Vecka 6 2016

Förskolan Fjärilen

Vi hälsade tre nya vänner välkomna till förskolan Fjärilen och även vår nya prao praktikant Philip som går på Bananen i skolan. Första dagarna har vi haft olika ”väljarstationer” där barnen själva väljer aktiviteter. Vi har upptäckt inne- och utemiljön på förskolan. Lärt känna varandra genom leken.

På idrotten hade vi Thaidans till traditionell thaimusik. Vi lärde oss en skördedans med speciella handrörelser.

Mitt i veckan hade vi hela skolan sjunger med vår musiklärare Stine. Vi utmanades med lite mer avancerade sånger och sjöng i kanon. Jättebra utmaning för vår grupp som sjunger mycket.

I veckan har vi byggt tredimensionellt med ett bygg och konstruktionsmaterial med magnetstavar och dankar. Vi har byggt olika former och även testat att snurra dem mot golvet vilket fungerade jättebra.

I fredags åkte vi på gemensam utflykt med förskoleklassen. Vi hade gemensam sångsamling till ukulelespel i parken. Vi lekte lekar och plockade naturföremål tillsammans. Ett mycket trevligt avslut på veckan.

Lill, Sharon och Linda

Förskoleklassen Mangon

Denna vecka har vi hälsat Alexandra välkommen till klassen. Vi har därför gjort en del lära känna lekar och även pratat en del om vår kompis sol m.m.

Veckans bokstav är O,o som vi har arbetat och lekt med på språksamlingarna tillsammans med en hel del rimord. På mattesamlingarna har vi nu kommit till siffran 9 och så har vi övat oss på begreppen bred/tunn.

Idrotten var även denna vecka på stranden. Vi gjorde olika stafetter och till sist en ny jaga-lek.

Vi avslutade veckan med en utflykt till Casuarina Park, där vi tillsammans med fjärilen hade en pick nick. Mysig tur där vi lekte och hade sångstund i det gröna.

Då det var Mangon som stod för fredagsavslutningen i Salan, har vi denna vecka övat en del på vårt framträdande och även tillverkat indianfjädrar. Vi framförde nämligen 10 små indianer på både svenska och engelska. Det gick så bra och barnen var väldigt nöjda och stolta efteråt.

Meia och Johanna hade också sin sista dag i fredags, så bägge fick varsin medalj och blev avtackade i Salan.

Hoppas alla får en skön helg!

Susanne och Johanna

1-2:an Snäckan

Hej!

En intensiv men trevlig vecka. Barnen arbetar så fantastiskt bra och lär sig nya saker i raketfart.

I tisdags hade vi besök av vår svenska präst Erik och hans fru Anna. De berättade om kristendomens olika symboler och hur de kan tolkas. Jag tror att även vi vuxna fick lära oss nya saker.

Som matematiklaboration har vi repeterat likhetstecknets betydelse. Man kan tänka att det fungerar som en balansvåg eller en gungbräda. För att det ska väga jämnt så måste det finnas lika mycket på båda sidor.

Barnen har fortsatt att kämpa på med att skriva berättelser med början, innehåll och slut. Det börjar lossna för de flesta och det är mycket roligt att få läsa resultaten. Någon föreslog att vi skulle läsa upp berättelserna. Bra förslag, så det ska vi göra lite längre fram när alla har kommit igång ordentligt.

På onsdagen och torsdagen redovisade barnen läxan om sin hembygd. Några hade skickat bilder från Sverige som vi kunde titta på, och några hade ritat bilder. Jättefina och intressanta redovisningar! I anslutning till detta arbete fick vi anledning att åter igen titta på Sverigekartan.

Lite fakta om thailändska frukter har vi också hunnit med. Barnen har gjort ett arbetsblad som kommer att ingå i Thailandsboken.

Barnen börjar bli duktiga på engelska. Det beror nog på att de hör engelska och behöver använda engelskan i vardagen. ”See you tomorrow” var det någon som glatt ropade efter skolans slut i torsdags.

Kulisser och rekvisita till Snäckans version av Törnrosa har börjat tillverkas och barnen länsar vad jag förstår garderoberna hemma för att finna lämplig utstyrsel.

Lena

1-2:an Kobran

Den här veckan hade vi prästen Erik på besök. Det var roligt att höra honom berätta om kristendomen, högtider och symboler. Han berättade även en berättelse ur Bibeln som heter Den förlorade sonen.

Vi har arbetat med våra planeringar, det handlar om årstider, klockan, berättelse och mycket annat. Vi har målat en fin tavla med inspiration av Marc Chagall. Han målade med starka, klara färger och hade gärna en åsna eller ett brudpar med i sina tavlor. Det visade på trygghet och hans lycka över att få vara med sin fru.

Trevlig helg önskar jag er alla

Carin

1-3:an Rockan

Efter ett superbra uppträdande i fredags så var det ju dags för sju Rockor att lämna oss. Vi saknar er ska ni veta.

Vi som får vara kvar här på Lanta och på vår fina skola har jobbat på stenhårt med sina planeringar. Vårt NO-arbete om kroppen blev avslutat den här veckan.

I måndags hade vi besök av Eric, han är präst i Svenska kyrkan här på Lanta.

Vi fick lära oss om kristna traditioner och symboler. Det var mycket uppskattat både bland elever och personal. Veckans G.O.T. D handlade om Regnbågen.

I onsdags fick vi lära oss en ny sång när vi som vanligt träffades Salan för att sjunga tillsammans.

Fredagen bjöd på kompismassage i Salan och ett fint avslut av Mangosarna.

Ylva

3-4:an Hajen

Hej!

Ännu en härlig vecka med mina fina hajar har susat förbi. Vi har hunnit med mycket roligt.

Vi har haft fint besök av vår härlige präst Erik. Han har pratat om olika livsåskådningar med oss och vad religion kan ha för betydelse för människors syn på livet. Vi pratade även mycket om kristendomens, kyrkans och prästens roll förr och nu. Vi hade spännande diskussioner kring varför människor ibland får behov att söka sig till kyrkor eller religiösa hus även om man inte är troende. Vi resonerade kring olika situationer då man kan behöva den gemenskap eller trygghet som kyrkan kan erbjuda.

Idag har vi haft ett gäng som åkte iväg till Lanta Animal Welfare. Här på Lanta ser man förhållandevis få herrelösa eller sjuka katter och hundar, detta är till stor del Animal Welfares förtjänst. De tar hand om sjuka djur, vaccinerar och hittar hem åt otroligt många katter och hundar. Idag fick alla i hajen, som inte varit där tidigare, åka dit och lära sig om det fantastiska jobb som dessa volontärer gör.

Hoppas ni alla får en fin helg!

Linda

3-4:an Geckon

Veckan började med besök av vår svenska präst Erik och hans fru Anna som är assistent till Erik. Erik pratade om kristna symboler för högtiderna jul och påsk.

Eleverna fick frågor om vad julen har för symboler. De svarade tomtar, granar, presenter, polkagrisar och Jesus. Sedan fick de lära sig om gamla och nya testamentet och höra berättelsen om den förlorade sonen. Budskapet var att det var viktigt att kunna förlåta samt att vara snälla mot varandra.

Att resa till olika ställen var temat på lektionen i thai. Eleverna fick säga meningar på thai som började med ”bai tiaow = att resa.

Eleverna fick testa på multiboll under idrotten. Alla delades upp i olika lag och fick möta varandra. De fick spela fotboll med en tennisboll och handboll med en fotboll. Det var jätteroligt att testa på andra varianter av olika bollsporter.

Ha en fin helg önskar

Lovisa och Yvonne

5-6:an Kokosnöten

Idag säger vi hejdå till Saga. Denna vecka är det hennes tur att bege sig hemåt mot Sverige igen. Vi önskar Saga och hennes familj en bra hemresa.

I måndags anslöt Ella sig till klassen, så vi har varit elva i klassen även denna vecka. Förra veckan var fylld av aktiviteter, men denna har följt schemat i lite större utsträckning. Alla elever har arbetat ambitiöst med alla sina ämnen. Studiemoralen är verkligen fortsatt hög i Kokosnöten.

I fredags åkte de flesta och besökte Lanta Animal Welfare. Detta är ett återkommande studiebesök som en del elever har varit med på flera gånger, och det är alltid lika uppskattat. LAW tar hand om hemlösa katter och hundar, steriliserar dem och försöker hitta nya hem till dem. Förutom att eleverna fascineras av detta arbete så tycker de att djuren är fantastiskt söta och mysiga. Återigen ett riktigt lyckat besök.

På fredagen samlades vi återigen i salan. Denna vecka var det Mangon som höll i samlingen. De var alla utklädda till färgglada indianer och sjöng den passande sången ”Tio indianer” på både svenska och engelska. Dessutom hade de rörelser till sången. Mycket bra! Veckan avslutades i vanlig ordning med den thailändska nationalsången. Vi klarade detta trots Sharons frånvaro.

Avslutningsvis önskar jag er alla en trevlig helg!

Magnus

5-6:an Papayan

Hej alla Papayor

Den här veckan är det dags att säga hej då till Lin-Lin. Eller kanske är det bättre att bara säga,vi syns?

Den här veckan har vi haft ett besök av prästen Erik. Han kommunicerade på ett väldigt fint sätt med eleverna om flyktingströmmen. Papayorna uppskattade prästens besök och tyckte att det var både intressant och lärorikt att få höra om kristendomens historia kring folkvandringar.

Vi har under veckan haft intressanta diskussioner om puberteten, källkritik, översatt engelska låtar till svenska och hur man skriver en argumenterande text. Med andra ord en härlig blandning av veckans lektionsinnehåll. Under veckan har vi också haft två besök av två föräldrar i klassrummet. Alltid trevligt med föräldrabesök.

På musiken har mina elever fått möjlighet att spela piano, en uppskattad lektion för alla i gruppen. Under veckans bildlektion har vi startat upp med att teckna varsin serie. Ska bli spännande att se deras slutresultat.

Önskar er en härlig helg.

Annelie

7-9:an Bananen

Denna vecka har varit en liten nystart i Bananen. Förra veckan åkte fem elever hem och den här veckan började Henrik och Zamuel. Vi har presenterat varandra, lärt känna varandra och på rasterna har eleverna spelat kort tillsammans. Philip har gjort praktik hela veckan, men även han har varit med på rasterna och lärt känna de nya eleverna.

Förutom detta har det varit en lugn skön vecka, då eleverna har fått mycket gjort på sina planeringar. I tisdags tittade vi på Lilla Aktuellt Skola., vilket vi gör varje vecka. Vi diskuterar aktuella samhällsfrågor och nyheter över jorden. Eleverna i Bananen älskar att diskutera. Klassen i Thailand är ett mycket bra forum för att motivera sin ståndpunkt och vara öppen för andras idéer. Det är otroligt utvecklande att testa detta.

I tisdags körde vi också ett kunskapsspel tillsammans. Det är roligt att skratta, samarbeta i lag och lära sig nya saker genom sällskapsspel. Det är mycket uppskattat bland eleverna, som verkar vara riktiga vinnarskallar.

På idrotten på fredagar är grupperna Bananen, Kokosnöten och Papayan tillsammans. Det blir roligare idrott, när det är en större grupp. Det går att göra flera lag i stafetter, lekar och spel osv. Det är också nyttigt att eleverna lär känna andra klasser på skolan också.

Fredagen avslutades med glass efter maten och till sist en stor salansamling. Mangon var utklädda till indianer och sjöng tio små indianer. Välbehövligt med helg. Hoppas alla vilar upp sig och är pigga och krya på måndag igen.

Trevlig helg!

Ullis