Vecka 6 2012

Förskolan Fjärilen

Denna vecka hälsar vi vår VFU-elev Nina Jakobsson, från Luleå Universitet, välkommen. Hon ska vara hos oss på Fjärilen i 5 veckor och vi hoppas och tror att det kommer att bli intressanta och lärorika veckor!

Vi har fortsatt att prata former även denna vecka och letat efter dem i vår närmiljö. Vi upptäckte dem nästan överallt bara vi tittade medvetet omkring oss; häftigt!

När vi hade thai denna vecka fick vi lära oss vad färgerna heter på thailändska och hur vi bl. a säger ”Vill inte ha” och ”Vill ha”. Lite repetition från förra passet om djur, sitta, stå etc. blev det också. Det märks på barnen att de tycker det är spännande att lära sig ett nytt språk. De är mycket uppmärksamma och försöker verkligen att uttala orden så gott de kan!

Förra terminen var vi som var här då till grannön, Lanta Noi, och planterade ris. Denna vecka kom några thailändska kvinnor hit till skolan och visade hur man ”tröskar” riset på ett hantverksmässigt vis. De som ville fick även möjligheten att prova på att t ex stampa och gnida runt fötterna i risvipporna tills axet runt omkring riskornet lossnade. Det var både kul och intressant att se och prova på!

Språkövningar har vi också haft. Vi gjorde ”Gumman som städade munnen”, ”Munnen som inte ville vakna” och lite käk- och tunggymnastik med utarbetat nonsensljud. Det tyckte barnen var roligt och det fnittrades lite emellanåt.

Till stranden har vi gått även denna vecka och där grävde vi tillsammans djupa gropar i sanden och tunnlar dem emellan. Barnen tyckte det var spännande att se om sandbron över tunnlarna skulle hålla och när den till slut rasade blev det både jubel och missljud. Det var engagemang! Några barn och vuxna badade också i havet och hade en rolig lekstund där. Vi byttes om att vara hajar och sjöodjur, simmade och mötte vågorna med glada miner!

Majas alfabetssånger är barnen nu jätteduktiga på att sjunga! De kan sångerna för A, J, M, N riktigt bra och vi fortsätter att träna på R, S och T. Det känns härligt att de själva tycker det är så roligt att lära in dessa alfabetssånger; initialbokstäverna på barnens namn!

På dramapasset fick barnen prova på att vara stora, starka, små, rädda, glada ledsna osv, därefter blev det en rörelsesaga där barnen var delaktiga hela tiden med passande rörelser; roligt!

Lekt har vi förstås gjort varje dag; ibland fritt andra gånger organiserat. Det är roligt, samtidigt som barnen får till sig massor av livskunskap!

Trevlig helg!
önskar Kristina, Sharon och Nina

 

Förskoleklassen Mangon

Anna Enbom heter vår nya lärarkandidat som ska vara hos oss och göra sin VFU i 5 veckor. Hon studerar till förskollärare i Luleå. Det ska bli så trevligt att ha henne hos oss!

Barnen har på eget initiativ gjort om vår fingerramsa, om trollet, till en massagesaga. Barnen turades om att ge varandra massage och det fungerade mycket bra!

I höstas fick de barn som var på skolan åka iväg och planterade ris på ett fält. Nu var riset skördat och vi fick vara med och tröska och skala riset! Alla som ville fick vara med och göra olika moment bland annat så fick vi prova att skala riset genom att stöta med två stora trästockar i en stor trämortel.

Vi fortsatte att använda våra tärningar och addera två tal och fylla i en tabell för att se vilket tal som förekom oftast. Barnen arbetade två och två.

Idrotten var som vanligt på stranden, efter uppvärmning fortsatte vi att öva att kasta och fånga boll. Vattenballongerna var mycket roliga att kasta till varandra! Efter det så blev det bad!

Vi lyssnar och övar på vad olika ord börjar på för bokstav och barnen turas om att skriva små enkla tal med addition.

I Thailandsboken har vi gjort jämförelsen med vad en glass kostar här och en lika stor glass kostar i Sverige. Som tur är för oss så är den väldigt billig i Thailand! Salor är ju en speciell företeelse här så alla barn har ritat av en av skolans salor.

Då Albin hade ett tryck av en larv på sin tröja så passade det bra att läsa den engelska sagan: The very hungry caterpillar!

Jamie och Rebecca fyller 7 år i helgen så vi passade på att gratulera dem. Det blev ett stort kalas! Den här veckan är Ruths sista vecka så vi pysslade om henne lite extra. Vi hoppas att hon får det riktigt bra i sin ”gamla” skola!

Trevlig helg önskar Inger, Anna och alla Mangobarn

 

1-2:an Snäckan

Veckans två första dagar vikarierade Agneta som jobbat på Lilla Svenska Skolan förut och det hade fungerat alldeles utmärkt. Agneta är bra på att spela keybord och då fick snäckanbarnen en extra bonus, ett musikpass. De fick även en bildlektion och skapade då ”härliga gubbar” detta för att lära sig hur proportionerna ska vara på kroppen.

Våra små fågelungar som vi har följt sedan äggstadiet har nu börjat träna på att flyga och vi tar så smått avsked av dem. Detta gjorde vi även med Elsa och Calle i fredags, som tråkigt nog för oss, åker tillbaka till sina skolor i Sverige.

Skolarbetet
I matematik har alla varit med på genomgången av 4:ans multiplikationstabell och därutöver arbetat utefter sina individuella beting. De har också arbetat med” Flygande mattan” två och två, det har varit väldigt uppskattat.

I svenska skrev alla klart sina berättelser, läste upp dem och gav varandra synpunkter på vad som var bra och något att förbättra. Det är fantastiskt att få vara med i denna process och höra barnen läsa med intonation, inta olika röstroller och framförallt lyssna på dessa fantasifulla historier. Vi, skrev även ner ord med sk-början samt arbetade med egna arbetsböcker.

I SO/NO har vi jobbat vi med vattnets kretslopp, rymden, thailandsboken och frukter som växer här samt inledningen till människans utveckling, Lucy.

Idrottspasset på stranden började med sedvanlig uppvärmning sedan lekte vi en lek” Hur mycket är klockan, herr eller fru lejon? När vi lekt färdigt passade vi på att ta en vattenpaus. Sedan blev det dags för nästa moment, bad och vattenträning i havet. Vi uppgav vårt för och- efternamn sedan vilken eller vilka kroppsdelar vi ville doppa. De flesta doppade hela kroppen. Därefter lekte vi en ringlek ”ballongen” som fick spricka och alla föll då bakåt, uppskattat och roligt. Vi avslutade med fri badning och sedan var det dags att gå tillbaka till skolan.

Eftersom att Maria var på visumresa hade jag lektionen i engelska. Vi hade genomgång av dagen, avlade en väderleksrapport och hörde oss för om hur var och en mådde. Sedan gick vi igenom läxan, tränade på uttal av de olika yrkena samt löste korsord.

En riktigt skön och avkopplande helg önskar
Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

På måndagen fick vi vara med om någonting spännande och annorlunda! Vi hade besök av två damer, som var mycket kunniga på att tröska ris! Vi stod i ring runt en form, som innehöll ris, som skulle tröskas. Skal och kvistar skulle bort! Detta gjorde man med sina bara fötter! Vi fick också prova, men det gick väl inte lika bra! Damerna var riktigt skickliga på att använda sina tår, hälar, fotsidor… Det vickades och trampades! Kornen lyftes upp till en hög träkruka, som liknade en stor mortel, där två stavar stöttes hårt i takt av damerna!  Därefter flyttades kornen till en platt korg och skakades med vana händer. De ofärdiga kornen la sig i mitten och fick stötas om i morteln. Det rök ordentligt från riskornen! Till slut kände vi igen riskornen, som vi är vana att se dem. En rolig kunskap att bära med sig!

På engelsklektionen med Maria fick barnen lära sig vad olika kläder heter. De klippte, målade, spelade Bingo och sjöng! Du är min bästa kompis sjöngs och Nej se på Knut klappades det till på musiken. På thai tränades olika frukter med Sharon. Idrotten var både på land och i vattnet. Vad är klockan Herr Lejon? lektes med glada barn på stranden! I vattnet lektes Namndoppa! Allt gick bra! Duschen var skön efteråt och frukten smakade utmärkt! Vi har jobbat med lång och kort vokal i vårt vokalhus, repeterat udda och jämna tal, tränat klockan och mycket mera. Jag läste en saga, som barnen bl.a. skulle måla en båt och fiskar till. Allt målades över med vattenfärg med bestämd färgnyans.  I slutet skulle en skattkista målas och den är nu full med ”guldpengar”!  Kanske kan det bli en fortsättning på sagan med hjälp av denna målning nästa vecka! Det har varit fullmåne och vi har läst fakta och svarat på frågor om den vackra månen.

På fredagen slutade Tilly, Ida, Thim och Tilda! Vi har lärt känna varandra väl de här fem veckorna och haft stor glädje av varandra. Det är med stor saknad vi skiljs åt! Diplom, CD-skiva med alla foton och medalj fick följa med hem i väskan! Kanske vi ses någon mer gång! Man vet aldrig! På måndag börjar tre nya pojkar i vår klass! De är mycket välkomna!

Trevlig helg!
Barbro

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var det dags för Axel att sluta hos oss och åka tillbaka till Sverige! Det är alltid lika sorgligt att ta farväl av någon… Axel fick både diplom, medalj och en CD med foton från tiden på skolan som ett minne.

Förra terminen åkte vi till ett risfält och fick plantera ris. I måndags kom några kvinnor till skolan och visade oss hur det går till att tröska riset, det vill säga få bort skalen från riskornen. Först fick eleverna trampa på knippen med torra risplantor för att få fram riskornen med skal. Sedan fick de banka på kornen med två stora träkäppar så att skalen lossade. Ett tungt arbete… Tänk att sådant här handtröskat ris bara kostar 60 baht för ett kilo. Inte så mycket betalt för allt det jobbet!

I svenskan har vi denna vecka tränat på j-ljudet. Man kan ha bra hjälp av följande ramsa: ”hjälten Hjalmar har hjälm på hjässan när han hjältemodigt hjälper hjorden över sjön Hjälmaren”. Eftersom det nu är ny månad har vi gjort ett månadsblad om februari. Som vanligt har eleverna läst 15 minuter varje morgon. Det är en lugn och mysig start på dagen.

Eleverna har arbetat vidare i sina matteböcker och dessutom fått pröva på en ny matteutmaning. Vi har tillsammans pratat om tabeller och diagram. Eleverna fick fundera över vilken av sex olika godissorter de skulle välja och utifrån det gjorde vi en tabell och ett stapeldiagram på tavlan. Populärast var ”bubblizzar”!

Arbetet med Sveriges karta fortsätter för fyrorna. Denna vecka fick de skriva in namn på de största sjöarna i Sverige. Kartan fick de sedan läsa på i läxa till fredagen. Eleverna har fortsatt med landskapsarbetet eller Thailandsboken.

På thailektionen fick eleverna fråga varandra från vilket land de kommer. Svaret blev ”Chan madjak bpratet Saveden kah” (jag kommer från Sverige).

Axel och Emma presenterade sina favoritlåtar på musiken.
Klassen lyssnade också på när Axels farbror sjunger ”Balladen om den kaxiga myran” via youtube och sedan sjöng eleverna låten.

På onsdagen hade vi hela skolan sjunger. Vi gjorde en riktig koncentrationsövning. Alla skulle ha en sko med. Samtidigt som man läste en ramsa skulle man skicka sin sko till personen till höger och då fick man en annan sko från kamraten till vänster. Detta upprepades gång på gång… tills man fått sin egen sko tillbaka!

Även denna vecka var det löpning och simning på idrotten. Några elever gjorde också på klädsim!

På bilden fick vi hjälp av Emma som går i 5-6:an. Hon berättade för eleverna om manga och sedan visade hon hur man tecknar en ”chibi” som är en lite knubbig manga. Det var lite svårt men roligt tyckte eleverna. Tack för hjälpen Emma och för en riktigt bra lektion!

Tänk vad en skolvecka går fort! Ha en trevlig helg!
Birgit

 

3-4:an Kobran

Nu har vi haft en intensiv vecka som präglats av fredagsavslutning, slöjddag och slutande elever.

Det är alltid tråkigt med avsked och när man haft en så här mysig klass blir det extra sorgligt att ta farväl av fyra fina ungar. William, Tess, Thea och Tyra, vi önskar er allt gott och lycka till på era fortsatta äventyr.

Mycket arbete har lagts på att få färdigt planeringarna denna vecka. I Thailandstemat har vi avslutat våra böcker med ett kapitel om korallrev och livet i havet samt ett kapitel om risskörd. Detta efter att vi fått en fin förevisning av några thailändska kvinnor som demonstrerade hur man tröskar riset och skiljer agnarna från kornen.

Korallrev var även temat för veckans bilduppgift, färgglada fiskar i pastell. De simmar nu runt på våra väggar och lyser upp klassrummet.

Vi har fått en lärarkandidat till klassen som heter Joel. Han ska vara med oss ända fram till påsk. Det blir roligt och bra med en extra lärare i klassen.

Hela torsdagen hade vi slöjddag med Helena, Lasse och Joel. Några tillverkade båtar i trä, andra byggde nya hus till kaninerna och en grupp sydde monster och andra fina figurer. Det var roligt att se all kreativitet och härligt att få göra något praktiskt under en hel dag.

I fredags blev det äntligen av att arbeta med de snäckor, koraller och musslor som klassen plockade första veckan. Vi gjorde flera sorteringsövningar och rangordningar utifrån många olika kategorier som storlek, färg, lenhet, längd, hårdhet, smutsighet, tjocklek och snygghet. Och nu vet förhoppningsvis alla barn skillnaden på en mussla och en snäcka. Kolla gärna om föräldrarna vet det.

Så har vi tränat mycket på våra dikter inför fredagsavslutningen. Det har pirrat i många magar för det krävs mod att våga läsa upp sina egna tankar och känslor inför en stor publik. Ni var fantastiskt duktiga och rörde många föräldrar till tårar med era fina dikter. Även ni som inte läste upp era dikter ska känna er stolta för ni har skrivit så fint och kan läsa upp dem hemma för familjen och släkten.

Nästa vecka blir en ny spännande vecka med fyra nya killar i klassen. Vi hälsar välkomna till Axel, Oliver, Isak och Emil.

Men först får ni alla ha en riktigt skön helg.
Gun och Joel

 

5-6:an Kokosnöten

Veckan avslutade med ett pass Thaiboxning på Muay Thai Gym. Alla fick pröva Thaiboxningens olika tekniker. Det var mycket roligt och ett stort antal tränare hade ställt upp gratis för oss. Alla var mycket nöjda och flera sa att det här ska jag börja med. Hoppas mammorna och papporna blir lika glada när de kommer hem och berättar att de ska bli Thaiboxare.

Eftermiddagen var inte lika rolig då det var fyra som städade ur sina lådor för att åka hem till Sverige. Det blir tomt utan Ella, Evelina, Ivar och Kate. Vi som är kvar kommer sakna er mycket men vi vill inte åka hem till 20 minusgrader.

Jag har träffat alla de nya eleverna som kommer till oss nästa vecka och vet att det kommer bli mycket bra. Det ska bli spännande och kul att se hur vi får ihop den nya gruppen. Välkomna Felix, Jonathan, Simon, Sofia och Tilde.

Veckan i övrigt har präglats av att flera haft läxförhör och prov bland annat på Vasatiden, bråkräkning och geometri. Vi har också så smått börjat planeringen för fredagsavslutningen i Salan som vi ansvarar för nästa vecka.

Tack för en riktigt bra vecka
Anders, Inger, Kattis, Kersti och Maria

 

7-9:an Bananen

Denna vecka har vi haft otroligt fint väder. Härligt!  Veckan har varit bra. Alla var väldigt nöjda med förra veckans Klassens Dag. Roligt att det blev så bra och roligt att alla tyckte det.

I tisdags fick vi prova något riktigt spännande. Vi fick vara med och tröska ris. Man hade ju en idé om hur det skulle gå till, men oj vad imponerad man blir av dessa människor som kan detta på riktigt. Vilken rutin! och man kände verkligen att riströskning är en tradition. Tror inte den meste styrketränaren hade orkat hålla dessa kvinnors tempo mer än en väldigt kort stund. Verkligen jätteroligt att få ha varit med om.

Denna vecka har halva klassen haft slöjd. En del har haft arbeten med sig hemifrån och andra har planerat upp sitt arbete för dagen. Det har blivit flera olika varianter. Lisa, Vilma och Victor har varit ute med kameran och letat efter thailändskt hantverk och sen intervjuat och samlat sin information. Resultatet finns i en fin Power Point att ta med hem.  Amanda har avslutat arbetet på ett fint fodral, som skall bli en present. Schh! Alva har sytt korsstygn på ett ljuvligt broderi, som hon hade med hemifrån. Tänk så mycket man kan hinna när man har en hel dag!

Nästa vecka är det dags för andra halvan att slöjda.

På fredagen fick vi testa på Thaiboxning på thaiboxningslokalen. Kevins pappa var snäll och ställde upp på en idrottslektion och var ledare för eleverna i 5-6 och 7-9:an. Till sin hjälp hade han 4-5 st. thailändska tränare. Otrolig service för oss. Eleverna fick ett träningspass som heter duga. Jag tror det kan bli träningsvärk både här och där.

Sen är det ju den här biten med att elever slutar. Det tycker jag inte alls om. Man har precis lärt känna elever och man vet på ett ungefär hur man bäst ska hjälpa dem. Vad händer då? Jo, då åker de hem. Jag tror jag ska prata lite med Helena och Fredrik om att vi inte ska tillåta elever att åka hem när de väl kommit. Kan vi låsa in elever i kaninburen tro?

Denna gång hade vi helst behållit Alva och Vilma några veckor till. Vilma och Alva blev avtackade på sedvanligt sätt, med diplom, medalj, CD-skiva och kramar på fredagsavslutningen.

Vi ses på måndag igen.

Katarina, Anders, Kersti och Maria