Vecka 7 2009

Förskolan Fjärilen

Måndag var en av thailändarnas många högtider, Makha Bucha, den tredje av årets stora buddhistiska högtider och skolan var alltså stängd.

Tisdag, var alltså veckan första skoldag. En ny flicka började i vår grupp, Aline, vi hälsade henne välkommen till oss och hoppas att hon kommer att trivas och ha kul tillsammans med oss. Vi tittade och smakade på en del olika frukter, bl.a  grön mango, litchi, mangosteen och lime En del är vackra att se på och goda att smaka på. Limen framkallade många grimaser, så vi döpte om den till ”grimas-frukt” Sen målade barnen av frukterna på vårt fruktfat.

Vi har haft gymnastik/idrott tillsammans med förskoleklassen.  Vi provade bland annat ”tidnings-spring”. Använde tidnings papper som barnen skulle lägga fram på bröstet, sen  gällde det att springa så fort att pappret höll sig kvar på bröstet utan att hålla fast det. Barnen tyckte det var kul och vi fick också olika förslag på varför tidningpappret höll sig kvar.

Vi har grattat Rebecca denna vecka, hon har fyllt 4 år. Hon bjöd oss på glass, bullar o dryck, mmmm….vad vi gottade oss. Sedan fick barnen var sin ballong, Tina blåste ballonger för fullt. Sen utbröt värsta ballongfesten, barnens skratt ekade mellan väggarna. Kul att leka med ballonger!

Rebecca hade också sin visningdag i veckan, då fick vi se en av hennes födelsedagspresenter. Barnen gillade verkligen hennes nya prinsesskamera, antagligen så  kommer den kanske att finnas med på barnens önskelista när det är deras tur att fylla år.

På fredagen gick vi ner till stranden tillsammans med förskoleklassen Mangon, vi lekte i sanden och en del gjorde sandbyggen och andra ritade mönster. Sen lekte vi i vattnet, ”kom alla mina barn” och det var extra roligt att leka den i vattnet som omväxling. Sen hade vi som vi brukar en trevlig avslutning på veckan i salan med ett uppträdande, denna veckan var det åk 1-3. Sist sjön vi alla den Thailändska nationalsången.

Vi önskar er en trevlig helg och alla hjärtans dag.

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Veckan har som vanligt gått i rasande fart, men den innehöll ju bara fyra skoldagar också.

I tisdags lärde vi oss om Geckoödlan, vi tog ut färg och vatten och målade en massa fina ödlor utomhus. Bilderna sitter på bambustaketet.

På idrotten provade vi bl.a. att springa med tidningar på magen och det gick alldeles utmärkt, vi sprang fort och tidningarna satt kvar, jättekul!

Vi har talat om vad uppåt och nedåtpuffar är för något, vi pratade om hur viktigt det är att ge uppåtpuffar. Barnen berättade för varandra om de fått någon eller om de gett någon. Vi ska fortsätta att träna oss på att ge uppåtpuffar till varandra.

Att ta reda på hur många som tycker om glass eller tårta, eller vilka som gillar pannkaka eller pizza, var väldigt kul. Utav detta gjorde vi diagram. Vi gjorde även diagram över vilka månader barnen fyller år i. Detta inspirerade några barn att göra ett eget diagram över vilka husdjur som var mest populära.

På fredagen hade vi vår stranddag. Vågorna var så där lagom höga och roliga att hoppa i, vi lekte även ”kom alla mina barn”, i vattnet, barnen kröp, hoppade, sprang och tog sig fram på alla möjliga sätt, det var väldigt roligt.

Idag fick vi också säga hej då till Thea, vi önskar henne lycka till hemma i Sverige.

Barnen berättar:

Det var kul när vi sprang med tidningar, sa TYRA.
Det var kul när vi gjorde diagram, sa GOTTFRID.
Det är bra att vi fått nya garner, sa RASMUS.
Det var kul när vi lekte ”kom alla mina barn” i vattnet, sa TINDRA.

Trevlig helg från

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Måndagen var ju en ledig dag och därför så känns veckan riktigt kort.
Elin kom som ny elev till klassen. Hon kommer att stanna terminen ut och hon fann sig väl tillrätta väldigt fort. Roligt med ytterligare en flicka i 2:an.

Vi skrev i våra Dagböcker och berättade även muntligt vad vi gjort under ledigheten. På eftermiddagen tog vi oss an Thailand studierna. Koh Lantas historia talade vi om och skrev ner några små punkter.

Onsdagens idrott på stranden blev denna gång tunnelboll och varianten över huvudet. Båda lagen vann var sin gång och alla var nöjda. Därefter tävlade vi i att fylla en hink med vatten med bara små muggar till hjälp. Det blev riktigt spännande på slutet. Det avslutande doppet var härligt i det klara vattnet.

5 elever har nu tillverkat små båtar i slöjden och när alla är klara i klassen så ska vi måla våra byggen.

Vi fortsätter att forska om djur och nu har vi fått ner böcker från Sverige som hjälper oss i våra studier. Barnen är verkligen duktiga och skriver så fint i sina Djurböcker.

”Hela skolan sjunger”  blev körsång i kanon. Grevens hund och Broder Jakob sitter riktigt bra nu och det låter mycket bra.

På engelska tränade vi in en ramsa med rörelser till.

Som avslutning på veckan hade vi ett litet kalas där vi firade att klassen läst 2000 sidor. Nu börjar vi om från början igen och vi får väl se när det är dags för nästa kalas….

Alla barn och föräldrar önskas en trevlig helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

I måndags var det en buddhistisk högtid som heter Makha Bucha och vi var lediga från skolan.

I tisdags hälsade vi tre nya elever välkomna till Geckon. Det är Clara som går i 2:an och Hannah och Josefine som går i 3:an. Vi körde ”bollen” en bra stund för att lära känna varandra bättre.

På idrotten i onsdags gjorde vi först två bollstafetter. Det blev oavgjort. Efter det gjorde vi en lite blötare stafett, där man skulle springa ner till havet och hämta vatten i en mugg och sedan fylla en hink. Det gällde att springa fort utan att spilla vatten. Till sist var de flesta ganska blöta, då tog vi ett valförtjänt dopp i havet.

Den här veckan har vi pratat och skrivit om gecko-ödlan, som man kan höra framåt kvällen. Den har fått sitt namn efter varningslätet ”ge-kåå”.

Helena hade en noshornsbagge med sig till skolan. Den var stor och såg häftig ut med sitt horn i pannan. Vi fotograferande den och kollade fakta på internet. Vi lärde oss att den orkar bära 850 gånger sin vikt!!

Den här fredagen var det vår tur att sjunga på samlingen. Vi dekorerade en sida av salan med hjärtan, eftersom det är ”Alla hjärtans dag” imorgon. Vi sjöng två engelska sånger: ”How much is that goldfish in the window” och ”Green eggs and ham” och vi fick mycket applåder. Det var Ivars sista dag i skolan och han fick medalj och en kram av fröken. Vi önskar honom lycka till i sin skola i Sverige.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi gjort något vansinnigt roligt; vi har buggat! På idrottslektionen i onsdags var det vår ”danspedagog” Daniel som tog kommandot och övade in dansstegen med eleverna. Jag fick till min stora glädje vara buggande assistent. Alla i klassen tog denna övning mycket seriöst, vilket också gav ett lysande resultat. Barnen visade på god taktkänsla, bra kondition och jag fick se många leenden den morgonen. Vi ser fram emot lektion två nästa vecka!

Visst känner ni väl till Moni Nilsson-Brännströms böcker om Tsatsiki? Vet ni också att hon har skrivit en riktigt bra fantasybok som heter Sejtes skatt. Den har vi i bokhyllan här på skolan och jag har försökt locka några elever till att läsa den, utan att lyckas. Nu råkar den finnas med i en antologi som jag använde mig av i veckan. Förste tittade vi på den detaljerade kartan över fantasylandet, där berättelsen utspelar sig. Därefter läste vi om fritagningen av barnen som fick arbeta som slavar i ett spinneri. Eleverna lyssnade med spänning och det bästa av allt är att nu står de i kö för att få låna boken; YES!

På syslöjden fick några av killarna prova på att sticka. Det var inte lätt minsann! Några rätmaskor blev det i alla fall och en stor eloge till killarna för deras tålamod. Det här får vi träna mer på! Robert höll ett högt tempo för att hinna sy klart sin väska som han gärna vill ha med sig hem på måndag!

Vi avslutade veckan med att prata om kärlek och sånt… alla hjärtans dag, ni vet. Barnen skrev väldigt fina tankar om vad symbolen, hjärtat, kan betyda. ”Hjärta gör så att jag tänker på mina kompisar och människor jag gillar”. Den tanken tar jag med mig nu på mina lediga dagar!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi lärt oss att räkna på tyska, franska, spanska, thai, danska och indonesiska. De första fyra språken räknade vi på tillsammans, men att räkna på indonesiska lärde Amanda oss.

Av veckans nutidsfrågor fick vi bl.a. lära oss att alpina VM går i Frankrike och i Italien kan man äta glass med smak av blekselleri och gorgonzolaost; det var ingen i klassen som blev sugen på att smaka den glassen…

På idrotten fortsatte vi med temat ”B-sporter” – tidigare spelade vi beachvolleyboll och dansade bugg. Denna vecka blev det brännboll. Lagen blandades med 5-6:or och 7-9:or och alla kämpade på bra. Det blev mycket jämnt – endast 10 poäng skilde mellan lagen.

På musiken har klassen och Sara fortsatt att öva till nästa veckas fredagssamling. De har kommit med egna idéer och arbetat mycket kreativt med innehållet. Alla har tagit ansvar för att resultatet ska bli bra.

På engelskan har 5-6:orna fått prata en och en framför klassen. De fått beskriva en känd persom med ett antal meningar och resten av klassen har sedan fått gissa vilken person som beskrevs.

På no:n har klassen tittat på ”Teknikspanarna” med Peo. Programmet de såg handlade om design och flygplan. Efter de sett programmet fick de som uppgift att konstruera sina egna flygplan i papper. När de var klara med planen var det dags för tävling. Grenarna var: flyga längst med mest last (gem), snyggast design, snyggast flygtur samt längst flygtur. Alla jobbade jättebra och det blev bra diskussioner om aerodynamik och design.

På fredagsmorgonen gick vi i samlad trupp till Geckon och överlämnade vårt alfabet, en bilduppgift vi gjort i några veckor. Medan vi var där visade Marianne våra bilder och hennes klass fick säga vad det var för bilder på varje uppgift.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka började Christian i klassen. Nu är vi återigen tolv (”song-sib” på thai) i klassen. Hjärtligt välkommen ska du vara!

På måndagen var alla lediga så första skoldagen denna vecka blev tisdagen.

På idrottslektionen i tisdags fick de spela brännboll på stranden med åk 5-6.
Jag hörde rapporter om spännande matcher och att alla kämpade rejält för att ta hem poäng för sitt lag.

På svenskan i onsdags pratade de om studieteknik. Klassen berättade om hur de gör när de pluggar och sedan gav Sophie tips på hur man kan läsa på så man verkligen kommer ihåg det man läst. Det var intressant att höra hur olika sätt som finns för att plugga.

På engelskan denna veckan har eleverna bland annat spelat ett spel som heter St Valentine’s Game. Det är ett spel som går ut på att man ska prata och berätta om sina åsikter vad gäller kärlek, romantik, dating, förhållanden, äktenskap o.s.v. Svåra frågor som ledde till bra diskussioner.

På NO:n har Amanda läst om elektricitet och fått koppla med lampor och batterier. Moa har läst om magnetism och elektromagnetism och också fått göra en del laborationer. Alice skriver sin rapport på engelska om b l a matspjälkningen och njurarna och Niklas har haft prov i fysik.

Hela klassen har fått i läxa till nästa vecka att lära sig muliplikationstabellen upp till 12. Många kan den ok upp till 10 så det blir säkert inga problem men det får provet utvisa nästa vecka.

På musiken lär sig Simon och Moa att spela gitarr. De gör stora framsteg. Anton skriver en egen låt på gitarr som han också ska skriva en text till. Låter mycket bra.

Veckans hjärta, som delas ut till den eller de personer som gjort något extra snällt, gick till Alice. Mycket välförtjänt! Det var första gången veckans hjärta delades ut men meningen är att det ska bli varje vecka framöver.

Så här tycker Jennifer om veckan som gått:

– Det roligaste i veckan var nog att spela brännboll på stranden.

Denna vecka var det ingen som slutade i klass 7-9. På samlingen i Salan framförde 1-3:an två engelska sånger. Trevligt och uppskattat. Vi avslutade som vanligt med thailändska nationalsången och sen var ännu en härlig skolvecka på Lilla Svenska Skolan slut.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans