Vecka 6 2011

Förskolan Fjärilen

Ja, då är det fredag igen och ännu en vecka fylld med lek och lärande har vi haft tillsammans.

På måndagen berättade barnen om vad de gjort under helgen, det var för de flesta massor med bad, sol och utflykter. Sedan läste vi vidare om Vera och Victor i Thailand, barnen jämförde och pratade om sina egna upplevelser.
Drakarna hade språklek och vi fortsatte med rim och spelade rimmemory. Hjältarna och Riddarna hade mattelek med siffrorna och mängden 5-10, under tiden gjorde Drakarna ett arbetsblad med siffran 3.

Under tisdagen fortsatte temat Thailands djur med maskar, larver och spindlar. Alla barn hade upplevelser av speciellt spindlar. Vi gjorde ramsor, sjöng sånger och tittade på en levande spindel i en luppmugg.

Melker var veckans bokkung och presenterade sin bok, Lennarts listor. Boken var ny för de flesta och alla kompisar tyckte att den var bra. Vi tackade med applåder och skickade bokpåsen vidare.

På onsdagens idrotten blev det mycket rörelse genom olika lekar, de provade även tunnelboll. Efter dusch och frukt gick barnen in och ritade teckningar till fredagens födelsedagsbarn. Sist på dagen var det ”Hela” skolan sjunger och som vanligt sjöng alla av hjärtans lust.

Torsdagen inleddes med att barnen berättade om fakta som de tillsammans med föräldrarna tagit reda på om maskar, larver eller spindlar. Några barn hade tagit med böcker med fina bilder på larver och spindlar. Sedan skapade vi spindlar av piprensare och garn. Efter frukten hade Drakarna och Hjältarna engelska med Britt och katten Morris.

Så var det åter fredag och Drakarna träffades på stranden för lek och skoj med tillsammans med barnen på Mangon. Hjältarna och Riddarna hade språklek med flanosaga, ramsa och bilder med rim. Så lekte vi förstås både inne och ute.

Rebecca fyllde 6 år och bjöd oss på ett fantastiskt kalas och vi sjöng och hurrade för henne. Veckan avslutades i Salan och denna gång stod 4-6:an för programmet. Vi fick se en rolig variant av tv-programmet Filip och Fredrik.

Vi önskar er en riktigt härlig helg!
Kerstin och Christina

Förskoleklassen Mangon

Efter måndagssamlingen i Salan gick vi till Mangon för att fortsätta i vår lilla grupp. Vi pratade om vad vi varit med om under helgen som gått och kom så småningom in på maskar, spindlar, kackerlackor och tusenfotingar. De flesta av barnen hade något att berätta om ämnet och veckans torsdagsläxa blev att ta reda på ännu något om ovanstående kryp, så att Torben kunde få veta mer om dem.

På tisdagens mattelek räknade vi först, med hjälp av 2 tärningar. Sedan fortsatte vi matematikverksamheten via våra arbetshäften. Vissa ville jobba en lång stund, medan andra nöjde sig med en kortare session eftersom leken och kompisarna lockade. Veckans thailektion fick vi lära oss hur man säger rakt fram, sväng vänster, höger och stanna.

Efter onsdagens idrottspass ville många vara inne och leka, vilket gott och väl kan förstås eftersom det varit riktigt varmt den här veckan. Efter duschen var det skönt med luftkonditioneringens svalka i klassrummet.

På musiken har vi avancerat och börjat nosa på låtar med 3 ackord. Nästa vecka planerar vi att kliva upp ännu ett pinnhål och även börja spela enkla melodier på flöjt. Det blir spännande!

På torsdagen fick Torben lära sig en hel del om kryp! Nu vet han till exempel att röda tusenfotingar kan bitas, att spindel heter edderkopp på norska, att kackerlackor kan leva på kartong ifall det inte finns annan mat, att spindlar har 8 ben, samt att flera av barnen provat de rostade insekterna som ibland finns att köpa på marknaden. Vi gjorde sedan riktigt snygga spindlar som de kommande veckorna får pryda ett av våra klassrumsfönster.

Enligt tradition tillbringade vi fredagsförmiddagen på stranden. Vi var idag en decimerad skara då flera av barnen var på resande fot med sina familjer. Icke desto mindre var aktiviteten som vanligt hög och vi byggde och lekte fram till lunch. Efter lunch var flertalet av barnen involverade i en rollek där tid och rum mer eller mindre försvann. Det kändes ofint att bryta för att återgå till verkligheten vid 13:00. En välbehövlig städning genomfördes med bravur innan vi satte oss för att gemensamt sammanfatta veckan som gått. Därefter var det dags att gå till salan för att se 4-6an Kobran framföra sin teater. Genomtänkt och välspelat Kobran! Den här veckan var det flera barn som lämnade oss för att åka tillbaka hem, däribland Elias hos oss på Mangon. Tack Elias, för att vi fått jobba ihop med dig. Vi kommer att sakna dig!

Låt oss göra kommande helg till en av de bästa!
/Torben

1-2:an Snäckan

Fem dagar går så fort och vi är återigen framme vid helgen! Under den gångna veckan har jag haft förmånen att vikariera för Marita som har passat på att ta lite ledigt.

Vi började veckan med att berätta lite vad vi har gjort i helgen. De flesta verkar fortafarande njuta av strandlivet och härliga bad!

I svenskan har vi framförallt koncentrerat oss på läsförståelseövningar och hur man kortfattat kan återge innehållet i en berättelse. Några elever har dessutom arbetat vidare med olika grammatikövningar där de bland annat har tränat på singular och plural.

Varje vecka har eleverna möjlighet att sitta vid datorn en stund och arbeta med olika pedagogiska program som stimulerar dem i olika ämnen. En del elever behöver träna lite mer på addition t ex och andra på att stava korrekt. Vi har även denna vecka låtit alla få träna vidare på det dom behöver mest. Alla dessa stunder är väldigt uppskattade av eleverna!

I SO och NO har alla arbetat med sina individuella forskningar. En del elever forskar om svenska djur, andra arbetar med sin bok om Thailand och en del lär sig mer om väderlek och väderstreck.

Det man gör med kroppen fastnar i knoppen…. som vanligt tar vi varje tillfälle i akt att gå ut på gården och lära oss lite mer matematik. Vi tränade på klockan samt ”dubbellt upp”.

Vi firade Moas födelsedag i torsdags med sång och charader. Det är inte alltid så lätt att visa med kroppen alla tokigheter fröken föreslår. ”En giraff går baklänges i mitt sovrum!!!”

Som vanligt var det dags för läxredovisning under fredagen. Eleverna fick berätta vilka regler de har i sitt hem. En del får äta godis under helgen andra när de vill. Några går och lägger sig 20.00 andra 22.00. Debatten blev stundtals het i klassen. Jag hoppas att känslorna har svalnat något tills det är dags för dem att gå hem för dagen!

Jag vill önska er alla en trevlig helg!
Mia

1-3:an Geckon

Varmt, varmare, varmast! Nu är det hett på Lanta och barnen sitter gärna inne och ritar på matrasten. Aircondition känns helt rätt! Under lektionerna känner vi inte av värmen alls utan alla jobbar på av hjärtans lust.

På måndagens engelska talade vi om veckodagarna samt ritade upp våra favoriträtter av mat i våra böcker. Sedan gick vi igenom hur man beställer detta på engelska. Deep Fried chicken with spaghetti, Chicken with cashew nuts and steamed rice var några av alternativen som barnen föreslog.

Under vårt Thailandtema ritade och skrev vi om olika fiskar man kan träffa på i havet utanför Lanta. ”Hitta Nemo” Clownfisken är alla barnens favorit. Att Doris är en Kirurgfisk lärde vi oss också. På fredagen gick vi till Lasse och såg på när han öppnade en kokosnöt och några smakade på kokossaften som fanns inuti. Fruktköttet är ju alltid gott att knapra på. Fiberhöljet runt nöten används ju till olika saker. Vi ritade en kokospalm samt hur en nöt ser ut i genomskärning.

Vi har fortsatt att skriva små sagor och på fredagen var det dags att gå in till 6-åringarna och läsa upp våra alster. Vårt läsprojekt kom på torsdagen upp i 3000 sidor och det blev återigen dags för ett litet kalas.

På idrotten kämpade vi med cirkelträning en gång till och därefter avslutade vi med en brännbollsmatch, där man slog en tennisboll med ett beach racket. Det var inte helt lätt! Doppet i havet var naturligtvis uppskattat.

Vi forskar om våra djur och nu börjar barnen fylla sidorna i sina böcker med fakta och bilder.

På torsdagen tog vi farväl av Oliver och på fredagen var det Idas tur att säga hej då. Alla fick sina kramar och vi önskar dem lycka till i skolan hemma.

Alla barn och föräldrar önskas en skön helg

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Då var det fredag igen och vi har just avslutat ännu en trevlig vecka i skolan.
Vi har precis sagt ”Hej då” till William som ska åka tillbaka hem till Sverige, men som vanligt lovar vi att höras av via mail så vi vet hur det är.

Denna vecka har vi i svenska arbetat med lite olika saker som vokaler, konsonanter och tankekartor. Gemensamt har vi arbetat med olika typer av texter och sammansatta ord.

I matematiken håller vi på med många olika saker, talsorter och geometri är några exempel, men hela klassen håller på att gnugga in multiplikationstabellerna. Varje fredag är det förhör, det är fantastiskt har snabbt de lär sig tabellerna, men vi kommer att hålla på i ett par veckor till.

I NO håller vi på med många olika saker bl.a. kroppen och våra inre organ.
Hela klassen arbetar vidare med ämnet kemi, denna vecka pratade vi om gasen kolsyra. Vi experimenterade med brustabletter i en kameraburk, men det fungerade inte riktigt som det var tänkt, vi försöker igen med några andra brustabletter, det fungerade fint med en läskburk.

I SO är det många delar ur vår historia som avhandlas bl.a. forntiden, stenåldern och medeltiden. I vårt arbete om landet Thailand håller vi på med religionerna och Koh Lantas historia.

På musiken hade vi ”Så ska det låta”, den här klassen tycker verkligen att det är mycket roligt att sjunga.

På idrotten tränade vi kondition med olika övningar bl.a. armhävningar och situps och sen spelade vi brännboll.

Idag har William och Hugo bakat chokladbollar, det blir nog bagare av dom båda. Mm det var gott det och William bjöd på glass, så idag har vi haft en riktig fika dag. Idag var det 4-6:an som bjöd på underhållningen på fredagssamlingen i Salan.

Trevlig helg önskar Maria

4-6:an Kobran

Denna vecka har mycket handlat om att göra klart eftersom tre elver slutar denna vecka. Det är nu dags för Felicia, Elin och Olle att återvända till nordligare breddgrader. Vi tycker att det känns sorgligt och vi kommer att sakna er!

Vi har jobbat med ljudet – försökt genom några experiment förstå hur ljud leds genom olika material, skillnaden mellan en stark ton och en hög ton och hur det kan visas med kurvor, och lite annat. Att man riskerar hörselskada i vid hög musik bara efter 15 minuter är en vetskap som skrämmer lite. Flera elever känner någon som har tinnitus.

Nästan hela gruppen var på en utflykt runt Lanta Noi, de som var hemma har varit på utflykt under tidigare vistelser. Vi fick se kvinnor som flätade korgar och fodral av strån som de skar ut från tjocka taggiga blad och sedan färgade. Ett sådant pill-göra.

Sedan fick vi se en liten gummifabrik där rågummit valsats ut till sjok och hängde på tork. Dessa säljs i Krabi och man får 160 bath per kilo. Vi fick också se hur meloner och cashewnötter växer. Men mest spännande var nog att besöka skolan. Några elever fick sitta bland de andra tahiländska 8-åringarna och vi märkte att de ofta svarade i kör, stod upp om de skulle svara enskilt och att andra elever nyfiket stod i alla öppna fönster.

Idag fredag åkte alla elever i 4-6:an, 5-6:an och 7-9:an  och prova på att träna på thaiboxning på Lanta Gym Muay Thai. Det var jobbigt men kul.

Varma hälsningar
Lena

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har vi fått Emma till klassen! Det är inte en ny elev utan en lärarstudent från Dalarnas universitet. Emma ska bli lärare i religion och geografi så hon har Linda som handleder nu under några veckor framåt. Emma gjorde en rolig namnlek första dagen för att komma ihåg våra namn.

Vi har redovisat vad vi kom fram till på Lanta Mart. Vi visade upp våra böcker för varandra och diskuterade. Det var verkligen en butik som var annorlunda jämfört med svenska butiker. Vi hittade inte många KRAV-märkta och rättvisemärkta varor tyvärr. Men det fanns likheter också; de hade placerat godishyllorna nära kassan precis som många andra butiker.

Den här veckan har vi fått testa ännu ett nytt språk! Det var Britt som lärde oss lite grundläggande franska. Det var svårt med uttalet ibland, men kul. Vi räknade till 12. Vi har också lärt oss om franska städer och maträtter.

Apropå språk så har vi nu thaiundervisning en gång i veckan. En manlig thailärare (”Kroo”) lärde oss i tisdags att presentera oss och berätta varifrån vi kommer. Det var jättesvårt men med lite mer träning kommer vi att klara det!

På musiken har vi lekt lekar och tävlat i att komma på olika instrument och musikgrupper. Vi har också försökt komma på en låt och en artist på varje bokstav i alfabetet! Många glada skratt hördes när vi redovisade detta!

Husets fjärde kapitel fick vi denna vecka skriva på datorn för att träna på att skriva i ordbehandlingsprogram. Samtidigt är husbyggena klara och nu ska Erik boka en tid med förskolan nästa vecka så vi kan läsa upp kapitel ett i vår bok och visa våra fina hus. Håll utkik på hemsidan där vi visar upp hela processen med husbyggena snart.

Veckan avslutades med en spännande idrottslektion; thaiboxning! Vi fick åka till Lanta gym där riktiga thaiboxare tog emot oss. Först fick vi värma upp och sen träna grundtekniker. Vi fick sparka och slå både i luften och mot säckar. Ibland fick vi göra jättejobbiga armhävningar på knogarna!

Trevlig helg önskar Kokosnöten!
Linda

7-9:an Bananen

Då var vecka 6 över på Lilla Svenska Skolan och det har varit en speciell vecka som alla veckor här är.

Under veckan har 2 elever skrivit prov. Marlies skrev prov i sexualkunskap i biologi som sedan scannades in och mailades hem till hemskolan för bedömning. Lisa skrev prov i matematik gällande ekvationer som också scannades in och mailades till hennes hemskola i Sverige för bedömning.

I teknik är de flesta elever nu klara med sina brobyggen och oj vilka fina broar det blev. Kort på dessa kommer strax att finnas på hemsidan. I samband med att broarna blev klara var det och dags för det slutgilitiga testet av dom, nämligen invägning. Eleverna hade fått i uppgift att inte bara bygga en fin bro av glaspinnar, blompinnar och lim utan den skulle också klara att bära upp 8 kg utan att gå sönder. De flesta broarna klarade detta men oavsett om de gick sönder eller ej lärde vi oss massa om hållbarhet och tekniska konstruktioner. Den efterföljande diskussionen var mycket intressant och man kunde se varför vissa broar höll och vissa inte.

I svenskan jobbas det med grammatik, bokrecensioner och arbeten om Walt Disney. I språken jobbar vi med grammatik och uttal. På engelskan håller vi på att spela teater. Något som ni snart ska få avnjuta!

I fredags på idrottlektionen fick eleverna testa på thaiboxning. Vi åkte dörför till thaibox-centret och fick oss en rejäl genomkörare. Vi tränade både slag och sparkar mot sandsäckar. Det var väldigt kul men väldigt jobbigt också! Och även fast det var varmt och svettigt kämpade alla på jättebra!

Under veckan slutade 2 elever i klassen. Marlies slutade på torsdagen och Simon på fredagen och även om det är sorgligt att skiljas åt så har det var väldig kul att arbeta tillsammans och lära känna er! Marlies och Simon avtackades naturligtvis med medalj, diplom och och kramar från både elever och lärare. Vi önskar er all lycka till i framtiden!

Men nu är vi alla värda en skön helg!

Trevlig helg!
Erik, Klassföreståndare 7-9:an