Vecka 6 2014

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att måla färdigt våra akvarellmålningar av olika frukter. Nu har vi upptäckt många olika exotiska frukter, smakat på dem och satt ord på våra smaker.

På engelskan fortsatte vi med engelska fraser och fick lära oss olika färger. Vi fick en uppgift att fylla i olika färger på en bild. Sedan avslutade vi med en färgsång på engelska.

När vi hade idrott gjorde vi olika rörelsesagor för att sedan prova en ny rörisskiva. Vi fick lära oss nya rörelser då vi hade en magisk och osynlig boll. Sedan avslutade vi med rörelseleken kom alla mina fjärilar.

Mitt i veckan städade vi gården. Vi sorterade material och sopade lilla huset och gjorde fint i vår restaurang där vi ofta leker. Alla fjärilsbarn var mycket nöjda över resultatet. Vi vill värna om vår lekmiljö!

Vi hade hela skolan sjunger mitt i veckan då vi sjöng till gitarr och ukulelespel. Vi gjorde klapprörelser till vår kärlekssång om Koh Lanta. Det blev ringdans och sång till härliga musiktoner.

Vi avslutade veckan med vår uppgift till boken ”en bok till alla” då vi samarbetar med svenska kyrkan. Vi illustrerade till orden om ögats ljus.

Ha en trevlig helg!

Lill, Sharon och Elin

 

Förskoleklassen Mangon

Hej alla föräldrar, februari månad, tänk va bra vi har det! Fast barnen pratar om att de har hemlängtan ibland faktiskt. Längtar efter snön, säger dom.

Denna veckan har Wilma varit veckans hjälpreda. I onsdags sa vi hej då till Nina och idag var det dags att säga hej då till Wilma.

På måndag börjar en flicka som heter Sienna hos oss.

På  samlingen i måndags skulle barnen säga så många saker dom kunde som var:

Röda, tunga, lätta, små, fyrkantiga. Detta för att träna ord och begrepp i språket.

Tisdagens gympa blev en utflykt till Animal Welfare istället. Där berättade Maureen om vad Animal Welfare gör, vi fick träffa katter och hundar. Väldigt uppskattat. Eftersom det är en organisation som lever på donationer går det bra att komma med ett litet bidrag i efterskott, så överlämnar vi det.

I onsdags pratade vi hur en bra kompis är och gör. På e-m hade vi hela skolan sjunger.

Mattesamlingen i igår ägnade vi åt att leta efter kvadrater, rektanglar, trianglar, cirklar, smala och tjocka saker utomhus. Efter det fick barnen arbeta med addition, subtraktion och olika mönster.

I fredags blev det mera språksamling, vi lyssnade efter vilka ord som började på samma ljud. Ex. krita, kort och pärla. Barnen är duktiga på detta, har verkligen förstått, känns det som.. Vi arbetade också med bokstaven D.

Som vanligt avslutade vi veckan i Salan. Denna veckan var det Geckons tur att hålla i det. Det gjorde dom jättebra!

Trevlig helg alla!

Marion och Jennie

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi haft något extra ovanligt, nämligen en tsunamiövning. När larmet kom samlades alla klasser utanför sina klassrum. Alla elever räknades in av Kattis, vår rektor. Sedan gick vi på led i 15 minuter till vi kom till det område vi skulle samlas på. En gång var vi tvungna att gå över den trafikerade gatan. Då stoppade polisen alla fordon så alla elever, 100st plus lärare kunde ta sig över gatan.

Barnkonventionen har vi som vanligt arbetat med. Veckans artikel handlade om att alla barn ska må bra. De ska kunna gå i skola, få mat och ha någonstans att bo. Kan inte föräldrarna ordna det så ska staten hjälpa till. På sångsamlingen sjöng vi flera av barnkonventionens låtar.

På bilden gjorde vi frukttavlor. Först så ritade eleverna en frukt med pastellkritor på ett vitt papper. Sedan målade de med vattenfärger över hela pappret. Till sist knycklade de till sina tavlor så det en liten boll. Bollen vecklades ut och vips det blev oerhört vackra tavlor.

Idrott har vi också haft, den här gången var det tre stationer som eleverna fick pröva på som vollyboll, kulstötning och badminton.

Nu har vi idrott med ”Geckon” vilket känns jätteroligt. Det blir mer dynamik i gruppen när man är flera.

De elever som går i år 2 har fått en skrivuppgift som kommer att ta några veckor att göra klar. De ska sätta sig in att bo i ett höghus tillsammans med en massa grannar. Först ska de skriva om sig själva, om de har någon familj och hur det ser ut hos dem. Sedan kommer de att skriva om grannarna och om hur de bor. Kanske finns det någon granne som de gillar extra mycket och ev. någon granne de är rädda för. Det kändes som att de tyckte att det var en rolig uppgift att göra för genast kom fantasin och glädjen för att skapa sin alldeles egna familj.

Lovisa 

1-3:an Geckon

På vår gemensamma lektion i måndags med Fjärilen hade vi massage i salan. Vi hade en lugn, skön och avkopplande stund till Enyas musik. Alla barn var verkligen duktiga både på att ge och ta emot massage.

Tisdag morgon var det idrott  på stranden. Vi provade på att spela badminton och vollyboll, och även att stöta kula. På engelskan har vi lärt oss olika verb och veckans dagar. Många jobbar också med sina planeringar hemifrån. Eleverna är jätteintresserade av att lära sig Thai, de har en egen skrivbok där de skriver av ord, fraser och sånger som de lär sig.

I onsdags var vi på studiebesök hos Animal Welfare, ett djursjukhus här på ön. Det tar emot främst skadade katter och hundar. Studiebesöket var uppskattat bland barnen, det bästa var nog alla söta katter.

Tsunamiövning hade hela skolan i torsdags eftermiddag. Alla klasser ställde upp utanför sina klassrum, sedan gick vi på rad till moskén som ligger en bit bort. Allt fungerade kanonbra.

Idag (fredag) var det Geckon som stod för uppträdandet i salan. Mycket publik, så det var förstås lite pirrigt. Vi gjorde en show med ”TV Lanta”. Programmen som ingick var, ”Bonde söker fru”, ”Geckohörnan” där vår rektor intervjuades, reklam för schampot ”Blomman”, sportnytt med thaiboxning och ”Allsång i Salan”. Vi sjöng ”Thailand i mitt hjärta”, barnen hade hittat på egen text tillsammans med Mattias på musiken.  Alla barn i Geckon gjorde en fantastisk insats och var jätteduktiga.

Idag slutade Julian hos oss. Hoppas han får några riktigt härliga veckor innan han åker hem till Sverige.  Nästa vecka börjar en ny pojke som heter Alvin hos oss. Vi hälsar honom välkommen.

Maria

 

3-4:an Hajen

I tisdags bakade Hajen för sista gången. Det blev väldigt goda chokladmuffins som alla eleverna tyckte om. Det var också väldigt populärt och gott att skrapa ur den goda smeten från skålarna. Vi fick också möjlighet att se hur det går till när man river kokos från en kokosnöt i en speciell maskin. Kul och intressant tyckte eleverna.

Den stora händelsen denna vecka var naturligtvis Tsunamiövningen. I torsdags 12.45 ringde det i klockan, alla grupper ställdes upp och räknades utanför klassrummet. Polis och ambulans fanns på plats. Polisen eskorterade oss och stängde av trafiken så att vi kunde komma över vägen lugnt och sansat. Hela skolan samlades i Moskén och eleverna räknades åter igen. Vi var alla mycket nöjda med övningen och det tog inte många minuter innan alla elever hade lämnat skolan.

Vi har fortsatt att arbeta med ordklasserna tillsammans. Den här veckan har vi pratat och arbetat med att beskriva människor på olika sätt. Vi har även komparerat adjektiv. Nu har vi arbetat med substantiv, adjektiv och verb i några veckor. Nu kommer vi att skriva och försöka få in mer adjektiv i person- och miljöbeskrivningar.

Trevlig helg!

Elisabeth

 

4-6:an Kobran

Hej på er!

Vi har haft en riktigt bra vecka i Kobran. Det verkar som stämningen är god och alla har någon att umgås med på rasterna och det är mycket gott prat när vi äter tillsammans.

I måndags arbetade vi med mattekulringar i grupper. Bra att diskutera och samtala kring matematik och inte bara ”räkna på” själv. Vi körde en omgång av Grymma galten och stämningen var hög!

I tisdags åkte vi och besökte Animal Welfare. Det blev lite hastigt på men var mycket trevligt. Vi fick en guidad rundtur bland katter och hundar och vi fick klappa och gosa med några av de 40 katterna som har sitt hem där. Det blev också ett gyllene tillfälle att lyssna på och förstå engelska och några tog modet till sig och ställde frågor. Som ni säkert känner till lever Animal Welfare med hjälp av donationer från besökare. Är det någon som i efterhand vill skänka ett bidrag till dem samlar vi gärna in och åker bort med det.

På bilden har vi illustrerat den bibeltexten som vi fått av prästen Maria. När alla är klara ska vi välja ut en som ska finnas med i boken, resten hamnar på utställningen.

I onsdags arbetade vi på med våra planeringar, en grupp hade syslöjd och sist på dagen var det dags för klassråd. Vi pratade om maten vi får till lunch och det kom upp önskemål om klassens dag.

På idrottslektioner var det friidrott. Eleverna hoppade längd och höjd, stötte kula samt sprang 60 häck. Senare under dagen blev det tsunamiövning. Alla ställde upp snabbt utanför klassbungalown och sen traskade vi till vår uppsamlingsplats, moskén. Polisen stoppade trafiken så vi kunde ta oss över vägen. Alla skötte sig jätte-bra!

I fredags sa vi hejdå till våra klasskompisar William & Ida. Geckon höll i TV-Lanta i Salan. Det var riktigt kul!

En vecka går fort!

Ha en härlig helg!

Bodil

 

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har eleverna jobbat mycket ambitiöst för att hinna med sina planeringar hemifrån. I engelska har eleverna haft glosförhör och sedan så har de skrivit om utflykten till Animal Lanta Welfare. Några elever har gjort tester i franska och engelska. Under svenskapassen har några elever tränat på gamla nationella prov, det kändes bra. De har även arbetat med ordklasser och förberedelser inför att hålla ett tal.

På so-lektionerna har eleverna arbetat med vasatiden, stormaktstiden och judendomen. Det har även arbetats med Sveriges georafi och Thailands frukter. Även denna vecka så har vi tittat på Lilla Aktuellt men denna vecka blev det måndag istället för på fredag.

I tisdags var vi på besök hos Animal Lanta Welfare, ett ställe för hemlösa och sjuka katter och hundar. Vi fick gå en rundtur där och det var roligt att få ta del av hur de arbetar med djuren.

På idrotten denna vecka har eleverna haft zumba och teori. Zumban var rolig och utmanande. Vi blev svettiga! På teorin pratade vi om kost och varför det är så viktigt att äta rätt.

I torsdags hade vi tsunamiövning på skolan. Vi fick gå till Mosken som är den samlingsplats som vi ska samlas på vid tsunamivarning. Det kändes riktigt bra att veta var vi ska ta vägen och hur vi ska förhålla oss när det väl gäller.

En riktigt härlig helg önskar vi er alla!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

Härlig med en ny vecka och roliga och intensiva skoldagar. Vi har under vecka haft en tsunamiövning, det gick väldigt bra. Eleverna var lugna (även pedagogerna) och vi kom iväg lugnt och fint på mindre än tre minuter. Vi promenerade bort till moskén som är vår samlingsplats vid ett ev. tsunamilarm med poliseskort. Många thailändare var nyfikna och vi fick stor uppmärksamhet. När jag senare (Annelie) var till ett apotek på väg hem från jobbet, var personalen där de så glada och nyfikna och ville fråga mig om det gått bra.

Vi har den veckan planerat lite för kommande veckas, klassens dag. Detta får ni läsa mer om vid nästa veckobrev. Vi har även haft ett klassråd och ett elevråd där de bl a har getts förslag på nya spännande maträtter som kan tänkas läggas till våra skolluncher.

I engelskan och moderna språk den här veckan har eleverna jobbat mycket flitigt för att hinna med sina planeringar hemifrån. Vi har också jobbat med muntliga uppgifter. I moderna språk har de dessutom jobbat med skriftliga.

I svenska denna vecka har eleverna arbetat med följande områden, krönikor, ordklasser, läsförståelse med frågor att besvara och att skriva reportage. De har arbetat mycket ambitiöst och det är roligt att se att de fortfarande är lika studiemotiverade. I so har vi bland annat arbetat med världsreligioner, världskrig och etik och moral. På bilden har det ritats djur, båtar, stilleben och några har arbetat med sina bildspel om Thailand.

I no: har vi flera elever som arbetar med periodiska systemet och hur en atom är uppbyggd, de är riktigt duktiga. Andra elever har satt sig in hur en rullstolfungerar, vilka bakomliggande orsaker ligger bakom dess utveckling? Hur fungera den? Finns det några fördelar med den snabbt växande tekniska framfarten? I matten har det skrivits prov och skickats in uppgifter till Sofia Distans.

Eleverna börjar bli riktigt duktiga på att spela gitarr och det är en mysig stund för eleverna inne på musiken. Idrotten var ett riktigt härligt inslag, utöver teoripasset så dansades de zumba. De såg himla roligt ut och jag (Annelie) tog även några skutt……

Annelie, Lena, Pia och Malin