Vecka 6 2015

Förskolan Fjärilen

Den här veckan har vi besökt Butterfly Garden i små grupper. Vi fick med oss puppor som vi skall följa utvecklingen till fjärilar. Vi har två korgar ute på bänken med lock på som man kan lyfta upp och beskåda.

På idrotten hade vi röris som uppvärmning. Sedan lekte vi ballongleken, släpp en liten fjäril genom grinden, under hökens vingar och en förtrollad värld. Mitt i veckan på hela skolan sjunger fick vi se ett uppträdande från Geckon och Hajen. De hade haft en projektdag som handlade om att göra världen bättre.

Vi har fortsatt med vår pappersbatik med frukter och nu har alla barnen i gruppen skapat och tänkt kring vår plantering.  Vi har haft engelska och thai i veckan då vi sjungit om frukter. Vi fortsätter med hälsningsfraser och dialoger. Dramagruppen för de äldsta i gruppen är i full gång med övningar kring jaget och kommunikation.

Ha en trevlig helg!

Lill, Elin, Malin, Sharon och Sara

Förskoleklassen Mangon

Ännu en innehållsrik vecka på Lilla Svenska Skolan Lanta!

I tisdags besökte vi Animal Welfare där fick vi gosa med massor av söta katter och träffa fina hundar. Guiden berättade för oss vad katterna och hundarna varit med om och hur man tar hand om dom där. Barnen fick lämna sina donationer. Resten av veckan har barnen lekt djursjukhus i vårt lilla lekhus.

Vi har fått en tunna till skolan att samla gamla saronger, tidningar och annat som kan behövas på Animal Welfare. Så det går bra att ta med sig det om man har. På språksamlingarna har vi fortsatt med stavelser i ord och arbetat med bokstaven Ii. Alexandra har hållit i mattesamlingen denna veckan. Hon pratade med barnen om klockan, hel och halv timma. Sedan fick barnen arbeta med antalet nio.

Det var inte ” Hela skolan sjunger” denna vecka, utan Geckon och Hajen gjorde ett framträdande med temat hur man kan göra världen till en bättre plats. Ellinor berättade för barnen att dom skulle få gå i simskola och de blev jätteglada. Ni har fått separat lapp om det.

På fredagen sa vi hej då till Evelina och på måndag börjar tre nya barn på Mangon.

Tack för denna veckan och ha en bra helg!

Marion, Ellinor och Alexandra

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi besökt Lanta Animal Welfare. Det var väldigt varmt och svetten rann. Men vad gjorde det när det fanns så många ulliga och keliga katter att klappa. Tror allt att det var många av eleverna som gärna hade adopterat en hund eller katt.

Vårt tema ”rymden” startade vi med i tisdags. Vi började med att fråga eleverna vad de kände till om rymden. Oj, så imponerade vi blev att dessa små människor som går i första eller andra klass kunde så mycket. Hela whiteboardtavlan var full av en massa fakta som de redan kände till. Sedan skrev vi på tavlan vad de vill lära sig. En del ville forska om t.ex. den oändliga rymden, planeter, rymdfarkoster, månens baksida och stjärnor. Vårt rymdtema kommer att presenteras för er föräldrar när vår klass uppträder i salan fredag 20/2.

Nu är simundervisningen slut på Slow Down och vi tackar vår simlärare Ellinor för sitt engagemang och tålamod. Det var nöjda och glada elever som kom tillbaka till skolan efter simundervisningen.

Trevlig helg!

Lovisa och Bevylin

1-3:an Kobran

Nu har det gått ytterligare en fantastisk vecka i en fantastisk skola! Denna vecka har sex barn har lämnat oss och vi önskar dem lycka till i hemskolorna i Sverige. Det känns tomt på väggen i klassrummet då sju självporträtt nu har tagits ner av de ursprungliga tolv. Men nästa vecka kommer det upp sju nya porträtt eftersom sju nya elever startar.

Två grupper med fyra barn i varje har bakat smarriga morotskakor med Sofia på SlowDown.

Kobran har denna vecka haft ansvaret för måndags- och fredagssamlingen i Salan. När en klass ansvarar för samlingen så visar barnen också upp ett arbete av något slag. Kobran visade fina målningar och bjöd på en thailändsk sång och en rapp, allt på tema thailändska frukter. Den thailändska flaggan har hissats och halats av kobraelever.

Ha en trevlig helg!

Lena och Sofia

3-4:an Hajen

I måndags åkte hela Hajen tillsammans med Geckon och musiklärare Stine till svenska kyrkan och förberedde en överraskning för hela skolan. Varken jag eller Geckons lärare Karin fick veta vad de höll på att arbeta med. Det har varit ett väldigt hemlighetsmakeri under veckan och på onsdagen fick vi äntligen ta del av deras föreställning. Temat visade sig vara ”Skicka vidare” och syftet var att visa att alla människor kan hjälpa till att göra världen till en lite bättre plats att finnas på. Med hjälp av en helt magiskt fin sånguppvisning med fantastisk koreografi visade de att man genom små, små medel kan göra någon annan glad. Barnen visade att glädje sprider sig, smittar av sig och allt blir så mycket lättare. I varje fall var ingen av oss i publiken oberörd och alla fick vi oss en tankeställare!

Utöver detta glädjerus har vi även arbetat på i klassrummet. Just nu jobbar vi mycket med enskilda planeringar men alla arbetar med forntiden eller vikingatiden i SO. Vi har repeterat algoritmer i matten och gnuggar multiplikationstabellerna ordentligt. Parallellt med detta arbetar de flesta med Sverige på ett eller annat sätt. De flesta arbetar med näringarna, historian och namngeografin i Götaland.

Hela skolan sjöng för vår Rebecka som fyllde år i tisdags och även för andra som fyllt år under veckan, bland andra vår fina idrotts- och engelsklärare Jenny som fyllde 40 år i onsdags!

På söndag morgon får ni hålla utkik efter mig och 12 (!) andra ystra löpare, som skall flåsa runt ön i Koh Lanta Halvmaraton. Vi kan behöva all peppning vi kan få!!!

Linda 

3-4:an Geckon

Den här veckan började med ett heldagsprojekt tillsammans med Hajen och vår musiklärare Stine. Alla begav sig till kyrkan här på Klong dao med vår skolbuss. Dagens projekt handlade om temat ”Skicka vidare”. Genom att säga eller göra något snällt mot någon annan kan vi alla göra världen till en bättre plats. Det hela mynnade ut i en härlig sångföreställning som eleverna visade upp för resten av skolan och sina föräldrar på onsdagen.

På väggen i klassrummet samlar vi fakta om Thailand och den här veckan har vi gått igenom vår lista med ord som hör till islam. Eleverna var mycket duktiga på att förklara vad orden betyder, förklara orsaker och se samband.

Flera i klassen arbetar med solen och väder i NO och vi har pratat om vilken betydelse solen har för livet på jorden.

Den här veckan har vi i Geckon sagt hejdå till Edvin och Malou. De har blivit avtackande i salan med ett diplom, fått fina ord av sina klasskompisar och en CD med foton från tiden här.

Trevlig helg!

Karin

5-6:an Kokosnöten

Den magiska dörren har fortsatt och denna veckas uppgift var att skriva ett brev, där någon på andra sidan dörren bad om hjälp. Det var spännande att se hur elevernas fantasi ledde dem i olika riktningar.

Vi har under denna vecka, liksom förra och ända fram till v 11, hjälp av Frida, en jätteduktig VFU-student från Högskolan i Jönköping. Vi är jätteglada över detta i Kokosnöten.

På fredag morgon fick eleverna i Kokosnöten prova på Stand Up Paddling, SUP. Detta skedde under kunnig ledning på Slow Down och var ett annorlunda, spännande och uppskattat inslag i idrottsundervisningen.

På fredagens Sala-samling och tidigare under veckan avtackade vi Alice, Gottfrid och Elsa. Alltid sorgligt att skiljas från goda kamrater. Tack för en härlig vecka.

Trevlig helg!

Olof och Frida

5-6:an Papayan

Ännu en vecka har passerat i värmen. Lika bra att börja med veckans höjdpunkt som var i onsdags då vi fick prova på SUP (Stand Up Paddleboard) på Slow down. Det inbjöd till många skratt och balansprov. Efter ett tag fick papayorna riktig ordning på tekniken och paddlade runt bra.

På rasterna är det nästan uteslutande pingis som gäller för klassen och så har det egentligen varit sen vi började för fyra veckor sedan.

På lektionerna är det olika arbeten som gäller. Bl.a har några hunnit göra prov, laborerat i NO, mäta trafikflödet utanför skolan och redovisat med stapeldiagram och cirkeldiagram, räkna ut vad det kostar att flytta hemifrån samt mycket mer.

Trevlig helg!

Johan och Micke

7-9:an Bananen

Denna veckan har gått i flitens och glädjens tecken. Eleverna har haft kul tillsammans på fritiden och i skolan har de presterat bra.  Flera har haft prov i ämnen som matte och SO. Andra har fokuserat på allt från novellanalys till elektromagnetismens mysterier. Vi har diskuterat allt från kärnfysik till immunförsvaret. Ett par elever har laborerat kring koldioxidutveckling. Vilket tror du ger mest koldioxid, en blandning av jäst med socker, salt eller vetemjöl?

Vi har avtackat fyra kompisar, Olivia, Majken, Astrid och Engla! Vilka fina och träffsäkra positiva ord som vi fick glädjen att dela ut till dem från klasskamraterna på fredagens diplomering! Tack för en kreativ och fin tid!

Gabriella