Vecka 7 2011

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att hälsa en ny kompis, Alvin och hans föräldrar, välkomna till oss på Fjärilen.

Så jobbade vi vidare med temat Thailands djur och ritade spindlar till vår gemensamma bild. Vi hann med att leka inne en stund innan vi gick ut och åt frukt i lilla Salan. Som alltid var det ett välfyllt fruktfat, idag med bananer, vattenmelon, ananas och mango!

Drakarna hade språklek, vi klappade stavelser, rimmade i en rimsaga och tränade på att minnas och göra efter instruktioner. En massa lek ute hade vi både före och efter lunchen.

Hjältarna och Riddarna hade mattelek med leken russintipp, under tiden gjorde Drakarna arbetsblad med siffran 4.

På tisdagen målade vi larver av träpinnar, de fick fina färger och kanske skulle de blivit vackra fjärilar om de vore verkliga. Sedan hade vi lek inne och ute, frukt, lunch och saga, som återkommer alla dagar.

Tre elever från 5-6:an kom och läste och visade hus som de konstruerat och skrivit berättelser till. Det är spännande med besök av stora elever. Wan kom och lärde oss mer thailändska ord. Efter det hade barnen mycket spring i benen så vi gick ut och lekte en lek som heter Förstelnad.

Onsdagen är idrottsdag, idag var det musikstopp som uppvärmning och sedan fyra bollstationer. Barnen fick sedan välja om de ville leka ute eller inne, några valde att spela bandy medan resten ville gå in. Ludvig var vår bokkung idag, han hade med sig boken Ta fast Fabian. Det var många roliga bilder i den och kompisarna tyckte mycket om den. Vi fick besök av tre andra elever från 7-9:an idag. Sist på dagen hade vi ”Hela” skolan sjunger i salan och en kort genomgång av laguppställningen inför morgondagen.

Torsdag förmiddag hade vi samarbetsdag i Vasaloppets tecken. Hela skolan samlades på stranden, eleverna delades in i grupper där de äldsta var lagledare och ansvariga för de yngre i laget. Nio stationer med olika samarbetsövningar som alla lag skulle prova på var det. Eftersom de flesta gick på tid gällde det verkligen att alla i laget samarbetade och det var de verkligen bra på. En härlig dag med många skratt blev det!

Sist på dagen fick vi se 7-9:an uppträda i salan med en föreställning om livet i Thailand. En reporter intervjuade både thailändare och turister och allt var på engelska.

Fredagen är lovdag för eleverna och studiedag för personalen.

En trevlig helg önskar Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan hälsade vi Olle och Alma välkomna till klassen. På måndagen föll det sig därför naturligt att repetera våra namn med hjälp av några sånger för att lära känna varandra. Vi pratade matematik och repeterade det där knepet med tärningen igen… Det där knepet som gör att man kan lista ut hur många prickar som finns på undersidan genom att se hur många tärningen visar uppåt.

Vi har pratat en hel del om tid också. Vi ska lära oss årets månader och lite grand om klockan. Den här veckan har barnen börjat få kläm på hel- och halv timme och därför har vi även börjat med kvart i och kvart över.

Under temat Thailands djur hade turen kommit till larver och spindlar. Vi fick lära oss en hel del om de små krypen och vi tillverkade även larver som vi senare i veckan visade för Fjärilen tillsammans med förra veckans spindlar. Veckans thailektion handlade om hur man benämner olika färger på Thai.

Under de fria aktiviteterna har flera av barnen den här veckan valt att måla med vattenfärger och vi har bland annat målat tropiska öar i hav. Snyggt blev det! Bandy är en annan fri aktivitet som många av barnen anammat vid sidan av bordtennisen. På rasterna har salan i eskalerande utsträckning börjat fungera som Limbo arena. Det är härligt att se hur barn från i stort sett samtliga årskurser organiserar och utför aktiviteten tillsammans.

På onsdagens idrottspass hade vi efter uppvärmningen stationer där samtliga hade bollar som gemensam nämnare. Vi fick träna på att nicka, att kasta prick, att skjuta mål och att passa genom att studsa till varandra. Onsdagseftermiddagens musikpass handlade om melodier. Flöjterna introducerades och vi provade att spela ett stycke tillsammans. På eftermiddagen gick vi senare till salan och sjöng tillsammans med fler av klasserna på skolan.

På torsdagsmorgonen samlades hela skolan på stranden för samarbetsdag. Temat var ”Wasaloppet” och skolan delades in i 9 grupper med deltagare ur samtliga klasser, från förskolan till 7-9. Vid de olika stationerna gällde det att tillsammans lösa de uppgifter som väntade. En eloge till de äldre eleverna som tog hand om de minsta på ett föredömligt sätt! Eftersom fredagen den här veckan är studiedag för lärarna och därmed lovdag för barnen, avslutades dagen i salan på fredagsaktigt manér med uppvisning. 7-9an visade prov på sina kunskaper om Thailand på ett underhållande sätt. De gjorde det dessutom på engelska!

Jag önskar er alla en fin helg!
/Torben

1-2:an Snäckan

Efter en veckas ledighet för mig så var det kul att få träffa barnen igen. De är alltid så mysigt att få kramar, man känner sig så välkommen tillbaks då.
På måndagsmorgonen var det en lång samling, vi hade mycket att berätta om helgen och vad som hänt. Efter det så blev det en stunds tyst läsning innan fruktrasten. Idag var det ju också alla hjärtans dag, så gjorde vi lite hjärtankort och en liten silkesros, som barnen tog med sig hem till nära och kära.

Tisdagen var det full aktivitet med matte, svenska, engelska och thaiundervisning. Vi fick också breven som vi skrivit till varandra i klassen.
Vi får lära oss att skriva på kuvertet och hur man skriver avsändare på baksidan. Dagen avslutades med drama och avslappningsövningar.

Att få starta med idrott på onsdagar är väldigt kul. Vi får göra av med mycket energi och leka. Denna gång gjorde vi pepparkakskull, tunnelboll, stafett och sist gjorde vi kinesiska muren och avslutade med ett härligt bad i havet.

Åter i skolan arbetade vi vidare med svenska och matte. Efter lunch var det läxläsning om våra drömmar. Barnen är jätteduktiga på att skriva och berätta. Vi delade också in oss i grupper inför torsdagens samarbetsdag, så att de skall känna igen sina kamrater i gruppen.

Torsdagen började med samling på stranden klockan 9.00, det var dags för samarbetsdag. Vi var indelade i 9 grupper och vi hade 9 olika stationer där vi fick göra saker som bland annat: skidåkning med alla på skidorna, hälla vatten i rör, åka slalom, bära kungastol, hitta på ord och leda kompisen i bana. Såklart fick alla barn också smaka på äkta svensk blåbärssoppa. Det var en rolig och varm dag. Det blev ett snabbt dopp innan vi gick hemåt till lunchen på skolan.

Eftermiddagen blev ganska lugn, vi målade och skrev lite om dagen idag. Avslutningen i Salan höll 7-9:an i. De gjorde ett jättetrevligt program om en Thailandsresa i tv-format på engelska. Jättetack till er alla. Som sista punkt för veckan var det prisutdelning ifrån Vasaloppet. Det var Kungskobran som fick guldmedaljen, men alla barn i skolan fick ett presentkort på en ”Lilla Svenska Skolan glass” på Slow Down. Vi tackar så jättemycket för det.

Ha en jätteskön långhelg
Marita

1-3:an Geckon

På Lilla Svenska Skolan har vi inget sportlov utan vi jobbar på i värmen. På måndag hälsade vi 2 nya elever välkomna, Noah och Emil, som kommer att stanna så länge som 1-3:an är i gång, alltså till vecka 13. Utan några problem så smälte killarna in i gruppen.

Vi startade veckan som vanligt med att skriva i våra dagböcker och därefter tog alla tag i sina personliga planeringar och började jobba med sina uppgifter. Som en klassuppgift så gjorde vi en ”3-minutare”. Eleverna får ett ord av mig och sätter direkt igång att skriva meningar eller en berättelse. Pennorna verkligen glödde och alla kom igång. Härligt att alla har snappat på glädjen att skriva.

Efter maten så åkte vi alla iväg i en minibuss till Lanta Noi på ett studiebesök. Först så tittade vi på damer som flätade mattor, korgar och fodral av remsor från Sisalblad. Att fläta en matta tog en hel dag att göra! Sedan åkte vi vidare till en plantering med vattenmeloner. Fältet stod i blom och om 2 månader skulle det finnas fullt med meloner. Vi fick också se hur man tog hand om latex saften och sedan pressade den sega massan genom en mangel. Den färdiga gummiduken hängdes sedan upp på tork. Till sist gjorde vi ett besök i en Thailändsk skola och var med om en engelska lektion för större barn.

På onsdagen hade barnen idrott och på eftermiddagen sysslade de med sina vävar. Mia hade hand om klassen då jag var ledig.

Torsdagen blev en stor händelse med Samarbetsdag på stranden. Alla barn var indelade i grupper och de skulle utföra olika moment under vårt Vasalopp. Allt blev mycket lyckat. Mer om dagen kommer på hemsidan.

Avslutningen i Salan höll de stora barnen i och de framförde sin filminspelning på engelska, men det verkade inte vara något större problem för de små barnen att förstå. Bra jobbat!

Fredagen blev Lovdag för eleverna och vi lärare satte oss ner med lite fortbildning.

Jag önskar alla en skön helg i det vackra vädret.
Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Ännu en vecka är slut här hos oss på Hajen.  Denna vecka har varit en kort vecka, idag är det bara jag som har gått i skolan eleverna har haft ledigt. Vi startade veckan med att prata om Alla hjärtans dag och varför den kom till, det finns ju en hel del kul legender som man tror ligger bakom.

I kompistemat har vi pratat och skrivit om 10 saker som jag tycker om att höra av mina kompisar och 10 saker som jag inte tycker om att höra. Vi har också arbetat en del med” Fråga mera korten”, det är en höjdare tycker klassen.

I våra NO och SO teman är det kroppen, medeltiden och forntiden som gäller. Gemensamt har vi haft kemi där vi testade att kolsyra behöver mer plats.

I matematiken arbetar vi med många olika saker, vi har pratat om bråk. Hur många tredjedelar behöver man för att få en hel¬ är en av frågorna som vi har funderat kring. Sen har vi haft fler multiplikationstabeller i läxa.

I svenskan är det också många olika områden som vi arbetar med bland annat har vi arbetat med kort och lång vokal som följs av en eller två lika eller olika konsonanter och alfabetisk ordning. Vi har också arbetat vidare med deckarna, denna gång handlade det om att kunna ge och ta konstruktiv kritik. Vi har också arbetat med hur man kan bygga ut en mening från den enkla Rolf kör bil, till den utbyggda som till slut blev så här: Rolf, som är polis, kör en gammal bil, som han har stulit, genom en mörk skog mitt i natten. Det var verkligen roligt.

På musiken introducerade Torben ännu en känd svensk artist och kompositör Ted Gärdestad. Vi sjöng, ”För kärlekens skull”, en mycket fin sång tyckte klassen.

På idrotten hade vi Pepparkaksgubbarna, Kinesiska muren och olika stafetter. Vi avslutade idrotten med ett snabbt dopp i havet, det var skönt kan ni tro.

Torsdagens samarbetsdag, vars tema var Vasaloppet blev en riktig höjdardag. Det var många olika grenar, Vasatronen, Vasaspurten, och det serverades blåbärssoppa precis som i det riktiga Vasaloppet.

Dagen avslutades, med samling i Salan där 7-9 stod för programmet. Vi hade också prisutdelning från Vasaloppet Kungskobran vann och fick guldmedalj och alla barn fick presentkort på en Lilla Svenska Skolan glass på Slow Down. 

Trevlig långhelg önskar Maria

4-6:an Kobran

Det är roligt att få nya elever.
I måndags kom Sofie och Jacob samt Sophia tillbaka till oss.

Det blev en kortvecka eftersom vi hade studiedag på fredagen och samarbetsdag på torsdagsförmiddagen.

Trots stekande sol tog sig de nio grupperna runt Vasaloppet. I varje grupp fanns elever från förskolan till de äldsta. Eleverna lyfte och peppade varandra, trängdes med varandra och bar vatten med en underbar laganda och ett glatt humör på de olika stationerna: t.ex. Vasas mössa över ögonen, Snöskorna, slalomturen,  och vattnet i Dalälven.

Lagledarna ur de äldre klasserna var utmärkta förebilder och såg till att alla kom med och blåbärssoppan blev en bra energikick för alla deltagare.
På tisdagen kom vår thailärare och lärde oss bl.a att man inte skiljer på hon/han på thailändska båda heter kau.

Vänliga hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Under måndagen åkte hela klassen på utflykt till Lanta Noi. Några kvinnor visade oss hur de skär, torkar och färgar växten sisal för att skapa vackra flätade korgar, mattor och små väskor. Vi besökte även en liten gummifabrik där vi lärde oss att det går åt mycket råsaft från gummiträden tillsammans med soda, för att få fram den vita sega massan som sedan pressas genom en maskin och kommer ut som en gummimatta! Bredvid gummifabriken låg ett melonplantage. Vi var många som trodde att meloner växer i träd, men där fick vi se att meloner växer ungefär som pumpor. Vid vårt besök fanns det bara gula blommor, men om två månader ska fältet vara fullt av mogna meloner! Det mest spännande på rundturen var besöket på en thailändsk skola där vi alla fick vara med på en engelska lektion. Eleverna hade skoluniform, satt på rad i sina stolsbänkar och upprepade precis vad läraren sa. Vi upptäckte många saker som var annorlunda mot vår skola.

Vår thailärare kom till oss igen och lärde oss denna gång ”ja” och ”nej” samt ”hon heter” och han heter”. Vi fick också repetera förra veckans meningar och det behövdes.

Under torsdagen deltog hela skolan i Vasaloppet på stranden. Alla elever delades in i blandade grupper där man skulle samarbeta för att lösa problem och tävla i olika grenar. Långskidor, leda blindbock, stafetter och andra kluriga moment skulle lösas för att samla poäng. Det var en förmiddag med många skratt, funderingar och bra samarbete mellan olika åldrar. Kungskobran stod som vinnande lag och fick guldmedalj. Men de andra lagen fick även pris för bästa laganda, bästa kampsång, bäst att hålla tiden osv.

Denna vecka har vi också börjat läsa en ny högläsningsbok. Den heter ”Pojken som levde med strutsar” och är skriven av Monika Zak. Den passar bra att läsa när man lär sig om olika klimat och andra länder som vi nu gör inom geografin. Första kapitlet var spännande och fängslande, vi längtar redan till nästa veckas läsning.

Det var nu dags för oss att gå till förskolan och visa upp våra husbyggen samt läsa upp kapitel ett i vår ”Husetbok”. Barnen fick höra om vilka familjer som bor i huset och vad de sysslar med. De färgglada husen kan snart beskådas på hemsidan och nästa vecka fortsätter besöken till förskolan med nya grupper och nya kapitel.

Eftersom lärarna hade studiedag på fredagen slutade alla elever redan på torsdagen med samling i Salan. 7-9an visade oss en spännande föreställning på engelska och berättade massor av fakta om Thailand, applåderna haglade!

Trevlig helg önskar Kokosnöten och Linda!

7-9:an Bananen

Så var ytterligare en vecka till ända men vilken fin vecka vi haft tillsammans.

I måndags började två nya elever hos oss i 7-9:an, Oliver och Michelle. Ni är mycket välkommna till oss här i klassen och det skall bli kul att få lära känna och att arbeta tillsammans med er.

I veckan har vi skrivit prov, haft samarbetsdag och ansvarat för avslutningen i salan. Men vi tar det i rätt ordning.

Flera elever har skrivit prov i matematik. Eleverna har tränat och repeterat ordentligt inför dessa prov och klarade dessa prov galant!

Torsdagen bestod av en rolig samarbetsdag på stranden för hela skolan. Samarbetsdagen hade temat ”Vasaloppet” där eleverna delades in i grupper med elever ända från förskolan till år 9. Det var helt fantastiskt att se de stora eleverna var sådana förebilder och hjälpa de mindre på detta fina sätt. Samarbetsdagen bestod av 9 stationer med olika samarbetsövningar. Även fast det var varmt och svettigt på stranden hade vi väldigt kul tillsammans. Helt klart ett minne för livet för oss alla!

Under torsdagen ansvarade även 7-9:an för samlingen i salan. Vi valde att spela upp en teater på engelska om en journalist på genomresa i Thailand som mötte olika mäniskor. Vi fick bland annat träffa en munk, en kock, en turist, en försäljare, en thaiboxare, en guide, en muslim, en risodlare och kungens sändebud. Eleverna gjorde en fantastisk redovisning som sagt helt på engelska. Fantastiskt roligt att se! Därefter blev det lite prisutdelning från samarbetsdagen där alla naturligtvis fick pris i form av glass! Sedan sjöng vi tillsammans nationalsången och önskade varandra en trevlig helg!

Trevlig helg!
Erik, Klassföreståndare 7-9:an