Vecka 6 2010

Förskolan Fjärilen

Med detta veckobrev vill vi hälsa vår nye pojke Alex välkommen till oss. Vi hoppas att han kommer trivas bra i förskolan. Måndagsmorgonen började med att Annika vår engelsklärare hade träffat brevbäraren på gården och fått ett nytt brev från katten Nix. Det var tur att Annika var hos oss, för denna gång behövde katten Nix hjälp med att skriva ett brev på engelska till sin svenska kusin. Annika hjälpte oss att översätta till engelska och brevet handlade om var Nix bor och att barnen ska hjälpa honom så att han snart ska släppas fri igen.

Inför måndagen hade barnen fixat helgens uppdrag som handlade om vikter. De hade med sig en lätt och en tung sak. Som vanligt hade barnen utfört uppdraget på ett jättebra sätt. Vi vägde föremålen och sedan ville även barnen testa hur mycket andra saker vägde. Vi la föremålen i en lång rad med den tyngsta stenen längst fram och därefter blev det lättare och lättare saker som blad och trådar. De lätta föremålen var så lätta att de inte ens kunde vägas på den våg vi hade. Innan barnen gick hem för dagen vägde de sig själva också.

På onsdagens gymnastik testade vi en av de grenar som vi visste skulle ingå i vårt OS på stranden. Det var slalom och då höll alla barn i ett rep medan de parerade runt de koner som stod på gräset som en slalombana.

Torsdagen var en speciell dag, särskilt för Rebecca som har sett fram mot sin femte födelsedag. Äntligen dags och kalaset firades på eftermiddagen med en hel del godsaker. Vi sjöng och hurrade för Rebecca och tackar henne nu för allt det goda som hon bjöd på. Vi vill även tacka Lasse som byggt en spis till barnen. Vi har spisen utomhus på vår gård så nu finns det möjlighet att äta mat på förskolans restaurang. Det är bara att sätta sig vid bordet och göra en beställning, så lagar barnen glatt till diverse maträtter. Det finns till och med sandglass till salu.

Fredagens OS invigdes under pompa och ståt på stranden Klong Dao Beach. Alla barn och elever från förskolan upp till högstadiet, gick gruppvis i en parad fram till OS-arenan. Varje grupp representerade varsitt land. Vid OS-arenan spelades OS-fanfaren och sedan läste Sophie OS-eden och ett invigningstal hölls av Helena. Den som tände OS-elden var Pas som kom springandes på stranden med en fackla i handen. Alla stod där andaktsfulla och tittade på då han tände den olympiska elden inför Thailands första vinter-OS. Förhoppningsvis blir denna tävling ett minne för alla att ta med sig hem till Sverige och tänka tillbaka på varje gång det är OS igen. Därefter var tävlingarna i full gång och i bedömningen ingick samarbetsförmåga, hastighet, antal träffar m.m. som laget fått samt stilpoäng av olika slag. Allt fungerade perfekt och förskolebarnen blev verkligen väl omhändertagna av de äldre eleverna i deras grupper. Det samarbetades överallt och alla verkade ha jättekul och kämpade på utifrån sin förmåga. Efter lunch var det så dags för prisutdelning och spänningen var stor då vår rektor Helena delade ut medaljer och berättade resultatet som blev enligt följande: Guld till Sverige, Silver till Sydafrika och brons till Australien. Dessa länders nationalsånger spelades vid prisutdelningen och därefter hyllades även de andra länderna som också tagit priser i olika deltävlingar. Övriga deltagare fick små medaljer och samtliga länder fick en påse Ahlgrens bilar att dela på i laget.

För övrigt så har veckan bestått av en hel del lek. Några barn har hittat på en saga tillsammans med Majsan. Sagan läste Majsan på samlingen vilket alla barn verkade tycka om. En hemlis har det också blivit under veckan och förhoppningsvis får några föräldrar eller andra omtyckta personer ett eller två hjärtan på söndag.

Ha nu en riktigt trevlig helg och alla hjärtans dag

önskar Karin, Majsan och barnen.

Förskoleklassen Mangon

Nu har vi återigen glädjen att hälsa en flicka välkommen till oss på Mangon. Hoppas du skall trivas riktigt bra hos oss Nelli.

Veckan har gått i OS-tema för barnen har fortsatt leka att de reser till Canada. Barnen har under leken bytt besättning så alla fått prova på olika roller, kapten, flygvärdinna, mekaniker och passagerare. Den här gången var alla engelskspråkiga. Vi har ritat alla lagens flaggor och tittat på vilket lag vi tillhör. OS grenarna har vi gått igenom så alla vet vad som kommer ske och hur allt är upplagt.

Under veckan har vi arbetat med bokstaven Hh, letat ord skrivit dessa och ritat något som börjar med denna bokstav. Vi har lekt ett skepp kommer lastat med ord som börjar med h och ord som innehåller h. Många rim, ramsor och några sånger har vi tränat på också med h-ord.

På Thailandstemat har vi läst om och målat den vackra sångfågeln red wiskered bulbul. Barnen har många gånger sett denna fågel i vackra burar. Det är en värdefull fågel som ofta tävlar om att sjunga vackrast, ju mer den vinner desto mer värdefull blir den för ägaren.

I vår bok om mig har barnen denna vecka skrivit och ritat vad som gör dem glada och vad som gör dem arga. Vi har pratat om hur det känns i kroppen när man blir glad och arg.

Veckans matteuppdrag har varit att var och en skall letat efter olika saker ute på vår gård. Nelli fick i uppdrag att hämta ett udda och ett jämt antal blad. Lin-Lin skulle hämta 10 stenar, göra en cirkel av 6 och lägga resten i mitten. Engla fick i uppdrag att hämta fler ön två stenar. Talula hämtade en tjock och en tunn pinne. Linus sökte efter en tung sten och hämtade sen en lättare. Moa hämtade 3 stenar som väger olika mycket tung, tyngre och tyngst. Oliver fick i uppgift att hämta två pinnar, sätta den ena bakom höger öra och hålla den andra i vänster hand. Maja skulle hämta en pinne som är dubbelt så lång som din fot. Alla klarade uppdragen mycket bra.

Barnen har ritat siffergummor och gubbar 0-9. Figurerna blev fantasifulla och roliga. Vi har även arbetat en del i våra egna böcker.

Fredagens OS tävlingar var mycket uppskattade. Invigningen var helt fantastisk med laguppställning till OS-hymnen, invigningstal och Pass som kom springande på stranden med facklan i handen och tände elden. Tävlingarna kunde nu börja. Eleverna kämpade på, det var så många roliga grenar och vinnarna presenterades i salan efter lunchen med medalj utdelning.

Fredagsavslutningen stod 1-3an för, de presenterade en fantastisk cirkusföreställning. Vi sjöng för Moa som fyllt 7-år i onsdags hipp, hipp hurra

Trevlig helg önskar Mangobarnen och Maritha

1-2:an Snäckan

Idag har vi haft OS- invigning av Lantas eget vinter-OS. Vi samlades på stranden och tågade in på arenan. Först gick förstås Grekland sedan kom Sverige, Sydafrika, Thailand, Norge, Brasilien, Australien och sist Canada. Väl inne på arenan lästes Eden och sedan kom Pas med  facklan för att tända OS-elden. När elden brann startade tävlingarna och det tävlades i curling, hockey, skidskytte, konståkning, längdåkning, bob, snowboard och slalom. Det är inte så lätt att utföra dessa sporter, som i vanliga fall kräver is eller snö, på en härlig sandstrand i 30- gradig värme. Alla länder kämpade tappert och guldet gick tillslut till Sverige. Grattis!

Vi har också pratat om OS-elden och facklans väg från Grekland till Vancouver. Barnen har skrivit och målat om Olympiadens ursprung.

I Kanada bor den stora Grizzlybjörnen. Vi fick ta reda på fakta om den och träna oss på att skriva faktameningar. Vi har sjungit den gamla sången Mors lilla Olle och lekt Björnen sover. Som avslutning så skrev vi björnsagor till våra fina björnbilder.

På mattepassen har vi arbetat med tid och tränat oss på att läsa av klockan. Vi måste ju kunna tid nu när OS startar och vi ska se vem som åker snabbast.

På måndagar och fredagar har barnen engelska med Annika. Den här veckan har de tränat ord som har med klädesplagg att göra.

Som avslutning vill vi hälsa Saga och Evelina välkomna till Snäckan och hoppas att de ska trivas hos oss.

Trevlig helg

Sussi

1-3:an Geckon

På måndagen hälsade vi My välkommen till vår klass. Efter den vanliga presentationen så började vi genast skriva i våra dagböcker. Barnen väljer ut något som de gjort i helgen, och så skriver vi om detta.

På engelskan tränade vi på att svara på What´s this och What´s that. Glosor på saker i klassrummet lärde vi in.

Under vårt Thailandtema hade turen nu kommit till Oljepalmen. Vi tittade på en film från Sepilok Orangutang Centre där man tar hand om apor för att hjälpa dem tillbaka till friheten. P.g.a. att man fäller så mycket av regnskogen så begränsas orangutangernas områden att leva i frihet. Den skövlade marken användes till stora oljepalmsplanteringar.

Under veckan har vi tränat intensivt på vår cirkusföreställning. Det var 5 sånger som skulle läras in. Oj, vad vi har sjungit!

På idrotten hade vi cirkelträning och alla barn jobbade mycket energiskt på de olika stationerna.  Alla gjorde sit-ups, armhävningar, hopp, balansövningar m.m. Vi fröknar njuter verkligen av att se dessa härliga barn i aktion.

Veckans stora händelse blev dock OS. Alla de olika länderna defilerade fram till högen där olympiska elden skulle tändas. Det var nästan magiskt när Pas kom springande med facklan.

Tävlingarna var verkligen härliga och alla barn stortrivdes. Och tänk Sveriges lag stod som totalvinnare. Bilder och mer reportage kommer på hemsidan.
Som avslutning framförde vi vår cirkusföreställning och alla barn gjorde en härlig insats.

Nu vilar vi upp oss efter en intensiva vecka och så ses vi på måndag igen.

Ha en trevlig helg

Agneta

3-4:an Hajen

Veckorna här är ofta händelserika. Så har även denna vecka varit. Vår klass bakade i tisdags på Baan café och de familjer som åkte dit på eftermiddagen fick smaka på goda kolalakor bakade med sirap från Sverige.  Ellen, Emma, Felicia, Filippa och Theodor bakade 90 st., så det borde räcka till alla som ville smaka.  På eftermiddagen fick de nya eleverna åka Koh Lanta runt för att lära hur många försörjer sig här. Fiskodlingar gummiplantager ananas odlingar mm ingick i turen.

Under vårt läsprojekt som pågått i 4 veckor läste 12 elever tillsammans 12.449 sidor. Vilken bedrift!!! Målet var 5000 sidor vilket vi alltså överskred med råge.

Nu kan de flesta elever alla våra landskap. Nu är det dags att öva våra största städer. Två lag tävlade och redan första omgången blev poängen höga. Det skiljde bara ett poäng  mellan lagen.  Vår kunskap om Sverige (och Norge) växer för var dag. Ytterligare fyra landskap har redovisats och vi övar floder, städer sjöar och älvar nästan varje dag. Trots att vi har så lite tid till eget arbete har de flesta elever hunnit väldigt mycket.

Idrotten på stranden innehöll cirkelträning och barnen slet hårt mellan de olika stationerna.

Veckans ”hela skolan sjunger” där alla elever år 1-4deltog sjöng vi om Kalle Svensson, Greven hade .., Wodeli Atcha, och Var nöjd med  allt… Det är underbart att höra barnrösterna skalla i salan.  Barnen har också lyssnat på musiksagor med tillhörande klassisk musik (Edward Griegs i Bergakungens sal och Pjotr Tjajkovskis Svansjön)

Höjdpunkten denna vecka är nog vår OS-invigning på stranden. Barnen tågade in på arenan (stranden) till publikens jubel. OS-hymnen ljöd över stranden och vår fackelbärare Pas kom springande längs stranden och tände den olympiska elden.  OS-eden lästes upp och vår rektor Helena invigde Thailands första vinter-OS. Därmed kunde spelen börja. Åtta länder tävlade i lika många grenar. Slalom,, bob, curling, hockey, skidskytte, längdskidåkning, konståkning och snow-board. Bilderna kommer så småningom på hemsidan.

Varma hälsningar
Elisabeth

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan har det hänt många spännande saker!

Vi började med att hälsa Kevin och Sofie välkomna till klassen och de och de andra eleverna i klassen fick presentera sig för varandra. Vi hälsade även Helene välkommen. Helene läser till lärare i Linköping och kommer att vara hos oss i fem veckor.

På måndag eftermiddag åkte Helene och klassen på utflykt runt ön. De fick se många spännande saker som t.ex. en räkodling, gummiplantage och ananasodling hos guidens familj.

På idrotten var det Anton i 7-9:an som hade planerat och höll i allt. Först började klasserna med följa John och idioten som uppvärmning. Efter det fick de spela attackfotboll och det var en härlig stämning med flera underbara bolldueller och skratt mest hela tiden.

På matten på tisdagen fick de sätta sig i grupper om tre och varje grupp skulle representera en arkitektfirma. Därefter blev de informerade på engelska, av två mycket rika thailändska affärsmän, Mr Massaman och Mr Deng geng, om deras uppgift: att bygga Koh Lantas första nöjespark. De fick veta hur stor omkrets parken har, de fick en prislista och en uppdragsbeskrivning. Första delen var att bestämma vilka mått parken ska ha, sen rita en skalenlig ritning och till slut bygga en modell av parken. De satte igång med liv och lust och det var härligt att se hur de samarbetade i grupperna.

På no:n på tisdagen fortsatte vi med tema kärlek, där de fick läsa och prata om vad som händer under puberteten. Det blev en del fniss naturligtvis men
också mycket bra och intressanta frågor. Vi gjorde även en heta stolen-övning i salan där klassen fick olika påståenden om kärlek som de skulle ta ställning till.

Av veckans nutidsfrågor lärde vi oss att Sveriges nya Eu-minister heter Birgitta Ohlsson samt att SMHI:s huvudkontor ligger i Norrköping.

I veckan har vi börjat planera inför nästa fredagssamling och på musiken fick eleverna tillfälle att repetera. Klassen har stora planer inför samlingen och det kommer nog att bli riktigt bra!

På bilden jobbar vi vidare med reklamarbetet och det är febril aktivitet; kul att se!

På fredagen var det dags för OS-invigning! Hela skolan hade OS-invigning på stranden. Klasserna var uppdelade i blandade grupper och varje grupp representerade ett land. Vi gjorde precis som på en riktig invigning, då Grekland går först och värdlandet sist, lyssnade på OS-hymnen, OS-eden lästes upp av Sophie och Helena invigde spelen och sedan kom Pas springande på stranden med OS-elden. När elden var tänd så kunde spelen börja! De olika länderna tävlade i skidskytte, bob, snowboard, ishockey, curling, längdåkning, slalom och konståkning. Alla länderna kämpade på jättebra och det blev en riktigt trevlig och härlig dag på stranden! Efter lunch samlades vi alla i salan och det delades ut guld-, silver-, och bronsmedaljer i form av olika priser.

För fredagsavslutning ansvarade 1-3:an Geckon. De framförde en bejublad cirkusföreställning som Cirkus Musikör. Alla barn gjorde en härlig insats och applåderna avlöste varandra under hela föreställningen.

Trevlig helg önskar 5-6:an och Sophie

7-9:an

På måndagen var det dags för en nygammal elev att börja och klassen välkomnade Christian. Så nu är klassen tolv (”sib-song” på thai) igen.

Måndagens matematik ägnades helt åt att följa deras planeringar.

Arbetspasset ägnades åt ämnet sex och samlevnad där de först delades upp i killgrupp och tjejgrupp, och sen fick läsa fakta om mannens och kvinnans könsorgan, så att de kunde sitta tillsammans och diskutera eventuella funderingar i lugn och ro. Efter det fick de göra ”heta stolen” som går ut på att jag läser upp påståenden och de får ta ställning till dessa och vara beredda att motivera varför de tycker som de gör. Det blev härliga diskussioner och alla lyssnade intresserat på de olika motiveringarna. T.ex. var alla var överens om att det är fegt att göra slut via sms.

Nu är nästan hela klassen igång med sina kärleksböcker; böckerna som ska
innehålla fem olika kapitel som alla ska handla om kärlek och sedan ha en
fin framsida. Klassen lägger ned mycket tid på sina böcker och framsidorna
ser riktigt fina ut med mycket färg, bilder och hjärtan.

Det har varit mycket prov och förhör på no lektionerna denna vecka och det är kul att märka hur bra de kan sina ämnen.

Vi har börjat med nutidsfrågor igen denna vecka; 12 frågor om vad som vad
hänt i förra veckan i Sverige och i världen. Två av frågorna denna vecka
var: ”Vad heter skidorten där alla skidtävlingar i OS ska gå?” och ”Vad
heter Sveriges nya EU-minister?” Rätt svar är Whistler och Birgitta
Ohlsson.

På tyskan har pluggat lite extra på verb i presens.

I engelska jobbas det intensivt med det som ska bli gjort enligt
respektive elevs planering. Några övar inför de nationella proven, andra
skriver texter och jobbar med grammatik.

På bilden jobbar vi vidare med att göra reklamaffischer och förpackning,
och de som har planeringar hemifrån jobbar med -ismer, specifika
konstnärer, porträtt och att teckna människokroppen.

På musiken lyssnade de, tog upp lite fakta kring kompositörerna och förde protokoll över klassisk musik. Kompositörerna och låtarna var: Bach (Air), Beethoven (Für Elise), Vivaldi (De fyra årstiderna,våren.)

På fredagen samlades hela skolan på stranden för det var nämligen dags för OS på Koh Lanta och det passade ju bra eftersom 12 feb är invigningsdagen för OS i Vancouver.

Det var härligt att se de åldersblandade lagen kämpa på med bl.a.  bob, skidskytte och slalom, som var några av alla de åtta grenar de fick pröva på.

Som sig bör utseddes också guld, silver och bronsmedaljörer och prisutdelningen skedde i Salan efter lunch. Medaljörernas nationalsånger spelades upp under prisutdelningen. En mycket trevlig dag och det var fantastiskt att se hur bra alla samarbetade.

Trevlig helg önskar Peo och klass 7-9