Vecka 51 2010

Förskolan Fjärilen

Denna vecka inleddes med julpyssel, på måndagen gjorde barnen fina dörrkransar som såg ut som lingonkransar men dessa var i papp med silkespapper som prydde dem. På tisdagen gjorde de fina tomtar av en träknapp med luva och skägg.

Så har vi fortsatt läsa om Nisse Nys och nu fått höra slutet på den spännande sagan. Vi har också tränat på sången som vi sjöng på terminsavslutningen tillsammans med Mangon.

Men vi har hunnit lite annat än julförberedelser också, vi har fått se hur riset bereds efter att det skördas. Det var många moment innan riset ligger på tallriken. På thailändskan fick barnen göra varsin tomtenalle.

Onsdagen var vår sista dag för denna termin, den inledde vi med att leka lekar inne på Fjärilen innan alla föräldrar kom på den stora julavslutningen.
Alla vuxna och barn fick varsin tomteluva så det var ett myller av stora och små tomtenissar i Salan och på gården.

Först delades medaljer ut till alla barn som nu ska lämna oss, det känns allt i magen när man ska säga hejdå. Vi kommer förstås att sakna er jättemycket. Men vi får tänka på alla roliga dagar vi haft tillsammans och alla våra gemensamma minnen.

Programmet fortsatte med att alla klasser  sjöng julsånger och då infann sig julstämningen.

Helena läste sedan en berättelse där det gällde att komma på sånger som gömde sig i texten, det gällde för de två lagen att vara först med att  sjunga dem. Det var väldigt roligt och alla, både föräldrar, barn och lärare, sjöng av hjärtans lust.

Så önskade Helena alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År. Sedan blev det dans runt granen och tre raketer skickades iväg, innan alla bjöds på fika.

Nu önskar vi de barn som kommer tillbaka i januari ett riktigt roligt och skönt lov och de barn som reser hem önskar vi en härlig vinter med lek i snön.

Vi vill passa på att än en gång tacka för de fina blommorna och presenten vi fick.

Massor av kramar och
GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR
Christina och Majsan

Förskoleklassen Mangon

Den här sista veckan av terminen har bestått i att vi färdigställt tidigare påbörjade arbeten. Eftersom ljudet till fredagens föreställning i salan regnade bort, fick vi chansen att se den en gång till vid måndagssamlingen. Tomtemysteriet var en spännande och rolig historia framför av 3-4an Hajen. Senare på förmiddagen fick vi besök av några risodlare som visade hur det går till att bearbeta ris. Vi fick prova på att trampa loss axen från stjälkarna och sen stöta dem, för att få bort skalet. På tisdagen var både Felix och Frida lediga. Vi umgicks en hel del med Fjärilen och övade julsånger med dem. Vi hade även en sista gemensam repetition i salan inför onsdagens terminsavslutning.

På tisdagen hade vi först en sista samling tillsammans innan vi gick in till Fjärilen för att läsa de sista kapitlen ur ”Morfar, jag och Nisse Nys”. Under samlingen fick vi besök av Fredrik som hade träffat Tomten i Saladan. Han berättade att Tomten ville ha hjälp av en massa Nissar och hade därför lämnat ett antal tomteluvor som alla skulle ha på sig. Vi upptäckte att vårt bidrag till avslutningssamlingen ”Tomtar tomtar” gick mycket bättre med luvorna på! Efter sång och sagostund var det dags att bege sig till Salan.

Det var många barn som avtackades idag och i Mangon sade vi hejdå till både Martin, Kaspar, Nicole W, Nicole T och Frida. Det var känsloladdat och vemodigt, men ändå glädjefyllt. Vi har ju haft den stora glädjen att få lära känna varandra under den här tiden och det värmer i hjärtat. Efter avtackningarna läste rektor Helena en saga som även fungerade som en slags sångtävling. Ett mycket uppskattat inslag! Sen sjöng vi våra sånger och dansade ut julen runt granen på gården innan det gemensamma julfikat. Kaffe, läsk, kakor och bullar serverades på gården och alla fick tid till att säga hej till varandra.

Nu återstår för mig att säga hej..:
HEJ, GOD JUL OCH ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!!!
Torben

1-2:an Snäckan

Ja, då var framme vid sista veckan innan lovet. Vi har haft några dagar med mycket lek och pyssel.

Måndagen började med att vi tände fjärde ljuset och läste våra läxor, som vi inte hann i fredags. I måndags hade vi också visning av hur man rensar ris och bereder det innan det skall lagas. Barnen fick prova på att både rensa och slå riset. Dagen avslutades med en stund fri lek.

Engelska och thai har vi haft som vanligt. Några har arbetat med datorn, några med thailandsforskning och andra i sina böcker. Vi har rensat våra lådor, så det har kommit hem mycket teckningar och annat smått. Nu är vi förberedda för nästa termin.

I tisdags gjorde vi smällkarameller. Det är en väldigt bra övning att både ta instruktioner, vika och klippa. Och så fick man godis på köpet.

Vi har övat på våran julsång tillsammans med 1-3:an flera gånger, så nu kan vi den bra.

I onsdags gjorde vi julbingo. Vi fick klippa ut egna bilder till våra brickor, sedan satte vi dom vart vi ville. Det var ingen som hade likadan bricka. Det blev en spännande stund, när man väntade på att få sin bingorad. Som tur var fick alla barnen bingo. De fick då gå fram och välja en klubba, karameller och några stickers.

Så var det då dags för julavslutningen i Salan. Den var fylld med föräldrar och syskon. Vi började med att tacka alla barn som skulle sluta. I vår klass är det Movitz som slutar. LYCKA TILL MOVITZ!

Det var julsånger ifrån alla klasser, och en rolig berättelse som Helena läste upp och som också var en julsångs tävling. Till slut var det ringdans runt granen, och vi avslutade med raketen. Efter det fick alla en välbehövlig fika, med svenskt kaffe, läsk, kanelbullar och kaka.

God Jul och ett Gott Nytt År önskar jag er alla.
Hoppas ni får ett jätteskönt jullov,vi syns den 11 januari-2011.
Marita

1-3:an Geckon

Nu så har vi jobbat klart för den här terminen med våra planeringar. På måndagen arbetade vi färdigt vårt Thailandtema och satte ihop våra böcker. Tänk att vi har hunnit med så många saker! Barnen kan nu en hel del om växt och djurlivet här på Lanta och alla kan säkert berätta för klasskamraterna hemma om sina nya kunskaper. Vi tränade på våra sånger inför avslutningen och allt kommer att gå bra.

Vi plockade ihop våra böcker och tömde lådorna samt pysslade en lite tomte i bambu under tisdagen.

Julavslutningen i Salan blir också det stora kramkalaset i Geckon. Alla barn i klassen åker nu hem och jag vill passa på att tacka alla barn och föräldrar för denna fantastiska tid vi haft tillsammans. Jag kommer att sakna gruppen det är helt klart.

God Jul och Gott Nytt År önskar jag er alla av hela mitt hjärta

Agneta, lärare 1-3:an

3-4:an Hajen

Måndagen bjöd på bättre väder än vad fredagen gjorde när vi skulle spela upp Tomtemysteriet och det gick ju väldigt bra denna gång, allihop hörde. Vi saknade ju några av rollinnehavarna men ”stand in stjärnorna” skötte sig alldeles utmärkt.

Vi fick på måndag förmiddag se hur man bereder ris och vi fick försöka själva, det var verkligen roligt. Nu kan vi nästan hela processen, det enda vi inte har sett är hur man sätter riset.

Vikingatemat är nu i princip slut, vi har denna vecka talat om lag och ordning på tinget.

Annars har vi ägnat veckan åt att göra klart flera påbörjade projekt. Julen har varit ett litet mini-tema under denna vecka. Vi har arbetat med olika julsaker till exempel speciell julmatematik och julkorsord. Sen har vi självklart pratat om varför vi firar jul.

Vi har övat inför julavslutningen och hur det gick såg ni idag. Det lät så vackert så det kom en liten tår i ögon vrån på fröken. Det var en mycket trevlig avslutning som innehöll det mesta och avslutades med ringdans runt julgranen. Sen var det väldigt gott med fika, eller hur?

Vi har sagt hej då till Joel, men han har lovat att maila så vi vet att han har det bra hemma.

Ja då har jag inte mycket mer att komma med för i år.
Förutom att önska er alla:

En riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År
Maria

5-6:an Kokosnöten

Sista dagarna innan jul var hektiska…Vi jobbade ända in i kaklet med att främst få klart hemkunskapsboken, engelska, matte, föredrag och mycket mera. På måndagen hade vi Britt som lärare hela dagen, då gjorde hon en rolig julbingo med oss! Vi fick välja ut julord på en bricka o sen sa hon olika ord och den som hade full bricka fick choklad! Vi fick också se hur ris odlas och prepareras genom en förevisning Thinnakorn. Det var spännande och vi fick alla trampa på riset!

På tisdagen var det dags för de sista föredragen, det var Victoria som höll ett intressant föredrag om narkotika och William läste upp sin bok ”Huset”. Alla lyssnade och ställde bra frågor efteråt. Vi hade också turen att få vara den klassen som skulle få åka till Baan Café och baka. Där blev det en kladdkaka med mandlar och grädde! De övriga som var kvar hemma i klassrummet fick faktiskt också baka med vikarien Mia. Det blev smarriga chokladbollar som de överraskade oss andra med. Sen städade vi i klassrummet, tömde lådor och gick till de sista slöjdlektionerna. Nu är alla klara med sin trä-elefant och sitt kuddfodral/pennfodral, iallafall de som nu åker hem. De som stannar efter jul får fortsätta jobba med sina solstolar som det ska sys tygsitsar till!

Apropå åka hem, på onsdagen var det dags att ta farväl av några klasskamrater för att de åker hem nu. 3 elever stannar kvar och håller kvar den goda andan i Kokosnöten tills januari då det kommer 7 nya elever. Med tomteluvor på huvudet samlades vi ihop med våra vänner i 7-9an för att mysa och säga hej då. Vi lekte lekar, bytte mail adresser och kramades innan det var dags för skolavslutning i Salan. Även där var det lekar, sånger och kramar. Slutligen tog vi klassfoton och Linda läste upp en tokig dikt om 10 små tomtenissar. Med breda leenden fikade vi sen i solen.

Nu säger vi God Jul till Er alla som läser det här från Kokosnötterna!
Linda

7-9:an Bananen

Så var det dags för den absolut sista veckan här på Lilla Svenska Skolan denna termin. Veckan började som brukligt med samling i salan för hela skolan. Därefter gällde det för 7-9:ans elever att göra det sista skolarbetet innan jullovet.

I måndags visade några thailändska damer hur man skördade och tillredde ris. Det var mycket interessant och vi fick till och med testa på lite själva!

I veckan har Jimmie gjort både ett No- och ett matteprov, Victoria och Johnna bygt en bro i tekniken, Fabian har läst vidare i boken Ondskan, Zätha har färdigställt vissa bilduppgifter och så vidare.

I onsdags hade vi julavslutning. Då tackade vi bland annat av Sofus, Arjuna, Jimmie och Johanna som nu slutade hos oss. Visst känns det tråkigt men det var väldigt kul att ha fått lära känna er! Efter en massa avtackningar väntade sång och dans kring granen. Därefter blev det lite fika för alla som var här.

Tack för en underbar termin allihop! Ha nu en fantastisk julledighet!

God-Jul & Gott Nytt År!
Erik