Vecka 51 2013

Förskolan Fjärilen

Nu var det sista veckan på terminen. En härlig lärofylld tid av sprudlande lek och många skratt är snart slut för att övergå till jul lov för alla.

Vi började veckan med olika lekstationer där barnen själva väljer aktivitet. På engelskan fick vi lära oss olika kroppsdelar och vad kropp heter på engelska. Vi avslutade med en rituppgift där vi skulle fylla i olika kroppsdelar efter färg på en sprattelgubbe.  En utmaning där alla hjälptes åt.

Pisua har fått följa med Elvin på badutflykt i helgen. När Pisua ramlade på stranden kom Elvin på en sång om Pisua som alla sjöng. Lilla Pisua akta dig, akta dig, akta dig, lilla Pisua akta dig annars tar nån dig i stället för lilla snigel. Pisua har även bott hos Emma och Peter. Emma hade ritat vad de hade gjort. De hade ståt på händer och Pisua hade varit med på boxning. Det hade varit mysigt att få sova med Pisua.

På idrotten valde barnen själva lekar efter uppvärmningen. Vi lekte hunden och benet då vi sedan avslutade med leken kom alla mina fjärilar.

Så blev det ett vidundrande färgsprakande avslut med sång, drama och uppträdande som avslut. Nio härliga fjärilsbarn slutade och vi kommer att sakna er jätte mycket, Tack för en fin tid tillsammans!

Ha en riktig god jul med en massa julebus!

Lill, Sharon och Sara

 

Förskoleklassen Mangon

Hej i juletid! Mycke tid denna sista veckan, har gått till att prata med barnen om att sex barn på Mangon slutar nu. Vi har också räknat dagar till jul och pratat om att det blir ett nytt år snart.

På våra språksamlingar har vi arbetat med ljud, lyssnat efter vilket ljud ord börjar och slutar på. Vi har bytt ut vokalerna i Bä bä vita lamm och sjungit Bi, bi vita lamm och Ba, ba vita lamm.

Julpysslat har vi också gjort och tittat på adventskalendern, ”Mysteriet på Greveholm”.

Vi hade dans kring granen på gympan, kastade boll och lekte ”Land, skepp och hav”. Sedan fick dom som ville bada.

På matten arbetade vi med att göra klart arbetsuppgifter.

Alla barnen har byggt jättemycke med kaplastavar, det är verkligen ett jätteroligt material. Barnen tränar samarbete, fantasi och motorik.

Avslutningen  var så fin och lite vemodig.

Nu hoppas jag Ni får det bra med jul och nyår, var ni än befinner Er.

Marion

 

1-2:an Snäckan

Snart är det jullov, även om det inte känns så med strålande sol och många salta bad.

Vi har haft en ovanlig idrottslektion på stranden. Förskoleklassen Mangon och vi på Snäckan dansade runt granen och sjöng alla de härliga jullåtarna.

Efter det var vi genomsvettiga. Tyvärr kunde vi inte bada i havet för det var så många maneter. Det är tur att vi har en vattenslang på skolan.

Sedan har vi haft tipspromenad och vi har tittat på en del avsnitt ur julkalendern.

Vårt tema om rymden är slut. Denna vecka har eleverna lärt sig om månen och om svarta hål. Vet ni hur många människor det är som har gått på månen? Jo 24 stycken, det är väl inte illa.

I dag har vi haft skolavslutning. Det känns vemodigt för en tredjedel av klassen slutar. Elsa, Joseph, Daniel och Cornelia fick diplom, medalj och en cd med foto på sig själva. Lycka till och välkomna tillbaka igen.

Till sist var det dans kring granen och fika.

God jul och vi ses nästa termin önskar

Lovisa 

1-3:an Geckon

Hela veckan har en vemodig känsla legat över klassen då det har varit sista veckan tillsammans här på Koh Lanta. Det ska såklart bli härligt med jullov men tråkigt att sluta och inte få träffa kompisarna mer. Det har verkligen blivit en härlig klasskänsla i gruppen.

Vi försökte suga ur så mycket som möjligt av varandra under veckan och både jobbade och lekte extra mycket. Alla har jobbat flitigt med sina planeringar hemifrån och sett till att bli färdiga. Vi har även pratat en del om julen, trots att det känts lite konstigt i värmen. Vi avslutade julpratet med leken PlingPlong som är en form av frågesport och frågorna handlade såklart om julen.

På idrotten i torsdags sprang vi häcklöpning på stranden. Det var varmt och svettigt men barnen kämpade på bra och hoppade glatt över hindrena. Duchningen med slangen på skolgården var väldigt uppskattad efteråt.

På rasterna har Kingplanen gått varm och leken Vinken har också varit populär. Även där har det märkts på barnen att tiden börjar närma sitt slut för de har

Vi avslutade veckan och vår tid tillsammans här i Geckon idag med en härlig skolavslutning. Den bjöd på teater av både barn och lärare, fika och en lång slängdans runt granen. Det går visst även bra att sjunga ”Nu är det jul igen” barfota i gräset bland palmer. J

Ha nu ett skönt och välförtjänt jullov!

Sabina

 

3-4:an Hajen

Sista skolveckan före jul är över. Under veckan har alla jobbat klart de sista uppgifterna. Eleverna i Hajen finslipade på sitt uppträdande ”Julidol” som blev succé i Salan på julavslutningen. Även lärarna hade ett uppträdande, ett litet drama, ”En dag i Tarzans liv”. Vi hade riktigt roligt när vi spelade upp det och vi tror att det var mycket uppskattat, särskilt av eleverna.

För många elever var det sista skoldagen här på skolan. Det var ett tjugotal elever som avtackades och fick medaljer. Vi önskar dem välkomna tillbaka ett annat år. Avslutningsvis blev det en härlig långdans enligt svensk jultradition med elever, föräldrar och personal till sången ”Nu är det jul igen”.

Vi önskar alla elever och föräldrar en God Jul och ett Gott Nytt År. Vi önskar även gamla och nya elever välkomna till ett nytt läsår.

Ha ett skönt jullov!

Elisabeth

 

5-6:an Kokosnöten

Sista veckan och det har varit lite upp och ner. Många tankar snurrar runt i huvudet. Eleverna började inse att det är bara en vecka kvar innan alla vänner slutar och det är dags att säga hej då. I kokosnöten slutar åtta elever och det kommer kännas tomt utan dem när vi startar upp igen i januari.

Eleverna har under veckan arbetat klart med allt och det känns riktigt skönt. Vi har sett en film om Sveriges historia, den handlade om upplysningstiden. Som belöning för gott arbete  gick hela klassen ut och åt lunch. Vi var på en restaurang som låg på stranden och efter maten så passade vi på att bada i havet. En mycket mysig dag som uppskattades av alla.

I matten har vi löst kluringar som eleverna själva har gjort. Det är roligt att se hur engagerade de är när de ska lösa uppgifter tillsammans.

I engelskan den här veckan har vi tittat på två julfilmer och sedan har vi lärt oss nya ord från filmerna. I moderna språk har lärt oss julfraser i spanska, franska och tyska.

Fredagen avslutades med härliga uppträdande av elever och lärare, därefter blev det långdans på skolgården och det hela avslutades med fika och mingel. Det var många kramar som delades ut eftersom det är många som åker hem till Sverige.

Tack alla underbara elever och föräldrar för den här terminen. Vi säger inte hej då utan på återseende.

Vi önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Pia, Lena och Annelie

 

7-9:an Bananen

Den här veckan har vi inne på Bananen lagt ner mycket tid på att bara umgås och mysa. I måndags tog vi en långlunch till en restaurang som ligger på stranden. Vi åt gott och hade tid att samtala med varandra både under tiden vi åt och under promenaden till och från restaurangen. Vi har även haft lite olika värderingsövningar i ämnet sex- och samlevnad, där vi sett filmer och haft efterföljande diskussioner.

Vi fortsatte även att lära oss mer om hållfasthet i ämnet teknik. Eleverna fick i uppgift att försöka bygga en stabil bro av två A4-papper. De byggde sina broar med balkar ihoprullade till rör och att vika pappret så att det blev korrugerat. Den bro som blev stabilast orkade bära upp en hel elev, HannaJ Bra jobbat hela gänget inne på Bananen.

Under språktimmarna har eleverna sett julfilmer på engelska och samtidigt lärt sig gloser till dessa. De har även lyssnat, läst och sett en film av Henning Mankell och haft efterföljande diskussioner till detta.

I torsdags passade vi på att julpyssla lite. Det blev lite garntomtar och jättefina stjärnor i papper.  Eleverna hade efterfrågat ett extra pass i idrott. Jag som är deras mentor, Annelie, passade då på att delta aktivt. Det var uppskattat och för mig hemskt roligt, och svettigt!

Fredagens julavslutning innehöll flera fina uppträdanden i Salan, både av Hajen och av skolans pedagoger. Vi dansade runt granen och bjöds på gott fika. Vi avtackade också många av Lilla skolans elever som slutar till jul. På Bananen avtackade vi Hanna, Ebba och Emma.

God Jul och Gott Nytt År önskar:

Annelie, Pia och Lena