Vecka 51 2009

Förskolan Fjärilen

Måndagen inleddes med tillverkning av något som kan flyta, vilket var uppdrag nummer två från Larven Valdemar. Vi bestämde tillsammans att vi skulle bygga en båt. Det fanns massor av material i lådan så vi arbetade i två grupper med bygget. Dannes grupp bestod av Albin, Bror och Lucas och de byggde stommen/skrovet på båten. Barnen i Karins grupp var Alfred, Christofer Dante och Sissla och de ansvarade för mast, segel och annan design av båtens yttre. När båda gruppernas delar var färdiga satte vi ihop dem och som pricken över i:et satte Bror dit en Thailändsk flagga. Alla var nöjda med båtbygget och med förväntning gick vi till stranden följande dag för att testa att den verkligen kunde flyta. Sjösättningen var spännande hur skulle det gå med vår båt? Först flöt den iväg en bit men då de stora vågorna kom så välte den och det lossnade några delar. Vi provade igen med samma resultat. Då kom en man gående på stranden och han tyckte att vi skulle ha lite ballast för att stabilisera upp båten. Mannen berättade att han hette kapten Hansson innan han fortsatte vidare på sin promenad. Vi fyllde i lite sand i flaskorna och sedan testade vi båten igen. Denna gång kom båten längre ut i vågorna och det såg bra ut men tyvärr. Även vid detta försök kom en jättevåg och båten välte. Under veckan har vi fixat till båten och tanken är att Karin tar med och sjösätter den en mörk kväll då vågorna är stilla på vattnet.

På torsdags eftermiddagen var det födelsedagskalas för Alfred som fyllde fyra år. Han bjöd på glass, kakor och chokladdryck som smakade jättegott och det vill vi tacka för. Vi sjöng och hurrade för Alfred och han fick ett fjärilskort och en rolig ballong med öron på. Vi tackar även Christofer för de goda kanelbullarna och äppeldrycken som han bjöd på när det var hans sista dag på förskolan.

Om ni kommer ihåg den fina larv med de stora ”ögonen” som vi haft i en burk under några veckors tid så upptäckte vi under veckan att den hade dött. Det var synd för det var endast vingarna kvar som skulle fällas ut på den. Vi vet att det var någon slags svärmare men det exakta namnet får vi forska vidare om. Tänk att det alltid finns något nytt att lära sig mer om, en händelse leder ofta vidare till något annat och nya frågor uppkommer. Vi hade en liten begravningsceremoni för svärmaren och Svala och Maja från Mangon la snäckor, fina blommor och satte ett kors på graven.

Denna vecka slutade Christofer och Malva hos oss. Det känns alltid tråkigt när någon ska lämna gruppen men vi hoppas att vi ses någon gång i framtiden, kanske i Thailand eller annars kan det ju bli i Sverige, vem vet? Barnen som slutade fick en fin medalj som ett minne från sin tid på Lilla Svenska Skolan. Naturligtvis var det även kramkalas för vi har ju haft så mycket kul tillsammans och kommer sakna dem båda två.

Julavslutningen firades i stora salan där föräldrar, släkt och vänner var inbjudna att delta. Det var många elever som slutade denna fredag. De fick alla sina medaljer och en varm applåd från oss alla.

Helena önskade oss alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR och tackade alla elever, lärare, föräldrar med flera som bidragit till att vi haft en så bra och trevlig termin. Därefter läste Sussie en julsaga som handlade om hur tomtefar och hans familj bjöd in sina nya grannar, som inte alls visste hur de skulle fira jul. Det blev en riktig fest i tomtestugan med gröt, dans runt granen och julklappar. I sagan ingick olika sånger som varje klass på skolan hade fått sig tilldelade. Alla elever sjöng så att taket på salan nästan lyfte sig och vi kunde verkligen uppleva en härlig julstämning även om solen sken på oss. Alla hade sina röda tomteluvor på sig och även det bidrog till att det kändes som en julavslutning väldigt snarlikt en avslutning i Sverige. Därefter var det dags för en långdans där alla deltog med liv och lust i värmen. Dansen fortsatte runt granen och som avslutning sköt vi iväg en riktigt stor julraket. Skolan bjöd på fika och alla kunde vila ut efter dansens virvlar. Det var som sagt en stämningsfull julavslutning som vi hoppas blir till ett minne för livet för alla som deltog.

Nu vill vi önska er alla ett riktigt härligt jullov. I stället för att pulsa i snön med vinterstövlarna på där hemma i Sverige, kan ni väl pulsa runt barfota i sanden här i Thailand. I stället för att åka skidor i de svenska skogarna så kanske vattenskidåkning efter någon speed boat kan vara ett bättre alternativ. Fantasin är nog det enda som kan sätta gränserna för vad ni kan ha för er under lovet. Framför allt tycker vi att ni ska vila ut och njuta av allt underbart som finns här på Koh Lanta. En liten undran som vi har är ändå följande: Hittar tomten till Koh Lanta och har han badbyxorna på sig om han kommer?

God Jul och Gott Nytt År önskar Danne, Karin och alla Fjärilsbarnen.

 

Förskoleklassen Mangon

Så var vi framme vid sista veckan före jullovet. Den här veckan har gått I julens tecken.

Vi har fortsatt med att fylla tomtens skägg och fått många kluriga uppdrag som barnen utfört. Tredje ljuset har vi tänt och läst versen till. Flera julsånger har vi sjungit under veckan. Barnen på Mangon är så duktiga på att sjunga och lär sig nya texter så snabbt. Lite julpyssel har vi också hunnit med.

Veckans bokstav var Bb, vi har letat efter ord som börjar på b och ritat flera saker. Barnen kom på många ord och vi tränade att forma bokstaven som vår vän beskrev som en trädstam med två magar. Under matten denna vecka har vi repeterat det vi lärt oss de senaste veckorna.

Vi fick ett brev från vår vän.

Hej Hopp I galopp.
Snart är julen här och tomten börjar väl få sitt skägg tillbaks så han kan fortsätta jobba inför julen ho ho. Ni ska få en bokstav I mitt namn. En trädstam med två magar…

Har hört att två barn ska sluta på Mangon och snart åka hem till Sverige. Oliver K. och Svala, trevlig resa. Jag vill att ni ska gå till stranden, ta med denna karta, leta och gräv vid x-et hälsningar er vän Lab.lina.

Vi gick ner till stranden tillsammans med Nicko och vi tog våra kikare med oss ifall vi skulle få en skymt av vår hemliga vän. Oliver K. hade hand om kartan och berättade för oss vad vi skulle leta efter. Svala hade ett måttband med sig och mätte med det enligt kartan. Snart listade barnen ut var krysset var . Oliver och Svala började gräva, de fick gräva en stor grop tills de fann ett knyte. Knytet innehöll dryck och skeppskakor som barnen mumsade på nära havet. Vår hemliga vän gav Oliver och Svala varsin magisk diamant att ta med hem till Sverige.

På fredagen tackade vi Svala och Oliver för allt de tillfört vår grupp genom att skriva ner på små hjärtan saker som vi minns från deras tid här. De avtackades också med varsin fin medalj. Sedan var det dags att gå till salan och möta upp alla föräldrar inför julavslutningen. Där uppmärksammade vi alla barn som slutar på lilla svenska skolan och önskar dem lycka till I fortsättningen.

Sedan läste Sussie en julberättelse där barnen sjöng några vackra julsånger. Det skapade en mysig julstämning. Efter sagan blev det långdans fram till granen där vi dansade och sjöng några julsånger. När dansen var slut smakade det gott med julfika.

Tack alla goa barn och föräldrar för denna termin. Det har varit fantastiskt att få upptäcka saker tillsammans med era underbara barn. Vi ses den 5 januari 2010.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

önskar Maritha

 

1-2:an Snäckan

Jullov, jullov av med läxorna. Jullov, jullov på med pjäxorna….. Ja, så börjar en sång som vi brukar sjunga på julavslutningen i Sverige.  Jag tror att alla är trötta men väldigt nöjda med denna termin. Vi har jobbat hårt, lekt, samarbetat och gjort flera studiebesök. Vi har fått besök av pirater och varit på skattjakt . Det har verkligen varit en härlig och rolig termin.

Den här veckan har vi avslutat våra planeringar, julpysslat vackra julblommor och dansat kring granen. Granen bestod av en vacker rot som vi hittade på stranden. Vi satte ner den i sanden och klädde den med en blomkrans. Efter dansen sprang vi ut i havet och tog ett riktigt julbad.

I onsdags var det dags att åter igen ha bokfest. Barnen har älskat att läsa och vi har kommit upp i 6811 sidor denna termin, vårt mål var 5000 sidor. Fantastiskt! Vi firade med att måla något ur våra favoritböcker i kol och sedan vankades det muffins och cola.

Denna termin avslutades med att alla barn och vuxna samlades i Salan. Där lästes det en julberättelse som också innehöll sånger som barnen hjälptes åt att sjunga. Vi fick höra Nu tändas…., Julen är här, Pepparkaksparaden, Rudolf med röda mulen och Vi önskar er allesammans en riktigt god jul. Efter sagan blev det långdans ut på gräset och dans kring granen. Avslutningen avslutades med kaffe, dricka och kaka.

Alla vi här i Snäckan önskar Elise, Samuel, Matilda, Alexandra, Melina, Oscar, Hanna och Soley lycka till i fortsättningen då de slutar här på skolan för denna gång. Till Gottfrid, Tilda, Elof och Albin säger jag:
– Vila upp er, bada mycket och lek så ses vi den 5 januari igen. Tack också alla härliga föräldrar för att jag har fått låna era barn. De är underbara.

God Jul!

3-4:an Hajen

Räven raskar över isen, räven …… Tre så gummor skulle ………Jungfru jungfru  jungfru skär….. Julsångerna ljöd på den solvarma stranden tidigt en onsdag morgon.

Idrotten på stranden den här veckan inleddes med juldans. Glada barn dansade runt en blomsterklädd trädrot. Trots värmen var entusiasmen stor. Hej tomtegubbar blev till sist till en långdans ut i havet. Vågorna lockade och alla barnen simmade och lekte i det ljumma vattnet. Kan man ha det bättre?

Hela denna vecka har gått i julen tecken. PÅ svenskan har vi övat j-ljudet.
Det är ju viktigt att kunna skilja på jul och hjul. Hj-ramsan tränades om och om igen. Hjärnan för tanken, hjälmen för…….

Barnen berättade om sina nära och kära på engelskan. Det är härligt att höra barnen berätta så frimodigt och ledigt trots att de bara går i 3-4:a.n.

Vi har hunnit pyssla också. De vackraste julstjärnor växte fram på vår anslagstavla. Här gällde det att hålla tungan rätt i mun. Nålar skulle träs, tyg klippas och vikas, knutar knytas och inget fick vändas åt fel håll.

Dramalektionerna i salan har fortsatt denna vecka till elevernas förtjusning. Dessa har verkligen varit uppskattade.

Sångträningar och uppvisningar har avlöst varandra. Vi har tittat på när eleverna som haft extraengelska gjorde sitt framträdande. De var nyhetsuppläsare och väderpresentatörer och ett och annat reklaminslag visades också upp. De  var mycket duktiga.

Klass 5-6 och 7-9 redovisade både sina och andras uppfinningar.  Tänk hur världen hade sett ut idag utan bröderna Wright och Edison. Eleverna hade lagt ner mycket arbete som vi andra på skolan fick ta del av.

Några korta stunder har vi arbeta med eget arbete, men som alla förstår blir det inte många sådana stunder i julavslutningsveckan. Barnen har arbetat fantastiskt och tagit väl vara på alla småstunder.

Avslutningsdagen inleddes med att skriva kaligrafi. Tänk att kunna skriva GOD JUL med vacker stil.

Sedan tog vi farväl av alla elever som åker hem när terminen är slut. Det blir alltid lika tomt när någon man lärt känna och tyckt om åker tillbaka hem. Emmie, Max och Olivia lämnar oss och vi önskar dem lycka till med sina fortsatta studier.

Vi läste också julberättelse, sjöng julsånger och dansade ringdans innan det var dags för fika för stora och små.

Nu hägrar jullov för både stora och små.

God Jul och Gott Nytt År!
Elisabeth

5-6:an Kokosnöten

Den här veckan var det dags för vår stora utställning om uppfinnare och uppfinningar! Några i klassen gjorde fina inbjudningskort med bilder, som de gick och lämnade till de andra klasserna och Alex och Majsan gjorde chokladbollar, som bjöds på i samband med vernissagen. Alla klasser fick komma och titta och 5-6:an och 7-9:an var värdar och redovisade sina arbeten och svarade på klassernas frågor. Efter skoltid var det dags för föräldrarna att komma och titta. 5-6:an och 7-9:an har lagt ner mycket tid på sina planscher och uppfinningar och utställningen blev mycket lyckad!

På tisdagen var Emil, Vilma och Nathalie och bakade på Baan Café i Saladan. Eftersom det snart är jul så bakade vi mjuk pepparkaka. Av pepparkakskryddornas goda doft kände vi julstämning och Emil började spontant sjunga en egen baksång till ”Tänd ett ljus”-melodin. Alla tre var duktiga på att baka och kakorna blev mycket goda!

Idrotten hade Peo och Annika denna vecka och klassen delades in i två lag och fick göra en stafett där följande grenar fanns med: slå ner en kubb, kasta en boll i en hink, kasta ringar på sjömanspel, balansera på ett ben hållandes ett racket med boll i en hand, hoppa hopprep och trixa med boll. Alla kämpade på bra och gjorde sitt bästa i värmen!

På bilden har vi ritat chibi-nissar i Mangastil. Några elever tog hem sina nissar
för att använda till julkort och de andra har satt sina på vår fina julplansch på skolans anslagstavla.

På musiken har vi övat sånger till julavslutningen.

På engelskan har eleverna visat upp sina restaurangpjäser. Det var väldigt kul att se och de hade hittat på mycket roliga pjäser. Vi har också tävlat lagvis i Pictionary och övat klockslag. Merry Christmas!

På spanskan har vi pratat om hur man firar jul i Spanien, samt gjort julkort.
Feliz Navidad!

På fredagen började vi med skattjakt i klassrummet. På olika ställen i klassrummet fanns det gömt tio olika påsar med gott innehåll. Klassen hittade alla lätt utom en som var gömd under påsen i papperskorgen. Sedan gjorde vi fina girlanger och en blev riktigt lång!

Efter pysslet med girlanger var det dags för vårt stjärnfall. Alla i klassen har gjort varsin stjärna som sitter på vår stjärnhimmel. När någon slutar har vi stjärnfall, och jag, Sophie, klättrar upp till vår himmel och släpper ned stjärnan med namnet på den som slutar och den som slutar får önska sig något. Den här veckan lät vi sex stjärnor falla, Alexandras, Amandas, Eriks, Alex, Siris och Majas. Därefter fick de medaljer och vi läste upp vad klassen skrivit om dem som slutar. Vi som är kvar, Sophie, Emil, Vilma, Liv och Nathalie önskar er en trevlig resa hem och hoppas att vi ses igen!

Avslutningsvis gick vi ut i salan för att ha julavslutning. Peo och Helena önskade alla God Jul och Sussi läste en julsaga och klasserna sjöng och vi dansade långdans med tomteluvor på. Detta var en jättefin och stämningsfull avslutning!

God Jul och Gott Nytt År önskar 5-6:an och Sophie, Majsan, Annika och Peo

7-9:an

Så var det dags för årets sista veckobrev. Det har varit helt fantastiskt att få lära känna och även återse dessa underbara ungdomar.Ingen har slutat på ett tag så vi har varit nio (”gau” på thai) även denna vecka.

Denna vecka har klassen ägnat åt att bli färdiga med alla sina individuella planeringar de haft att följa medans de har varit här. Vissa ska åka hem till Sverige och några stannar kvar här och ska gå i klassen nästa termin med.
På engelskan har vi gjort mycket muntliga övningar den här veckan.
Merry Christmas!

På spanskan har vi spelat Bingo och pratat om hur man firar jul i Spanien.
Feliz Navidad!

På tyskan gjorde de klart deras hörförståelse. Jimmie, Johanna, Marlies och Viktoria skulle lyssna och rita det som sades. När de ritat klart, och om de förstått rätt, skulle det finnas en julgran med pynt, en tomte med säck, en familj och paket på bilden. Det var inte lätt men några fick med allt.

På idrotten delades 7-9:an och 5-6:an in i två lag och fick göra en stafett där följande grenar fanns med: slå ner en kubb, kasta en boll i en hink, kasta ringar på sjömanspel, balansera på ett ben hållandes ett racket med boll i en hand, hoppa hopprep och trixa med boll. Alla kämpade på bra och gjorde sitt bästa i värmen!

På bilden har vi ritat chibi-nissar i Mangastil. Kanske de dyker upp på
något julkort?!

På musiken har vi övat sånger till julavslutningen, samt gjort ett Musik-quiz som de klarade av galant!

Vi har också finslipat det sista på deras affischer om uppfinningar och deras egen uppfinningar som de gjort. På torsdagen var det dags för utställning och de andra klasserna fick komma och titta och lyssna på vad 7-9:an och 5-6:an har gjort. De har alla arbetat mycket bra och det syntes också på slutresultatet.

Som tack för bra jobb och denna terminen bjöds klassen på fika på Café Aroy så där avslutades torsdagen. Efter en härligt julavslutning med sång, dans runt granen och fika önskade vi alla varandra ett trevligt lov.

Peo och klass 7-9 hälsar er alla en riktig God Jul och Gott Nytt År!