Vecka 51 2008

Förskolan Fjärilen

Ja så har vi kommit fram till sista skolveckan på detta år. Den har gått i julens tecken.

Vi har sjungt julsånger, läst julsagor, julpyssel och tillsammans med förskoleklassen haft ringlekar ute på gården. Där hade vi hade en lite, liten gran som vi dansa runt. Här behöver inte allt vara stort för att bli uppskattat, vi använder vår fantasi och kreativitet för att få till trevliga små stunder. Vi avslutade med en riktig långdans.

Vi också övat, inför vår trevliga julavslutning, som vi hade på torsdag.
Då samlades alla elever i Salan där vi framfördes julens budskap på olika sätt, sång dikt o spel.

Föräldrar, mor o farföräldrar släkt o vänner kom och lyssnade.
Vi sa också säga hejdå till Lovisa o Ella som slutade hos oss på ”Fjärilen” och återvänder hem till Sverige.

Efteråt hade vi lite mingel-fika. Ovanligt, att ha en julavslutning i solens sken!

Sen, liksom hemma i juletider,  har det varit ett stort bortfall av barn som varit sjuka. Men vi hoppas att alla blir pigga och friska till julen så att ni får ha en RIKTIGT SKÖN JULHELG och ETT GOTT NYTT ÅR.
Vi ses igen i januari med nya friska tag.

Lisbeth Johansson, förskolelärare

 

Förskoleklassen Mangon

Så har det blivit sista dagen före jullovet, det är nog ingen härnere som riktigt hängt med på det. Trots att vi sjunger julsånger och öppnar adventskalendrar. Anledningen är väl att tiden går så fort och klimatet inte riktigt stämmer.

Den här veckan har vi fortsatt att prata om vårt besök i templet och hur det kändes när vi var där. Jag tror alla barn har med sig ett starkt minne därifrån. Barnen fick också rita en munk som mediterade. Vi satte bilden i ”Min bok om Thailand”.

På onsdagen idrott hade vi tagit fram en liten julgran som vi dansade alla kända juldanser kring, Små grodorna, Vi äro musikanter, Jungfru skär, m.m. Vi avslutade med långdans kring skolgården.

Vi har även julpysslat, både tomte med skägg och korghjärta. Barnen var tålmodiga, och vi hjälpte varandra med klippning och klister.

Alla barn på Lilla Svenska skolan gjorde ett önskekort, som vi sedan knöt ihop till vackra färgglada band, som fladdrade vackert i vinden på avslutningsdagen. Att läsa alla dessa önskningar väckte många känslor och det var flera som fick en tår i ögat. (bl.a. undertecknad)

Dikten ”Min Nalle” av Brita af Geijerstam är en favorit till mig och jag tycker att barnen framförde den suveränt på avslutningen. Hela avslutningen kändes mycket harmonisk och trevlig, ni har så fina barn, tack till alla föräldrar som kom och tittade.

Nu får vi också än en gång säga lycka till hemma i Sverige och tack för den här tiden åt, OSKAR, TILDA och AMELIA.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR ALLA!

Vi ses tisdagen den 6 Januari.

Annica och Mangobarnen

 

1-2:an Snäckan

Så var vi då framme vid den sista veckan på höstterminen. Tänk att det bara har gått så fort!

Vi har arbetat klart på våra planeringar och under de sista dagarna kunde vi ägna oss åt lite julpyssel. Att hitta vitt garn var inte det lättaste ! Men till slut fanns alla nödvändiga attiraljer för att tillverka en liten ringtomte. Vi målade även upp en stor julgran, som vi sedan hjälptes åt att klä med diverse julprydnader.

Idrotten på stranden avslutades med lite simträning och lek i havet.
Alla elever är goda simmare och vi tränande på att försöka livrädda varandra. Inte helt lätt upptäckte de flesta.

Under veckan har vi även tränat på sångerna som vi skulle uppträda med under avslutningen i Salan. 3-4: an och alla 1-2: or skulle tillsammans sjunga Feliz Navidad samt Jag tänder ett ljus. Alla sjöng med härlig kraft och texten på spanska och engelska lärdes in på nolltid.

Under torsdagen var det återigen strömlöst på ön, men barnen kämpade på i värmen.

Vi tackade Stella för tiden i klassen och vi kramade alla om henne i klassrummet.

Avslutningen blev en härlig stund tillsammans med alla barn och föräldrar. Nu väntar ett långt jullov och vi ses inte förrän den 6 januari.

God jul och Gott Nytt År
önskar

Agneta Ask, lärare åk 1-2

1-3:an

Vad fort den här sista veckan har gått. Vi har tränat på julsångerna varje dag och det låter såå fint. På idrotten badade vi i havet. Alla barn fick simma runt lärarna och sedan tränade vi livräddning på varandra. Det var inte helt lätt, men vi klarade det galant.

I onsdags hade vi julpyssel tillsammans med barnen i Snäckan. Vi gjorde små gulliga jultomtar med röd luva och vitt skägg som fästes i en ring.
Det var många garnbitar att klippa och knyta fast men barnen kämpade på trots att det var varmt i klassrummet. Till sist tog vi ett kort på alla barn och tomtar tillsammans.

Vi har också målat vår Gecko-skylt med fina röda bokstäver. Efter lovet ska Lasse sätta upp den på vår klassrumsdörr.

I torsdags hade hela skolan julavslutning. Alla klasser sjöng eller läste upp berättelser eller dikter och 7-9:an gjorde en bejublad dramatisering av ”Jag såg mamma kyssa tomten”.

Sedan var det föräldrafika i trädgården med kaffe, läsk, småkakor och banankaka, mums!!

En riktig God Jul och Gott Nytt År

önskar

Marianne Hunziker och Gecko-barnen

3-4:an Hajen

Den här korta veckan avslutades med fin underhållning av skolans elever i salan. Visst är det märkligt att önska varandra God Jul i sol och värme, men med elevernas sång och diktläsning fick vi en del av julstämningen.

Det var som vanligt sorgligt att säga hej då till de elever som åker hem till Sverige. Men vi vet samtidigt att de har många härliga minnen att ta med hem, från sin vistelse på skolan och Koh Lanta. Det är verkligen rörande att höra eleverna säga att det bästa med att vara här är att få så många nya kompisar! Från Hajen var det Daniella och Wilmer som vi fick ta avsked av. Vi kommer att sakna dem!

Förutom att göra lite julpyssel har vi i veckan gjort en spännande värderingsövning. Vi gjorde en ”resa” i en luftballong fylld med 10 paket. Paketen innehöll olika saker som vi ser som självklara; leksaker, fritid, att få och i skolan, att få säga vad man tycker, för att nämna några. Dessvärre höll ballongen på att sjunka då vi var ute över det stora havet fyllt av hajar. Därför var eleverna tvungna att slänga i ett paket i taget, för att vi skulle klara färden över havet. Den stora behållningen för mig som lärare var att få lyssna på deras resonemang. Vad är egentligen viktigast eller minst viktigt!? Jag kan avslöja att det första som slängdes överbord var leksaker!

En annan uppgift som eleverna fick under veckan var att dekorera en bambupinne med vackra papper. Den blev själva stommen i den kaskad av färgglada papperslappar med julönskningar som alla elever på skolan hade fått skriva ner. Det var många rörande ickemateriella önskningar som eleverna hade uttryckt; väldigt fint!De tar jag med mig i minnet då det nu är dags att gå på jullov.

Jag önskar er alla en riktigt Avkopplande Jul och ett Fantastiskt Nytt År!

Lotta Olsson, lärare åk 3-4

 

Årskurs 5-6

På måndagen gjorde alla klart sina planeringar i samtliga ämnen så att ingen har någon rest efter jul. Vi hann även med att börja planera vad vi skulle göra på avslutningsdagen.

På tisdagen hälsade vi en ny elev välkommen till klassen; Stina. Stina går i femman och kommer från Umeå. På idrotten hade vi gymnastik och vi fick hjälp av Isabelle i 7-9:an. Vi gjorde kullerbyttor framåt och bakåt, gick ner i brygga och stod på händer. På eftermiddagen skrev hela klassen en berättelse om en snöflinga.

Onsdagen började vi med att skriva klart dikter och berättelser inför torsdagens avslutning. Efter rasten skrev vi önskningar inför julen och läste olika texter om julen. Sista lektionen gjorde vi smällkarameller som vi hängde utanför klassrummet.

På torsdagen var det dags för avslutning. Var och en i klassen läste upp något de själva skrivit och vi lyssnade på de andra klassernas julsånger. Efter det önskade vi varandra en God Jul och ett Gott Nytt År och tog farväl av Ruben och Johanna.

God Jul och Gott Nytt År önskar

Sophie Grimmenstedt, klassföreståndare 5-6:an

Årskurs 7-9

Denna vecka började David och Mikaela i klass 7-9, så vi blev elva (”sip-et” på thai).
Hjärtligt välkomna ska ni vara!

Den här veckan var kortare än vanligt eftersom skolavslutningen var redan på torsdagen.

På idrotten i tisdags hade vi gymnastik där eleverna fick träna på slå kullerbytta framåt och bakåt, gå ner i brygga och stå på händer. Det är inte så lätt som det kanske låter men alla gjorde sitt bästa och det hjälpte att vi fick experthjälp av Isabelle i 7-9:an. Som vanligt var det en härlig stämning och kämparanda!

På onsdagen jobbade vi med skolarbete fram till lunch men eftersom det var sista veckan och alla redan hade skickat in allt till sina lärare i Sverige passade vi på att göra lite olika gruppövningar med hela klassen på eftermiddagen.

Med bara sitt namn och något ätbart/drickbart, med samma begynnelsebokstav som sitt namn, kan man göra en rolig övning där man båda blir en hejare på alla namn samtidigt som man tränar minnet. Vi gjorde också en övning där man fick det namn som man hälsade på sist och alla gick omkring och hälsade på varandra så ibland hette man Moa men nästa gång blev man David. När man väl fick sitt namn tillbaka fick man gå och sätta sig. Det låter kanske lätt men testa själva så får ni se.
De gjorde också en samarbetsövning där en gav instruktioner till resten av gruppen som inte såg något men ändå skulle se till att bollen hamnade i korgen.

Det roligaste var nog när de gjorde viskleken för det var värst vad ett meddelande kan förvrängas när den går från mun till mun. Mycket trevligt att se hur alla deltog aktivt och engagerat och framför allt hur alla stöttade och gav varandra tips när det behövdes under dagen. Klassen passade också på att öva på sitt framträdande till skolavslutningen för de ville ju kunna framföra det på bästa sätt.

På torsdagen var det dags för skolavslutning, men för vissa var det inte bara julavslutning utan också dags för att avsluta deras tid här på skolan.

Jimmie, Izabella och Gustav tackade för sig och vi tackade för den tid dessa tre härliga ungdomar varit här och önskade dem all lycka framöver.

Veckan och hela terminen avslutades i Salan där varje klass fick visa upp något för varandra och för alla de föräldrar som hade kommit för att njuta av föreställningen. Så bra alla var! Underbart att se och höra. Speciellt härligt i slutet när alla stämde in i ”Feliz navidad”.
Så ska en julavslutning vara!

Trevligt jullov önskar

Per-Olof Pehrson, lärare åk 7-9

Maj-Britt, handledare Sofia distans