Vecka 51 2015

Äntligen jullov

Tänk vad tiden går fort, det känns som om det var ganska nyligen vi startade detta läsår och nu har det redan gått en termin.

En termin fylld av fantastiska möten med både gamla och nya vänner, nyfikna och kunskapstörstiga elever, glada och positiva föräldrar och duktiga och engagerade pedagoger. Stämningen har varit på topp!

Vi har idag sagt ”hej då” till många av dessa vänner som nu återvänder till Sverige. Vi hoppas att vi ses snart igen!

Nu vänder vi blad och välkomnar 82 nya kompisar till skolan i januari, fler gamla och nya spännande möten väntar. Det ser vi fram emot!

Innan dess har vi dock lite välförtjänt julledighet och jag vill önska alla elever, föräldrar och pedagoger God Jul & Gott Nytt År!

Kattis

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med att åka på studiebesök till Green Farm. Ett populärt ställe som är omtyckt av alla eleverna. Väl framme blev vi bjudna på en god dryck som heter mankrot tillsammans med sticky rice med kokos och sötat ägg. Vi blev visade runt odlingen och fick titta på stjärnfrukt, cashew träd, mango, papaya, ananas, gummiträd och tamarind. En uppskattad förmiddag för alla elever och lärare.

Vi fortsatte veckan med att ha idrott i Salan. Vi gjorde några rörelsesagor och hade” röris” till musik.

På avdelningen har vi fortsatt att julpyssla. Barnen har gjort egna julklappar.

Vi hade vår sista ”hela skolan sjunger” för den här terminen. Vi sjöng våra favoritsånger och några nya sånger.

En dag målade Sharon våra naglar med olika julmotiv. Allt från silverbågar, hjärtan och snöflingor till julsånger. En härlig julstämning hade vi på förskolan Fjärilen.

Vi avslutade terminen i Salan med sång, drama och musik.

Tre vänner fick sin medalj och skall tillbaka till Sverige. Vi önskar dem lycka till. Vi dansade till julsång och fikade ihop.

Till er alla! Ha en riktig god jul och gott nytt år önskar

Lill och Sharon

Förskoleklassen Mangon

Vi började veckan med en utflykt till Green Farm, som är en trädgård där det odlas väldigt många av de plantor och växter som finns här i Thailand. Vi blev först bjudna på frukost bestående av ris och ägg fint inpackat i bananblad och till det en dryck som var gjord av makrot som är ett bär som påminner lite om blåbär. Barnen var lite skeptiska till den lite annorlunda frukosten, men glatt överraskade när de väl provat! Sedan blev vi guidade runt i trädgården och fick se ananasodling, gummiträd, orkideer av olika slag och mycket mer. Väldigt trevlig och lärorik utflykt.

På idrotten gympade vi loss till miniröris i Salan och efter det en skön avsvalkande dusch.

En av dagarna, när flera av de andra klasserna var på utflykt, passade vi att vara ute på den stora skolgården på rasten. Roligt att spela King tyckte alla barnen.

På språksamlingarna har vi arbetat med veckans bokstav som var J, passande nu när det är mycket Jul aktiviteter. På mattesamlingarna har vi fortsatt med siffror och även kommit in lite på 10 kamrater.

Vi har också julpysslat, fina julgranar blev det bland annat.

Veckan avslutades med julavslutning där det bjöds på diverse underhållning och den obligatoriska långdansen med alla föräldrar, elever och personal.

Vi tackade av många elever som nu slutar skolan, vi på Mangon tog farväl av Albin.

Hoppas alla får en skön julledighet!

Susanne

1-2:an Snäckan

Sista veckan den här terminen och alla, både barn och vuxna konstaterar att tiden gått väldigt snabbt. Sista veckan har varit hektisk precis så som det brukar vara i juletider. Vi har haft en fantastisk julpysseleftermiddag i klassen där barnen bl.a. har flätat hjärtan, tillverkat julfigurer och målat julkort. Vi har tänt både tre och fyra ljus och gjort klart uppdragen i adventskalender, så nu är hela vår målade adventsgran full med paket.

I Thailand gör vi dock andra saker också, trots att det är jul. I måndags var vi i Snäckan tillsammans med Mangon, Fjärilen och Kobran på Green Farm och fick lära oss om Thailändska kryddor, grönsaker och frukter. Vi fick ett ekologiskt mellanmål i ett bananblad. Jättespännande och de flesta vågade också smaka. Sött och gott!

Vi har också jobbat med våra planeringar och de flesta i ettan börjar bli klara med höstens mattebok. Nu är barnen redan sugna på nästa bok! När vi i veckan tittade igenom terminens ”Grej of the week” konstaterade vi att man verkligen lär sig mycket på dessa korta microlektioner.

Veckan avslutades med julavslutning där det bjöds på överraskningar från både lärar- och elevhåll.

Lena

1-2:an Kobran

Sista veckan är nu till ända för denna termin och vi har arbetat mycket in i det sista.

I måndags var vi på Green farm där vi blev visade runt. Det är ett projekt där de vill visa hur växter och träd ser ut och varifrån vår mat kommer. Vi fick se kokospalmer, gummiträd, ananasplanta, gurka och mycket mer. Vi fick även smaka på något man kan ha till frukost. Det var dock mycket sött. Ris och ägg på den ena och ris och kokos på den andra. Vi drack något som smakade lite som blåbärssaft.

Vilken julavslutning det blev! Fantastiskt framträdande av Kokosnöten som visade ett juldrama med tjuvar. Personalen sjöng och dansade till Midnatt råder (med annan text) och Vår julskinka har rymt med kockar som hade blöjor som kockmössor.

Vi tackade av åtta av våra elva kompisar och hoppas ni får en skön semester och resa hem.

God jul och Gott nytt år!

Carin

3-4:an Hajen

Hej!

En hel termin är inte länge nog att spendera med dessa fantastiska Hajar, så jag är lycklig att få fortsätta hänga med dem efter jul. Tiden har flugit förbi i ett potpurri av erfarenheter, roliga diskussioner, nya möten, utflykter och massor av skratt. Vi har haft förmånen att få låna in lite ”konsulter” i klassrummet i form av föräldrar, präster och andra som berättat om bland annat tro och religion. Vi har haft härliga samarbetsdagar, familjeaktiviteter och lärt känna nya kompisar från hela Sverige.

Idag har vi firat finalen på terminen med en härlig julavslutning, inte riktigt som dem där hemma, annorlunda men underbar. En enda lång och festlig salansamling med sång, skratt, dans runt granen, gjort raketen och såklart fikat med svenska kanelbullar. Det var en mysig och varm avslutning som lämnade en skön stämning inför lovet. Vi kommer att vara riktigt laddade inför det nya året och terminen som väntar.

En riktigt god jul och ett strålande nyår önskar jag er alla!

Linda

3-4:an Geckon

I tisdags var vi på plantagen Green farm. Det var så varmt men roligt och lärorikt. Vet ni om att det tar ett år för en ananas att bli mogen. De växer bara en och en på en buske så det är inte så konstigt att de är så dyra hemma i Sverige. Vi fick lukta och smaka på olika kryddor som citrongräs, ingefära , peppar och de som vågade på chili.

Sedan har eleverna gjort klart sina planeringar från Sverige och vi har haft lite julmysigt i form av att se på den gamla adventskalendern från 90-talet, Sunes jul.

I träslöjden har eleverna tillverkat vackra amplar av kokosnöt samt vindspel av bambu och kokosnöt. Det blir ett fint minne att ta med hem.

I fredags var det dags för skolavslutning, som gick i julens tecken. Vi hade det så trevligt med fika, juldans och sång. Flera av eleverna tackades av och fick medalj för att sedan fara hem till Sverige. Jag kommer att sakna er alla och hoppas att ni kommer tillbaka till vår skola igen.

Ha en fin julhelg

Lovisa

5-6:an Kokosnöten

Så var då årets sista skolvecka över. Ganska skönt och lite vemodigt. Veckan har präglats till stor del av att bli klar med diverse skoluppgifter, se klart julkalendern ”Tjuvarnas jul” samt träna in vårt egenproducerade drama till julavslutningen.

Men på tisdagen tog vi en liten paus och åkte till den ekologiska odlingen Green farm. Där fick vi fick se, lukta och ibland smaka på olika växter och frukter. Det var alltifrån peppar och ananas till drakfrukter, citrongräs och orkidéer. Roligt att få se hur många av ingredienserna i Thai-maten ser ut och hur de växer.

Eftersom det var vi som var ansvariga för årets sista salansamling har som sagt en stor del av veckan gått åt till att förbereda oss inför den. Eleverna har varit otroligt kreativa och påhittiga. Eftersom de har gillat julkalendern ”Tjuvarnas” jul så mycket så vill eleverna göra en egen variant på det temat. De skapade själva ett drama på fem akter med många olika karaktärer från den verkliga serien. Handlingen kretsade kring en avancerad ringkupp. Det har varit många skratt under alla övningar och vi tyckte nog på torsdagen att vi hade behövt lite mer förberedelser. Men på fredagens uppträdande gick allt strålande, alla elever visade upp en sällan skådad skådespelartalang. Det enda lilla debaclet var att ringen försvann på riktigt, men den blev senare upphittad. Skönt! Eleverna har gjort en fantastisk insats med att förbereda sig inför sina olika roller, hitta kläder och annat scenmaterial och lära in repliker. Det blev ett minne för livet.

För övrigt fick vi sista dagen höra några juldikter, rektorn höll tal, alla personal hade ett litet framförande som avlutades med den gamla klassikern ”Vår julskinka har rymt”. Till sist fick vi dansa ringdans och fika. En mycket lyckad avslutning.

Detta var sista veckan för Ida, David, Wille och Elsa. Det har varit jätteroligt att ha dem i klassen och de kommer vara saknade. Vi önskar dem en god jul och en bra vårtermin hemma i Sverige.

Tack för denna termin. Nu tar vi lov och laddar så småningom för skolstarten i januari.

Magnus

7-9:an Bananen

Sista veckan har varit bra, men lite tråkigt att behöva skiljas från varandra. Eleverna i Bananen har verkligen utnyttjat veckan maximalt för att vara tillsammans och stärka vänskapsbanden. Det är tråkigt att skiljas, men kul att ha vänner på olika platser i Sverige. Det har gjorts upp planer på återträffar i Sverige redan nu.

På tisdagen var Bananerna iväg tillsammans med flera av de andra klasserna till den ekologiska odlingen Green Farm. Eleverna fick går runt och smaka på olika örter, teer och kryddor. Det var intressant att se hur odling går till och hur olika frukter, blommor och örter ser ut när de växer.

På onsdagen hade en av eleverna besök i skolan. Det var trevligt att lära känna Stella och hon kom snabbt in i arbetet klassrummet. Vi avslutade veckan med ett kunskapsspel. Eleverna tycker att det är trevligt att ha gemensamma genomgångar, lekar och spel. På så sätt bygger vi god gemenskap, skrattar tillsammans och lär oss nya saker.

När eleverna hade gjort klart de sista uppgifterna för terminen, unnade vi oss att se på film under torsdagen. Det var en spännande, ibland ledsam film som ändå slutade lyckligt. Vi hjälptes åt att analysera den efteråt och bearbeta olika intryck. Vi fick glass på torsdagen, eftersom vi inte skulle äta lunch på fredagen.

Veckan avslutades med en storartad julavslutning. Rektor Kattis höll tal och önskade alla god jul. Vi tackade av nästan 30 elever. Tyvärr var det fyra elever som slutade i Bananen. Medea, Eric, Alfons och Olivia, det känns tråkigt och tomt att ni slutar. Vi önskar er lycka till i Sverige. Efter det höll Kokosnötterna ett juldrama som byggde på Tjuvarnas jul, som sändes som julkalender 2009. Eleverna visade prov på utmärkta skådespelartalanger. Lärarna bjöd också på underhållning i form av en omskriven text av Midnatt råder och Vår julskinka har rymt. Samlingen avslutades med ringdans och raketen.

Nu önskar jag alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År

Ullis