Vecka 6 2013

Förskolan Fjärilen

Det har slutat två elever på Fjärilen denna vecka. Det känns alltid lite sorgligt när man ska ta farväl av någon som vi har lärt känna och haft roligt med. Vi kommer att sakna dem, men man vet aldrig kanske ses vi någon gång igen.

Även denna vecka har vi fortsatt att prata om bokstäver denna gång tittade vi lite närmare på B. Vi gjorde en hylla till alla saker som började på B och fortsatte arbeta med vår bokstavsbok. Vår bildlärare Linda kom in till oss på tisdagen med en stor trolldeg och då passade det bra att fortsätta med bokstäver. Barnen skapade bullar, bananer och bilar, många saker som började på B. Nu får de ligga på tork till nästa vecka då vi ska måla dem med färg.

På onsdagen var vi i salan och hade både lek och rörelse. Vi startade med röris som uppvärmning sedan fortsatte vi med musikstopp. Barnen fick röra sig till musik och när musiken slutade spela fick man hitta en kompis och ställa sig ex. rygg mot rygg eller fot mot fot. Vi lekte också en lek som heter alla ekorrar byter bon. Hela passet avslutades med en skön stunds avslappning innan det var dags att svalka av sig i vattenslangen.

Draken Berta kom inflygandes till Fjärilen för att experimentera med oss och prata om luft. Barnen tycker det är spännande när Berta kommer. I torsdags hade hon med sig flera plastpåsar och hon undrade om barnen kunde fånga luft i dem. Visst kunde de, det blev full aktivitet i rummet. Berta undrade också om man kunde blåsa upp en ballong i en plastflaska och om det var någon skillnad om man gjorde hål i flaskan. Efter experimenten visade Berta oss ett trolleritrick där hon förvandlade en järnkula till en pingisboll! Barnen gav henne en stor applåd för detta.

På torsdagseftermiddagen bjöds det på konst i salan. Barn och föräldrar kunde mingla omkring i salan och titta på alla fina konstverk som eleverna på skolan gjort. Det var mycket uppskattat!

Veckans avslutning i salan höll eleverna från 7-9an bananen i. De bjöd på en talangjakt där man kunde vinna den gyllene bananen. Det var många fina uppträden och en jury såklart. Eleverna är fantastiskt duktiga det är verkligen en förmån att få se på något uppträde varje fredag. Nästa fredag är det Fjärilens tur och det ser vi fram emot.

Trevlig helg önskar
Maritha, Sharon och Alida

 

Förskoleklassen Mangon

En fin och lärorik vecka har vi haft tillsammans. På förra veckans utflykt besökte vi en thailändsk skola. Det var spännande att få titta in i sexåringarnas klassrum och se hur annorlunda det var där, barnen hade skoluniform, och vi såg att deras bokstäver är helt olika våra. Efter det besökte vi Mangrove träsket och vi fick se, krabbor med fantastiska färger på klorna, och en apa som var väldigt närgången, Vi blev guidade mot fiskodlingen och där fick vi se många annorlunda och roliga fiskar.

Sist men inte minst besökte vi Lanta Green Farm. Där fick vi lära oss att de höga palmerna används när man framställer kokosmjölk och ur de låga palmerna kokosvatten. Vi fick se, känna på och ibland smaka på olika grönsaker och frukter. Vår guid . Adam, visade oss också tre paddor som låg och tryckte tätt ihop i en uttorkad brunn.

På slutet av vårt besök bjöd guiden på en härlig dryck, färgen på den var blålila och själva drycken smakade lite som blåbärsdryck. Dessutom fick vi med oss en hel del olika grönsaker, bland annat en stor grön gurka som man kan göra en god soppa av. Vi skänkte den till vår snälla städerska Haliya som blev riktigt glad. På fredagen fick mangobarnen integreras med ettor och tvåor eftersom jag var ledig. Jag tror att alla tyckte det var spännande och roligt!

Nytt på tisdagar är att vi nu fortsättningsvis kommer att ha bild med Linda (vår nya bildlärare på skolan.) Välkommen Linda! I tisdags fick vi jobba med att göra olika djur och växter i trolldeg till vår djungel. Nu ligger alla djuren på tork för att senare målas.

På torsdagssamlingen fick vi anledning att prata om sorg. En kär hund hade blivit i ihjälbiten på stranden. Detta väckte mycket starka känslor hos barnen. Många ville berätta om personer, husdjur mm som de saknar. Vi läste en bok om herr Muffin som handlar om sorg. Barnen ritade en bild som handlade om saknad. Barnen konstaterade att Rambo som hunden hette, har det nog bra i sin hundhimmel nu, och han har fått träffa många små hundkompisar och där får han hur mycket hundben som helst.

På samlingen gjorde vår Filippa en liten presentation av sin resa till Malaysia och Borneo med powerpoint. Vi fick lära oss om näsapor och boaormar. Vi fick också veta att det fanns krokodiler i vattnet. Filippa berättade hur människorna värnar om naturen, hur man hjälper djuren. Man hade bland annat byggt en bro till aporna, så att de skulle ta sig över vattnet säkert. Tack Filippa det gjorde du toppenbra! På eftermiddagen kom Agneta från 1-2:an Snäckan och sjöng med oss. Tänk så många härliga sånger som vi får lära oss av henne.

Förra veckan tog vi farväl av Ida som gick sin sista dag här i fredags och ska resa hem till Sverige. Vi saknar henne mycket redan, men tänker på att hon längtat till att få komma hem till snö och skidåkning och vi hoppas att hon får det härligt därhemma. Denna vecka har vi tagit farväl av Julian. även han kommer att fattas oss förstås, men vi hoppas att även han får det roligt med kompisarna i snön när hon kommer hem.

På måndag börjar tre nya barn på mangon! Välkommen: Måns, Noah och Nova!

Trevlig helg!
Yvonne

 

1-2:an Snäckan

Oj, oj så mycket man hinner på en vecka! Vi rivstartade på måndagen med att skriva i våra dagböcker om vad vi gjort i helgen. Sedan läste vi våra 10 minuter i varierande böcker. Sidorna räknade vi ihop och vi har nu kommit upp i 3323 sidor.

Målet är 4000 sidor. Alla undrar vad det ska bli för ett kalas när vi nått dit, men det är naturligtvis hemligt.

På tisdagen hade vi idrott på stranden. En elev, Maja, höll i denna lektion. Vi började med krabbfotboll. Det var jättejobbigt att utföra med barnen klarade detta bra. Därefter blev det en klädstafett samt en lek som hette Bacillen. Alla hade hjärtans roligt och eftersom barnen var väldigt sandiga så fick det bli ett hastigt dopp i havet denna gång. Alla sköter sig exemplariskt och går direkt upp vid tillsägelse. ( -Sist upp får en puss är mycket effektivt att säga till barnen!)

Slöjden fick utgå denna dag och då passade vi på att limma våra böcker. Hela klassen hade sedan slöjd på torsdagen då barnen ritade och skrev på en T-shirt till Anita.

På tisdagen hade även barnen engelska och Thai som vanligt.

Under onsdagen arbetade vi med svenska och matte i olika läroböcker. Barnen har ju sina planeringsschema att arbeta efter.

Våra fina böcker där vi ska samla fakta om Thailand blev klara och vi gjorde tillsammans första sidan . Där skrev och ritade barnen om Thailands kung Bhumibol.

På fredagen träffades vi i kyrkans lokaler där sångpedagogen Emmy hade en mycket uppskattad sånglektion med oss. Flera nya sånger lärdes in och det lät mycket bra.

Fredagsavslutningen var trevlig som vanligt och många elever fick även sina medaljer då de nu lämnar oss.

Tack för denna veckan!
Berit och Agneta

 

1-3:an Geckon

Det här var Lova och Teddes sista vecka hos oss. Vi önskar Lova och Tedde lycka till och hoppas att vi kommer att ses igen!

På måndag börjar två nya elever i klassen. Det är Flora och Jack som vi hoppas ska trivas här hos oss. Välkomna!

Den här veckan har vi jobbat med klockan och bland annat försökt uppskatta hur lång en minut är. Alla fick blunda och räcka upp handen när de trodde att det hade gått exakt en minut. Någon klarade det på sekunden!

Under lektionspassen har vi lagt mycket tid på elevernas individuella planeringar och alla är otroligt ambitiösa och tar ansvar för det arbete som de har fått med sig hemifrån.

På idrotten hade Maja i åk 8 planerat lektionen som innehöll allt. Uppvärmningen var krabbfotboll vilket passade utmärkt på stranden. Sen var det olika stafetter och roligast var nog när man skulle sätta på sig en hatt, byxor, jumper och en handväska. Därefter lekte  de en lek som kallas bacillen. Det var ett roligt men svettigt lektionspass och alla som ville fick doppa sig en kort stund i havet och det var väldigt skönt, tyckte många!

Vi har vägt olika föremål och kommit fram till att ett stort föremål kan väga mindre än ett liten föremål. I små grupper fick eleverna rangordna  sju olika föremål och placera dessa i rätt ordning från det lättaste till det tyngsta. Föremålen placerades  även i alfabetisk ordning och i storleksordning. Vi har även använt en balansbräda och byggt höga torn med kaplastavar. Bygger man lite snett rasar tornet och vad kan det bero på? Vi spenderade en lektion till att bygga en stad av tandpetare och ärter. Det blev en spännande stad som beskådades på torsdagens vernissage i salan.Även elevernas konstverk med tillhörande dikter/ramsor visades upp för föräldrar och syskon under vernissagen. Det bjöds på tilltugg och det kändes förstås kul att så många kom och tittade.

I fredags var vi i svenska kyrkans lokaler och träffade en sångpedagog. Temat för samlingen var filmmusik från barnfilmer. Det var många barn där eftersom elever från den andra svenska skolan på Koh Lanta var där samtidigt. Det var förstås härligt att sjunga tillsammans. Vi blev bjudna på fika, kanelbullar och juice. MUMS!

Jag hoppas att alla får en trevlig helg!
Karin

 

3-4:an Hajen

Nu har Ida och Tilly gjort sin sista skolvecka på Koh Lanta för den här gången. Vi kommer att sakna dem och önskar båda lycka till hemma i Sverige!

I Hajen startar vi varje dag med att eleverna läser tyst i sina böcker. Det är en riktigt mysig stund. När en elev har läst färdigt en bok får vi också höra en bokredovisning som eleven förberett noga.

Vi har pratat om månaden januari och jämfört hur det är i Sverige och Thailand. Sedan fick eleverna göra ett månadsblad. Treorna skriver en vers om månaden och fyrorna hittar på en engelsk text som passar. Dessutom ska man rita en fin bild.

Vi har fortsatt med ämnet teknik. Nu var det dags för eleverna att på en begränsad tid, i grupp bygga ett så högt torn som möjligt. Man fick endast använda sugrör och häftmassa. Det var förstås viktigt att man samarbetade! När tiden var slut kunde vi konstatera att två torn gick från golv till tak och ett torn klarade inte att stå för sig själv. Men vilken härlig kreativitet vi fick se prov på!

Maja från 7-9:an hade till uppgift att leda en idrottslektion. Eleverna fick göra olika lekar som klädstafett och krabbfotboll. Det var trötta, glada och sandiga elever som fick ta ett dopp i havet efter lektionen!

I temat svenska visdiktare hade nu turen kommit till Alf Hambe och visan ”Gröne greven”. Vi sjöng också några roliga visor av Lennart Hellsing bland annat ”Det var så roligt jag måste skratta” och ”Äppelpaj”.

Hela skolan sjunger är en härlig stund med sångglada barn! Förutom att vi sjöng gamla favoriter stod en ny danslek på programmet.

På bildlektionen fick eleverna träna på att tona i blyerts på olika sätt och få fram en gråskala. Det var inte så lätt men träning ger färdighet…

Torsdag eftermiddag var det vernissage på skolan. Klasserna ställde ut fina bilder som de hade gjort enskilt och i grupp. Det fanns också dikter som var inspirerade av bilderna. Så trevligt det var att mingla runt bland elever och föräldrar med lite tilltugg i handen!

På fredagen besökte vi svenska kyrkan för en sångförmiddag. Det var Emmy, sångpedagog från Sverige, som mycket inspirerande lärde våra elever roliga sånger och sånglekar. Ett uppskattat inslag var också fikastunden med juice och kanelbulle!

Nu ska det bli härligt med helg. Hoppas att den blir bra för alla!
Birgit

 

4-6:an Kobran

Sista veckan med delar av det här gänget. Jag har sagt det förut: Kan man få vara både glad och ledsen på samma gång? Glad för att vi har träffats, ledsen för att vi ska skiljas. Som det står i visan: ” Kringel, krångel kråkas, roligt att få råkas. Kringel, krångel villjas, synd att vi ska skiljas.”

Det har varit fem härliga veckor med härliga 11 barn. Det är så roligt att möta alla glada ansikten varje dag, så skönt att alla har trivts så gott här. Så gott med glass!

Tack alla!

Och vi som är kvar och de nya som kommer, vi ska såklart fortsätta att ha det bra tillsammans. Vi ska jobba med våra fantasy-berättelser så att de blir så bra som det bara går på alla sätten; innehåll, stavning, grammatik, interpunktion, styckesindelning och så vidare…

Och vi ska fortsätta att sjunga och göra roliga och sorgliga dikter och vacker konst och räkna svåra och lätta tal och räkna sidor som vi läst tyst och göra experiment och spela fotboll och skoja och OSÖKT komma att tänka på allt möjligt och… äta glass. För glass, det är gott!

P.S

Jag vet att man inte får börja en mening med ”Och” och jag vet att för många ”och” i samma mening kan vara störande. Men ibland får man göra så i alla fall, bara man är medveten om att man gör det och att man använder det som ett stilmedel!

Trevlig helg allihop. Vi syns på måndag.
Mårten

 

5-6:an Kokosnöten

Denna vecka var det dags att återgå till vanligt skolarbete efter avbrottet med drama. Eleverna har arbetat bra med sina planeringar och fått mycket gjort. Jag vill också passa på att hälsa Klas, min lärarstudent, välkommen. Klas ska vara både hos oss och i 7-9:an, då han ska bli gymnasielärare i svenska och historia. Han kommer att vara här hos oss i fem veckor och jag hoppas att han kommer att trivas.

I tisdags fick vi ett trevligt avbrott från skolarbetet. Det var dags för utflykt och vi inledde med ett besök på Green Farm där vi fick se allt från pepparträd till olika sorters gurkor. Det var mycket intressant! Guiden visade oss gummiplantage och eleverna fick känna på gummit. Efter detta bar det av till mangroveträsket där vi såg både vinkarkrabbor och enorma fiskar. Utflykten avslutades på en thailändsk skola där vi fick träffa en klass med fyror. De var mycket glada över att se oss och det blev många foton tagna!

Veckans grammatiska moment i engelska var do-omskrivning. Vi började med att repetera verbet do och gick sedan vidare till vad som hände när man satte in ett inte i meningen. Det var lite klurigt att få kläm på, men alla lyckades till slut.

I torsdags var det vernissage. Både barn och föräldrar deltog. Skolan bjöd på lite dricka och tilltugg och tillställningen var mycket uppskattad!

Denna vecka har vi pratat om inrikesartiklar och hur man gör då man skriver en sådan. På svenskan i fredags pratade vi även om vilka olika tempusformer som hör ihop i en text. Vi har samlat bilder från utflykten och dessa kommer att användas i artiklarna vi ska skriva nästa vecka.

Idrotten på fredagen gick i orienteringens tecken. Det var både jobbigt och varmt, men det som eleverna pratade mest om var den lilla gröna trädormen de hade sett på vägen.

Veckan avslutades med en trevlig samling där både föräldrar och elever deltog.

Tack för en trevlig vecka och vila upp er ordentligt under helgen!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Tiden går fort när man har roligt! Vi tycker att tiden går så fort nu. Denna vecka är det som sagt dags för sex elever att sluta på Lilla svenska skolan. Vi tycker att det är tråkigt eftersom det har fungerat så bra i gruppen och alla är precis lagom ”varma i kläderna ”nu.

I måndags åkte vi till Thung Yee Peng på östsidan av Koh Lanta. Först besökte vi Lanta Green Farm där vi fick lära oss mer om thailändska växter och frukter. Vi fick även provsmaka många grönsaker som används i det thailändska köket. Därefter besökte vi mangroveträsket med tillhörande fiskodling. Utifrån det har vi diskuterat hållbar utveckling. Som avslutning på utflykten stannade vi till på den lokala låg- och mellanstadieskolan och det var riktigt roligt. De thailändska barnen var blyga till en början men det tog inte lång stund innan de gick hand i hand med våra elever. Det blev även lite fotboll och volleyboll tillsammans innan det var dags för oss att åka tillbaka.

Eftersom klassen ska ansvara för fredagsavslutningen den här veckan har eleverna fått tid att träna på sitt uppträdande. I övrigt har det varit en hel del prov och arbeten som ska göras färdigt innan eleverna slutar här och återvänder till Sverige. På idrotten hade eleverna orientering med matteinslag på stranden. De fick arbeta i par för att ta sig fram med hjälp av karta i den varma sanden.  Att sedan få avsluta idrottspasset i det underbart varma och sköna havet var en härlig avslutning.

Sist men inte minst var det dags för veckans avslutning. Eleverna genomförde en talangtävling typ ”Idol” och programledare var Daniella. Simon, Hanna och Aleks var i juryn. Övriga framförde olika nummer såsom rapp, skönsång och poijs. Vinnare av den gyllene bananen blev Maja. Det blev mycket lyckat och eleverna fick stående ovationer.

Vi vill tacka alla härliga elever för de här veckorna och på måndag hälsas nya elever välkomna till oss.

Vi ses på måndag igen!
Maria och Clas