Vecka 51 2011

Förskolan Fjärilen

Ja, så har en hel termin gått till ända. Det är egentligen inte klokt vad tiden har sprungit iväg och nu ska vi ha jullov! Det är ju sommar fortfarande!!! Jag tror inte huvudet riktigt har fattat det här ännu.

Den här veckan, som bara varit 3 ½ dag för eleverna, har inte varit riktigt som vanligt. Vi har läst en julberättelse på rim, där barnen var delaktiga och hjälpte till att hitta rimorden. Det tyckte de var roligt och de kom också på de allra flesta rimmen.

En dag bad vi dem önska vad de ville göra nästa dag och då ville de måla. Vi dukade därför upp färgpennor, vattenfärger och ett varsitt lite tjockare och finare papper, sedan var det bara att sätta igång, vilket de också genast gjorde. Det blev många fina och färgglada målningar!

På onsdagen promenerade vi till stranden, där barnen gavs möjlighet till både bad i havet och lek i sanden, vilket uppskattades.

Vi har också sagt adjö till 6 barn den här veckan, både på onsdag och på torsdag, och haft våra ceremonier kring det. Det har varit jätteroligt att lära känna alla barn och föräldrar men det är också ledsamt att skiljas, men att mötas och skiljas är en del av livet. Vi önskar alla ett stort lycka till i sina fortsatta liv!

Torsdag gick barnen bara halvdag; vi umgicks då en timme inne på Fjärilen med att dela ut diplom och portfoliomappar, samt sjunga lite julsånger. Till fruktstunden därefter läste vi en julsaga, innan det var dags att gå till den stora Salan och det gemensamma program som var där för hela skolan, plus anhöriga och vänner. Det var bl. a tal av rektor, lekar, sånger utförda av varje klass, medaljutdelning, ett juluppträdande av all personal, dans runt granen och som avslutning fika med mingel – en trevlig avslutning på en bra termin!

God Jul och ett Gott Nytt År
önskar
Kristina och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Sista veckan för i år, tiden har gått så fort! Vi har jobbat färdigt med alla våra arbeten och övat för julavslutningen i Salan på torsdagen. Vi jobbade så hårt att vi blev tvungna att ta en vattenpaus! När vi vilat ritade vi en teckning från sagan Sandvargen som vi just läst färdigt. Alla barn fick göra en lite recension av boken.

Tillsammans har barnen gjort en mycket fin tavla med julhälsning på, den ska vi hänga utanför vårt klassrum.

Vilken härlig gymnastiktimme. Vi var nere på stranden och badade och byggde sandhotell, där kunde man få både fotbad och massage! Tänk att avsluta terminen med ett bad i ljummet vatten och en vind som är lika ljummen den!

På torsdagen var det då avslutning, Det blev en dag som var både sorglig och glädjefull. Det sorgliga var att säga hejdå till två av barnen på Mangon som lämnar vår skola för att resa vidare. Det glädjefulla var alla barn som från varje klass uppträdde för de andra barnen, all personal och alla föräldrar. De är helt underbara. Vi personal underhöll också så gott vi kunde. Det var fint att se alla, som var med på avslutningen, med tomteluvor på hjässan!

Det har varit en mycket fin termin, tiden har gott fort men vi har hunnit med mycket roligt, spännande och lärorikt! Tack alla snälla barn och trevliga föräldrar!

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR INGER

 

1-2:an Snäckan

Jul och jullov det går inte riktigt att förstå att vi ska få vara med om denna tradition, här är det ju varmt och sommar! Men det ska bli skönt för oss alla med lite ledighet, det tror jag vi behöver.

Ibland är det vemodigt att vara lärare och det är när man ska skiljas från sina elever. Ida och Marcus flyttar nu tillbaka till Sverige och sina skolor men så är det ju här i livet, man möts och man skiljs, men jag vill passa på att önska er lycka till med era fortsatta studier. Vi kommer att sakna er!

Denna vecka som ju är kortare, har vi mest lagt ner tid på att göra klart alla påbörjade arbeten, städa lådor och rensa pärmarna. Vi har också myst med högläsning och tända ljus, det ger ju så bra stämning. Under dessa pass har Ida varit vår mästerfotograf. På måndagen hade vi Geckoeleverna som arbetade med sina arbeten hos oss.  På idrotten värmde barnen upp med doppboll sedan hoppade de längd och höjdhopp och avslutade passet med ett bad, härligt!

Skolans julavslutning var väldigt stämningsfull med diplomutdelning, julevangeliet och tända ljus i klassrummet. Sedan samlades elever, personal, anhöriga och vänner i Salan, där det var utdelning av medaljer till de elever som slutar. Sedan framförde alla klasser varsin sång och skolans personal sjöng/rappade Electric Bananas sång ”Hårda paket”. Vi avslutade med dans kring granen och julfika. En riktigt härlig avslutning med glada barn och vuxna.

Till sist vill jag önska er alla

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!
Anne-Lie

 

1-2:an Geckon

Veckan började med att barnen var inne hos Snäckanbarnen och jobbade med sina planeringar på måndagen. Allt hade gått bra!

På onsdagens morgon var vi på stranden för idrott. Efter uppvärmningen, som var ett roligt bollspel, prövade barnen att hoppa längd och höjd. Otroligt hur en del barn kan hoppa jämfota över ribban! Den här gången var krattan med till längdhoppet. Oskar på Hajen höll finkrattad sand hela tiden på ”satsbrädan” och i gropen. Ett skönt dopp avslutade lektionen.

I klassrummet jobbades det färdigt i böckerna. Efter lunch plockades det fram frukt till fruktsallad, som barnen fick skära i lagom stora bitar och lägga på sin egen tallrik. Några barn vågade prova drakfrukt också. Hela klassen tågade sen ner till Mon och köpte glass, som var och en fick välja efter sin smak. Alla tyckte att det var ett gott slut på dagen.

Sista dagen på höstterminen före jullovet är alltid speciell, men idag var det lite extra, eftersom vår lilla mysiga grupp lämnar skolan för att så småningom ta sig till Sverige. Diplom, medalj och CD-skivor blir ett trevligt minne från Lilla Svenska Skolan att få med sig hem.

Avslutningen med alla föräldrar och syskon var mycket gemytlig och med alla tomteluvor på svaj. Efter avtackningen blev det härliga julframträdanden av barnen och det märks att de är vana vid att uppträda och tycker att det är roligt. 1-2:orna sjöng tillsammans ”Father Christmas”. Ett härligt mingel med gott fika avrundade dagen i det fina varma vädret.

Nu får jag önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Hoppas verkligen att vi ses igen någon gång! Barbro

 

3-4:an Hajen

Tänk att det har gått en hel termin och att vi nu ska få njuta av ett jullov på Koh Lanta. När jag tänker tillbaka på denna hösttermin känner jag att det har varit så många nya upplevelser och väldigt mycket arbetsglädje!
Tyvärr lämnar nu Ebba, Oscar och Olivia klassen. De blev avtackade i klassrummet med ett fint diplom med snälla kommentarer av klasskamraterna och en CD-skiva med bilder från tiden på Lilla Svenska Skolan. Vi önskar dem lycka till och en trevlig resa hem till Sverige!

Den här veckan har vi ägnat mycket tid åt att avsluta olika arbeten.
Eleverna har också skrivit en namndikt om Thailand. Den ska förstås finnas med i Thailandsboken. I namndikterna fick vi höra att det finns mycket regnskog i Thailand, att man kan hitta apor på gatorna och att det finns artrika korallrev. Thailandsböckerna är riktigt fina och de blir ett fint minne av vistelsen i Thailand!

Eftersom det snart är jul har vi pratat om Jesu födelse och uppväxt. Vi har avslutat boken ”Djuren i stallet”. Eleverna har fått skriva om sin familjs jultraditioner som förmodligen inte alls blir likadana här på Koh Lanta. De har också berättat om sina traditioner för kamraterna.

På slöjden var det dags att avsluta olika arbeten som tsunamiväskor och korsstygnsbroderier. Onsdagens idrott var fortsatt träning på längd- och höjdhopp. På musiken fick eleverna åka iväg till ”Mr Guitar” och prova att spela på olika musikinstrument. Något som var mycket uppskattat!

Sista dagen gjorde vi en lek tillsammans. Jag läste en mängd påståenden om julen som eleverna snabbt skulle svara ja eller nej på. Det svåra var att man skulle svara tvärt om mot det rätta svaret! Till exempel skulle man svara ja på att julgranen har tallbarr och nej på att vi firar julafton den 24 december.

På torsdagen var det julavslutning i Salan tillsammans med alla föräldrar. Alla väkomnades av Helena och Fredrikoch fick fina tomteluvor så det blev en färggrann skara! Elever som slutade blev avtackade med en medalj med sitt namn på thailändska. Alla klasser gjorde bejublade framträdanden. Pedagogerna uppträdde med en sång som heter ”Hårda paket”. Sedan var det förstås dans kring granen för stora som små och till sist fika för alla elever, pedagoger, föräldrar och vänner.

Nu är faktiskt denna termin slut!

God Jul och Gott Nytt År
önskar jag alla elever, föräldrar och kollegor!
Birgit

 

5-6:an Kokosnöten

Slutspurt, det har varit mycket som ska göras färdigt under veckan. Alla har kollat av sina planeringar några mot skolan i Sverige. I de flesta fall har alla gjort mer än vad de gjort hemma. Det gäller framförallt i NO men alla verkar också ligga bra till i även i matte, svenska och engelska.

Vi också tränat inför avslutningen, gjort färdigt julkort samt funderat över planering för våren. Det viktigaste och lite sorgliga är att Andrea ska åka hem efter helgen. Vi kommer sakna henne mycket då hon bidragit till en positiv och skön stämning med sitt sätt att vara. Vi blev också alla mycket imponerade när vi summerade läsloggen Andrea har läst 17 böcker under sina åtta veckor här. Två av dem på engelska.

Avslutningsdagen präglas av jul. Alla hade tomteluvor. Anders spelade julsånger i klassrummet och hade förberett med ett quiz om sagor och film. Det var lite klurigt men tillsammans klarade vi alla frågor.

Till slut samlades alla elever och alla föräldrar i Salan för gemensam avslutning. Där framträdde alla klasser med julsånger. 5-6 an med en fantastisk version av tomteparaden även personalen gjorde ett bejublat framträdande. Allt avslutades med dans kring granen och ett smaskigt julfika.

Nästa termin blir vi många nya Kokosnötter det ska bli mycket spännande att få träffa 6 nya kompisar.

God Jul och Gott Nytt År till alla från 5-6:an

 

7-9:an Bananen

Hej!

…och tack för den här terminen. Jag tycker det har varit en väldigt bra termin. Eleverna i Bananen verkar ha trivts med varandra och jag har absolut trivts med eleverna, Arbetet har varit effektivt och koncentrerat. Alla blev klara med det de skulle.

Det känns som om många elever har hittat rätt i sin planering och många blev riktigt duktiga på att planera, efter en del träning. Planering och utvärdering av sitt arbete är centralt i skolarbetet. Det är tydligt att de som kan planera också kan ta ansvar och lyckas med skolan.

Vi hann tyvärr inte läsa färdigt boken, men jag har lovat att skanna de sista sidorna och lägga det på googledocs. Boken är ruskigt bra.

På själva avslutningsdagen tackade vi Amanda och Alexandra och önskade dem lycka till.

I måndags sa vi hej då till Maria och Sofia. Intressant att se att man på åtta veckor kan lära känna varandra så bra.

I veckan som gick har jag haft fyra stycken avslutningssamtal. Lärarna som har haft eleverna har dokumenterat samt bedömt arbetet eleverna genomfört. När man läser igenom dokumentationen så är det spännande att se hur mycket skolarbete man hinner med på åtta veckor. Den är en ansenlig mängd. Otroligt vad man hinner!

Sista veckan innan jul har eleverna avslutat i de flesta ämnen. Det har varit prov, redovisningar och inlämningar som ska göras och skickas. Vi har arbetat in i det sista.

I onsdags morse fick Bananeneleverna åka till Mr Guitar och prova på att spela elgitarr och trummor på musiken. Det var ett gäng nöjda ungdomar som kom tillbaka efter en timme. En fruktshake fick de också efter övningen på instrument.

Lite roligt denna vecka var också att Fabian blev klar med sitt teknikprojekt. Han har byggt en bil som skulle drivas med batteri och elmotor. Detta kan man ju givetvis göra på många olika sätt. Jag tycker Fabian lyckats strålande. Bilen gick fort och rakt och var dessutom riktigt tjusig och stabil. Nu ska bara dokumentationen avslutas för att sedan skickas hem till läraren hemma. Det kommer bild på bilen på hemsidan lite senare.

Som sagt, en bra termin med många bra resultat både på vägen och i slutet.

Måndagen den 9 januari ska jag få träffa ett gäng nya elever som ska börja i Bananen och på tisdag den 10 januari då skolan börjar igen. Men innan dess ska vi alla ha en lång och skön ledighet. Det ser vi fram emot. Sen blir det roligt att få träffa er igen på tisdag den 10/1 2012

God Jul och Gott Nytt År önskar
Katarina, Anders, Maria och Kersti