Vecka 6 2017

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade Edvin och Oscar välkomna till Fjärilsgänget. Vi har fokuserat på att ha ”lära-känna-dagar” ihop då vi har haft gemensamma valfria aktiviteter tillsammans.

Barnen har målat självporträtt och gjort batikmålningar med oljekritor. Vi har med olika färger byggt upp egna tänk kring hur de påverkar oss. Det har blivit olika historier om hav och djungelmiljöer. Även om olika känslor och djur.

Mitt i veckan kom Markolio och överraskade oss med låten Millenium två. En Klass uppträdde med hans låt om Phuket en fredagsavslutning och han fick se en filmad del av uppträdandet och ville komma. Så uppskattat för oss.

På torsdag åkte vi på utflykt till Old Towns parklek. Vi gungade, lekte, klättrade och åkte rutschkana. Sedan tog vi en paus och åt frukt i det lilla lusthuset. En härlig dag full av sprudlande rörelse.

Vi avslutade med Thai då vi lärde oss nya frukt- och färgsånger.

Ha en trevlig helg!

Lill o Sharon

 

Förskolan/Förskoleklassen Korallen

I den skapande verksamheten har barnen fått göra bläckfiskar.

Vi har genomfört ett barnråd denna vecka. Barnen på Korallen hade lite önskemål om nya saker till förskolan bla gosdjur, pärlor och fler tuschpennor. Även vårt behov av en till AC eller fläktar togs upp. Vi utsåg två nya elevrådsrepresentanter som ska vara med på elevrådet och framföra våra önskningar. Elevrådet genomfördes även denna vecka med rektor Henric som ordförande.

Vi har varit på utflykt till Old Town. Vi fick en härlig förmiddag i lekparken.

Vi har även varit på utflykt till stora ”Lilla svenska skolan”. Där fick vi träffa Markoolio och barnen ställde mycket frågor till honom bla om hans karriär. Vi hann också leka en stund på deras gård. Markoolio kom även på besök till vår lilla skola, så vi fick träffa honom två gånger. Detta besök blev lite intimare och det bjöds på många fototillfällen.

Vi har gjort ett experiment med vatten. Vad flyter och vad sjunker? Ett experiment står kvar över helgen. På måndag ska vi titta om det hänt något.

Förskoleklassen hade simskola på idrotten, vilket var mycket uppskattat.

Denna vecka har vi arbetat med bokstäverna K och R.

Ha en toppenhelg! Vi syns i nästa vecka.

Maria

 

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har Mangon hälsat tre nya kompisar välkomna – Ian, Joel och Vidar. Vi har haft fokus på samarbetsövningar och lära känna varandra och så här i slutet av veckan känns det som om alla har en självklar plats i gruppen. Väldigt roligt att se hur snabbt nya vänskapsband kan knytas.

Vi har jobbat med både bokstäver och siffror. I alfabetet har vi kommit fram till bokstaven V, v och vi har fokuserat en hel del på antalsuppfattning. Inte helt lätt att passa ihop antal saker med rätt siffra. Vi leker oss fram till kunskap och jobbar med arbetsblad också som barnen tycker är lika roligt.

I mitten av veckan fick vi ett oväntat besök. Markoolio som är på semester på ön hade fått höra att Geckorna, som stod för fredagsavslutningen förra veckan, uppträtt med en av hans låtar. Vi samlades hela skolan i Salan och så berättade Markoolio lite om sitt liv som artist och svarade på barnens frågor – väldigt uppskattat.

Vi har varit på utflykt till Old Town där de har en väldigt stor och rolig lekplats med många utmanande saker att göra. Vi lekte och åt frukt i skuggan av stora träd och hade hela havet som utsikt.

I fredags fick vi ytterligare ett besök på skolan. Det var prästen Erik från Svenska Kyrkan som kom och pratade om ett väldigt viktigt ämne – hur man är mot sig själv och andra. Som alltid hade barnen väldigt många finurliga frågor som Erik svarade på ett bra sätt. Tror och hoppas alla fick lite att tänka på.

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Hej!

Veckan började på bästa sätt- med tre nya klasskompisar och en ny vuxen (lärarstudent Anna) i klassen. Vi tränade på varandras namn och lekte lekar tillsammans. Dessutom har vi gjort ”stöten”.  Stöten är en övning där man måste koncentrera sig och samarbeta. Vi står i ring, blundar och håller varandra i händerna. Sedan skickar vi en handtryckning runt i ringen, den går som en stöt genom våra kopplade händer. Första dagen var bästa tiden 7 sekunder och 57 hundradelar.  Nu har vi slagit rekordet med råge, vi är nere på 3 sekunder och 98 hundradelar. Vi undrar om vi kan pressa ner tiden ytterligare. Vi ska försöka!

Arbetet kring jägarstenåldern fortsätter. Vi berättar, läser och ser små korta filmer om denna tid. Vi har även arbetat med trolldeg och eleverna har skapat allt från krukor till eldstäder och redskap utifrån det vi hittills lärt om jägarstenåldern. Kreativiteten flödade verkligen denna stund. Några ville genast samarbeta och göra en boplats, andra arbetade själva och några inspirerades av kompisen bredvid. Mycket roligt att se! Vi fortsätter med detta nästa vecka, vi måste ju sätta färg på stenåldern också…

Vi fortsätter att läsa på morgonen och att arbeta med individuell planering varje dag. Matematiken på onsdagar är praktisk/laborativ. Vi mäter sand med olika mått, gör mönster med pärlplattor, spelar valfria mattespel på dator och iPad samt handlar i en affär och sitter i kassan.

Fredagen avslutades med massage i salan där vi kunde slappna av efter dagens idrott som var riktigt svettig och tuff (Toughest on Lanta)!

Vi ser fram redan emot nästa vecka. Trevlig helg på er alla!

Stina

 

1-2:an Rockan

Hej Alla!

Så har ännu en kul vecka avverkats i rasande fart. Denna vecka har vi fått 3 nya elever som förgyllt vår grupp. Det är Livia, Ebba och Algot.
I onsdags hade vi besök av Markoolio. Eleverna fick ställa frågor och han svarade glatt på alla dessa. Vi fick bland annat reda på att han inte är en vampyr på riktigt.
Idag har vi kört Koh Lanta tuffaste och smartaste på idrotten. Det var riktigt tufft och utmanande men de tyckte att det var riktigt kul att få testa.
Vi får tyvärr säga hej då till Elsa denna fredag då hon ska hem till Sverige igen. Tack för alla glada stunder som du bjudit oss alla på. Min fantastiska student Ylva har gjort sin första vecka hos oss och är mycket uppskattad bland eleverna.
Trevlig helg önskar

Jonas

 

1-2:an Krabban

Ännu en intensiv vecka går mot sitt slut och nu börjar gruppen minska. I måndags hade vi simskola och barnen var jätteduktiga i bassängen och alla kunde simma, de fick träna på olika simtag.

I tisdags hade vi klassråd där vi tog upp olika saker som klassen ville diskutera, bl a pratade vi om hur vi vill göra sista veckan och då bestämde vi att vi vill vara på gamla skolan med de barnen.

I onsdags var vi på Animal wellfare och vi fick en mycket givande beskrivning över hur det går till och hur de jobbar med hemlösa djur. Efter det åkte vi hem och skrev en berättelse om ett hemlöst djur. Och efter det kom Markoolio och då spelade vi teater för honom. Det var mycket uppskattat, inte minst utav hans barn.

Igår, torsdag, läste vi upp våra berättelser för klassen och så hade vi musik med Lovisa. Idag, fredag, har vi haft veckans ord och samling i Salan där några elever blev avtackade.

Madeleine

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var det inget studiebesök inplanerat för oss, men då fick vi två besök till skolan istället. Först var det Markoolio som överraskade oss med ett besök i Salan i onsdags. Inga elever visste något utan vi samlades under förevändning att vi skulle diskutera king-regler. Eleverna kände igen Markoolio från massor av olika program som han varit med i och de passade på att ställa alla möjliga och omöjliga frågor.

I går torsdag fick vi besök av ett annat slag, det var prästen Erik och hans fru Anna från Svenska kyrkan som besökte de olika grupperna. Erik och Anna tog upp och diskuterade ett mycket viktigt ämne, nämligen hur vi är mot varandra.

På torsdagens idrottslektion fick eleverna en utmaning av Axel, nämligen ”Lantas tuffaste och smartaste”, en skolanpassad variant av ”Lantas toughest”. Som vanligt gav alla järnet och kom tillbaka både blöta, svettiga och glada.

Efter att ha ansvarat för fredagens Salansamling säger vi nu hej då till Rasmus som åker hem till Sverige igen nästa vecka.

Ha en riktigt skön helg!

Tina

 

3-4:an Geckon

Den här veckan har vi haft kontakt med svenska skolan i Lissabon. De har skickat frågor till oss som vi har svarat på. En del frågor som vi har svarat på var hur en skoldag ser ut här, vilka djur vi har, vad gör vi på vår fritid och vad äter vi för skolmat.

Vår svenska präst har också varit här och pratat om hur vi är mot varandra och mot oss själva.

Stora överraskningen denna vecka är att Markoolio har varit här. Plötsligt i onsdags dök han upp. Gissa vad eleverna blev förvånade.

Veckan avslutdes med massage i salan. Vi brukar ha massage oftast varje vecka. Det är en härlig upplevelse att se alla ge varandra massage till lugn och harmonisk musik.

Den här veckan slutar Agnes, Noah,Tindra, Elsa och Minna. Ha det så bra i Sverige och hoppas att vi träffas snart igen.

Välkommen säger vi till eleverna Lovisa och Johan som börjar på måndag.

Ha en fin helg önskar

Lovisa

 

3-4:an Varanen

Hej!

Som vanligt jobbar eleverna på väldigt bra med sina planeringar. På idrotten var det dags för simträning i poolen. Mycket uppskattat av eleverna!

Vi har även denna vecka gjort en utflykt. Vi var på Animal Welfare som tar hand om, vårdar, opererar och kastrerar herrelösa katter och hundar. Det är en ideell verksamhet som drivs genom donationer. När djuren är återställda kan de adopteras bort. De flygs till nya familjer i många delar av världen.

Veckans överraskning var att eleverna fick besök av Markoolio!! Ingen dålig överraskning! En grupp spelade upp en liten teater för honom och sedan kunde eleverna ställa frågor. En lyckad överraskning.

Trevlig helg!

Bettan

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan har varit bra. Elevernas mobilanvändande har minskat om vi ser tillbaka i tiden, men finns fortfarande någon som har lite svårt att låta bli den under en hel dag, vi jobbar vidare med detta.

Den här veckan har flutit på ganska bra. Ett bra arbetsklimat för eleverna med i klassrummet och god gemenskap på rasterna.

I tisdags körde eleverna en Tuffast och smartast-tävling på idrottslektionen.

I onsdags kom Marko (Markoolio) på besök och pratade lite kort om sin karriär och liv. Det var en spännande och populär överraskning för våra elever som inte hade annat någonting.

I torsdags kom prästen Erik på besök igen. Vi fortsatte att prata om samma tema som i höstas, “hur vi tar hand om varandra”. Det blev en kort träff i salan denna gång, men det väcker lite tankar kring hur vi ska vara en bra kompis/klasskompis.

Under veckan har vi också pratat om droger. Eleverna var engagerade och vi hade jättebra diskussioner. Vi pratade om grupptryck och att man påverkas av andra men vi pratade också om vilka effekter olika droger kan ha på kroppen.

Nu tar vi helg så ses vi på måndag igen!

Pelle

 

5-6:an Kobran

Hej!
And then there were none!
Nja, riktigt så illa kanske det ändå inte är. Vi har tackat av ytterligare 4 elever denna veckan. Vi kommer såklart sakna er jättemycket. Tack Gustav, Alice, Astrid och Edvin för ert bidrag till oss. Ert bidrag har tillsammans med de andra eleverna gjort oss till Lilla svenska skolans finaste klass (Okej jag kanske är något partisk i frågan). Hoppas vi ses snart igen.
Men! Efter regn kommer solsken. Vi välkomnar Alvin till klassen!
Veckan som gått har bjudit på flera höjdpunkter. Ett besök av Drak-Olle, alias Markoolio, på onsdagen var höjdpunkten för några. Idrottsläraren Axel var nog den som var absolut nöjdast! Markoolio bjöd på sig själv och svarade på frågor från publiken.
Vi fick även möjlighet att besöka Time for Lime och en lektion i hemkunskap. Efter en genomgång av kryddor och ingredienser som ingår i det typiskt thailändska köket var det dags att dra på sig förklädet. Alla elever och lärare fick laga sin egen mat för dagen. Tom Kha och Chicken cashew blev resultatet. Fantastiskt kul!
I de olika ämnena så har fokus fortsatt varit att hinna färdigt sina planeringar för de elever som slutat. För de som fortsätter har vi jobbat med planeringarna. Vasatiden blandas med svenska ordklasser och engelska fraser och uttryck samsas sida med sida vid omvandling av bråk. Kort sagt, arbetet utifrån planeringarna flyter på i behaglig takt.
Trevlig helg!

Per

 

5-6:an Skorpionen

Ännu en härlig vecka har passerat med sol varenda dag och som vanligt har det varit full fart här på Lilla Svenska Skolan. På idrotten blev det simträning med Isabell som arbetar på Slow Down. Hon är simtränare och det märktes att hon visste vad hon pratade om när alla skorpioner fick träna både på att trilla i, dyka, simma under och över vattnet, framlänges och baklänges, toppen!

I onsdags åkte vi till Lanta Animal Welfare och fick träffa alla hundar och katter som blir omhändertagna där. Ett nyttigt och mysigt besök! Samma dag när Skorpioner och Varaner kom tillbaka efter musiken fick vi besök här på Lilla Svenska Skolan på Slow Down. Det var Marcoolio som hälsade på. Vi fick visa honom vad vi gör här och fick även chans att fråga honom hur det är att vara just Marcoolio.

Utöver det har det blivit tid för både Karl XII, Buddhismen, argumentationer och mycket annat.

Det blev även vår tur att ansvara för samlingen i salan denna vecka, Det blev ett avsnitt av det omåttligt populära programmet: Vem är smartare än en skorpion? Det visade sig att det var väldigt få vuxna som var smartare än just skorpioner =)

Vi har också tackat av ytterligare en klasskompis, denna gången är det Tilda som sagt hejdå! Tack Tilda för en fin tid! Vi kommer sakna dig!

Trevlig helg

Anna

 

7-9:an Bananen

Under v.6 har Bananerna blivit tio elever till antalet och med två elever på ledighets- och sjuklistan har det bara varit åtta på plats. En liten men ambitiös grupp där möjligheterna till att individanpassa undervisningen är obegränsad.

Under veckan fick skolan, på onsdagen, besök av artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo. Med hela skolans elever samlade pratade Markoolio om hans karriär, hur den började, vad som driver honom med mera. Detta var ett mycket uppskattat inslag och något som framgick tydligt är att Markoolio gjort olika saker i sin karriär som både barn och vuxna i alla olika åldrar kan uppskatta!

Under idrotten denna veckan har eleverna gjort första tävlingen av två i skolans minitriathlon. Första dagen kunde de samla poäng genom olika små tävlingar som mer hade med mentala bitar än fysiska att göra. Poängen blir till sekunder under nästa veckas lopp.

Under v.6 har Bananerna gjort en alldeles egen variant av den populära metoden ”Grej och the day”. Jag har valt att kalla den ”teach at the beach and have fun in the sun”. Den går ut på att alla elever har fått ett ämne och en texttyp att skriva under två veckor och temat är beachvolleyboll. Sammanlagt skrivs det skönlitterära texter, faktatexter, argumenterande texter, instruerande texter samt alla former av tidningstexter. Eleverna kommer att läsa upp varandras texter och under det tillfället lär sig alla elever de flesta typer av texter som finns. Projektet avslutas med att vi åker och spelar beachvolleyboll och inträdesbiljetten är att vara klar med alla bearbetningar av sin text samt kunna alla texttyper vi arbetat med.

Niklas

 

7-9:an Papayan

Den här veckan har varit känsloladdad…vi  avtackar ytterligare fyra elever  från gruppen Papayan.

Det kommer att bli tomt utan David, Fanny, Tova och Ebba. Under veckan som gått har gruppen varit i väg och lagat mat på Time for Lime. En fantastik förmiddag med många syn- och smakintryck.

Vi har haft besök av prästen Erik och hans fru Anna som pratat med våra elever om ”Hur man är mot varandra”. Ett uppskattat besök.

Får inte glömma bort att vi även haft besök av artisten Markoolio, detta var en rolig överraskning för alla våra elever (och pedagoger)r, stora som små.

Givetvis har vi även tagit stort ansvar för  gruppens olika skolämnen, de har slutförts en hel del uppgifter och nya har inkommit som vi ska ta tag i kommande vecka.

Önskar er en solig helg

Annelie