Vecka 50 2017

Denna vecka hade vi vårt fantastiska Luciatåg under ledning av Sharon. Både framträdandet i Salan och på Slow Down var någonting utöver det vanliga. Att fira Lucia i solen, under palmerna med en blomma i handen var en fantastisk upplevelse för oss alla.

Kvällsföreställningen under stjärnorna på stranden, med havets brus i bakgrunden var magisk och eleverna var så exalterade över att få vara en del av detta. Det var så roligt att se deras glittrande ögon och fina sång.

Nu tar vi helg och hoppas på samma vackra väder som förra helgen.

 

Förskolan Fjärilen

Hejsan!

Vecka 49 avslutades som vanligt med Salasamling denna vecka med Hajarna. De hade 1X2 frågor till oss i publiken.

Muselina var tillbaka och vi fick höra hur hon haft det. Eftersom det snart är jul även här under palmerna så sjöng vi om och tillverkade Rudolf med röda mulen. Vi tittade på hur renar såg ut och tog sedan fram toarullar, färg och piprensare.

Den här veckan har vi öppnat flera luckor och testat många roliga experiment med bla vatten, salt och russin. Vi har också fått kväva eld med olika stora kärl, det var spännande.

På måndagen var det dags för genrep inför lucia. Hela skolan gav sig av till Slow Down för att se hur vi skall gå och stå där. Det gick super och så även luciatågen på onsdagen.

Vi var som vanligt en tur till stranden på tisdagen. Barnen gillar att leka och leta efter olika saker när vi är där. Efter att ha varit där varje tisdag känner de flesta sig hemma och tar för sig av miljön.

Mellan luciaträning och luciatåg har barnen fått fokusera på sin egen lek. Vi har läst sagor om julen, Jesus och tomtar för att komma i stämning.

På torsdagen var det dags för nästa Muselina berättelse och det framkom att hon ätit ost. Leken var alldeles underbart kreativ och varenda sak på Fjärilen flyttades runt.  När vi sorterade efteråt tog det lååång tid.

Barnen fick klippa ut geometriska former, mest cirklar denna gång, och skapa en snöfigur. Det var trixigt att klippa runt men alla blev superfina ändå.

Vi har många kompisar som lämnar oss på fredag för kallare breddgrader. Vi passar på att vara lite extra snälla mot varandra de sista dagarna.

Trevlig helg och tack för en härlig vecka!
Mona och Sharon

 

Förskoleklass Mangon

Hej alla föräldrar!

Ännu en snabb händelserik vecka har passerat.

Mycket fokus har legat på luciaträning och sedan vår uppvisning på skolan och Slow Down. Vilket fint uppträde det blev (läs mer om det på hemsidan).

Veckans bokstav har varit Kk och som vanligt har vi gjort en mängd saker kring bokstaven. Den här veckan slog vi nytt rekord i att hitta så många ord som har k i början, mitten eller slutet – hela 220 st ord kom vi på (mot förra veckans 73 ord)! Nu sätter de rekordfart i klassen med att lyssna efter bokstavsljud och påbörja läsinlärningen.

I matematiken har vi läst Sagan om häxan Kruskeli som älskar mönster och former. De fick gå en ma-promenad och hjälpa Kruskeli med några olika mönster och de fick göra samma mönster med kroppen t ex klappa, hoppa som häxan gjorde i sagan.

Hemma hos mig badade vi och busade i poolen, lekte vattenlekar och bakade chokladbollar. De är ju så goa, härliga och mysiga lilla gänget!

I vår julkalender som vi öppnar varje dag har det funnits verser, tomtepyssel, julfilm, frågor, julsånger och glass.

Vi har sagt hej då och kramat om vår kompis Vera som lämnat oss idag. Vi önskar henne och hennes familj lycka till i Sverige!

Ha en härlig helg!

/Maria

 

1-2:an Snäckan

Veckan som gått

Nu har ytterligare en vecka gått och vi närmar oss julledigheten med stormsteg.

Denna vecka har vi arbetat mycket med att göra klart det arbetet som påbörjat och vi har alla arbetat med olika saker.

Vi har utgått från våra planeringar och vi har arbetat med bokstäver, läsning, läsförståelse och skriva faktatexter i svenska.

Matematiken denna vecka har tvåorna arbetat i sina matteböcker och ettorna har dels spelat mattespel, arbetat med matematik på iPaden samt varit inne hos Mangon och haft matematik med konkret material.

SO/NO denna vecka har varit varierande och vi har jobbat klart med kristendomen, några har arbetat med kartböcker och hur vi kan läsa av dem och några har jobbat med kroppen.

Denna vecka var det tvåornas tur att ha musik och drama inne hos Maria och ettorna var inne hos Stina och gjorde vackra ljuslyktor.

Ha det fin helg

Bella

 

1-2:an Geckon

Hej!

Den här veckan har vi ägnat oss mycket åt religion och eget arbete, förutom lucia förstås!
Vi har läst buddhistiska och muslimska berättelser, sammanfattat dem och försökt skriva dem i korthet och med egna ord. Ofta ges eleverna möjligheten att välja om de vill skriva av den sammanfattning vi gjort tillsammans eller om de vill skriva med egna ord.

I torsdags arbetade vi i par när eleverna formulerade olika matematiska problem. Paret fick i uppgift att hitta på problem till givna svar, alltså tänka ”baklänges” när de skulle välja räknesätt och fundera ut en passande händelse. De skapade uppgifter där man behövde använda addition, subtraktion och multiplikation för att lösa dem.

Exempel 1: Fia hade 1530 godisar. Hon gav bort 1515. Hur många har hon kvar?

Exempel 2: Fia och Pelle är ute och går i skogen. Då ser hon 5 fåglar. Sedan ser Pelle 10 möss. Hur många djur såg de?

Exempel 3: Fia ser 5 godispåsar. Det är 3 godisar i varje. Hur många godisar är det tillsammans?

Veckans höjdpunkter enligt eleverna var nog ändå, förutom luciatåget, adventskalendern med dansstopp och såklart bokstavsleken som funkar i alla åldrar.

Nu hoppas vi på en skön helg för er alla!
Hälsningar från Stina

 

3-4:an Hajen

Hej!

Vi har jobbat en hel del med subtraktionsalgoritmen den här veckan, både årskurs 3 och 4. För en del har det varit något helt nytt och för några har det varit repetition. Växlingen är ju alltid svår och när vi kom till växling över nolla blev det riktigt klurigt, men det klarnade efter lite träning.

På bildlektionen var det julpyssel på schemat. Det målades jordnötter, sådana där hela med skal på, så det stod härliga till.

På torsdagen hade vi en lång lektion om kraft och rörelse. Det är fantastiskt vilka diskussioner och frågeställningar sådant vi tycker är fullkomligt självklart i vårt liv och vår omgivning kan leda till när man börjar vrida och vända på begreppen.

Kan man stå bredbent, lyfta på ett ben och stå kvar utan att ändra läge på kroppen? Varför spolar man skridskoisen? Hur fungerar en ismaskin? Varför är det bättre att sitta än att stå i en båt om det gungar? Varför kan det kännas svajigare och svårare att hålla balansen när man har en tung ryggsäck på ryggen? Hur äter och dricker astronauterna? Varför kan inte astronauterna gå när de återvänder till rymden efter lång vistelse i tyngdlöshet? Och det var bara en handfull av alla frågor som poppade upp!

Fundera på det ni och ha en bra helg!
Nettan​

 

4-5:an Palmen

Eleverna i Palmen jobbar på för fullt. Många arbetar just nu ganska individuellt för att slutföra alla sina arbeten inför jul.

Vi pratar om julen och varför vi firar jul samt alla våra olika förväntningar inför julen. För några elever är det en tradition att fira jul i dessa varmare breddgrader och för andra är det något helt nytt! Många härliga samtal blir det och det känns i klassen att julen och lovet närmar sig med stormsteg!

Trevlig helg!
Jessica

 

6:an Kokosnöten

Den här veckan var det vi i kokosnöten som har hade hand om salasamlingen. Vi valde att visa upp två av de arbeten vi har gjort sista veckorna.
Det första vi visade var de grymt snygga bambuhögtalarna vi gjort i slöjden. Vi berättade om slöjdprocessen och visade exempel på hur en dokumentation av arbetet kan se ut. Enligt kursplanen i slöjd, så ska man nämligen kunna dokumentera arbetsprocessen och det kan vi nu. Sedan visade vi hur snygga våra högtalare är och hur bra de är på att förstärka ljudet.
Det andra vi visade upp var slutprodukten av vårt jobb med källkritik. Där spelade vi upp den film vi gjort om en fejknyhet. Vår nyhet handlade om en 20 meter lång svarthalsad kobra som äter upp barn och vuxna på Koh Lanta. Tur att det inte var en sann nyhet tycker både vi och alla som fick se filmen!

Raketjobbet går vidare i tekniken. Den här veckan har vi börjat med våra egna raketer. Vi har funderat ut hur vi vill designa raketerna, samt hur de ska drivas. Innan vi började bygga raketerna gjorde vi en skiss. Det är ingen raket som är helt färdig ännu, men vi har påbörjat bygget. Nästa vecka hoppas vi att de är klara för uppskjutning!

På engelskan den här veckan gjorde vi en massa olika konversationsövningar i par. Det var allt ifrån att beskriva en bild, till att lista ut vem boven var och beskriva vägen utifrån en karta. Vi gillar att prata med varandra på engelska ven om det ibland är svårt att hitta orden. Men vi blir bättre och bättre på att förklara saker med andra ord.

Matten har varit väldigt traditionell den här veckan, vi har mest jobbat i våra böcker, men i fredags bröt vi av med mattebingo. Det var väldigt kul.

Förutom detta har vi jobbat stenhårt med våra egna planeringar för att hinna få klart allt innan betygsättningen. Hemskolorna i Sverige har velat ha in en massa jobb och prov den här veckan.
Ha en skön helg!
Pop kan mai
Malin

 

7-9:an Bananen

Bananerna arbetar intensivt med att bli färdiga med sina arbeten inför betygssättning mm.

Eleverna har på slöjden blivit klara med bord tillverkade i bambu.Borden använde de i hemkunskapen då de lagade en fyrarättersmiddag. ​

Fredrik och Annika