Vecka 6 2009

Förskolan Fjärilen

This week we have learnt some English. Vi har haft besök av en lärare från England, Paul, han har lärt oss en del nya engelska sånger o läst en saga för barnen. Barnen sjöng även vår morgonsång på engelska till Paul.
Sen har vi tränat på att sjunga vår avslutningsramsa på engelska. Det är fantastiskt hur fort barnen lär sig nya sånger och ramsor på andra språk.

Det har kommit 3 nya flickor till vår grupp under veckan och de har snabbt kommit in i vår gemenskap o grupp.

Onsdagen har vi som vanligt haft idrott, det börjar kännas väldigt varmt här nere nu så vi får ta fler ”vatten-pauser” under våra övningar. Desto skönare är det då att sen duscha av oss i det lite småkalla vattnet.
Barnen tyckte det var kul att leka ”ambulanskull”

Nu har vi också mycket vattenlek ute på vår gård. Barnen använder vattnet till att bygga fina flodfåror i sanden eller så gör de en härlig soppa som säljs över disk. Ja en del tycker bara det är kul att ösa i och ösa ur.

Linus o Tilly har haft visningdag.  Vi fick höra en saga som Tilly läste för oss, hon hade med sig en egen sagobok om en prinsessa. Linus visade sina nya bilar, en spindelman-bil och en batman-bil,  tänk,de kunde både köra och spela musik.

Vi har sagt hejdå till Märta som slutar hos oss. I vår grupp har alla barn  ritat en teckning till henne och vi läste igenom hennes portfolio där hon gjort en egen saga och egen sång bl.a. Sen fick hon som brukligt är en medalj som utdelades i  Salan på vår fredagsavsluning, Vi önskar Märta en trevlig resa hem till Sverige och önskar henne lycka till!

Sedan uönskar vi alla en trevlig och en skön helg

Lisbeth Johansson, förskolelärare Caisa Lind, barnskötare

 

Förskoleklassen Mangon

Den här veckan har vi haft engelska veckan, vi har både pratat och sjungit mycket på engelska, barnen är otroligt duktiga och kan många ord.

På måndagen fortsatte vi med vårt Andaman Sea, och satte upp fler fiskar och andra djur som finns i havet.

Bakningen gick jättebra, hoppas att det var några av er som fick chansen att smaka på de goda chokladkakorna. Sophie var kvar med de barn som inte bakade  (5-6:ans lärare) de  fick lära sig vad görord är för något.

Vi fortsatte som förra gången på idrotten med att springa och leka kullekar, vi avslutade även denna gång med en massagesaga.

På torsdagen var det dags för Paul Gilliot att ha en lektion med oss, han lärde oss två sånger och en saga.

På ”hela skolan sjunger”, blev det bara engelska sånger förstås.

Idag har vi haft livskunskap och pratat om vad man kan ha för regler i sin familj. Barnen berättade för varandra, vad de har för regler och många upptäckte nog att de hade samma regler. Vi hade många intressanta diskussioner om detta.

Idag var det dags att säga Hej då till Erik, vi önskar honom lycka till hemma i Sverige.

Barnen berättar:

Det var kul på idrotten när vi sprang runt och hade följa John, sa MALVA.
Boken som vi läste idag, ”Mitt magiska finger”, var jättebra, sa OLIVER.
Det är jättekul när vi sjunger ,”The music man, sa THEA.

Övtigt:

Än en gång vill jag påminna om att det är stängt på måndag 9/2. På tisdag hälsar vi Jonna Engström välkommen till vår grupp.

Trevlig helg önskar

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Det har varit en annorlunda vecka på många sätt. Paul Gilliatt från England anlände på måndagen och började genast att gå runt i klasserna och ha engelska med barnen. Pauls dotter Hannah har gått i vår klass och jag försökte att tala så mycket engelska som möjligt för att Hannah inte skulle känna sig helt övergiven. Barnen i klassen förstod naturligtvis inte allt men det fungerade ganska bra. Paul lärde barnen ett par sånger och till sist skrev vi upp en rimvers i våra böcker. Vi hade även två nya elever som började i klassen. Jonna i ettan och Jonathan i tvåan. Båda barnen ska stanna till terminens slut.

Vi har skrivit ganska mycket denna vecka. Att fantisera till en bild är roligt. Vi fortsätter också att skriva våra sagor med att följa skrivreglerna -huvudperson, problem, lösning och avslut.
Vi fortsätter att forska om djur och barnen kämpar på med fakta och bilder.

På idrotten hade vi några samarbetsövningar. Att barnen, utan att tala med varandra, kunde ställa upp sig på ett långt led i storleksordning är alltid roligt att se.

Vi tog fram våra Väderböcker och beskrev vädret den 5 februari. Stor skillnad nu mellan Sverige och Thailand!  Lisa kunde markera sin Sverige termometer med minus 18 grader. Hu, så kallt det måste vara!

På fredag tog vi oss en liten välbehövlig vila genom att gå ner till stranden för att bara leka och gräva i sanden.  Att gräva i sand och sedan ta ett dopp i havet är inte fel….

Avslutningen i Salan stod vår klass för och barnen sjöng Humpty Dumpty och Ipsey Vipsey Spider. Vi sjöng den poppiga versionen av Imse vimse spindel och barnen var riktigt duktiga

Vi tog även avsked av Lisa som nu ska åka hem till Sverige.

Jag önskar barn och föräldrar en skön helg

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an Geckon

När vi kom till skolan på måndag fanns det sex nya kaniner i inhägnaden.
Två var vita och lurviga, en var vit albino, en var grå, en var brun och en var brun-grå. Det var Thinnakorn som hade köpt dem.

I måndagseftermiddag var engelsk läraren Paul på besök i vår klass. Vi berättade för honom på engelska vad vi hette och lite mer om oss själva.
Sedan sjöng vi några engelska sånger för honom. Han tyckte att vi var jätteduktiga. Han lärde oss flera engelska sånger och ramsor med rörelser till. Till sist berättade han om hur det är att gå i skolan i England och sedan läste han en saga på engelska om en kanin som älskade sin pappa väldigt mycket.

På idrotten i onsdags värmde vi upp med röris, en smidig och en snabb.
Sedan gjorde vi en samarbetsövning, där alla 29 barn fick ställa sig på ett led i storleksordning utan att prata. De klarade detta galant utan den minsta lilla viskning. Efter det gjorde vi några parövningar som heter att väga salt, att leda en blind och några till.

I onsdagseftermiddag tog vi farväl av Tuva som hade varit med oss från början av december.

När vi kom till skolan på torsdag hade Pontus puppor förvandlats till fjärilar. Vi tog ut den ena ur flaskan och lade den på golvet i ringen så alla kunde se ordentligt. Sedan tog vi kort på den. På eftermiddagen ritade vi av fjärilen och tog reda på vad den hette. Det var en oleandersvärmare. Vi lärde oss att den bara flyger runt i gryningen och i skymningen och att den sover resten av tiden. Det var nog därför den satt så stilla när vi skulle titta på den. Vi fick också reda på att den finns i tropiska länder och i länderna kring Medelhavet. Den var puppa i ca 2 veckor innan den blev en fjäril.

På fredagförmiddagen var vi på stranden och lekte. Många byggde sandskulpturer och de flesta badade. Vi hade frukten med oss till stranden. Det var skönt att ha en mysig stund tillsammans.

Den här fredagen var det barnen i 1-2:an som sjöng några engelska sånger på avslutningen som de hade lärt sig av Paul och Hanna. De fick varma applåder.
På avslutningen tackade vi också Anton, Harald och Linn för att ha varit med oss en tid. De fick medaljer och en stor kram av fröken.

Trevlig helg önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Vilka intressanta diskussioner man får vara med om när man jobbar som lärare! I dag på rasten satt några elever i klassen och pratade om skolan; är det bra att den finns eller inte? Jag följde deras argument och motargument med stort intresse. De gav varandra poäng när de fick ett motargument som var acceptabelt och som fick den andre att hålla med eller till och med byta åsikt. Att kunna behärska språket på det sättet när man är 9-10 år är riktigt bra! Skolan är i alla fall en bra plats där samtal mellan barn kan äga rum. Det är utvecklande!

Till vår skola har det kommit två nya elever den här veckan; Rasmus och Jakob från västkusten, nära Göteborg. Båda killarna kommer att stanna med sina familjer hela terminen ut. Jätteroligt! De är också de sista nytillskotten till klassen det här läsåret. I dag fick vi också ta avsked av Martin som varit sedan i början av januari. Vi önskar honom speciellt lycka till med studierna eftersom han börjar på en ny skola när han kommer hem.

I onsdags fick klassen besök av Paul, en engelsk lärare som gästade skolan under veckan. Eleverna fick då börja med att kort berätta om sig själva på engelska. Det gick väldigt bra; Paul var imponerad! Han fortsatte med sång och sällskapsspel på engelska resten av dagen. Thank you Paul for visiting us!

Nu har vi alla en långhelg att se fram emot, eftersom man på måndag firar den buddistiska högtiden Makha Bucha här i Thailand. Då besöker buddhisterna sina wat, tempel. Vi andra som inte är buddhister njuter av en extra dag vid havet, på stränderna, i värmen på Koh Lanta!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

5-6:an Kokosnöten

Vecka 6 började vi med att hälsa Josefin från Sorsele välkommen. Josefin är kompis med Johanna, som gick i klassen före jul, och känner väl till skolan och Koh Lanta.

På veckans gemensamma svensklektion pratade vi först om kommatering och sedan om artiklar. Vi tittade på artiklar och eleverna fick lära sig att det finns t.ex. rubrik, ingress och brödtext i en artikel. Efter det fick klassen två och två börja skriva en artikel där alla delar, som de lärt sig, skulle finnas med.

På syslöjden fortsatte några att sticka och de andra började att brodera korsstygn. Första broderiet kommer att bli ett bokmärke med namnet på.

Bugg har klassen nu provat på två gånger på idrotten. Det är Maj-Britt och Daniel, Saras man, som har hållt i buggundervisningen. Först var alla lite blyga och tveksamma till att dansa kille och tjej, men efter ett tag gick det som en dans!

På tisdagen hade klassen besök av Paul från Storbritannien. Han var i klassen i två lektioner. Han lärde dem att rimma och att sjunga barnvisor på engelska.

På bilden har vi nu börjat med en ny uppgift, som kommer att ta minst två lektioner. Alla fick dra en lapp och det som stod på lappen skulle de rita och sedan skriva en kort text om. På lappen de drog stod ett substantiv, t.ex. Dorkel, Glandertruss och Jubb. Om ni inte vet vad det är så är ni välkomna till klassrummet om några veckor och lära er vad det är!

Förutom att arbeta med sina so-planeringar hemifrån har femmorna fått svara på nutidsfrågor; frågor med aktuella händelser från hela världen. På fredagens so redovisade Fabian om Italien.

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka var det dags att välkomna Jennifer till klassen.
Hjärtligt välkommen ska du vara!

På måndagen började vi med matematik som vanligt och alla räknade på flitigt och gjorde sina uppgifter. Det var några som räknade med bråk, men det blev inget.

På idrottslektionen i tisdags var det dags för andra beachvolleybollträningen. Eftersom jag fick plåstra om min fot så fick klassen ta hand om uppvärmningen helt själva. Det skötte de mycket bra och de kom ihåg de övningar vi gjorde förra veckan. Efter det hade vi en kort genomgång av grundslagen och sen var det spel resten av tiden. Trots att det fina spelet från förra veckan uteblev så höll de humöret upp och gjorde sitt bästa. Härligt!

På svenskan i torsdags hade de fått en uppgift att ta med sig en sak som betydde något speciellt för dem. Sedan skulle de beskriva saken så bra som möjligt men inte avslöja vad det var för något. En kul och lite svår uppgift tyckte en del.

På NO:n  har Jennifer smakat och luktat på diverse ämnen för att lära sig mer om sinnena. Jessica och Alice har läst om atomer och grundämnen och Simon har fortsatt med elektromagnetism och avslutade det med att bygga en likströmsmotor. Anton har skrivit prov om kroppen och Moa läst färdigt om energi.

Hela fredagen hade vi besök av engelskmannen Paul som såg till att eleverna fick höra och prata riktig engelska.

Så här tycker Mikaela om veckan som gått:

– En av de roligaste saker som hände den här veckan var när vi fick göra olika aktiviteter med Paul. B l a spelade vi spel och sjöng. Det var också kul på musiken då vi fick veta vad låten ”Do do do” av ”Job 2 Do” egentligen handlar om.

Tyvärr var det dags igen (har förskonats från det en tid) att säga hej då och tack till två elever denna vecka. Mikaela och David tackades av i klassen och fick sedan sina välförtjänta medaljer i Salan som brukligt. Efter det framförde 1-2:an två engelska sånger och en häftig version av Imse Vime spindel. Vi avslutade som vanligt med thailändska nationalsången och sen var denna roliga skolvecka slut.

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans