Vecka 51 2012

Förskolan Fjärilen

Ja, nu var det så dags för sista veckan på detta läsår. Hela veckan har gått i julens tecken. Vi har julpysslat på Fjärilen och då har barnen gjort en jultavla av sitt handavtryck. Det blev antingen tomtar eller pepparkaksgubbar av handens fingrar.

På måndagen hade vi engelska för sista gången denna termin. Maria repeterade alla sånger som vi lärt oss och vi tränade på vad bondgårdsdjuren heter. Efter lunchen har vi läst alla tillsammans och då har vi läst boken om hur Kråke firar jul, i samband med det har vi pratat om hur vi firar jul i Sverige och hur man firar i Thailand.

Varje dag har vi gått till Salan och tränat på julsångerna som vi skulle uppträda med på julavslutning. Det har varit underbart att se stor och liten elev sjunga tillsammans och en riktigt skön julstämning har infunnit sig.

På onsdagen fick vi prova på olika cirkuskonster som Desirée lärde oss. Barnen tyckte det var kul att prova på att bl.a. jonglera med olika saker, snurra en tallrik på en pinne. Det var också spännande att få göra mänskliga pyramider av barnen. Stort tack till Desirée för detta!

3-4:an Hajens elever kom till oss och framförde en fantastisk dockteater. De hade sytt sina egna handdockor i syslöjden som var riktigt fina. Sagan var spännande och det fanns både en drake och en prinsessa i den precis som det ska vara i en riktig saga. Vi hoppas få se mer av detta nästa termin!

På fredagen sa vi hej då till My, Hedda, Elvira, Filippa och David som nu slutar hos oss.  Det är alltid tråkigt när någon slutar men kanske ses vi någon gång igen. Alla elever blev avtackade i Salan där de fick varsin medalj och varma applåder från oss alla. Julavslutningen var stämningsfull och full av härliga julsånger och framträdanden av både elever och personal. Tack alla föräldrar och barn för denna termin!

Nu önskar vi er alla en riktigt skön julhelg och ett gott nytt år så ses vi igen i januari.
Maritha och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Vilken fin grupp jag har fått glädjen att få rå om den här terminen.
Vi har haft en skön och stämningsfull vecka på många sett. Mangobarnen började veckan med att klä julgran. Den upphittades i en undanskymd vrå på Mangon, och när det visade sig att ljulgransbelysningen till den också fungerade, barnen blev så glada och lade upp ett glädjetjut och började dansa och sjunga kring den.

Vi har avslutat vårt Thailandstema med att prata om och rita några av de hajar som finns omkring Thailand. Vi har städat och gjort fint i våra lådor. Det slår mig  att vad väldigt mycket olika saker vi gjort och vilka fina bilder och texter det producerats.

I Onsdags fick vi se en dockteater som framfördes av 3-4:an Hajens elever. De framförde en pjäs som de gjort själva. Dockorna hade barnen sytt i slöjden. Vi fick se kungar prinsar och prinsessor, drakor och häxor. En riktigt bra och rolig pjäs och det  blev många glada skratt.

Mangobarnens önskan om att få leka och pyssla mer har tillgodosetts denna veckan.

Vi har prytt granen med diverse egentillverkade julgransprydnader. Det var tomtar och tårtor, stjärnor. En stjärna pryddes med Majsans namn, Adam tyckte att det var väldigt viktigt att hon fick vara med i granen så att vi skulle tänka på henne i Jul.

Nu är det Jullov och en välbehövlig ledighet i några veckor för alla lärare och elever.

Jag sitter här i skrivandes stund och njuter av efterdyningarna efter en helt otrolig julavslutning. Än en gång har vi fått se prov på vilka fantastiska barn vi har på Lilla Svenska Skolan.

Det känns lite sorgligt att säga adjö till de barn som ska sluta. Men hoppas ändå att man kommer att ses någon gång i framtiden.

Tack alla fina barn och föräldrar för denna termin, och jag önskar er alla en riktigt skön och mysig Jul!

Stor Julkram till er alla
Yvonne

 

1-2:orna Snäckan och Geckon

Det känns sorgligt att detta var sista veckan med den här klassen. Det har varit så kul, så ofta. Barnen har varit helt fantastiska både mot oss och mot varandra. De har jobbat bra, de har varit med på noterna hela tiden, de har varit glada allihop HELA TIDEN!

Så det känns allt lite vemodigt nu när Geckon blir upplöst och de barnen åker hem. Men Snäckan finns kvar och det är tur!

Efter jullovet kommer Anita att vara lärare i Snäckan även fortsättningsvis, medan Mårten kommer att bli lärare för 4-6 kortklassen.

Den här veckan har bl.a. ägnats åt repetitioner inför julavslutningen. Den blev verkligen härlig. När barnen sjöng ”We are the world”…det överträffade alla våra förväntningar! Tack för den sången! Lärarnas nummer blev också bra; både roligt och så är det ju en sådan bra låt, ”Knalle Juls vals” av Evert Taube. Googla på den och läs den texten!

Vi har också haft en del att göra färdigt. Matte-och svenskaböcker, rymd-temat och Fantasy-berättelserna. När det gäller det senare är det fortsättning följer som gäller. Vi har läst upp allas för alla i olika omgångar. Vad bra de har blivit!

Vi hann faktiskt med ett kort litet julpyssel också mitt i allt. Det blev varsin tomte och varsin smällkaramell.

Vi har fått se 3-4:ans fina dockteater-föreställning och en av eleverna i 5-6 har varit inne hos oss och läst upp sin berättelse ”Sjöresan”. Den var också bra.

Ja, det är verkligen toppen på Lilla Svenska Skolan. Jag önskar att alla fick en chans att gå här någon gång.

Tack alla för en fin termin. Tack särskilt till Helena och Fredrik som har gjort den här skolan till vad den är.

God Jul och Gott Nytt Thailands-år!
Mårten och Anita

 

3-4:an Hajen

Den här veckan var det dags att för Arvid, Oscar, Elsa och Hanna att lämna klassen. Det har varit roligt att lära känna dem och vi önskar dem en bra resa hem till Sverige!

Hanna och Astrid som går i 5-6:an har varit på besök och läst sina berättelser om ”Sjöresan” för oss. Mycket uppskattat av eleverna!

Vi har avslutat vårt sagotema med att improvisera en liten teater, där handdockorna från slöjden skulle vara med. Eleverna har sytt följande karaktärer: en åsna, en gris, ett troll, en häxa, en drake, en trollkarl, en jätte och en kung. Det blev en spännande saga som spelades upp för förskolan, förskoleklassen och 1-2:an. Eleverna agerade med inlevelse och publiken visade stor uppskattning!

Två nya dikter har utmanat förra månadens dikt. När eleverna röstat visade det sig att ”Önskelistan” vann. Den handlar om en tomte som är så virrig att han blandar ihop önskelistorna från djur, så alla får fel julklappar utom den herrelösa hunden som får en husse som han önskat!

Vi har haft förhör på nians tabell och nu hoppas jag att alla tabellerna ”sitter”! Eleverna har verkligen tränat bra på alla tabeller och haft fina resultat på läxförhören!

Onsdag morgon var det som vanligt samling på stranden för ett idrottspass. Efter uppvärmningen lekte vi spökboll som alltid är lika uppskattat. Sedan fick eleverna träna kulstötning och kast med liten boll. Lektionen avslutades som vanligt med ett härligt dopp i havet!

Torsdag morgon hade vi riktigt roligt!  Desirée som är mamma till en elev på skolan hade cirkusskola med klassen. Eleverna fick prova på att jonglera med bollar, käglor och andra föremål. De fick också prova på akrobatik genom att bygga olika figurer med sina kroppar.

På musiken fick eleverna skriva julord på lappar. Sedan fick var och en ta en lapp och göra en mening med ordet på lappen. Alla hjälptes sedan åt att rappa meningen.

Idag, fredag, hade vi julavslutning i salan för både elever och föräldrar. Skolans elever sjöng fina julsånger tillsammans. Elsa, Hanna och Johanna från Hajen gjorde en rolig julrapp som de skrivit själva. Även personalen bidrog till underhållningen genom att framföra Knalle Juls vals. Programmet avslutades med dans runt granen och en traditionell raket. Till sist bjöds stora och små på god fika!

Jag vill tacka alla trevliga barn, föräldrar och kollegor som jag haft förmånen att lära känna den här terminen. Det har varit fantastiskt roligt!

Njut nu av ett härligt jullov så ses vi i januari!
God Jul och ett Gott Nytt År!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Sista skolveckan för terminen har nu lidit mot sitt slut och vi har idag tagit farväl av tre elever i klassen. Det är Timothy, Lova och Olivia som nu åker hem till Sverige igen. Vi önskar dem all lycka och vill på detta sätt berätta att vi kommer att sakna dem.

Nu är alla barnen i klassen klara med sina Sjöresor. Alla skapade var sin fantastiskt fin bok med egendesignad framsida och de flesta hade till och med baksidestext. I veckan var Hanna, Edvin och Astrid i 3-4:an och läste upp och Timothy var i 1-2:an. Alla tyckte att deras berättelser var otroligt spännande! Barnen läste högt, tydligt och med fin inlevelse. Vi avslutade veckan med att alla i klassen fick läsa upp sina böcker. Alla har gjort ett fantastiskt jobb och ska vara väldigt stolta över sig själva.

I tisdags åkte klasserna 5-6:an och 7-9:an till Lanta Thai Cookery School för att lära sig att laga thaimat. De fick göra två olika rätter, pad thai och chicken cashewnut. Alla gjorde ett strålande jobb. Efter ungefär en timme var första rätten klar och föräldrarna började dyka upp för att provsmaka. De var mycket nöjda med resultatet och barnen påbörjade den andra rätten. Eftermiddagen avslutades med att de fick lära sig att göra friterad banan. En mycket uppskattad aktivitet, både av föräldrar och barn.

Under veckan som har gått har vi övat inför skolavslutningen varje dag. Det är ett riktigt härligt program som har satts ihop. Flera elever sjunger solo och det är en härlig känsla att höra barnen tillsammans. Allt från förskolan upp till de som går i nian. Uppträdandet på avslutningsdagen blev bejublat och avslutades med ringdans runt granen på skolgården.

Jag önskar alla en riktigt skön ledighet!
Ulrika

 

7-9:an Bananen

Det märks att det börjar gå mot jullov, eleverna är mer glada och uppspelta och har ibland svårt att koncentrera sig på skolarbetet. Ändå har vi haft lektioner fram till och med torsdagen med några undantag för pingis, glass, röjning av skåp och samtal. Det har varit en intensiv vecka. Sista proven gjordes på dagen innan skolavslutningen.

Denna vecka har det varit storsamling i salan, då alla elever har tränat inför julavslutningen. Det har fungerat bra och fast det bara har varit repetition så låter det fantastiskt bra.

Eleverna har haft en temaeftermiddag med hemkunskap då de fick laga thaimat. Det var på Lanta Thai Cookery School och där fick de först kunskap om olika ingredienser som är vanliga i thaimat. Därefter fick de tillaga en trerätters middag bestående av chicken cashewnut, pad thai och friterade bananer. Föräldrarna blev inbjudna att provsmaka de rätter som eleverna tillagat, vilket var mycket uppskattat.

Vilken fantastiskt annorlunda avslutning det var i denna värme. Alla elever och föräldrar med tomteluvor bland palmer och uppblåsbar gran. Vilken kontrast mot våra julavslutningar hemma i Sverige. Det började med att de elever som skulle sluta på skolan nu fick en medalj med sitt namn skrivet på thailändska. Därefter började ett bejublat framträdande där alla skolans elever sjöng och uppträdde. Detta avslutades med ringdans runt ”granen” med alla föräldrarna. Efteråt var det fika för alla – både stora som små.

Nu är det terminens sista dag och eleverna har lämnat oss. Många av våra elever under hösten har slutat och vi väntar nu på att få nyahärliga elever . De eleverna som är kvar under delar av vårterminen får nu hjälpa till att bygga den nya klassen tillsammans med oss, de ska bli kul!

God Jul och Gott Nytt År på er alla

Maria och Clas