Vecka 50 2016

Förskolan Fjärilen

Vi började veckan med Luciaövning på Slow Down. Vi tog skolbussen efter Salan och tränade på tåget. Vi tittade också på den nya skolan som börjar bli färdig. Alla huskroppar var på plats och snart skall gräsmatta planteras.

På Luciadagen gick vi tåget i Salan och barnen sjöng och spelade till låtarna. Ett vackert tropiskt Luciatåg med blomkrans i håret och blommor i händerna. På kvällen i mörkret gick vi luciatåget till sommarvind och spel av vågor.

Vi har gjort egna julklappar i veckan och slagit in våra egentillverkade julklappar. Sedan har vi avslutat våra Thailands- böcker.

På ”hela Salan sjunger” lärde vi oss en ny engelsk sång och sedan sjöng vi vår favoritlåt Afrika.

På idrotten dansade vi juldanser tillsammans runt granen. Det skapades en god julstämning bland palmer och blad.

Vi avslutade veckan med avtackningar i Salan och lärarna hade ett juluppträdande. Efter juldans fikade vi tillsammans och minglade.

Ha en riktig god jul och gott nytt år!

Lill och Sharon

 

Förskoleklassen Mangon

Då var denna termin slut. Den sista veckan har det varit väldigt mycket jul och Luciafirande. På Luciadagen gick vi först ett Luciatåg på skolan och sedan på kvällen gick vi nere på stranden på Slow Down.

Vi har också arbetat med att göra klart allt påbörjat arbete vi har, så lådorna är tomma och redo för nya utmaningar efter jul.

På idrotten tog vi fram julgranen och dansade alla de juldanser vi kunde.

Vi avslutade med lite lekar, bl.a. tomtesmyg.

Det blev till sist väldigt varmt och svettigt, så det var skönt med en svalkande dusch.

Vi har julpysslat lite, men det har inte varit det helt stora intresse för det i år.  Det är ju inte helt samma jul känsla här nere som i Sverige. Men fina juldekorationer med egenplanterade vattenmelonplantor blev det, som alla barnen fick ta med sig hem.

Veckan avslutades med jul avslutning där det bjöds på lite underhållning av alla lärare och den obligatoriska långdansen med alla föräldrar, elever och personal. God fika och därefter många julkramar.

Vi tackade av många elever som nu slutar skolan, vi på Mangon tog farväl av Elle.

En riktigt god jul och ett strålande nyår önskar jag er alla!

Susanne

 

1-2:an Snäckan

Den här veckan har vi skrivit om saker vi lärt oss i skolan, och sådant vi behöver träna mer på. Utvärdering helt enkelt! Eleverna vill berätta om veckan som varit. Håll till godo:

Vi har fått en ny kompis i klassen, Evelina, berättar Leia.Oscar berättar att vi har övat på luciasånger,  Max att vi har kört klockbingo, och Freja berättar att vi tränade på digitala och analoga klockan då.

Evelina säger att vi lärt oss om Bermudatriangeln. Melvin berättar att alla elever har hjälpt till att skriva veckobrev, som ni kanske märker!

Vi har haft bild och gjort roliga julkort säger Olivia. Amanda berättar att vi gjorde egna hagar på idrotten.  Vi har också lärt oss att räkna med hjälp av uppställning säger Alma.

Vi har sett två videos, en om Martin Olczak och en om Helena Bross, berättar Oliver.

Leia kommer ihåg att vi tagit ”julkulor” varje dag, då gör vi något roligt i cirka 10 minuter. Idag lekte vi ”Under hökens vida vingar”. Saga tycker att boken vi lyssnat på i veckan varit bra och säger nu att den är slut. Vi gav boken 5 av 5 stjärnor!

Det bästa i veckan är att vi har fått en ny kompis och att vi lärt oss massor av saker. Och så bilden förstås! Nästa vecka hoppas vi att vi har världens bästa luciatåg.

Trevlig helg önskar alla Snäckor, stora som små!

Stina

 

1-2:an Geckon

Oj vad tiden har gått fort. Det sista paketet på julkalendern har ”öppnats”. I kalendern denna vecka hittade vi fakta både om Luciatraditioner, fakta om tomten samt berättelsen om Jesu födelse. Vi har tittat på en filmsnutt om gårdstomten som är en föregångare till den tomte vi har idag. Filmen är från 1941 och visas varje jul. Barnen fick en del att fundera över när jag berättade att filmen spelades in 16 år innan jag föddes J.  Vi diskuterade omkring traditioner och hur de förändras över tid.

Den sista veckan har varit otroligt intensiv med Luciauppvisningar både i skolan och på Slow Down. Ett fantastiskt och annorlunda Luciatåg i en härlig miljö! Sedan har alla förstås arbetat hårt för att bli klara med så mycket som möjligt av de egna planeringarna och med uppgifter från hemskolorna. På torsdagen packade barnen ihop sina saker. Lite julpyssel har vi också hunnit med.

Mitt bland alla tomtar och Lucior har vi också haft en ”Grej of the week”. Ledtråden ”En riktig krutgubbe” skulle förstås leda fram till Alfred Nobel och Nobeldagen som infaller den 10 december varje år.

På julavslutningen var det många medaljer som skulle delas ut eftersom hela klassen slutar. Sedan bjöd lärarna på ett uppskattat pokemon-drama, innan det vankades julfika. Klassrummet har plockats ur och står du berett för nästa klass som kommer efter jul, vilket blir en 3-4a

Jag vill tacka alla fina barn och föräldrar för denna gång. Det har som vanligt varit fantastiskt roligt att arbeta på Lilla Svenska Skolan och vem vet. Kanske ses vi igen;-)

En riktigt god jul och en trevlig resa hem till Sverige igen önskar jag Er alla!

Lena

 

3-4:an Hajen

Så är en fantastisk termin på Lilla Svenska skolan till ända. Otroligt vad tiden har gått fort, men vad mycket vi har hunnit med och gjort!

I tisdags var det då dags för skolans traditionsenliga luciafirande som det tränats för i många veckor. Först lussade vi i Salan på morgonen för alla föräldrar och syskon, och på kvällen samlades vi på Slow Down för ytterligare ett framträdande. Och fint och stämningsfullt blev det, fast lite annorlunda än hemma.

På denna veckas idrott fick eleverna, efter noggrann uppvärmning, köra flaggleken. Här gäller det att inte bara vara snabb, smidig och ha bra ”split vision” utan att även kunna samarbeta och vara lite taktiska.

I klassrummet har vi haft fullt fokus på att jobba klart och avsluta saker och arbeten som vi påbörjat under terminen.

I fredags samlades vi för julavslutning i Salan. Det började med att rektorn höll tal och efter det var det en hel del avtackningar, mest elever men även några lärare som slutar. Sedan var det dags för uppträdande och denna vecka var det ju lärarna som stod för underhållningen. Om någon missade den föreställningen så hittar ni den på skolans facebooksida.

Nu väntar två veckors välbehövlig julledighet för oss alla då vi får passa på att ladda batterierna inför vårterminen. Men först är det hög tid att hitta den där julkänslan, eller?

Ha nu en riktigt skön julledighet!

Tina

 

5-6:an Kokosnöten

Då har vi kommit till sista veckan denna termin. Det har varit en mysig vecka med Luciafirande, många avtackningar och fika med mingel innan vi alla skilts åt för ett par veckor framöver. En välbehövlig vila för våra fantastiska elever.

Luciafirandet i Salan i tisdags fungerade bra och det var många stolta föräldrar som kom och tittade. Många elever var ordentligt uppklädda, vi hade traditionsenligt lucia, tärnor, stjärngossar och tomtar, någonstans kunde man också skymta en av tomtens renar. Jättekul att se alla engagerade elever och föräldrar som ställer upp med att fixa och dona med kläder inför detta firande, tack till er alla.

Kvällens firande på Slow Down blev om möjligt ännu bättre med en fantastisk stämning i mörkret och en bra insats av våra skönsjungande elever. Vi riktar också ett stort tack till Lovisa som arbetat med eleverna inför detta framträdande.

I torsdags var det dags för den utlovade kakbjudningen i kombination med roliga timmen. Det högsta tornet hade en höjd av 175 cm, vilket jag knappt trodde var möjligt, men en grupp lyckades med detta. Samma grupp lyckades dessutom placera den givna tyngden på närmare en meters höjd. Imponerande med tanke på att det enda byggmaterial eleverna hade var tio vanliga A4-ark och tejp. Samtliga grupper gjorde för övrigt bra tornbyggen och lämnade in bra ritningar som tydligt visade hur tornet var uppbyggt.

Veckan avslutades med en gemensam samling i Salan där lärarna spelade upp en teater av högsta klass. Manus och regi i Hollywoodklass och skådespeleri av sällan skådat slag… kanske något överdrivet, men vi hoppas att det var roligt i alla fall =)

Tack för en bra termin och tack för en trevlig avslutning med mingel och fika.

Sofia har nu gjort sin sista dag hos oss och vi önskar henne all lycka i framtiden. Till nästa termin kommer Niklas Åkerblom för att ersätta henne.

Vi ses igen vid terminsstart 09:00 onsdagen den 4:e januari 2017

God jul och Gott nytt år önskar

Pelle

 

6-9:an Bananen

Då har vi kommit till sista veckan denna termin. Det har varit en mysig vecka med Luciafirande, många avtackningar och fika med mingel innan vi alla skiljs åt för ett par veckor framöver. En välbehövlig vila för våra fantastiska elever.

Luciafirandet i Salan i tisdags fungerade bra och det var många stolta föräldrar som kom och tittade. Många elever var ordentligt uppklädda – vi hade traditionsenligt Lucia, tärnor, stjärngossar och tomtar. Någonstans kunde man också skymta en av tomtens renar. Jättekul att se alla engagerade elever och föräldrar som ställer upp med att fixa och dona med kläder inför detta firande. Tack till er alla!

Kvällens firande på Slow Down blev om möjligt ännu bättre, med fantastisk stämning i mörkret och en bra insats av våra skönsjungande elever. Vi riktar också ett stort tack till Lovisa som arbetat med eleverna inför detta framträdande.

Veckan avslutades med en gemensam samling i Salan där lärarna spelade upp en teater av högsta klass. Manus och regi i Hollywoodklass och skådespeleri av sällan skådat slag… kanske något överdrivet, men vi hoppas att det var roligt i alla fall! =)

Tack för en bra termin och tack för en trevlig avslutning, med mingel och fika.

Nu tackar jag för den här tiden och önskar föräldrar och elever all lycka. Min ersättare, Niklas Åkerblom, tar över vid terminsstart.

Terminsstart 09.00, onsdagen den 4:e januari 2017.

God jul och Gott nytt år önskar

Sofia