Vecka 50 2018

Förskolan Fjärilen

”Natten går tunga fjät…” hördes på ön tack vare Lilla Svenska Skolan. Och som eleverna sjöng! Först för föräldrarna i vår Sala och sedan på Slow Down för alla som ville lyssna på oss. Solosång, diktläsning, teckenspråk och sköna stämmor sammanfattar årets luciatåg som blev en succé, om jag partiskt får tycka till. =)

Tidigare i veckan åkte elever, som ännu inte varit till templet, och besökte en munk. Munken visade templet, berättade om hur hans vardag ser ut och svarade glatt på barnens frågor. Därefter fick alla tre rökelsestickor var som skulle ställas i en urna samtidigt som man tänkte positiva tankar. Besöket avslutades med några tysta minuter i en meditation.

Nu kan vi även bocka av Koh Lanta Toughest för veckan avslutades med en spännande hinderbana som vi tog oss runt, med hettande sol och svettiga kroppar. Vi sprang, plaskade och körde gladiatorbana. Alla kämpade väl och hade jättekul!

Nu tar vi helg och ser fram emot sista skolveckan för denna termin.

/Anna

 

F-1:an Mangon

Ännu en vecka närmre jul och jullov! Luciaträningen har tagit mycket av vår tid och julstämningen är på topp. Vi har julpysslat och sjungit julsånger.

Torsdagens Luciatåg blev både vackert att titta på och lyssna på! Så duktiga barn! Väldigt stämningsfullt på kvällsföreställningen på Slow down.

Några av våra barn har dessutom hunnit med ett besök hos munken i buddisttemplet i Old town. Spännande och intressant att få träffa en munk, höra honom berätta om sitt liv och vara med om en rökelseceremoni.

Sen har vi självklart arbetat vidare med svenska, matte och annat mellan varven.

I fredags hade vi Lanta toughest på stranden. Oj vad barnen kämpade på sina 400 meter hinderbana i sol och hetta! Sen hejade vi på de äldre tills alla kommit i mål!

Trevlig helg!

Camilla

 

1-2:an Snäckan

En intensiv vecka har nu nått sitt slut. Flera luciaträningar som resulterade i två underbart fina luciaframträdande, ett tempelbesök och sedan det avslutande stora hinderloppet vid Slow Down idag fredag. Resten av tiden denna vecka har det varit full fart med elevernas egna planeringar. Många av eleverna närmar sig slutet i sina matematikböcker, och nu tar repetition vid istället. Många av eleverna har under veckan reflekterat över vad de lärt sig här i Thailand, och det är fantastiskt att höra dem återberätta sin tid här.  Ibland längtar de hem till kompisar och kanske mor och farföräldrar, men mest trivs de underbart bra och har fått många nya kompisar.

Vi har under veckan gått över från vilka yrken som behövs i ett samhälle, till varför vi använder oss av pengar och på vilka olika sätt vi kan betala. Vi har också diskuterat hur ett samhälle skulle se ut om människor slutar arbeta. Om sjukhus inte finns, inte polis, brandkår eller affärer. Eleverna kom fram till att då skulle det bli kaos.

I NO har vi pratat om hur djuren har det på vintern. Vintersömn, vinterpäls och vad händer egentligen under snön?

Vår adventskalender ger oss uppdrag varje dag. Många uppdrag har handlat om att träna sig i att ge varandra komplimanger. Att våga säga positiva saker till varandra. Men uppdragen har också varit att tillverka ett julkort till en kär vän i Sverige, göra en önskelista till tomten och även leka samarbetslekar. På en lista bredvid kalendern kryssar vi ned dagarna fram till julafton. Här tränar vi oss i subtraktion samtidigt.

Nu siktar vi mot sista veckan innan jullovet.

Allt gott

Madde

 

2-3:an Geckon

Nu börjar vi på Geckon få julstämning. Större delen av veckan har gått i julens tecken.
Redan förra veckan introducerades arbete med att skriva dikter på rim. Klassen gjorde då en gemensam juldikt. Alla tyckte att det var roligt så vi beslöt att skriva fler och individuella dikter. Vi funderade och samlade på oss en bank med rimord som efter mycket plitande resulterade i fantastiska dikter. Här kommer ett litet smakprov.

Klockan tre pyntar vi granen med glitter.
Framför bordet mormor sitter.

Snart ska mormor baka.
Det kommer att bli en god pepparkaka.
Hoppas att lilla jag får smaka.

I mitt rum har jag en julstrumpa.
i köket sitter mamma och pappa och dricker skumpa. 

Några klappar jag hoppas jag får.
Jag önskar er alla God Jul och Gott nytt år. 

I So/No har vi fördjupat oss Nobeldagen och Luciadagen. Vi har tittat på film, läst texter. och utifrån insamlad fakta skrivit egna faktatexter.

I matematik och engelska har eleverna arbetat med sina egna planeringar.

Veckans höjdpunkt var utan tvekan skolas Luciatåg. Så fantastiskt och stämningsfullt.
På morgonen den 13 december lussade eleverna för sina föräldrar. På kvällen när mörkret sänkt sig över stränderna på Koh Lanta spred Lilla Svenska skolans elever ljus och julstämning till alla och en var.

Veckan avslutades med att alla deltog i Lanta toughest.  Alla sprang, gjorde sitt bästa och framför allt hade det fantastiskt roligt tillsammans.

Önskar alla en fin 3:e advent
Helene

 

 

3-4:an Palmen

Åka till templet och lyssna till munkens ord är alltid lika fint. Att bry oss om varandra och visa respekt och ödmjukhet det är munkens kloka ord. Tänk om alla kunde leva så då hade världen sett annorlunda ut.  När munken hade pratat klart fick eleverna tända tre rökelsepinnar var och tänka på någon positiv sak samt meditera och buga sig tre gånger.

Vi har även firat lucia, det var en fin upplevelse. Att se alla elever i olika åldrar från olika delar i Sverige enas i vacker sång är härligt. Extra fint var det på Slow Down när det var alldeles mörkt ute.

Nu är det bara en vecka kvar till jul och jullov. Många av mina elever slutar och reser hem till Sverige. Jag kommer och sakna dem alla. Det har varit en fin, pratig och rolig klass att vara tillsammans med.

Ha en fin helg, Lovisa.

 

4-6:an Hajen

En vecka full av aktiviteter och arbete i de olika ämnena. Eleverna har arbetat och gjort klart massa saker. Det har varit lite som i en tomteverkstad. De har tillverkats ljuslyktor, julkort, gipsfigurer, vindsnurror m.m.

Fokus har självklart varit på Lucia och dess träning. Det har tränats och tränats lite varje dag. I torsdags var det Luciatåg bland palmerna och strålande sol. Föräldrarna satt förväntansfulla och väntade på att Lucia och hennes alla adepter skulle skrida fram. Eleverna sjöng sedan och framförde ett prickfritt och vackert luciatåg. På kvällen vid Slow Downs strand i mörkret gjorde luciatåget sitt andra framträdande. Ett oförglömligt och fantastiskt fint luciatåg, vilken stämning i en sagolik miljö. Cirka åttio elever i mörkret som sjunger fina Luciasånger medan du hörde havets brus i bakgrunden.

Elever som kommit efter höstlovet besökte Templet och eleverna fick träffa  munkar och höra dem berätta om buddismen och eleverna kunde även ställa frågor, som de innan har förberett. Eleverna hade som brukligt täckta axlar och knän när de besökte templet.

Fredagen bjöd på Lanta Toughest på Klong Daos strand, en hinderbana med olika sträckor för hela Lilla Svenska skolan. Hajarna sprang, hoppade, kröp och klättrade i 3 eller 6 km.

Vi hälsade en engelsktalande elev välkommen till Hajen, så nu har det pratats engelska i massor, en fantastisk träning och utmaning för alla Hajarna.

En vecka full av roliga saker är slut och vi närmar oss jullovet med stormsteg.

Vad som händer nästa vecka innan jullovet återstår att se….

Ha en go helg önskar Hajarna

/ Rebecka

 

 

6-7:an Kokosnöten

Då har en vecka till gått och nu närmar det sig jul med stormsteg. Bara en vecka kvar till jullov.

I veckan har vi haft luciaträning inför det stora uppträdet på torsdagen. Vi genomförde ett mycket fint luciatåg på skolan på morgonen. På kvällen SlowDown blev det också ett fint tåg, med lite mer skymning. Barnen blev bjudna på god buffe på SlowDown som tack för fint lussande.

En del av eleverna på skolan var i buddisttemplet på onsdagen. Vi blev bussade dit och var hemma igen lagom till lunch igen. Vi fick ställa frågor till munken och också vara med om en rökelseceremoni.

På fredagen var det hinderbana av olika längd som gällde. Hela skoldagen var förlagd till Slowdown. Kokosnötterna hejade på andra och sprang själva antingen 3 eller 6 km loppet. Dagen slutade efter lunch på SlowDown.

/Henrik

 

8-9:an Bananen

Jul, jul, strålande jul….ja nu börjar julstämningen infinna sig även bland bananerna.

Vi inledde veckan med självaste Nobeldagen och hälsade Selma och Felix välkomna till Bananen. Luciaträningen fortsatte i veckan och torsdagens luciaframträdanden visade verkligen att övning ger resultat. Ett fantastiskt stämningsfullt luciatåg fick vi ta del av både i Salan på morgonen och på kvällen på Slow Down.

Inlämningsuppgifter, prov och individuella planeringar har utgjort merparten av lektionstiden denna veckan. Men trots det har även slöjd, språk, mattekluringar, nutidskryss och en och annan seterrautmaning hunnits med.

I onsdags åkte flertalet av eleverna på Lilla svenska skolan till templet och fick lära sig mer om buddhistiska traditioner, rökelseceremoni och meditation i trädgården. Att få ta del av de Thailändska traditionerna och högtiderna ser vi som ett självklart inslag när vi är i Thailand. Kulturutbyte och mötet med olika religioner och seder är något som vi vet att eleverna bär med sig genom hela livet.

Veckan avslutades med Koh Lanta Toughest, ett hinderbanelopp som samtliga elever på skolan deltog i. Bananerna fick välja mellan 3 km eller 6 km löpning på Klong Dao med start och målgång nedanför Slow Down. Bananerna värmde upp genom att springa tillsammans med Fjärilens och Mangons elever runt en 400 meters bana. Skoldagen avslutades med lunchbuffé och skönt häng tillsammans med alla deltagare. Fantastiskt bra kämpat alla!!!

Helgen är här och när vi tänder tredje ljuset i adventsljusstaken vilar vi upp oss inför sista veckan i skolan innan jul!

Enjoy

Sara