Vecka 51 2017

Då var terminens sista vecka här och allt vad det innebär. Julgranen åkte fram, Salan pyntades och det övades på olika nummer inför den kommande avslutningen. En julstämning under palmerna började så sakta växa fram.

Under veckan har eleverna varit på lite olika utflykter, allt ifrån moskébesök till Animal Welfare och utflykter över bron till Lanta Noi.

På fredagen var det då äntligen dags för terminens efterlängtade avslutning. Salan fylldes av förväntansfulla elever, föräldrar och släktingar som fick ta del av en fullspäckad julshow. Det bjöds på musik, dans och underhållning på hög nivå. En prima ballerina avslutade showen och årets julshow kan sammanfattas med ett ord: succé.

Nu väntar ett jullov där vi får ladda inför terminsstarten den 10:e januari då vi ser framemot att träffa massor av nya kompisar och nya kollegor.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!​

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Nu är det dags för sista veckobrevet för i år. Vecka 50 avslutades med Salasamling och denna vecka var det Kokosnötens tur. De berättade om och visade upp sitt slöjdprojekt.  Det var många avsked på Fjärilen idag (5 st) och vi sjöng Janglo för allihop och läste vad det stod på deras diplom.

Dagens adventskalender bjöd på ett överraskningsuppdrag. Det var snören i lådan och där snöret tog slut var det paket (läs en påse) med leksaker till vår gård. Brevet var från Tomten till allas glädje.

På måndagen var det dags för tomte tillverkning och vi använde oss av tallrikar och färgat papper när vi gjorde dem. Vi läste en bok om Igelkotten Ivar och storleksbegrepp och former.

På tisdagen var vi som vanligt på stranden. Vi var sju tappra Fjärilar som gick dit och byggde ett krabbslott, gömde våra fötter i sanden och lekte glasskiosk. Vi hittade en och annan snäcka till vårt bygge och kände att vattnet var härligt med våra fötter. Det blåste idag så det var extra härligt på stranden. På hemvägen sjöng alla för full hals både julvisor och alfabetssånger.

På eftermiddagen läste vi om varför vi firar jul och vi pratade om att julen är givandets högtid. Barnen kom på att de inte hade gåvor till alla i familjen så vi tillverkade olika armband och halsband som vi slog in i paket.

På onsdagen var det dags för magnetism i adventskalendern. Barnen tillverkade olika snurror och utforskade + och – polerna på magneterna. Vi utmanade oss själva genom att klippa snöstjärnor, det var trixigt men blev supersnyggt på fönstret. Undrar om lockar till oss lite snö nu? Vi läste också Hönapöna och jakten på ägget och barnen lärde sig vilka sinnen vi har. Lukta, smaka, höra, känna och se.

På torsdagen ägnade vi oss åt berättelsen om Jesus och sången som går ”vem har tänt den stjärnan”. Vi pratade om Stjärnor och tillverkade sedan en egen av en papptallrik. Vi klippte och dekorerade sedan med röda linser, pärlor och paljetter. Boken om Mirabell åkte fram igen. Vi pratade om vad som är önskningar och vad som är nödvändigt i livet. Barnen ritade det som de helst ville ha i julklapp. Vi pratade om att önska inte är lika med att det kommer att hända och ett barn sa ”Om man till exempel önskar sig en klänning kan man bli glad fast man får en kjol”. Med dessa kloka ord önskar vi alla en God Jul.

God Jul och Gott Nytt och tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar!

I matematiken har vi repeterat den här veckan sådant som vi lärt oss under hösten, för att se så att allt sitter. Vi har tränat finmotoriken och rimmat mycket och spelat rim-memory. De har full koll på rim nu.

I vår julkalender den här veckan har det funnits verser, juldisco, granpyssel, julberättelse, fakta om julen, knep och knåp och en populär danspotpurri då vi dansade runt granen och slutade med raketen.

I torsdags var vi nere på stranden och gjorde en sandgubbe (snögubbe) med tomteluva och coola solglasögon. Det blev ett fint kort på era barn och sandgubben, ett sånt fint kort som man kunnat skicka som julkort! Vi avslutade dagen med julfilm och lite gott hela skolan.

Vi har sagt hej då och kramat om vår kompis Olle som lämnat oss idag. Vi önskar honom och hans familj lycka till i Sverige!

God Jul och Gott NYTT ÅR!
önskar Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Denna sista vecka innan jullovet har vi arbetat med massa olika saker. Vi har jobbat utifrån vår enskilda planering vilket har gjort att vi alla har arbetat med olika saker. Ettorna har varit hos Maria och haft matte på olika sätt och spela mattespel medan tvåorna har varit hos mig och arbetat med matematik, svenska, so och no.

I tisdags åkte vi till Lanta Animal Welfare där vi fick titta på den nya delen ”Kitty City” och klappa och kela med de fina djuren. Vi fick även en rundtur och se alla hundarna. Det var så härligt att se alla engagerade människor som arbetar för att ta hand om djuren. Sen var det ju självklart supermysigt att få klappa och gosa med de fina katterna.

Tack för den här terminen, jag har haft så roligt tillsammans med er. Nu tar vi jullov och för er som är kvar så ses vi nästa år, för er som åker hem önskar jag er en trevlig resa.

Ha en underbar jul.

Kramar Bella

 

1-2:an Geckon

Hej!

Veckan har varit en blandning av kreativitet och fokuserat arbete. Det har klippts, limmats, räknats, fixats och trixats allt om vartannat. Det är roligt att se vilken fart eleverna får när de ser att arbetsböckerna börjar ta slut. Då arbetas det snabbt och intensivt. Det är en go känsla av tillfredsställelse när arbetet är klart!

I tisdags var vi på Lanta Animal Welfare, där vi blev guidade av Anna och Freida. Vi fick lära oss mycket om det arbete de gör för djur som behöver hjälp. Mysigt var det också att gosa med katterna i det nya caféet. Eleverna hittade små hörn och bra platser att kura ihop sig på, bredvid en liten katt som de kunde klappa på.

Vi ser alla fram emot jullov, och en härlig julavslutning förstås!

Nu återstår att bara för mig att tacka alla elever och föräldrar för ett fantastiskt samarbete.

Tack!

God jul och Gott nytt år på er allesammans!

Vänligen//Stina

 

 

3-4:an Hajen

Den här veckan har vi i Hajen mest jobbat med ”göra klart”. Vi har gått igenom alla planeringar och försökt pricka av så att vi ligger i fas med hemskolorna.

På tisdagen gjorde vi dock en utflykt till Lanta Animal Welfare som är en organisation här på ön som tar hand om hemlösa och skadade katter och hundar. Eleverna tyckte det var jättekul att se nya Kitty City som byggts. Där får man verkligen chansen att träffa katterna utan att tränga sig på dem.

I klassrummet har vi sett några filmer om asagudarna, bl.a. om hur det gick till när Freja inte ville gifta sig.

Vi har även hunnit med lite julpyssel. Eleverna gjorde klar sina julgranar som de började på förra veckan och så gjorde vi julstjärnor i papper som vi hängde upp i Salan.

Julavslutningen blir en blandning av elevframträdanden och något annat spännande nummer. Sedan önskar vi er alla ett riktigt skönt jullov!

God Jul från Hajen!

//Nettan​

 

4-5:an Palmen

Nu närmar sig äntligen julen och ledigheten! I Palmen har vi slutfört de flesta av höstens uppgifter. Eleverna längtar nu efter vila och ledighet. Vi har tyvärr några kompisar som lämnar oss, detta har vi uppmärksammat lite extra och hoppas på att vi ses igen!

God jul och Gott nytt år!
Jessica​

 

6:an Kokosnöten

Sista skolveckan har innehållit en massa skoj för oss i kokosnöten. Det har inte varit så mycket vanligt skoljobb, utan vi har varit på två utflykter, plus att vi har övat massor till våra framträdanden på julshowen. Några elever har dock gjort sina sista prov den här veckan.

I tisdags fick vi åka på en utflykt till Lanta Noi. Där besökte vi en kvinna som heter Off och hon lärde oss att baka thailändska kakor. Båda kakorna friterades. Den ena såg ut som en blomma och den kallade hon för flower cookie, den andra tyckte vi såg ut som ett fågelbo. Vi tyckte det var superroligt. Vi gav den aktiviteten 11 poäng av 10 möjliga, då förstår ni att vi gillade det.

I onsdags hade vi två roliga aktiviteter. Den första var när Henrik Kniberg kom till oss och berättade om klimatförändringar och vad vi själva kan göra för att inte bidra till detta. Vi tyckte det var en intressant föreläsning. Roligast var när Henrik sa att vi var världsledare och vi fick bestämma precis vad vi ville, som var bra för att förhindra klimatförändringar. Vi beslutade bland annat att förbjuda bensinbilar, ge pengar till forskare som kan uppfinna konstgjort kött så vi slipper föda upp så mycket kor och att uppfinnare som vill uppfinna elflygplan ska få massor med pengar. Om någon är nyfiken på att se vad vi lärde oss kan ni titta på den här filmen som Henrik gjort, den är superbra! https://www.youtube.com/watch?v=3CM_KkDuzGQ
På eftermiddagen hade vi julpyssel. Vi pysslade olika slags granar och gjorde juliga armband. Vi är en väldigt pysslig grupp, så vi gillade såklart det!

I torsdags var vi och besökte moskén på Klong Dao. Där träffade vi Imamen. Han berättade en massa saker om Islam för oss och vi fick möjlighet att ställa de frågor vi förberett med Annika på SO:n. Vi fick bland annat veta varför de muslimska kvinnorna har slöja, varför man fastar, att det alltid är en riktig människa som ropar ut bönen och varför inte muslimer äter griskött.

I måndags bestämde vi att vi skulle göra fem (!) framträdanden på årets julshow. En elev ville sjunga ”Nu grönskar det” och det tyckte vi passade bra, eftersom vi är i Thailand och det är ju faktiskt grönt här, fast det är jul. En elev, som är väldigt duktig på att rappa, bestämde att han skulle rappa till Petters låt ”Länge sedan”, en elev ville spela super Mario temat på piano, en ville poija och så ville hela klassen sjunga tillsammans. Det slutade med att vi sjöng Jul, jul, strålande jul, fast i vår sång var det palmer, hav, sol och solkräm istället för granar och snö. Vi var alla med och sjöng och en av oss kompade på piano. Själva framträdandet i fredags blev succe! Vi är väldigt nöjda med våra framträdanden, vi fick massor med applåder och Malin blev väldigt stolt över oss!

Nu är vi alla väl värda ett härligt långt och soligt jullov!

God Jul och Gott Nytt År!
Vi ses i januari igen
Malin

 

7-9:an Bananen

Hej !

Bananerna har denna vecka varit på moskébesök och besökt Lanta Noi där de bakat kakor.

Fredrik och Annika