorum”, vilket betyder ”Repetition är studiernas moder”. Viktigt att tänka på.

Vi har övat notvärden i teori och praktik; på notpapper, gått i en ring på fjärdedels-, åttondels-, hel- och halvnoter. På gitarr, piano och trumma. C-durskalan har vi bekantat oss med också.

Vi tillverkade en elektromagnet med hjälp av ett batteri, koppartråd och en spik. Den fungerade! (Dessutom lärde vi oss att en magnet är en kompass. Pröva själv!)

Vi har dramatiserat/improviserat ”Sagan om Råttan” (B.Lindgren/Jojje Wadenius).

Povel Ramels ”Den lille tecknaren” har blivit mycket populär, med all rätt. Povel är ett ju ett av våra många musikaliska genier. Vi lyssnar ganska ofta på och sjunger sånger ur den rika svenska musikskatten. Viktigt!

Barnen har haft förmånen att få ha både Maria i Engelska och Clas i Fysik (elektricitet).

På fredagen fick de dansa Zumba med Sharon på idrotten. Det var jättekul. Jag var med själv ett slag tills svetten hotade att börja lacka!

Självklart ha vi saknat våra kamrater som slutade förra veckan, men samtidigt har vi haft det så mysigt, tryggt, avslappnat och roligt i den lilla klassen. Och läraren har haft mycket tid att hjälpa var och en med skolarbetet.

Trevlig helg allihop. Syns på måndag. Glöm inte att vi är lediga på onsdag.
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Vi fick i måndags en ny elev i klassen, David, och därför inleddes veckan med ett par gemensamma aktiviteter för att både lära känna varandra, men också för att lära in namnen. Alla deltog och bidrog med många skratt.

Tänk så mycket det hinns med på en vecka. Eleverna har nu börjat märka att de har kommit en bit på vägen i sina planeringar och de arbetade så att pennorna glödde på lektionerna.

I tisdags var det återigen dags för hemkunskap. Denna gång fick eleverna med sig sina chokladmuffins tillbaka och bjöd på klasskamraterna. Det var mycket uppskattat!

Musiklektionen handlade om att lyssna på symfoniorkesterns instrument. Det var inte lätt att lista ut vilket instrument som spelades. Klassen fick också titta på Peter och Vargen av Sergej Prokofjev där varje karaktär motsvaras av ett instrument från symfoniorkestern.

Det är en oerhört kreativ klass och på bilden var det dags för självporträtt. Eleverna målade av sig själva i en spegel och detta trycktes sedan på papper. Det blev fantastiska bilder.

På veckans grammatiklektion i engelska började vi med att repetera förra veckans do-omskrivning. Därefter gick vi över till att prata om klockan och hur man uttrycker tid. Vi övade olika klockslag och avslutade med finns i sjön på engelska.

Vi skrev en gemensam inrikesartikel denna vecka på svenskan. Den handlade om förra veckans fredagsavslutning och blev riktigt bra. Jag tror att vi kommer att ta med den i tidningen!

På idrotten var det äntligen dags för dans. Lina hade bett Sharon om hjälp och det var zumba som stod på schemat. Eleverna tyckte att det var jätteroligt och dansade med glädje.

Veckan avslutades med en trevlig samling där både föräldrar och elever deltog.

Ha en riktigt trevlig helg!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Vi har hälsa två nya elever välkomna till klassen denna vecka, det är Felicia och Leo som ska vara med oss i sju veckor.

Efter förra veckans bejublande uppträdande av 7-9 i Salan så är det mycket användande av poijsen på rasterna, det märks att eleverna blir influerade av varandra. De elever som inte tränar med poijsen spelar för det mesta pingis. Det fungerar väldigt bra just nu och de äldre eleverna samsas bra med de yngre vid pingisbordet.

När det gäller skolarbetet på lektionerna så flyter det på bra. William och Pontus har haft matteprov på området om bråk, decimal och procentform. Detta genomförs givetvis på engelska eftersom de går på Engelska skolan. Det är inte lätt för en mattelärare som är van vid att ha allt på svenska att hänga med på termerna i engelska. Men med gemensamma krafter så löser vi även de problemen. Maja har startat upp ett arbete inom tekniken som handlar om olika konstruktioner. Tanken är att hon med hjälp av papper och tejp ska skapa en bro som är en meter lång och ska hålla för så stort tryck som möjligt. Simon har haft en muntlig redovisning om en vetenskapsman inför övriga klassen. Kevin och Aleks har tragglat ordklasser och dess betydelse för språket. Det har varit kämpigt men pusselbitarna har börjat falla på plats. De båda skrev sedan prov i svensk grammatik under fredagseftermiddagen.

Torsdagen blev lite av en skapande dag, lektionerna före och efter lunch hade eleverna musik med Mårten. På det sista passet efter tvårasten hade hälften av eleverna bild med Linda och den andra hälften slöjd med Lina. Eleverna är väldigt kreativa i sina skapelser och självporträtten blev helt klart över förväntan.

Veckans idrottspass på fredagsmorgonen började med lite teori om kroppen. Därefter fortsatte Lina med instruktioner hur man dansar zumba. Eleverna var lite tveksamma i början men när de väl kommit in i dansen så var de väldigt positiva.

Fredagseftermiddagen användes delvis till att planera färdigt för klassens dag som vi har på måndag. Veckan avslutades i Salan med att förskolans barn sjöng sånger från Astrid Lindgrens berättelser.

Ha en riktigt skön helg så ses vi på måndag.
Maria och Clas