Vecka 7 2012

Förskolan Fjärilen

Vi har hälsat 2 nya barn välkomna till Fjärilen denna vecka; Nova och Amand. De har nu varit hos oss i 5 dagar och har kommit in i gruppen på ett positivt sätt, härligt!

Även denna vecka har vi jobbat med former. Vi har ritat, klippt ut, laminerat och hängt upp dem. Barnen jobbade på bra och kämpade på med pennan och saxen! De olika formerna ser härliga ut där de hänger i varierande färger, med lite blänk från solens strålar i lamineringen.

Vi har pratat om djur i Thailand och barnen fick berätta vilka djur de sett (eller djur de hört finns här) och sedan rita dem på varsitt papper till sitt Thailandshäfte. Passande nog har vi också denna vecka sett och fotograferat en ödla när den höll på att äta upp en groda – det var spännande att se!

Alla hjärtans dag inföll under denna vecka och vi passade på att prata om att man då ofta passar på att göra något snällt för de man tycker om. Vi brainstormade om vad man skulle kunna göra och det kom fram massor av förslag. Vi enades om att vi här på Fjärilen skulle vara extra snälla mot varandra och att vi skulle göra ett ”Alla hjärtansdagskort” att ta med hem till familjen eller andra man tycker om. Det blev fina och glittrande kort, som barnen var mycket stolta över.

Till stranden har vi varit som alla andra veckor. Den här gången var det jag och Nina, VFU-elev, som gick dit tillsammans med barnen. Vi lekte och hade det skoj i sanden och i havet. På vägen dit och hem reflekterade vi över vad vi såg och fick på så sätt flera spännande samtal. Det gäller att ta vara på alla stunder till kommunikation och lärande!

Maria har haft engelska och musik med Fjärilsbarnen. De repeterade bl a färgernas namn och sina namn på engelska; sjöng och pratade. Barnen tycker att det är roligt med ett helt nytt ämne för dem – det syns på hela deras kroppsspråk!

Ett rörispass då vi jobbade med kroppen så den blev varm, stark och smidig har vi hunnit med, liksom att leka både fritt och organiserat. Vi har haft en trevlig, spännande och lärorik vecka! Nästa vecka möts vi igen och får nya erfarenheter och lärdomar tillsammans! Vi ses då!

Trevlig helg!
önskar Kristina, Sharon och Nina

 

Förskoleklassen Mangon

Vi hälsar Jack och Alvin välkomna till Mangons förskoleklass. Deras första uppgift blev att rita av vår lilla sala. Salor är uppbyggda, öppna hus av bambu som är mycket vanliga här i Thailand. Där brukar vi sitta och läsa och prata med varandra.

Vår gren i taket är full med röda hjärtan som barnen gjort då det var Alla hjärtans dag i tisdags. Vi visade ”mat -tanterna” vår uppskattning genom att ge dem varsin blomma, de blev mycket glada!

I Thailand kör man på vänster sida av vägen, det är ju lite speciellt, så det blev en sida i vår bok om Thailand. Vi tränade höger och vänster och ritade vägar och bilar som skulle köra på rätt sida av vägen.

På bildlektionen ritade barnen blyertsteckningar av fjärilar som de sedan fyllde med rivet färgat papper och klistrade på, de kommer att bli mycket fina!

Med stor iver gjorde barnen sin egen bokstavsbok där de skrev en bokstav och ritade bilder till den bokstaven. Veckan avslutades med att vi spelade spel, det är ett bra sätt at bl.a. träna uppmärksamhet, känna igen siffror, turtagning och ha roligt tillsammans!

Trevlig helg önskar Inger, Anna och alla Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Vecka 7, och det är vår här i Thailand. Det är då träden fäller sina blad, verkligen en motsats till Sverige. Fast hemma är det ju en tid kvar till vårens ankomst. Då är det härligt att få vistas i detta fanstastiskt sköna klimat.

Vi firade ”Alla hjärtans dag” i klassrummet, där jag blev så uppvaktad. Oj, oj så fina sånger och teckningar jag fick! När vi åt lunch fick alla elever på skolan fina stickers i form av hjärtan i alla regnbågens färger och andra små fina figurer, som de satte fast på sina tröjor.

Skolarbetet
Vi har ju lästema i klassen, vi läser mycket och alla har ju dessutom läsläxa med protokoll och recension. Jag har LUS-testat alla barn i klassen och fick otroligt positiva resultat.

Eftersom läsandet och skrivandet hör samman kommer vi en tid framöver skriva mycket. Vi har nu bildat en ny författarklubb, där får man läsa upp sina texter, får ge och får tillbaka positiv kritik.

I matematiken har vi tränat på almanackan, årstider och månaderna och vilken ordning de har under året.

I NO/SO arbetar-repeterar vi rymden, arbetar vidare med Thailandsboken, samt forntiden.

I engelska började lektionen med hälsningsfraser sedan daterade vi upp oss på vädret, repeterade yrken och samtalade om super-coola saker som man kan . Vi löste sedan korsord som handlade om vilda djur.

Bildlektionen var extra kul då Emma från 5-6:an Kokosnöten kom till oss och lärde ut tekniken i hur man ritar Manga. Emma var otroligt pedagogisk och inspirerade och barnen var så fokuserade när de arbetade fram sina Mangafigurer. Undrar just vad Emma kommer att jobba med när hon blir stor??

Vi har röstat fram en elevrådsrepresentant för klassen och det blev Astrid som får föra klassens talan. På fredagens klassråd framfördes ett flertal synpunkter och önskningar som kommer att tas upp på det kommande elevrådet.

En riktigt trevlig helg som dessutom blir en dag längre för er del, då personalen på Lilla svenska skolan ju har studiedag på måndag.

Trevlig helg önskar Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

På måndagen fylldes det på med pojkar i Geckon! Olle och Oscar ville nu kliva in i det mysiga gänget! Tyvärr var Arvid sjuk första dagen, men på tisdagsmorgonen stod han på tröskeln och kände sig redo att börja! Lilly och Tora var däremot sjuka på tisdagen. Nu finns pojkarna med namn och plats på vår Sverigekarta också!

Noii på skolrestaurangen var extra fin med rosa hjärtan i håret på Valentines dag den 14:e februari och alla fick guldhjärtan och andra små söta klistermärken  på sina kläder! Uppskattat av barnen! Noii har alltid ett varmt leende till de hungriga skolbarnen!

Maria lärde barnen mer engelska och musik. Det är bra att kunna hälsningsfraser, räkna till 20, alfabetet A-I och väderord. Här i Thailand kan barnen börja använda sin engelska på ett naturligt sätt i vardagen, om de förstås vill. Noii pratar gärna engelska med oss! Spela på trumman är populärt, särskilt när de andra sjunger till. ”Hej-sång”, ”Om du har ett äpple och vill du dela det med mig” och ”Elefantsången” sjöngs också.

Skolarbetet har handlat om att utvecklas i matte och svenska på alla möjliga sätt! Vi har läst, skrivit, räknat, gjort diagram, tränat klockan och rabblat alfabetet.  Fakta om Koh Lanta har vi läst och skrivit.

Gun, Joel (lärarkandidat) och jag hade barnen på idrott på stranden. Efter uppvärmning lekte vi på torra land och sen var det vattenlekar. Hemma duschade vi, klädde om och mättade oss med frukt.  Barnen tyckte att vi hade haft roligt på gympan! Sen var vi redo för att arbeta i klassrummet.

Peo vikarierade i klassen på torsdagen. Då fick barnen föra statistik på hur många av olika fordon som körde förbi på vägen utanför skolan under 10 minuter. De räknade tuc-tuc, motorcyklar, bilar och hjälmar. Tuc-tuc vann med 430 st!

På fredagen var Maria i klassen hela dagen. Vi gjorde bland annat en bilduppgift där barnen fick använda linjal och rutat papper och klippa ut olika geometriska former. Av dessa kunde man sedan göra människor. De gjorde två var som de klistrade på färgade papper. Barnen målade dit kläder, hår, ögon, näsa, mun och bakgrund för att göra människorna klara. Människorna gör massa olika saker som att stå på händer, vinka eller träna styrketräning.

Idag var det dags att tacka av Swea som gjorde sin sista dag. Hon fick diplom, en CD-skiva med bilder och en medalj av oss i Salan.  Hon fick TVÅ kramar i Salan. En av Maria och en som Barbro skickat som hälsning. Klasskompisarna  gav henne kramar i inne i klassrummet. Vi önskar Swea trevlig resa hem till Sverige.

Varma hälsningar
Barbro och Maria

 

3-4:an Hajen

Denna vecka har vi fått två nya klasskamrater i Hajen, Hanna och Maja. Ni är riktigt välkomna och vi hoppas att ni ska trivas hos oss!

Nu har vi bestämt vad vi ska göra på vår fredagssamling nästa vecka! Därför har vi använt en del tid för att förbereda den – men vad det är får ni inte veta nu!

I matten har vi gått igenom klockan, analog och digital tid. Sedan har eleverna tränat på olika tidsangivelser på ett arbetsblad.

Arbetet med Sveriges karta fortsätter för fyrorna. Denna vecka fick de skriva in namn på stora tätorter i Sverige. Kartan fick de sedan läsa på i läxa till fredagen. Det är roligt att rätta de här läxförhören. Det märks att eleverna verkligen har tränat hemma! Under veckan har eleverna fortsatt med landskapsarbetet eller Thailandsboken.

På bilden pratade vi om den spanske konstnären Joan Miro och såg ett bildspel med några av hans målningar. Sedan fick eleverna skissa på en bild med inspiration av en av hans tavla ”Människor och hund i solsken”. Nästa vecka ska bilderna målas med vattenfärg. Eleverna ska sedan ge sin bild ett namn. Jag kommer att skriva alla namn på en lista som eleverna sedan ska få och med hjälp av den ska eleverna få gissa vilket namn varje bild fått.

Förutom det vanliga arbetet i engelska med textbook och workbook sjunger klassen nu en ny engelsk sång varje vecka. Den här gången blev det ”I like the flowers”.

I musiken har Hanna och Edvin presenterat sina favoritlåtar.
Klassen övade också på att sjunga låten ”I like the flowers” i tvåstämmig kanon. Eleverna fick även träna på pauser och på att körandas.

På onsdag morgon var det idrott på stranden. Temat denna gång var fotboll, först lite fotbollsövningar och sedan match. Efter lektionen var det skönt med ett uppfriskande bad!

På fredagen var det dags för 5-6:an kokosnöten att ha hand om samlingen. Alla elever sjöng en skämtsam sång som handlade om att det mesta var lärarnas fel. Jag håller kanske inte helt med om det… men framträdandet var i alla fall mycket trevligt med roliga små dramatiseringar!

Nu ska det bli skönt med helg men vi ser också fram emot nästa vecka!
Birgit

 

3-4:an Kobran

En ny rolig vecka med fyra nya killar i klassen och sju som förbereder sig för att sluta, har inneburit en blandning av lärakännalekar och allvarssamtal om vikten av att ta ansvar för sitt arbete. För de som snart gör sin sista vecka är det mycket som ska hinnas med på planeringarna och det gäller att kämpa på in i det sista. De nya killarna har snabbt kommit in i arbetet och har gjort ett bra jobb med sina planeringar.

Ett spännande uppdrag som Isak hade med sig heter ”Från frö till frö”. Han ska följa fröna från en snabbväxande åkerkål från sådd till skörd på sju veckor. Vi följer med spänning vad som händer. Efter en dag såg vi den håriga grodden och redan andra dagen hade det växt upp små skott. I fredags var det redan dags att gallra plantorna. I samma tema har vi undersökt några kärnor och frön från tropiska frukter som vi nu planterat för att se om vi lyckas få något att gro. Undrar om vi kan skörda papaya, melon, tamarind och drakfrukt till påsk?

På idrotten spelade vi fotboll eller gjorde olika fotbollsövningar i grupper och så badade vi förstås.

På engelskan handlar det för åk 3 den här veckan om ”Time for snack” I åk 4 handlar det om ”Charming little brother”. På läxförhöret fick alla läsa upp en bit av läxan och översätta den. Glosförhör hade vi också.

Bildlektionen denna vecka innebar kreativt tänkande kring en röd prick. Vad kan egentligen en röd prick föreställa? Vi fick många spännande förslag och detaljrika teckningar föreställande allt från clownnäsor, blommor, fiskar, kokosnötter, myrhuvud, lingon, städer på kartan och kanonkulor till björnbajs.

När hela skolan sjöng i onsdags fick vi träna på en ny dans där man skulle bilda kedja och gå genom en tunnel av armar. Det var lite svårt men kul. På musiken lärde vi de nya eleverna lite om notvärden och om att man ser noter och hör toner. Så sjöng vi ”I like the flowers” i kanon med två grupper. Nästa gång provar vi med tre. Vi gjorde också rörelseramsan A-ram-sam-sam.

Multiplikationstest har vi haft och det klarade de flesta bra men några av er behöver fortsätta träna.

Det är skönt att vara två lärare i klassen och det känns bra att snabbt få hjälp och tid med någon som hinner förklara lite längre.

På måndag är det studiedag och ledigt för eleverna.
Till Jakob som slutar idag önskar vi Lycka till på färden.

Till alla er andra önskar vi en extra lång, skön helg.
Gun och Joel

 

5-6:an Kokosnöten

Teodor har åkt hem och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi har också fått fem nya elever som kommit väl på plats och kommit in fint i gänget. Välkomna Felix, Jonathan, Sofia, Simon och Tilde.

Under veckan har eleverna lagt mycket energi på vår fredagssamling. Arbetet startade förra fredagen med textbearbetning. På musiken i tisdags sattes texten ihop med musiken. Resten av veckan har vi lagt mycket tid på att öva. Eleverna har skrivit en egen låt med titeln ”Lärarnas fel!”. De framförde också denna med bravur på fredagssamlingen. Bra jobbat!

På idrotten har vi kört ett styrkepass med parövningar det var mycket pust, stön, många fightingface och mycket skratt. Övningar tränade styrka i mage, ben och armar. Om du vill pröva Styrketräning Lilla Svenska Skolan feb 2012så klickar du bara på länken. Bäst blir passet om du kör det med någon i din egen längd och vikt. Passet låg väl i linje med Thaiboxningen som vi prövade förra veckan. I samband med detta pratade vi om hur viktigt det är att all kampsport är bra träning men inget man använder utanför träningslokalen eller idrottsarenan.

I övriga ämnen har eleverna bland annat jobbat med:
Bild Reklam i Thailand och Sverige
Engelska och språk nya ord, läsa högt och prata
Matte kort division, statistik, procent och bråkräkning
NO kemiska reaktioner, människokroppen
Svenska Nationella provet, grammatik
Slöjd sy och brodera
SO Gustav Vasa, Stormaktstiden

Som vi haft det denna vecka borde man få ha det jämt

Trevlig helg önskar Anders, Katarina, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

I bananen har vi denna vecka hälsat Isabella och Alexander välkomna. Spännande med nya ansikten och människor. Tyvärr har vi också sagt hej då till Fabian och Sofia. Ni vet vad jag vi tycker om dessa avsked…

Det kändes som om både Alexander och Isabella snabbt kom in i klassen. Det märks inte att de bara gått en vecka hos oss.

Veckan har varit mycket bra. Det märks att det är sportlov på gång hemma för det är en hel del prov som har skrivits. Eleverna arbetar otroligt flitigt. Planeringarna flyter på alldeles utmärkt. Likaså kontakten med lärarna hemma. Det är roligt att se att alla, och då menar jag verkligen alla, elever gör sitt bästa hela tiden.

I tisdags var det Alla hjärtans dag. Det känns ju avlägset när vi är så långt hemifrån, men eleverna såg nog ett och annat hjärta under denna dag. På lunchen fick alla elever OCH alla lärare små klistermärkshjärtan av Mon och Noi i maten. Intressant att se hur glad man blir över en enkel gest. Det borde vi alla tänka på oftare – att göra våra medmänniskor lite glada då och då. Det kostar så lite, men ger så mycket.

Andra halvan hade slöjd denna vecka och nya alster har skapats. Jag har sett både röda luvor och fina kassar. Kul med en hel dags kreativitet.

På idrotten körde vi hårt. Det blev parvis styrketräning. Anders hade hittat många roliga övningar. Om du vill pröva Styrketräning Lilla Svenska Skolan feb 2012 så klickar du bara på länken. Bäst blir passet om du kör det med någon i din egen längd och vikt. Passet låg väl i linje med Thaiboxningen som vi prövade förra veckan. I samband med detta pratade vi om hur viktigt det är att all kampsport är bra träning men inget man använder utanför träningslokalen eller idrottsarenan.

Jag fotade mycket på idrotten idag och jag hoppas det blev många bra bilder. I vissa par skrattades det väldigt mycket. Tur vi fick bada på slutet för oj oj oj vad sandiga eleverna blev. I vattnet lekte vi KoMu – en bollkastningslek (typ kasta gris) där den som missat två kast (1 miss = K, 2 missar = O) får simma runt ringen och mua som en ko. Jag blev första ko. Jag tror faktiskt jag muade bäst av alla kor som sedan följde.

Vi har börjat med ringsamtal igen efter ett uppehåll. Igen märker man vilka kloka ungdomar vi jobbar med. Det är intressant att lyssna på deras åsikter. Mycket klokt sägs under denna övning.

Och så har vi börjat med högläsning igen. Jag har försökt två gånger innan, men böckerna föll inte eleverna i smaken, men nu bestämde jag att de får tycka vad de vill för jag kör ändå. Detta för att högläsning är en mysig stund på dagen. Boken jag valt är riktigt tjock och vi hinner säkert inte med hela, men förhoppningsvis tycker eleverna om det så pass att de lånar/köper den när de kommer hem och fortsätter läsa till slutet.

Jag måste bara få säga det: elever är fantastiska!!

Vi ses på tisdag igen.
Katarina, Anders, Kersti och Maria